Büyük tasarruf

Bugün çevreye karşı sorumluluk bilinci taşıyan tüm şirketler, yıllar bazında su tüketimini daha verimli hale getirmenin formülünü arıyor.

1.03.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Büyük tasarruf
Sürdürülebilirliğin en önemli ayaklarından biri, doğal kaynakların verimli kullanılması. Bu gerçekle yola çıkan şirketler, su tüketimlerini düşürmenin yollarını arıyor. Kimi tüketilen suyu geri kazanıyor kimi yağmur suyunu topluyor kimi de deniz suyunu arıtıyor. Örneğin Arçelik, 2012’de 110 bin metreküpün üzerinde su tasarrufu sağladı. Sanofi de bir önceki yıla göre su tüketimini yüzde 7 düşürdü. Ayrıca, pek çok şirket bu tasarrufu artırmanın yeni yollarını arıyor. Artık tüm şirketler sürdürülebilir başarının değerine inanıyor. Üretim yaparken kaynakların verimli kullanımına özel bir hassasiyet gösteriyor. Su tasarrufu da son yıllarda şirketlerin üzerinde çok durduğu konuların başında geliyor. Su yönetim politikaları oluşturan şirketler, bir taraftan şirket içi eğitim programlarıyla bu sorumluluk bilincini çalışanlarına aktarırken diğer yandan da tüm süreçlerinde su tasarrufunu önemli bir hedef olarak önlerine koyuyor. Şirketlerin tasarruf karnelerine baktığımızda da yaptıkları proje ve yatırımlarla su tüketimlerini hızla düşürdükleri görülüyor. Örneğin Arçelik, sadece geçtiğimiz yıl toplam 110 bin metreküpün üzerinde su tasarrufu sağladı. Sanofi de bir önceki yıla göre su kullanımını yüzde 7 oranında düşürmeyi başardı. Şirketler, su kullanımlarını daha verimli hale getirerek sadece çevreyi korumuyor, aynı zamanda maliyetlerini düşürüyor, işlerine değer katıyor, toplum nezdinde de itibarları artıyor. Bu nedenle her geçen yıl su konusunda hedefler de daha yükseğe çıkarılıyor. Bugün çevreye karşı sorumluluk bilinci taşıyan tüm şirketler, yıllar bazında su tüketimini daha verimli hale getirmenin formülünü arıyor.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
YENİ HEDEFLER
Arçelik, gerek ürünlerinde gerek üretiminde su verimliliği üzerine birçok çalışma gerçekleştiriyor. Şirketin ürünlerinde gerçekleştirdiği çalışmalara bir örnek de Arçelik Kaktüs bulaşık makinesi. Bu makine, 6 litrelik su tüketimiyle dünyanın en az su tüketen bulaşık makinesi olma özelliğini taşıyor. Arçelik su tasarrufuna yönelik birçok projesinde üniversitelerle de işbirliği içinde çalışıyor. Arçelik Enerji ve Çevre Yöneticisi Fatih Özkadı, “Atık su kirlilik yükü analizi ve karakterizasyonu çalışmalarıyla arıtma performansının iyileştirilmesi, biyolojik arıtma tesisi çıkış sularının ve yağmur sularının geri kazanılarak üretim prosesinde kullanılması, arıtılmış evsel atık suyun ileri arıtımdan geçirilerek geri kazanılması gerçekleştirdiğimiz projeler arasında yer alıyor” diyor.~
Tüm bu çalışmalarla Arçelik, geçtiğimiz yıl toplam 110 bin metreküpün üzerinde su tasarrufu sağladı. Su tüketim azaltımının daha rekabetçi olmalarına da katkı sağladığını ifade eden Özkadı, “Önümüzdeki dönemde su kullanımının ürün başına belirli bir oranında düşürülmesini hedefliyoruz” diye konuşuyor.

YÜZDE 5 DÜŞÜŞ
Sanofi Grubu, Türkiye’nin en büyük üretim merkezlerinden olan Lüleburgaz’daki tesislerinde, hem kendisi hem sağlık sektöründeki şirketler için ilaç üretimi yapıyor. Üretim yaparken çevreyi esas alan kuruluş, doğal kaynakların verimli kullanılmasına da özen gösteriyor. Bu amaçla su kullanımını sürekli olarak takip edip su tüketiminin azaltılmasını hedefliyor. Sanofi Grubu Türkiye Endüstriyel Operasyonlar Direktörü İlker Durgun, “Örneğin malzeme temizlik işlemleri, daha az su ihtiyacı olan otomatik yıkama makinelerinde yapılıyor. Yıkama makinelerinde kullanılan son yıkama/durulama suları, ön yıkama suyu olarak yeniden kullanılıyor. Su dağıtım sistemlerinde mikrobiyolojik temizlik işlemi, sistemde bulunan mevcut suyun ısıtılmasıyla yapılıyor. Geliştirilen bu tür uygulamalar ve projelerle 2011 yılında 178 bin ton olan toplam su tüketimi, 2012 yılında 165 bin tona düşürüldü” diyor. Sanofi’nin hedefi, su tüketimini her yıl düşürmek. Toplam su tüketiminde yapılan tasarruflarla doğal kaynakların daha verimli kullanıldığını, bunun da ürün ve arıtma maliyetlerine olumlu katkı sağladığını belirten Durgun, “2013 yılında su tüketimimizi yüzde 5 oranında azaltmayı hedefliyoruz” diye konuşuyor.

10 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
PepsiCo Türkiye, çevresel sürdürülebilirlik çalışmaları çerçevesinde suya odaklanıyor. Su tasarrufuna yönelik yatırımlar yapıyor. Bu yatırımlar nedeniylebağlı bulundukları bölgenin, en az su tüketen fabrikalarına sahip olduklarını belirten PepsiCo Türkiye Kıdemli Operasyonlar Direktörü Emin Burat, “Tarsus Fabrikamızda, güneş enerjisinden elde edilen su buharı, Doritos üretiminde kullanılıyor. Fabrikalarımızda atık su arıtma tesislerinden aldığımız verim ise yüzde 90’ın üzerinde. Global su programının pilot uygulaması, Avrupa’da ilk defa bizim fabrikalarımızda uygulanıyor. Başladığımız 2007’ye göre birim litre üretim için yüzde 20 daha az su harcıyoruz” diyor. PepsiCo Yiyecek Türkiye son 3 yılda, birim kilogram üretim başına su tüketimini ise yüzde 17 azaltmış durumda. Şirket tarımsal alanda da damlama sulama projesiyle su tüketiminde yüzde 30 tasarruf sağlanmasını bekliyor. Burat, “2015 yılına kadar su kullanma verimimizi de üretim birimi başına yüzde 15 artırmayı hedefliyoruz” diye konuşuyor.

TASARRUFUN MALİYET ETKİSİ
Petkim’in en önemli hammaddelerinden biri su. Bu nedenle kuruluş su kullanımına özel bir hassasiyet gösteriyor. Petkim’in yardımcı işletmeler grubunda yer alan su ön arıtım ve transfer ünitesi (SÖ-A) ve demineralize su ünitesinde su tasarrufu için çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmalar sonunda ham su, proses suyu ve demineralize su tasarrufları sağlandığını belirten Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, “SÖA ünitesinde antrasit filtre çalışma süreleri, 20 saatten 48 saate çıkarılarak geri yıkama suyu daha az kullanılmaya başlandı.~ DEMİ II ünitesinde antrasit filtre çalışma süreleri 20 saatten 60 saate çıkarılarak geri yıkama suyu artık daha az kullanılıyor” diyor. Yaptıkları iyileştirme ve tasarruf projeleri sonucunda 2012 yılında 1 milyon 900 bin 920 metreküp su tasarrufu sağlandığını da açıklayan Korkut, bunun karşılığında 1 milyon 197 bin 580 TL’lik tasarrufa eşdeğer kazanç elde ettiklerini de sözlerine ekliyor. Petkim önümüzdeki dönemde de Aliağa Kompleksi’ndeki tüm fabrikalarında, suyun yanında tüm girdilerini azaltıcı maliyet düşürme projelerini aralıksız olarak sürdürmekte kararlı.

HEDEF TÜKETİMİ AZALTMAK
Philip Morris/Sabancı da doğal kaynaklarını korumaya ve verimli bir şekilde kullanmaya önem veriyor. Bu çerçevede enerji tasarrufu, atık yönetimi, geri dönüşüm ve su tasarrufuna yönelik kapsamlı çalışmalar yürütüyor. Operasyon optimizasyonuyla su tüketiminin azaltılmasının yanı sıra arıtılmış atık suyun çeşitli alanlarda kullanılmasına yönelik çeşitli uygulamalar da bulunuyor. Philip Morris/Sabancı yetkilileri, tüm bu çalışmalar sonucunda 2006-2012 yılları arasında, 200 bin metreküpün üzerinde su tasarrufu elde ettiklerini belirtiyor. Şirketin su tasarrufuyla ilgili ana amacı, 2010-2015 karşılaştırmasında birim ürün başına su tüketimini yüzde 20 oranında azaltmak. Şirket yetkilileri, bu hedeflerine nasıl ulaşacaklarını da şöyle paylaşıyor: “Hedefimize ulaşmak için su tüketiminin online kontrolü ve otomatik raporlanması, yağmur suyu geri kazanım çalışması ve çeşitli sistemlerin optimizasyonu gibi çalışmaları hızla hayata geçirmeyi planlıyoruz.”

DENİZ SUYUNU TUZSUZLAŞTIRDI
Bugünün rekabetçi dünyasında üretime yönelik verimlilik ve maliyetlerde sağlanacak tasarruflar çok önemli unsurlar. İşte bu nedenle Nuh Çimento da kritik üretim kaynaklarından olan su tasarrufunun ne kadar önemli olduğunun farkında. Nuh Çimento CEO’su Atalay Şahinoğlu, su tasarrufuna ve su girdi maliyetlerinin ucuzlatılmasına yönelik çok önemli tedbirler aldıklarını belirtiyor. “Çimento, gaz beton ve elektrik üretimiyle hazır beton yapımında çok önemli miktarda su kullanıyoruz” diyen Şahinoğlu, su tasarrufuna yönelik çalışmalarını şöyle sıralıyor: “Yoğun olan su ihtiyacımızı, öncelikle deniz suyu tuzsuzlaştırma yatırımımızla gidererek önemli bir tasarruf sağladık. Bu 10 milyon doların üzerinde bir yatırım olmakla birlikte sağladığımız yarar 3-4 yılda yatırım bedelini geri kazandıracak bir fizibiliteye sahip. Çevremizde yeraltı kaynaklarından çıkan tüm suları toplayıp kendi su depolarımıza yönlendirerek önemli bir su potansiyeli yarattık. Kullanılan atık suları ve çevreden akan tüm su hareketlerini toplayıp arıtmadan geçirerek geri kazanımını sağlamaktayız.”

8 BİN KİŞİLİK TASARRUF
Bosch’un en önemli üretim tesislerinden olan Bosch Bursa Dizel ve Benzinli Sistemler fabrikası da su tasarrufuna yönelik birçok uygulama gerçekleştiriyor. Bu çalışmalar arasında şirketin 2007 yılından itibaren birinci kalite içilebilir su yerine Bursa OSB’nin Nilüfer Deresi atık suyundan ürettiği ikinci kalite arıtılmış kullanım suyunu değerlendirmesi yer alıyor.~
Arıtılmış suyu proseslerinde soğutma kulelerinde, tuvalet rezervuarlarında ve bahçe sulama sisteminde kullandıklarını belirten Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young, bu uygulamayla yılda toplam 350 bin metreküp birinci kalite su tasarrufu yaptıklarını söylüyor. Bu miktarın da 8  bin kişinin bir yıllık su ihtiyacı olduğunu da sözlerine ekliyor. Bosch’un uygulamaları bununla da sınırlı değil. Şirket, fosfat tesisi banyolarında durulama suyu olarak yıllık 21 bin metreküp birinci kalite şebeke suyu kullanırken yapılan kapalı çevrim saf su tesisiyle birlikte bu miktarın tamamını tasarruf etmeye başladı. Young, “Buna ilave olarak atık suya dönüşen bu miktarın ayrıca arıtma maliyetini de tasarruf etmiş olduk” diyor.

GANİ KÜÇÜKKÖMÜRCÜ EFES TÜRKİYE TEDARİK ZİNCİRİ DİREKTÖRÜ
“SUYU DAHA AZ TÜKETMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
DÜZENLİ ÖLÇÜM

Su kullanım oranları, Efes Türkiye'nin önemli kritik performans göstergelerinden biri olup toplam fabrika tüketimleri ve üretimde kullanılan su oranı, ayrı ayrı olmak üzere her ay düzenli olarak takip ediliyor ve sonuçlar tüm fabrikaların değerleri üst yönetime raporlanıyor.
5 YILLIK PERFORMANS
Son 5 yıla bakıldığında, yaptığımız yatırımlar ve en iyi teknolojilerin kullanımıyla su tüketim değerlerinde, bira fabrikalarında yaklaşık yüzde 10, malt fabrikalarında ise yüzde 24 azalma sağlandı. Özellikle üretim süreçlerimizin optimizasyonu ve yardımcı tesislerde geri kazanılan suların kullanımı gibi projelerle önemli iyileştirmeler sağlayarak suyu daha verimli kullanmaya başladık.
2013 HEDEFLERİ
Bunun yanında haftalık olarak fabrika içi kayıp ve kaçak takip sistemi sayesinde de tüketim miktarlarımızı kontrol altına aldık. Ancak su tüketimlerimizi daha da aşağı çekmek için çalışmalarımız devam ediyor. 2013 yılı su kullanım hedeflerimizi belirledik. Birim ürün başına su tüketimini 2012 yılına göre bira fabrikalarında yüzde 2, oranında malt fabrikalarında yüzde 4 oranında azaltmayı hedefliyoruz.

OKŞAN ATİLLA SANÖN ECZACIBAŞI HOLDİNG KURUMSAL İLETİŞİM VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA GRUP BAŞKANI
”2011'DE 122 BİN TON SU TASARRUF ETTİK"
DENGEYİ KORUYOR

Hammadde kullanımını aza indirerek, enerji tüketimini verimlilik projeleri sayesinde azaltarak, atıkları yeniden üretim süreçlerine kazandırarak, eko sistemlerin dengesini korumayı amaçlıyoruz. Eczacıbaşı Topluluğu, 2011 yılında üç kuruluşundaki üretim süreçlerinde su verimliliğini artırmak için yeni yollar bularak yıllık toplam 122 bin ton su tasarrufu yaptı.~
FİLTRELEME SİSTEMİ
Demir ve demir dışı minerallerin çıkarılması ve işlenmesi için büyük miktarda su harcayan Eczacıbaşı Esan, kurduğu konik bir filtreleme sistemiyle büyük bir atılım gerçekleştirdi. Bu yeni sistemle su tüketim ihtiyacı tamamen bertaraf edildi. Vileroy&Boch Fliesen, karo üretim süreçlerindeki iyileştirmeler sayesinde devir daim oranını 2011'de yaklaşık yüzde 9 oranında artırarak, yüzde 93,8'e yükseltti.
TEMİZ SUDAKİ VERİM
Ayrıca ton başına temiz su tüketimi de yüzde 2,25 oranında azaldı. Benzer şekilde, Eczacıbaşı Yapı Gereçleri kuruluşu markalarından Artema, üretim tesisindeki kaplama banyolarının işleyişleri optimize edilerek ton başına su ihtiyacını yüzde 55 oranın da düşürdü. 2008-2011 yılları arasında topluluk kuruluşlarının ton başına su tüketiminde yüzde 19,5 düşüş gerçekleşti.

ARZU AKSOY BİLGEN BASF TÜRKİYE,
ORTADOĞU VE KUZEY AFRİKA BÖLGESİ KUR. İLETİŞİM VE KAMU İLİŞKİLERİ DİREKTÖRÜ
“SU KULLANIMINI YARI YARIYA AZALTACAĞIZ”
ALINAN TEDBİRLER

"Sürdürülebilir bir gelecek için kimya yaratma" misyonumuzun ışığında, tüm doğal kaynakların bilinçli kullanımına yönelik çeşitli tedbirler alıyoruz. Bu doğrultuda en hayati kaynağımız olan suyun, doğru ve etkin şekilde kullanılması için de yeni çevresel hedefler belirlemiş bulunuyoruz. Suyu işlemeye yönelik ürün ve çözümlerimiz arasında, atık su işleme için yumaklaştırıcı ve pıhtılaştırıcı maddeler yer alıyor.
MÜKEMMEL YALITIM
İkisi Türkiye'de bulunan LEED sertifikalı yeşil binalarımızla da su tasarrufuna sıra dışı yöntemlerle katkıda bulunduğumuzu söyleyebiliriz. Güneş ışığından maksimum düzeyde faydalanılmasını sağlayan ve mükemmel seviyedeki yalıtımlarıyla enerji kaybını önleyen yeşil binalarımız, aynı zamanda yağmur suyunu tekrar kullanım için depolayan akıllı sistemlere sahip.
2020 HEDEFİ
2020 yılı itibarıyla üretim için kullanılan mevcut içme suyu miktarını 2010 yılına oranla yarı yarıya azaltmayı planlıyoruz. Ayrıca, suyun yoğun olarak tüketildiği tüm üretim tesislerimizde, sürdürülebilir su yönetim sistemleri kurmayı hedefliyoruz. Bu doğrultudaki çalışmalarımız 2013 yılında da devam ediyor olacak.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz