Zirvedeki 25 Tasarımcı

Otomobilden mobilyaya, sektörlerinde fark yaratan, dünya çapında isim yapan endüstriyel tasarımcıların öyküsünü derledik ve bunlardan en önemli 25 ismi ortaya koyduk.

22.10.2014 19:51:160
Paylaş Tweet Paylaş
Zirvedeki 25 Tasarımcı

“Tasarım” Türkiye’de iş dünyasında son dönemde önemi anlaşılan kavramlardan. Fark yaratarak öne çıkmak isteyen şirketler “endüstriyel tasarım” ve “tasarımcı”lara başvuruyor. Mirzat Koç, Ayşe Birsel, Defne Koz, İnci Mutlu ve diğerleri…Onlar isimleri Türkiye sınırlarını aşan tasarımcılardan birkaçı… Dünya devlerinin yanı sıra Türk şirketlerine de hizmet sunuyorlar. Tasarımın tılsımını günlük hayata taşıyorlar. Capital, kapsamlı bir çalışma sonunda öne çıkan 25 endüstriye tasarımcıyı bir araya getirdi.

Amerika’nın “En Yaratıcı 1000 Kişisi” arasına girdi. 2007 yılına kadar üretilecek Renault otomobillerinin iç tasarımlarını da onun yapmasına karar verildi. Tasarım sektörünün Oscar’ı kabul edilen Roscoe Ödülü’nü aldı, çok sayıda sektör ve önemli dergiye konu oldu, kapak olarak ele alındı. Eserleri, bu alanın önemli mekanlarından biri olan Cooper Hewitt Ulusal Tasarım Müzesi’nin koleksiyonunda yerini aldı.

Yakından tanıyanlar tahmin etmiştir. Ünlü endüstriyel tasarımcı Ayşe Birsel’den söz ediyoruz. ODTÜ Endüstri Tasarımı Bölümü’nü birincilikle bitiren Birsel, daha sonra Fullbright bursu ile Amerika’ya gitti ve eğitimini orada sürdürdü. Master tezi olarak hazırladığı “Su Odası” projesi kendisinin hem Japonya’da hem de ABD’de ünlenmesini sağladı. New York’ta yaşayan Ayşe Birsel’in koltuk, ofis, klozet gibi pek çok başarılı tasarımı bulunuyor.~

Tasarım konusunda dünyaya açılan, sınırlarımızı aşıp önemli başarılar elde eden tek isim Ayşe Birsel değil. Mobilya ve konut tasarımı alanında Avrupa’nın önemli isimleri arasına giren Adnan Serbest’den Milano’da kendine ait bir stüdyoyu yöneten Defne Koz’a, dünyada isimlerinden söz ettiren tasarımcılar var. Bazıları da, Murat Günak örneğinde olduğu gibi, otomobil sektörünün geleceğine damgasını vuruyor.  ~

Capital, otomobilden mobilyaya, sektörlerinde fark yaratan, dünya çapında isim yapan endüstriyel tasarımcıların öyküsünü derledi, bunlardan en önemli 25 ismi ortaya koydu.

Dünyada ve Türkiye’de durum

Dünyanın gelişmiş ülkelerinde Ar-Ge yatırımlarının, bütçedeki payı yüzde 10’a kadar çıkıyor. Aslında ürünün niteliğine göre değişen bu oran, Türk şirketlerinde ise çok daha düşük düzeylerde seyrediyor. Beko Elektronik Endüstriyel Tasarım Yöneticisi Sertaç Ersayın, “Türkiye’nin diğer alanlarda olduğu gibi bu alanda da dünya standartlarının çok altında olduğu görülüyor. Dünyanın büyük şirketleri Ar-Ge faaliyetlerine bütçelerinden en az yüzde 2,5-3 gibi paylar ayırıyor. Tasarım da bu pay içerisinde kayda değer bütçelere sahip oluyor” diyor.

Ona göre, Türkiye’de bindelerle çalışan büyük firmaların bu kalemleri masraf değil, yatırım kalemi olarak benimsemeleri gerekiyor. Ersayın, “Ancak, DemirDöküm, Arçelik, Beko, Ford, Vestel ve Eczacıbaşı gibi birçok firma yaptıkları tasarım yatırımları ile büyüyor” diyerek bu konuya önem veren Türk firmalarının yükselişine dikkat çekiyor.

Türk şirketleri bünyesindeki endüstriyel ürün tasarımı bölümleri ve buralarda çalışan tasarımcılar ise yükselen performansları ile dikkat çekmeye başladı. Bir şirketin genel müdürü, “Sayıları henüz yetersiz. Üstelik önemlilerin büyük bölümü bağımsız çalışıyorlar. Ancak, yine de her sektörde öne çıkan, adından söz ettiren endüstriyel tasarımcı var” diye konuşuyor.

Milano’daki yaratıcı Türk

Türkiye’nin öne çıkan, farklı çizgisiyle ünlenen tasarımcılarından biri Defne Koz… Tasarımın merkezi Milano’da kendi stüdyosunu yönetiyor. Ancak, İtalya ve ABD arasında mekik dokuyor. Çünkü, Pirelli,Guzzini, Steel, RSVP, Gabbianelli-Merati, Alman WMF, Sharp, Nissan, Japon Casio gibi yurtdışındaki birçok şirkete hizmet veriyor.

Müşterileri arasında Türkiye’den ise Nurus, Decorum/s, Eczacıbaşı/Vitra ve Derin gibi pek çok şirket var. Mobilyadan aydınlatma gereçlerine elektronik eşyadan otomobil lastiğine pek çok ürünün tasarımını yapıyor.~

Eserleri bugüne kadar pek çok ünlü galeride sergilenen Koz, dünya çapında pek çok konferans ve seminerde konuşmacı olarak yer aldı. Koz, projeleriyle ilgili şunları söylüyor: “Tasarımın, zanaat ve endüstrinin çok büyük bir kombirasyonu olduğunu düşünmekten hoşlanıyorum. Tasarımlarımda zanaatsal bir boyut var. Ancak, bir projeden en iyi sonucun, zanaat boyutundan çıkıp gerçek endüstriyel üretime geçildiğinde alınacağına inanıyorum.”

Yalman ve Koç’un başarısı

Can Yalman, 11 yıldır profesyonel olarak endüstriyel tasarım yapıyor. Tasarımlarında yenilikçilik ve pratik çözümlere önem veren Yalman, dünya çapında toplam 135 kayıtlı endüstriyel tasarımın sahibi.

1994’ten 2002’ye kadar Arçelik, Beko ve infoTRON’da tasarımcı olarak çalıştı. Ardından, 2002 yılında Can yalman Design’ı kurdu. Bu süre boyunca da aralarında RocaKale, Hisar, Bosch, Numarine, Teba, Başarı Elektronik, Compaq gibi şirketlerin bulunduğu birçok şirket için dışarıdan tasarım hizmeti verdi.

Yüksek lisans derecesini New York’teki Pratt Institute’tan alan Miraz Koç da yurtdışındaki Türk tasarımcılardan biri. 2003 yılına kadar New York’ta birkaç şirkette tasarımcılık yaptıktan sonra, o tarihte kendi şirketi Ideolog’u kurdu. Tasarım kariyeri süresince farklı sektörlerde birçok dünya firmasına ürün tasarladı. Danışmanlık verdikleri dünya şirketleri arasında Kodak, Fujıtsu, Panasonic, 3M, TDK, Bose, Black&Decker ve Symbol Technologies yer alıyor.

Koç Grubu’nda 26 yıl

Tasarımın artan önemi bu konuda hassas olan firmaları yeni yapılanmalara yöneltiyor. DemirDöküm, endüstriyel tasarım bölümünü 1997’de mühendislik ayrı bir birim olarak kurdu. Sertaç Ersayın, DemirDöküm’ün endüstriyel tasarım müdürü. 1989 yılında Koç Grubu ve DemirDöküm için çalışmaya başladı. Mühendislik bölümünde endüstriyel tasarımcı olarak başladığı kariyerinde, 1995 yılından itibaren teknoloji geliştirme bölümünde endüstriyel tasarım sorumlusu olarak görev aldı. 1997’den bu yana ise kurdukları endüstriyel tasarım bölümünün müdürlüğünü görevini yürütüyor.~

Kurum bünyesinde ve kardeş şirketler olan Arçelik ve Beko için de üretim gamında olan ürünlerin tasarımı konusunda eşgüdüm içinde çalışılıyor. Tasarım ekibinde 4 kişi görev yapıyor. Tasarlanan ürünler yaklaşık 40 ülkeye ihraç ediliyor. Sertaç Ersayın, tasarım ekibinin kurulmasıyla birlikte rekabette daha avantajlı hale geldiklerini söylüyor. Özellikle ihracatın artmasında önemli rolü olduğuna dikkat çekiyor. Şirket bugüne kadar birçok tasarım ödülü aldı. Sahip olduğu endüstriyel tasarım tescili sayısı ise 40 civarında.

Dünyadaki 5 ekipten biri

Man Türkiye, tasarım konusunda öne çıkan firmalardan biri. MAN’ın dünya çapındaki 5 tasarım ekibinden biri Türkiye’de. MAN Türkiye bünyesinde 2000 yılında kurulan, Almanya’daki tasarım grupları ile koordineli olarak çalışan bir tasarım ekibi var. Ekipte 3 tasarımcı, 1 makine mühendisi ve bir planlama ve proje yönetmeni görev yapıyor.

Şirket, 2003 yılında Fortuna adıyla Türkiye pazarına sunulan Lion’s Coach otobüsünün tasarımıyla dünyanın en prestjli tasarım ödüllerinden olan Reddot’u aldı. MAN Türkiye Tasarım Şefi Kenan Erdinç, daha önce Arçelik ve Domsan Mutfak gibi firmalarda çalışmış. Erdinç, yapılan her tasarımda MAN ve Neoplan için aynı anda çalışmalar yaptıklarını, yani aynı sınıfta hem MAN hem Neoplan markalı birer araç tasarladıklarını söylüyor. Fortuna geçen yıl da ulaşım tasarımı alanında en prestijli tasarım ödülü olan iF Tasarım Ödülü’ne layık görüldü.

Beko’da 13 kişiyi yönetiyor

Geçtiğimiz günlerde, 2004 başında portföyüne dahil ettiği Grundig markası için özel olarak tasarlanan Vision 26 LCD TV ile Reddot ödülünü alan Beko Elektronik’in tasarım bölümü 13 kişilik bir ekipten oluşuyor. Şirket bünyesinde üretimi yapılan pek çok ürünün tasarımı yapılıyor. Ekip, Beko Elektronik’e ait olan keysmart, Grundig, DigiFusion markalarının yanısıra LG, Toshiba gibi dünyaca ünlü markalar için de ürün tasarlıyor.~

Şu anda Beko Elektronik Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde 9 tasarımcı ve 4 modelcinin görev yapıyor. Bu bölümün yöneticisi Bora Bükülmez, daha önce de Arçelik, Otokar ve ABD’deki Joseph Artesee Design’da tasarımcı ve yönetici olarak görev yaptı.

Beko’nun tasarım bölümü 1985 yılında kuruldu. Şirkette son yıllarda OEM (Original Equipment Manufacturing) üretim modelinden ODM (Original Design Manufacturing)’e geçişle birlikte bölümün şirket içindeki önemi daha da arttı. Şirketin 10 yılda aldığı endüstriyel tasarım tescillerinin sayısı da 90’a ulaştı.

Mobilyada Malhan imzası

Koleksiyon Mobilya’nın sahibi Faruk Malhan, Türkiye’nin de önde gelen tasarımcılarından. 1971’de kurduğu metal atölyesinde temelini attığı şirkette bugün oğluyla birlikte çalışıyor. Tasarımcı ve sanayici kimliği örtüşen Faruk Malhan’ın tasarımları, Interni, AIT, Domus gibi uluslararası mimarlık ve tasarım yayınlarında editoryal  olarak da yeraldı.

Koleksiyon, ayrıca, yurtiçi ve yurtdışındaki tasarımcılarla da çalışıyor. Tasarımlar Faruk Malhan önderliğinde yapılan ürün geliştirme toplantıları sonucunda hayata geçiyor. Firma bünyesinde, 16 kişilik bir tasarım ekibi bulunmakla birlikte Studio Kairos, Studio Sigla, Pascal Mourgue, Wiege, Eckhard Hansen, Stefan Zwicky, Mauro Liparini gibi tasarım stüdyoları ve tasarımcılar da Koleksiyon imzasıyla ürün tasarlıyor.

Bu yıl ise firmanın gerek tasarım gerek endüstriyel altyapı ve mağazacılık alanlarında yoğunlaşan yatırımları sektöre yeni bir bakış getiriyor. Ofis mobilyaları ile uluslararası platformda tanınan Koleksiyon, eve tematik bir yaklaşım getiren  projeleriyle de dünya pazarında büyümeyi hedefliyor. ~

Bir yılda 50 tasarım

Vestel ile endüstriyel tasarımın tanışma mazisi 1987’ye dayanıyor. Zorlu Grubu’na geçtikten sonra yoğunlaşılan tasarım alanında departmanlaşma süreci 2000 yılından sonra hız aldı ve grup haline geldi. Son 1 yıldır da Vestel Ar-Ge’nin önemli bir ayağını oluşturan bölüm olarak hizmet veriyor. Hatta kendi içinden malzeme ve boya üzerine çalışmalar yürüten ayrı bir bölüm daha oluştu. Ekip geçen yıl bir tasarım fabrikası gibi çalıştı. Sonuçta 50 ayrı tasarım, 150 ayrı model hayata geçirildi. Zamanla Ar-Ge ve tasarıma verilen önem doğrultusunda büyüyen ekip, grubun en önemli katma değerlerinden biri haline geldi. Bölüm, 8 tasarımcı ve 2 teknik ressamdan oluşan kadrosuyla grubun yeni ürün talebinde bulunan her birimine hizmet veriyor.

Ekibin başında Endüstriyel Tasarım Müdürü Burak Emre Altınordu bulunuyor. Grup dışından da tasarım hizmeti alındığı oluyor. Ancak, alınan desteğin payı az. Ağırlıklı hedef Avrupa pazarı olduğu için Almanya’dan ve İtalya’dan tasarım ekipleriyle ortak çalışmalar da yapılıyor. Ünlü İtalyan tasarımcı Giuliano Galeazzi aynı zamanda Vestel Endüstriyel Tasarım ekibine yarı zamanlı danışmanlık yapıyor.

Seramikte ünlü tasarımcılar

Tasarımın önem kazandığı sektörlerden biri de seramik ve vitrifiye. Eczacıbaşı Vitra, Rose Lovegrove, Defne Koz ve İnci Mutlu gibi ünlü tasarımcılarla çalışıyor. Çanakkale Seramik/Kalebodur’un çalıştığı isimler arasında ise dünyaca ünlü bir seramik sanatçısı olan Alev Ebüzziya var. Çanakkale Seramik/Kalebodur için de önemli olan ve fark yaratan tasarım için toplam harcamalardan yüzde 1,5 oranında pay ayrılıyor. Şirketin 1983’te oluşturulan tasarım grubunun yöneticisi Feryal Bodur Şen. Grupta 3 kişi daha bulunuyor. Şirket, ayrıca dünyaca ünlü tasarımcılarla da çalışıyor.~

Alev Ebüzziya Siesbye, ilk kez karo seramik alanında tasarımlarını şirket için yaptı. Tasarımda özgünlüğün yanısıra, moda öncüsü İtalyan tasarımcılarla da ortak çalışmalar yürütülen şirkette bu çalışmalara 90’lı yılların başlarında Zeynep Bodur Okyay’ın öncülüğünde başlandı. Bundan 6 yıl önce Kale Grubu ile Avrupa’nın lider banyo gereçleri üreticisi İspanyol Roca firmasının ortaklığı ile kurulan RocaKale’de tasarım çalışmaları Ürün Yönetimi Departmanı tarafından yürütülüyor. Bu departman pazardaki ihtiyaçları belirliyor. Bu doğrultuda da dışarıdan tasarım desteği alarak ürün geliştirme sürecini yönetiyor. Şu ana kadar Alman ve İtalyan tasarımcılarla çalışan şirket, Unicera Fuarı’nda Can Yalman Design’la oluşturulan yeni ürünlerini sergileyecek.

TÜRKİYE’DE TEKİZ Bizim yaptığımız işi, Türkiye’de başka kimse yapmıyor. Otomotiv sektöründeki ağırlığımızın, çıkardığımız işin Ağrı’da bir benzin istasyonundaki lastikçiye bile faydası var. Çünkü aracı biz tasarlıyoruz. Böyle olunca paramız dışarıya gitmiyor. Daha çabuk kâra geçiyoruz. Otomotivde bizden başka dışarıya bağımlı olmadan özgün tasarım yapan otomotiv şirketi yok. Taunus’u, Anadol’u, Böcek’i biz yaptık. Bugüne kadar Koç’tan aldığımız terbiye nedeniyle sesimizi çıkarmadık. Ama Türkiye için önemli bir değeriz. Artık cirosu 4-5 milyar dolarlara ulaşan bir şirket olarak gelecek kuşaklara bir şeyler söylemek gerektiğine karar verdik. Bugün yarıştığımız insanlar Ford tasarımcıları.

TASARIM STÜDYOSU Tasarım Stüdyosu bir tek bizde var. 25 yıldır sürekli geliştiriyoruz. Gölcük fabrikasında yeni yaptığımız tasarım stüdyosu muhteşem. Tasarım ekibi olarak 7 kişiyiz. Tasarım stüdyosu için çalışan işçi sayısı ise 35 civarında. Bir araç üretileceği zaman önce pazar araştırmaları yapılır. Ardından nasıl bir araç istendiği belirlenir ve tasarım ekibine gelir. Sonrasında biz uzun soluklu bir süreç sonunda üretilecek modeli tasarlarız. Bir araçta 4 bin 500 parça var. Bunların 2 bini tasarımcının elinden geçer. Bir otomobilin tasarımı minimum 5 yıldır. Araçların testten geçmesi bile 2 yıl sürer.

HEM İŞADAMI HEM DE TASARIMCI

HIT GUIDE KATALOGU Adnan Serbest, mobilya tasarımının önde gelen isimlerinden. 1986’da Adnan Serbest Mobilya Tasarım şirketini kuran tasarımcının, ilk tasarımı aslında bir servis otobüsü. 1996’da İTÜ işbirliği ile Türkiye’de ilk kez bir mobilya tasarım yarışmasını organize eden Serbest, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kurulu’nda da (ETMK) çeşitli görevler alan Serbest, dünya çapında KOBİ’ler için iş ve firma kültürü geliştirme çalışmalarını yürüten “The Global Compact”ın üyesi olarak çalışıyor. Sektör için önemli bir referans olan Hit Guide 2004 katalogunda da yer aldı.~

TASARIM YÜRÜTÜCÜSÜ Serbest, Türkiye’de endüstri ile tasarımcılar arasındaki iletişimin yeterince sağlanmadığını belirtiyor. Serbest’in Türkiye’deki tasarımla ilgili düşünceleri şöyle:

“Gerçekçi bütçeler oluşturabilmek için iyi fikirler ve projeler tasarımcılar tarafından üretilemiyor. Nedeni ise endüstri ile tasarımcı arasındaki kontağı sağlayan tasarım yürütücülerinin (organizatörlerin) Türkiye’deki firmalar içinde var olmayışı. Endüstrileşmiş ülkelerde firmaların tasarım yürütücüleri bu konularda karar veriyor, tasarımcıları da firmaların beklentisi doğrultusunda proje çalışmaları yapıyorlar. Ülkemizde bu yeterlilikte proje ve Ar-Ge çalışmalarını yürütecek profesyonel meslek adamı maalesef çok az.”

EN ÇOK TANINAN 17 TÜRK TASARIMCI

ALİ TAYAR Mimarlık eğitimi alan Ali Tayar, yurtdışındaki endüstriyel tasarımcılardan biri. 1993’te kurduğu Paralel Design Partnership şirketiyle mobilya ve eşya tasarımı yapıyor. Tayar’ın tasarımları New York Modern Sanat Müzesi’nde de sergilendi. National Endowment for the Arts tarafından 1995’te ödüllendirildi.

ARİF ÖZDEN Bügüne kadar çeşitli firmalar için kurumsal kimlik, ürün,stand, ofis ve sergileme sistemleri gibi tasarımlar gerçekleştiren Özden,  halen Derin, Polo Garage, Gilan,

Vestel için tasarım çalışmalarını sürdürüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı büfeler yarışmasında onur ödülünü kazandı.

ATİLLA KUZU 1994’e kadar çeşitli mimarlık ofislerinde çalışan Atilla Kuzu, o tarihten bu yana ortağı mimar Levent Çırpıcı ile birlikte kurduğu Zoom Mimarlık bünyesinde hizmet veriyor. Şirketin uzmanlık alanı mağaza, kongre-sergi sarayı, otel gibi mekanlar. Kuzu, bunun yanı sıra iç mekan gereçleri de tasarlıyor. Japonya’daki Conde House firması tarafından ödüllendirilen oturma birimi bunlardan biri. Kuzu, ayrıca Nurus için bazı ürünler tasarlıyor.~

AYŞE BİRSEL Ayşe Birsel, Amerika'nın “En Yaratıcı 1000 Kişisi” arasına giren tasarımcılardan. 2007 yılına kadar üretilecek Renault otomobillerinin iç tasarımlarını yapacak. Tasarım sektörünün Oscar’ı kabul edilen Roscoe Ödülünü alan Birsel, ortağı Bibi Seck ile birlikte New York’taki Birsel + Seck isimli stüdyolarında Hewlett Packard, Herman Miller, Derin ve Target gibi üreticiler için ürün tasarlıyor.

AZİZ SARIYER Aziz Sarıyer, mobilya ve iç mimari dünyasının önemli tasarımcılarından. Sarıyer, şu anda yenilikçi ve ilerici mobilya tasarımı denince akla ilk gelen isimlerden olan tasarım şirketi Derin’i 1971’de henüz okuldayken kurdu. Sonraları uluslararası markalara da çalışmaya başladı. 1999’da ise İtalya’da tasarım eğitimi alan oğlu Derin’le ortak çalışmaya başladı. Cappellini, Moroso, Zeritalia, Sica ve Derin için tasarımlar yapıyor.

BİLGİ KARAN ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunu Karan, yurtdışındaki Türk tasarımcılarından. DemirDöküm’de çalışmaya başlayan Karan, bir süre Can Yalman’la çalıştıktan sonra master eğitimi sırasında Electrolux, ABB gibi firmalarla proje yürüttü. Şu anda İsveç’teki Sony Ericsson Creative Design Center’da görev yapıyor.

CAN YALMAN Tasarım, üretim ve pazarlama üzerine 11 yıldır profesyonel olarak endüstriyel tasarımcılık yapıyor. Bugüne kadar RocaKale, Hisar, Arçelik/Beko, Bosch, Teba, Tariş, Inform, BAT, Numarine gibi firmalar için tasarım yaptı. 2002 yılından beri Can Yalman Design stüdyosu ile hizmetlerini sürdürüyor.

DEFNE KOZ Defne Koz İtalya ve ABD arasında yaşayan bir Türk tasarımcı. Merkezi Milano’da olan Defne Koz Design Studio’yu yönetiyor. Pirelli, Alessi, Guzzini, Steel, RSVP, Mobileffe, Alman WMF, Sharp, Nissan, Japon Casio, Nurus, Decorum/s, Eczacıbaşı/Vitra ve Derin gibi pek çok yerel ve uluslararası marka için tasarım üretiyor. Mobilyadan aydınlatma gereçlerine elektronik eşyadan otomobil lastiğine pek çok ürünün tasarımını yapıyor.~

EFE BULUÇ Efe Buluç, Türk tasarımcıların dünyadaki temsilcilerinden biri. Lisans ve lisansüstü eğitimini New York’ta endüstriyel tasarım konusunda alan Buluç, “to22” adlı bir uluslar arası tasarım grubunun ortaklarından. Grubun diğer iki ortağı ABD’li. Çeşitli iç dekorasyon ürünlerine imza atıyorlar. 1997’den beri dünyanın birçok ülkesinde konferans veren grubun, tasarım fikirleri de dikkatle takip ediliyor.

İNCİ MUTLU İnci Mutlu da bir ODTÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü mezunu. 1997-1999 arasında İstanbul’daki Idol Endüstriyel Tasarım şirketinin kurucu ortaklarından biri olarak çalıştı. İtalya’daki Isao Hosoe Design Studio’daki deneyiminin ardından, şimdi Luca Milano ile Mutlu&Milano Design Studio’da tüm dünyadan şirketlere tasarım yapıyor. Vitra, Handles, Restonic, Koziol, Jongform müşterilerinden bazıları.

KUNTER ŞEKERCİOĞLU Kunter Şekercio?lu, mimari, iç mimari ve endüstriyel ürün tasarım konusunda hizmet veren Kilit Taşı şirketinin ortaklarından biri. Şirket, Bursa ve İstanbul’da mimari ve iç mimari projelerle birlikte endüstriyel ürün tasarımı işleri de yapıyor. Arzum, Scrikss gibi firmalar için ürün tasarlıyorlar. Arzum için Türk kahvesi robotu ve nargile, Scrikss için masa kalemi bunlardan bazıları.~

MİRZAT KOÇ Eğitimini New York’ta alan Mirzat Koç, 2003 yılına kadar ABD’de çeşitli tasarım şirketlerinde çalıştı. 2003 yılında ise kendi şirketi Ideolog’u kurdu. Tasarım kariyeri süresince farklı sektörlerde birçok dünya firmasına ürün tasarladı. Kodak, Fujitsu Siemens, Panasonic, 3M, TDK, Bose, Black&Decker ve Symbol Technologies şimdiye kadar bilgisayar, fotoğraf makinesi, bebek puseti gibi ürünler tasarladığı firmalardan bazıları. MURAT GÜNAK Geçen yıl Volkoswagen Grubu’nun tüm markalarının tasarım sorumluluğunu üstlenen Murat Günak, kuşkusuz yurtdışında Türk endüstriyel tasarımcılarının en ünlü temsilcilerinden biri. 2003 yılında Volkswagen’e tasarım şefi olarak transfer olan Günak, yeni göreviyle tüm markaların sorumluluğunu aldı. Günak, daha önce de Mercedes için tasarımcı olarak çalışıyordu.

OYA ŞENOCAK AKMAN Oya Şenocak Akman, bu alanda doktorasını Mimar Sinan Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde 1992 yılında yaptı. Seramik, plastik ve tekstil ürünleri tasarımı alanında çalıştı. 1983’ten beri, Paşabahçe’de çalışıyor. Cam konusunda el yapımı ve otomasyon üretiminde uzman. 1993 yılından beri İTÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Bugüne kadar 10’a yakın ödül aldı.

ÖZLEM PERŞEMBE ODTÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü’nü bitirdikten sonra Vestel Elektronik Ar-Ge grubunda ardından Raks Elektronik’te çalışan tasarımcı, 1994 yılında ortağı Hilal Tolasa ile Nesne Tasarım’ı kurdu. Son 3 yıldır hizmet verdikleri firma ve kurumlar arasında Alcatel, Karel, TÜBİTAK MAM, Kunt Elektronik, IBM POS, Rom-OPET, PınarSüt, Hes Makina ve Havelsan bulunuyor.

SEZGİN AKSU Sezgin Aksu, son yıllarda dünya tasarım platfomunda en sık duyduğumuz Türk isimlerden biri. 8 yıl çok çeşitli okullarda eğitim gördükten sonra Milano’da çalışmaya başladı. Milano’da dünyanın en ünlü iç mimarlık stüdyolarından biri olan De Lucchi’de çalışıyor. Tasarım bölümünün sorumlusu.  Tasarımcının müşteri portföyünde Olivetti, Siemens, Compaq, Enel, Poltrana Frau, Mandarina Duck, Fiat gibi firma isimleri yer alıyor.

TANJU ÖZELGİN Tanju Özelgin, halıdan banyoya pek çok endüstriyel ürünün tasarım hizmetlerini veren Parlak Kırmızı şirketinin ortaklarından. 1987’de kendi tasarım ofisi Scala’yı kuran, daha sonra IN Mobilya’da kurucu ortak olarak çalışan Özelgin, Parlak Kırmızı’yı 1996’da Ertan Binme ile kurdu. 1998’den beri öğretim üyesi, jüri üyesi proje danışmanı olarak eğitim süreçlerine katkıda bulunan Özelgin, Versace, Sebastian, Stendhall, Nurus, Derin, BT, Birim, Crea Concept gibi birçok firma ile çalışmalarını devam ettiriyor.

ÜMİT ALTUN Endüstriyel ürün tasarımı konusunda yaklaşık 20 yıllık deneyime sahip. 2003 yılında Arçelik'ten ayrıldıktan sonra DesignUM'u kurdu. Bugün otomotivden çamaşır makinesine kadar tasarımıyla Otokar, Eksen, Ernamaş, Viko, Metre Grup, Step-pen ve Türmak gibi şirketlere tasarım hizmeti veriyor.

YASEMİN BALABAN
[email protected]

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz