Önceliğimiz inovasyon

TÜSİAD Bilgi Toplumu, Bilgi İletişim Teknolojileri ve İnovasyon Komisyonu Başkanı Esin Güral Argat’ın sorularımızı yanıtladı.

1.05.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Önceliğimiz inovasyon
Esin Gürai Argat, TÜSÎAD Bilgi Toplumu, Bilgi İletişim Teknolojileri ve İnovasyon Komisyonu'nun başkanlığını yapıyor. Ona göre rekabette bilim, teknoloji ve teknolojik inovasyondaki üstünlük belirleyici. İşte bu nedenle inovasyon yetkinliğinin geliştirilmesinin kendileri için öncelikli konu olduğunu söylüyor. Argat, "İnovasyonda yetkinleşilmesi, rekabet gücü artışıyla beraber ekonomik büyümeye de katkıda bulunacak" diyor.

Esin Güral Argat, TÜSİAD Bilgi Toplumu, Bilgi İletişim Teknolojileri ve İnovasyon Komisyonu’nun başkanı. Komisyon, Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşüm sürecinde, inovasyon, AR-GE, e-devlet ve başta bilişim teknolojileri olmak üzere teknoloji politikalarını destekleyici çalışmalar yapıyor. Argat da komisyon kapsamında “Bilgi Teknolojileri ve Telekomünikasyon Çalışma Grubu” ile “İnovasyon ve Teknoloji Çalışma Grubu”nun liderliğini yürütüyor. Türkiye’nin ve iş dünyasının en önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olan TÜSİADın inovasyonu böyle bir başkanlık düzeyinde sahiplenmesi oldukça önemli. Argat, “Dünya pazarlarındaki rekabet üstünlüğü yarışında bilim, teknoloji ve teknolojik inovasyondaki üstünlük belirleyici oluyor. Bu nedenle bilim ve teknolojiyi ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştürmek için inovasyon yetkinliğimizin gelişmesini öncelikli konu olarak görüyoruz. İnovasyonda yetkinleşilmesi, rekabet gücü artışıyla beraber ekonomik büyümeye de katkıda bulunacak” diyor.

Türkiye’nin dünya inovasyon ligindeki yerinin daha yukarılara taşınması için bilgiye ucuz erişime ve sorgulayıcı bir eğitim sistemi gerekliliğine dikkat çeken Argat, “Ülkemiz ekonomisinin inovasyona dayalı bir ekonomi olmasını istiyorsak bunun yolu, elbette daha çok yenilikçi şirket kurulmasını sağlamak olmalı. Katma değeri yüksek, girişimciliği destekleyen bir finans yapısı ve mevzuat önem taşıyor” diye konuşuyor. TÜSİAD Bilgi Toplumu, Bilgi İletişim Teknolojileri ve İnovasyon Komisyonu Başkanı Esin Güral Argat’ın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

TÜSİAD, Türkiye’nin en etkin STK’larından biri. Gelecekte var olmasında inovasyonun nasıl bir payı olacak?

- Dünya pazarlarındaki rekabet üstünlüğü yarışında bilim, teknoloji ve teknolojik inovasyondaki üstünlük belirleyici oluyor. Bu nedenle bilim ve teknolojiyi ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştürmek için inovasyon
yetkinliğimizin gelişmesini, öncelikli konu olarak görüyoruz. İnovasyonda yetkinleşilmesi, rekabet gücü artışıyla beraber ekonomik büyümeye de katkıda bulunacak.~
Ülkemiz, ihracata dayalı bir üretim modelini hedeflerken toplam ihracat içindeki orta ve ileri teknolojili ürünlerin payını da muhakkak artırmalı. Sanayi Stratejisi Belgesi’nin de ana hedefi, “Orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya’nın üretim üssü olmak” şeklinde belirlenmişti. Yine aynı belgede, yüksek teknolojili sektörlerin ekonomideki ağırlığının artırılması, geleneksel sektörlerimizde daha yüksek katma değerli bir yapıya geçilmesi de Türkiye’nin sanayi stratejisinin temel alanı olarak vurgulandı. TÜSİAD olarak ülkemizde inovasyon ortamının geliştirilmesi yolunda yapılabilecekler üzerinde kafa yoruyor, araştırma raporları ve farkmdalık artırıcı seminerler gerçekleştiriyoruz.

Başkanlık ettiğiniz “Bilgi Toplumu, Bilgi İletişim Teknolojileri ve İnovasyon Komisyonu”nun temel görevleri ve misyonu nedir?
- Komisyonumuzun misyonu, bilgi toplumuna dönüşüm sürecinde, inovasyon, AR-GE, e-devlet ve başta bilişim teknolojileri olmak üzere teknoloji politikalarını destekleyici çalışmalar yapmak. Bu amaçla bünyemizde, “Bilgi Teknolojileri ve Telekomünikasyon Çalışma Grubu” ve “İnovasyon ve Teknoloji Çalışma Grubu” faaliyet gösteriyor.

Bu zamana kadar Türkiye’de inovasyonun geliştirilmesi için ne gibi çalışmalar yaptınız? TÜSİAD üyelerinin inovasyon gücünü geliştirmek için neler yapıyorsunuz?
- Türkiye’de inovasyon kavramının yerleşmesi yolunda ilk rapor çalışmamız, 2003 yılında “Ulusal İnovasyon Sistemi” başlıklı rapor olmuştu. Bu rapordan sonra daha odaklı olarak spesifik konulara eğilmeye başladık. Rekabet gücünün artması, ekonomik büyüme ve istihdam yaratılması amacıyla daha iyi bir AR-GE ve inovasyon ortamına yönelik TÜSİAD olarak görüş ve öneriler oluşturduk. Bunları kamu kuramlarıyla paylaştık. Mevzuata yönelik sürekli görüş güncellemesi yapıyor ve karar alıcı mercilere sunuyoruz. Ayrıca inovasyonun finansmanı konusunun erken aşama girişimciliğin finansmanıyla yakından ilgili olduğu düşüncesinden hareketle seminer programları gerçekleştirdik. Yaratıcı fikirlerin inovatif girişimlere dönüşmesi sürecinde mikro ve küçük ölçekli şirketlerin başarı örneklerinin paylaşıldığı etkinlikler düzenledik.

İnovasyon konusunda farkındalığı artırmak üzere “farklı düşünmek, farklı olmak ve fark yaratmak” temalı bir kısa film çektik. Film, sosyal medya alanlarında paylaşıldı.

İnovasyon konusunda farkındalık seviyesinin yükseltilmesi yolunda çalışmalar yapmak üzere TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu’nun koordinasyonunda bir “Ulusal İnovasyon Girişimi”nin oluşturulmasına ve girişimin 2006 yılında hazırladığı “Toplumsal Refah için İnovasyon” rapor çalışmasına destek verdik.~

TÜSİAD’ın girişimi ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu ve Ulusal İnovasyon Girişimi’nin paydaşlığı ile “Bölgesel İnovasyon Merkezleri Projesi”
uygulamaya kondu. Çeşitli ülke modelleri incelendi, Türkiye için bir model oluşturuldu.

İlk örnek olarak İzmir’de, bölgesel paydaşların oluşturduğu “Batı Anadolu Bilişim ve Elektronik Bölgesel İnovasyon Merkezi” hayata geçti. Teknoloji ve inovasyona yatırım yaparak katma değer yaratan kuruluşları kamuoyu nezdinde tanıtmak amacıyla 1998’den beri TÜBİTAK/TTGV/TÜSİAD işbirliğiyle “Teknoloji Ödülleri” düzenliyoruz. Ayrıca başarılı ve yenilikçi e-devlet uygulamalarını S ödüllendirmek üzere TÜSİAD-TBV işbirliğiyle 2003’ten beri e-TR Ödülleri’ni gerçekleştiriyoruz.

Son dönemde inovasyon ajandanızda neler var? Özellikle nelere odaklanıyorsunuz? TÜSİAD’ın inovasyon yaklaşımından bahseder misiniz?
- Türkiye’de inovasyon ekonomisinin oluşturulabilmesi için inovasyon eğitiminin önemine inanıyoruz. Üniversite-sanayi işbirliği dahil açık inovasyonun ve kurumlarda teknoloji kullanımının teşvik edilmesi için çalışıyoruz. Ulusal ve uluslararası düzeyde AR-GE ve inovasyon politikaları önermek ve etkinlikler aracılığıyla farkındalık yaratmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çerçevede bu yıl, inovasyon bilincinin üniversite öğrencileri ve KOBİ’ler nezdinde yaygınlaştırılmas�� konusunda seminer programlarımızı başlattık. Bunun yanı sıra ülkemizde açık inovasyon kavramının ön plana çıkması ve işbirliklerinin desteklenmesi konusunda bir rapor hazırlıyoruz. Ayrıca Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu(YOİKK) ARGE ve Fikri Haklar Komitesi’nin aktif bir üyesi olarak eylem maddelerinin takibine katkı veriyoruz.

TÜSİAD olarak AR-GE destekleriniz var mı? TÜSİAD olarak ülkemizdeki mevcut kamu AR-GE destek sisteminin geliştirilmesi ve daha verimli olması konusunda görüş ve öneri katkısında bulunuyoruz.

Türk şirketlerini yenilikçilik konusunda nerede görüyorsunuz? Daha yenilikçi olmaları için ne gerekiyor?
AR-GE’ye ayrılan kaynakların artışı bakımından ülkemizde son yıllarda olumlu gelişmeler yaşandı. Ancak AR-GE’nin ticari getirisi, yani bir anlamda inovasyon bakımından hala gelişmiş ülkeler arasında maalesef arzu ettiğimiz seviyede değiliz. Dünya Ekonomik Forumu’nun hazırladığı Küresel Rekabet Raporu’ndaki verilere göre Türkiye rekabetçilik açısından 144 ülke arasında 43’üncü sırada yer aldı. İnovasyon açısından rekabetçiliğe bakıldığında ise geçen yıla göre ilerleme kaydedilse bile ancak 55’inci sırada. Küresel rekabet gücümüzü artırmak için teknoloji ve inovasyon kapasitesi ve yatırımlarının artırılması gerekiyor.

KOBİ’lerde yeni teknolojilerin kullanımı arzu edilen seviyede değil. İşletmelerin mevcut teknolojileri doğru kullanabilmesi, hem üretkenliklerini artırmalarını hem üretimlerindeki maliyetleri azaltmalarını sağlayacak. KOBİ’leri bu yönde bilgilendirme programları ve destek mekanizmaları önem taşıyor. Teknoloji geliştirme bölgelerinin verimliliğinin artırılması, AR-GE teşviklerinin bilinirliğinin artması ve uygulayıcılar açısından daha kolay takip edilebilir hale getirilmesi diğer önem verdiğimiz hususlar arasında.~

İNOVATİF EKONOMİ İÇİN NE YAPMALI?
UCUZ ERİŞİM ÖNEMLİ

Rekabetçi bir ekonomi ve bilgi toplumu için “bilgi temelli ekonomi" hedeflenmeli, bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımı yaygınlaştırılmalı. Bilgi ve iletişim teknolojilerine ucuz ve yaygın erişim sağlanmalı. İnovasyon, yenilikçilik ve AR-GE bilincinin yükseltilmesine özel önem verilmesi gerekli. İnovasyon ortamı için büyük önem taşıyan insan kaynağıyla ilgili olarak eğitim sistemi yaratıcı, yenilikçi ve sorgulayıcı düşünceyi yerleştirecek şekilde sürekli gözden geçirilmeli.

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ
Buna göre bilimsel araştırmayla bu araştırmaların ekonomik değere dönüşmesi arasındaki köprü, üniversite-sanayi işbirliğinin güçlendirilmesinden geçiyor. Üniversite-sanayi işbirliğinin daha yaygın bir şekilde uygulanması için hukuki ve idari altyapıda teşvik edici nitelikte yenilikler yapılmalı. Ülkemiz ekonomisinin inovasyona dayalı bir ekonomi olmasını istiyorsak, bunun yolu elbette daha çok yenilikçi firma kurulmasını sağlamak olmalı. Bu açıdan bakıldığında katma değeri yüksek girişimciliği destekleyen bir finans yapısı ve mevzuat önem taşıyor.

BAŞKANIN İNOVASYON GÜNDEMİ
STRATEJİK SEKTÖRLER

Ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasında, ürün ve hizmetlerin küresel rekabette başarılı olması gerekiyor. Bu başarıda, işletme verimliliğini de etkileyen yazılım ve servis sektörünün geliştirilmesi stratejik bir öneme sahip. Buna yönelik bir çalışma gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Ülkemizin “Bilgi Toplumuna Dönüşüm Stratejisini destekleyici çalışmalar da gündemimizde. Bu konuda Kalkınma Bakanlığı'nın koordinasyonunda devam eden strateji güncelleme çalışmalarına görüş ve öneri veriyoruz.
EYLEM PLANI
Türkiye'de bilişim ekosisteminin geliştirilmesi amacıyla işletmelerde bilgi teknolojilerinin kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik bir eylem planı ortaya koyabilmeyi hedefliyoruz. Mühendislik, teknoloji, fen ve matematik alanında yetişmiş, iyi eğitimli insan gücü ülkelerin yenilikçiliğinde çok önemli etkiye sahip. Bu kapsamda bu konuda bir farkındalık çalışması gerçekleştirmeyi planlıyoruz.
ÖDÜL PROGRAMLARI
Geleneksel etkinliklerimiz olan Türkiye Bilişim Vakfı ile ortaklaşa düzenlediğimiz ve başarılı e-devlet projelerinin ödüllendirildiği “e-Türkiye (e-TR) Ödüllerinin bu yıl 11'incisini gerçekleştireceğiz. Ayrıca 2014 içinde düzenlemeyi planladığımız TÜBİTAK, TTGV, TÜSİAD “11. Teknoloji Ödülleri" çalışmalarına da bu yıl içinde devam ediyor olacağız.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz