Güvenli işyerinde verimlilik artıyor

İş güvenliği ve sağlığı “sürdürülebilirlik” kavramının önemli bir parçası. Şirketler de bu durumun bilincinde.

1.03.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Güvenli işyerinde verimlilik artıyor
Büyük önem verdikleri “sürdürülebilirlik raporları”nda bu konuya her geçen yıl daha fazla yer ayırıyorlar. Her ay hazırladıkları raporlarda iş güvenliği konusunda alınan yolu takip ediyorlar. Tüm bunlar da şirketlere daha sürdürülebilir bir iş modeli sağlarken daha verimli ve güvenli iş süreçlerine kavuşmalarını da mümkün kılıyor. İşgünü kayıpları azalıyor, verimlilik artıyor... Günümüzde “sürdürülebilirlik” tüm şirketlerin öncelikli konularının başında geliyor. Topluma değer katmayı misyon edinen şirketler, çalışanlarının gelişimi için eğitime önem veriyor. Çalışanlarına sağlıklı, güvenli ve verimli çalışma ortamları sağlanmak için birçok proje yürütüyorlar. Çalışan güvenliğini üst yönetim cephesinde ele alıp sürekli ne tür iyileştirmeler yapacaklarını araştırıyorlar. Tüm bunlar da beraberinde şirketlerin daha sürdürülebilir bir iş modeli sağlarken daha verimli iş süreçlerine kavuşmalarını da mümkün kılıyor. Sürdürülebilirlik kapsamında iş sağlığı ve güvenliğinin kendileri için önemli olduğunu belirten Akbank İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bade Sipahioğlu Işık, “Gurur duyduğumuz çalışmalar arasında yer alan sürdürülebilirlik raporumuzda da iş sağlığı ve güvenliği alanında gerçekleştirdiğimiz çalışmalara yer veriyoruz” diyor. Novartis de üretim ağırlıklı çalışan bir şirket olarak sürekli iyileşmeye önem veriyor. “Çalışanın fiziken ve ruhen işinde olması, şirketin daha verimli çalışmasının en önemli koşuludur” sözlerini iş sağlığı ve güvenliği felsefesi olarak benimseyen Novartis yetkilileri, sürdürülebilir bir çalışmanın ancak sağlık ve güvenlikle mümkün olabileceğini belirtiyor.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİ
Sürdürülebilirliğin en önemli ayaklarından biri olan iş sağlığı ve güvenliği konularında şirketler çok sayıda eğitim veriyor. En çok eğitim verilen konular arasında risk değerlendirme çalışmaları, güvenli ekipman ve kişisel koruyucu malzeme kullanımı, güvenli sürüş tekniği, acil durum hareket tarzları yer alıyor. Eğitim saatleri de şirketten şirkete değişiyor. Örneğin Philip Morris, son 5 yılda yaklaşık 20 bin saat iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verdi. Ayrıca çalışanların bilgi seviyesini artırmak için “öneri programı” ve “sıfır kaza takımları” gibi uygulamalar da bulunuyor. PepsiCo’da aynı zaman diliminde iş güvenliği konusunda verilen eğitim 64 bin saati aşıyor. Novartis yetkilileri ise 25 farklı konuda 6 bin saat eğitim verdiklerini açıklıyor. “2011’de başlayan davranış odaklı iş güvenliği projeyle birlikte, eğitim oranı yüzde 1.150 arttı. 2012 yılında top-lam 3 bin saat iş güvenliği eğitimi verdik” diyorlar. DHL Supply Chain de her yıl verilen eğitim süresini artırıyor. DHL Supply Chain Türkiye Genel Müdürü Hakan Kırımlı, 2011 yılında iş sağlığı ve güvenliği konusunda 18 bin saat, 2012 yılında da 20 bin saat eğitim verdiklerini söylüyor.~

İŞE ETKİSİ NASIL?
İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin alınan eğitimler ve yapılan uygulamalar şirketlerde hemen olumlu sonuçlarını gösteriyor. Son 5 yılda toplam 55 bin 318 saat iş güvenliği eğitimi veren Türk Traktör, bu eğitimler sonucunda kaza sıklık oranını yüzde 69, kaza ağırlık oranını da yüzde 14 oranında iyileştirmeyi başardı. Siemens İK Direktörü Nurer Yüksel de verilen eğitimlerle çalışanlarının kişisel kusurlarından meydana gelen kazaların ağırlık oranında yüzde 61, frekans oranında ise yüzde 14’lük bir düşüş sağladığını belirtiyor. Philip Morris/S ab ancı yetkilileri de 2009’dan 2012’ye kadar yaklaşık 4 milyon 900 bin saatlik iş günün de kayıpsız çalışma gerçekleştirdiklerini açıklıyor. PepsiCo da sonuçlardan memnun. PepsiCo Türkiye Kıdemli Operasyonlar Direktörü Emin Burat, “Eğitimler sayesinde 5 fabrikamızda da 2012 yılı sıfır kazayla geçti. Gün kayıplı kaza oranlarımız 5 yılda yüzde 71 azalmış durumda” diye konuşuyor. İş günü kayıplı kaza oranını sıfıra indirgemeye çalışan Novartis de hedeflerine emin adımlarla ilerliyor. Novartis yetkilileri özellikle 2012 yılında yapılan iyileştirmeler ve eğitimler sayesinde, kaza sıklık oranlarının 2011 yılına göre yüzde 76, kaza ağırlık oranlarının ise yüzde 34 azaldığını ifade ediyor. “Şirketin hastalık nedeniyle kaybedilen iş günü sayısı 2011’e göre yüzde 13 azaldı.

YENİ DÖNEM İÇİN HEDEFLER
İş güvenliği ve sağlığı konusunda daha gidilecek çok yol var. Şirketler de bunun farkında. Bu nedenle önümüzdeki döneme ilişkin kendilerine hedef koyuyorlar. DHL Supply Chain Türkiye’nin hedefi kaza sıklık oranlarını mümkünse sıfıra indirmek. Henkel’in iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin planı, 2015 yılında 2010 yılına göre her milyon saatte çalışmaya karşılık yüzde 20 daha güvenli çalışmak. Novartis de sıfır iş günü kaybı peşinde. Siemens, çalışanlarına sunduğu eğitim olanaklarında, elektronik eğitimlerin oranlarını artırmayı planlıyor.

HORST FABIAN BASF TÜRKİYE, ORTADOĞU VE KUZEY AFRİKA BÖLGESİ KALİTE, ÇEVRE, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ DİREKTÖRÜ
"KAZALARDA CİDDİ DÜŞÜŞ OLDU"
“İŞ GÜVENLİĞİ ARTTI"

BASF Yapı Kimyasalları Gebze fabrikamızda çevre ve iş güvenliği prosedürleri, platform ve rampalarda çalışma, kişisel koruyucu malzeme kullanımı, sağlıklı beslenme gibi çok çeşitli başlıklar altında 100 çalışanımıza toplam 1.176 saat eğitim verdik. 2008'den bu yana ilk yardımlı ve kayıp zamanlı kazalarda ciddi bir düşüş yaşadık.
“BİLİNÇ OLUŞTURDUK"
Hayata geçirdiğimiz eğitimler sayesinde çalışma alanlarındaki tehlikelerin neler olduğu ve çalışanları nasıl etkileyeceği konusunda bir bilinç oluşturmayı başardığımızı söyleyebiliriz. Eğitimlere katılan BASF çalışanlarının birer elçi gibi, diğer iş arkadaşlarına ve yakın çevrelerine güvenlikle ilgili konularda bilgi aktarımında bulunduklarını gördükçe, eğitimlerin amacına ulaştığını anlıyoruz.
“VERİMLİLİĞE OLUMLU YANSIDI"
Çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda faaliyet göstermesi, hastalık ve kazaların minimum düzeye indirilmesini sağlıyor. Bunun neticesinde iş kayıpları da azalıyor ve operasyonel süreçlerimizin sekteye uğraması da engellenmiş oluyor. Bu açıdan bakıldığında iş yerinde sağlıklı ve güvenli bir ortam yaratılmasının, bir şirketin sürdürülebilirliğine katkı sağlayan unsurlar arasında büyük önem taşıdığını söyleyebiliriz. Öte yandan sağlık ve güvenlik konularına öncelik vererek iş veriminin artırılmasına da destek vermiş oluyoruz. BASF olarak iş kazalarının sıfıra indiği bir çalışma ortamı yaratmayı hedefliyoruz.~

BADE SIPAHİOĞLU IŞIK AKBANK İNSAN KAY. SORUMLU GENEL MÜDÜR YARDIMCISI
“GÜVENLİK ÇALIŞMALARINA BU YIL HIZ VERECEĞİZ"
250 SAAT EĞİTİM

Son 3 yıl içinde yangın güvenliği, ilk yardım ve çevre bilinci başlıklarında 2 bin 500'e yakın çalışanımıza sınıf içi ve online olarak 250 saat eğitim verdik. Bu eğitimler sonrasında çalışanlarımızın iş hayatında karşılaşabilecekleri acil durumlar ve bu durumlara müdahale yöntemleri hakkında farkındalık oluşturduğumuza inanıyoruz.
EĞİTİM İÇERİĞİ
Eğitimlerin içeriği kapsamında, hayatın her anında karşılaşılabilecek ani hastalık ya da yaralanma durumlarında sağlık görevlileri olay yerine ulaşıncaya kadar neler yapılmalı, gerekli ise nasıl müdahalede bulunulmalı ve karşılaşılabilecek acil bir durumda hayat kurtarıcı olabilecek bilgiler veriliyor.
UYGULAMALI PAYLAŞIM
Eğitimler hem e-öğrenmeler hem uygulamalı olarak olarak paylaşılıyor. ilkyardım sınıf içi eğitimlerini başarıyla tamamlayıp eğitim sonrası sınavda başarılı olan çalışanlarımız, 3 yıl geçerli olan ilkyardıma kimliği ve sertifikasına hak kazanıyor. Bu konu 2013 yılında da Akbank olarak gündemimizde olacak. Bu çerçevedeki çalışmalarımıza bu yıl daha da hız verecek ve yeni yasanın öngördüğü yeni uygulamaları hızla hayata geçireceğiz.


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz