GLOBAL KOBİ ERZiNCAN’DA TOPLANDI

Capital ve Ekonomist dergilerinin, TTNET İşyerim’le oluşturduğu Global KOBİ Platformu, Erzincan’da toplandı.

17.07.2015 20:48:240
Paylaş Tweet Paylaş
GLOBAL KOBİ ERZiNCAN’DA TOPLANDI
Ekonomist ve Capital dergilerinin TTNET İşyerim’in desteğiyle oluşturduğu Global KOBİ Platformu buluşmasının beşinci durağı Erzincan oldu. Erzincan Belediyesi Kongre Salonu’nda, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleşen toplantıyı, Türkiye’nin önde gelen işadamlarının yanı sıra çok sayıda katılımcı izledi.
Her bir konuşmacı Türkiye ekonomisine ilişkin önemli mesajlar verdi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, çalışmaları hakkında bilgilendirme yaparken, 5084 sayılı teşvik yasasının uzatılacağı müjdesini de ilk kez platformda dile getirdi. Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Aydın Yalvaç, teşviklerin şu an için yetersiz olduğunu belirtirken Erzincan Valisi Abdülkadir Demir, Erzincan’ın son altı ay içinde üç büyük toplantıya ev sahipliği yapması ndan mutlu olduklarını ifade etti. Global KOBİ Platformu gibi KOBİ’ler açısından büyük önem taşıyan bu toplantıların Erzincan’da gerçekleşiyor olmasının gelecek için güven verdiğini belirten Vali Demir, Doğu için gerekli yatırımların yapılacağına inandıklarını söyledi.
TÜRKİYE’NİN İNTERNET PERFORMANSI
Açılış konuşmasını yapan Ekonomist ve Capital dergileri yayın direktörü M. Rauf Ateş, TTNET İşyerim’in de desteğiyle bir yıldır düzenledikleri bu toplantılarda, KOBİ’leri bir çatı altına toplayıp sorunlarına çözüm aradıklarını ve KOBİ’lerin önünü açtıklarını kaydetti. Ateş, böyle bir platformun öncülüğünü yapmanın da haklı gururunu yaşadıklarını belirtti. Toplantıda internet kullanımı ile ilgili rakamlar açıklayan TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, “Dünyada 1,6 milyar internet kullanıcısı, Türkiye’de ise 12 milyon Facebook ve 29 milyon MSN kullanıcısı var. Bu rakamlar dahilinde Facebook kullanımında dünyada üçüncü sırada olan Türkiye, MSN kullanımında da dünya ikincisi oldu” dedi. ~ Türkiye’deki işletme sayısının 1,8 milyon olduğunu hatırlatan Yılmaz, KOBİ’ler arasında bilgisayar sahipliğinin yüzde 91’e ulaştığını vurguladı. “Şirketlerin web sitesi sahiplik oranı ise yüzde 58,7 seviyesinde bulunuyor” diye konuştu. Konuşmasında Bulut Bilgi İşlem’den de söz eden Yılmaz, bu sistemin “kullandıkça öde” mantığına dayalı olduğunu ve başlangıç maliyetlerini ortadan kaldırdığını söyledi. Yılmaz, “Bulut Bilgi İşlemi, kullandıkça ödüyorsunuz, ihtiyacınız olanı alıyor ve ihtiyaç duymadığınız hizmeti her zaman bırakabiliyorsunuz. Yani Bulut Bilgi İşlem, KOBİ’lerimizin yazılım ihtiyaçlarını hızlı, pratik, zahmetsiz ve en önemlisi de hesaplı olarak karşılamasına imkan tanıyor” dedi.
BAKAN YILDIRIM’IN MESAJI
Bir Erzincanlı olarak Global KOBİ Platformu’na katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yaptığı konuşma ile büyük bir ilgi toplarken, verdiği mesajlarla da KOBİ’lerin her zaman yanında olduklarını söyledi. Türkiye istihdamının yüzde 90’ının ve ihracatının yüzde 50’sinin KOBİ’lerce sağlandığını ifade eden Yıldırım, ulaştırma ve iletişim alanında KOBİ’lere desteklerinin krizde de artacağının altını çizdi. Yıldırım, “Sadece Ulaştırma Bakanlığı olarak
yatırımlarımız şu anda 15 milyar TL’yi aşmış durumda. Bu yatırımlar, her birim için günden güne artıyor. Son dört yılda doğu illerine yaptığımız yatırım 15 milyar TL. Bu yatırımlar hem ulaşım hem iletişim açısından KOBİ’lerin arkasında olduğumuzun en büyük göstergelerinden biri” dedi. Bakan Yıldırım, 5084 sayılı teşvik kanununun uzatılacağı müjdesini de ilk kez platformda açıkladı, Erzincan’ın dördüncü teşvik bölgesi olarak kalacağını söyledi.
YATIRIMLAR ARTIYOR!
Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Aydın Yalvaç, her ne kadar teşviklerin henüz istedikleri seviyede olmadığını söylese de Erzincan’ın son üç yılda büyük gelişmelere sahne olduğunun altını çizdi. 2009 yılında 10 milyon doların üzerinde ithalatları bulunduğunu kaydeden Yalvaç, 7,5 milyon dolarlık ihracata ulaştıklarını belirtti ve şöyle devam etti: “2007 yılında sadece altı ülkeye ihracatımız varken, iki yılda bu rakamı üç katına çıkararak 18 ülkeye ihracat yapmaya başladık. Organize sanayi elektriği tüketiminde ikinci olduk. şu an faal olan 42 şirkete sahibiz ve gün geçtikçe yatırımlarımız artıyor.” ~
“TİCARET TL İLE YAPILMALI”
YATIRIMA DEVAM EDEREK BÜYÜDÜ Global KOBİ Platformu davetlilerinden Unilever Türkiye CEO’su İzzet Karaca, KOBİ’lerin büyük ilgiyle dinlediği konuşmasında krizde neler yaptıklarını anlattı. Kriz süresince hiç işten çıkarma gerçekleştirmediklerinin altını çizerken yatırımlara devam ettiklerini vurguladı. Ar-Ge’ye yıllık 1 milyar Euno
ayırdıklarını ve çevreye yatırımlarını sürdürdüklerini belirten Karaca, “2009’da 40 milyar Euro ciroya ulaştık” dedi.
DÖVİZ İHTİYACI SIFIRLANMALI Konuşmasında krizden çıkmak için özellikle ticaretin dolar ya da Euro yerine TL ile yapılması gerektiğini savunan Karaca, konuyla ilgili görüşlerini şöyle aktardı: “Gayrimenkul ve yerli ürünlerde TL kullanımını artırmalıyız. Ağırlıklı olarak modern tarım ve hayvancılık, markalı gıda, kimya ve sağlık gibi alanlara yatırım yapmalıyız. Özellikle döviz ihtiyacını sıfırlarsak krizden daha güçlü çıkmamamız için önümüzde hiçbir engel yok.”
İLETİŞİMDE MÜTHİŞ DEVRİM Toplantının bir diğer davetlisi Akfen CEO’su Hamdi Akın ise özellikle Türkiye’nin son yıllarda müthiş bir iletişim devrimi yaşadığını belirtti ve geçmiş yıllarla günümüzü karşılaştırdığında alınan yolun tarif edilemez olduğunu söyledi.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz