Avusturya'yı geleceğin yenilenebilir enerjisine hazırlamak

Siemens, Avusturya’daki enerji şirketlerine ülkenin yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişinde kilit bir bileşen olan akıllı sayaç teknolojisini temin ediyor...

3.10.2017 13:20:000
Paylaş Tweet Paylaş
Avusturya'yı geleceğin yenilenebilir enerjisine hazırlamak

Siemens, Slovenyalı akıllı sayaç tedarikçisi Iskraemeco ile birlikte her ikisi de Avusturya’da olan Kärnten Netz GmbH ile Kapfenberg belediye altyapı hizmetleri şirketine akıllı sayaçlar temin ediyor. Buna ilaveten Siemens güvenli nakil sistemlerinin yanı sıra sayaç verilerinin toplanması, doğrulanması ve dağıtılmasına yönelik yazılımların da tedariğini yapıyor. Toplam 95 bin cihazdan ilk 10 bini Avusturya’nın Carinthia eyaletinde 2017 Haziran’ında hizmete girecek. AB akıllı sayaç kullanımını destekliyor, çünkü bu cihazlar yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişte başarılı olmak için çok önemli bir araç. 2019 yılı sonunda Avusturya ülkedeki evlerin yüzde 95’ini bu yeni cihazlarla donatmayı planlıyor. Akıllı sayaçlar tüketiciler için elektrik faturalarını çok daha şeffaf hale getiriyor, hatta verileri konvansiyonel sayaçlara kıyasla çok daha kısa aralıklarda kaydediyorlar ve bu bilgileri anında kumanda merkezine gönderiyorlar. Bu sayaçlar her 15 dakikada bir ölçüm yapacak şekilde tasarlanıyor. Avusturya’da bu sayaçların başlangıçta ayda bir defa okunması planlanıyor. Çok daha detaylı ölçümler ise ancak tüketicinin talebi üzerine yapılacak. Tüketiciler artık elektrik kullanımlarına dair tek bir yıl sonu faturası almak yerine, her ay ne kadar elektrik tükettiklerini bilebileceklerinden enerji tasarrufu önlemlerinin ne kadar etkili olduğunu aylık bazda takip edebilecekler. İşte bu yüzden bu yeni sayaçlar enerji tasarrufunun kilit destekçileri olarak görülüyor. Akıllı sayaçlar enerji tedarikçilerinin okuma ve faturalama süreçlerini basitleştiriyor. Ancak daha da önemlisi; ilk defa ayrıntılı enerji tüketimi, ölçümleri sunuyor olmaları. Bu veriler sayesinde enerji tedarikçileri elektrik talebini çok daha doğru bir şekilde öngörerek enerjiyi daha ucuza satın alabilecek ve kendi üretimlerini gerçek gereksinimle uyum sağlayacak şekilde ayarlayabilecekler. Güneş ve rüzgar enerjisi sistemlerinden gelen dalgalı elektrik miktarının devamlı olarak ilgili enerji talebi seviyelerini karşılamak zorunda bıraktığı yenilenebilir enerji kaynaklarının giderek artan oranda kullanımı yüzünden bu gibi adımlar her geçen gün daha çok önem kazanıyor. 

İnternet bankacılığı kadar güvenli 

Akıllı sayaçlar ne verilerin ne de sayaçların dışarıdan manipüle edilmesine izin vermeyen bir nakil teknolojisiyle donatılmış durumda. Avusturya’da kullanılan bu cihazlar, bir sonraki trafo merkeziyle enerji hattıyla veya tedarikçisiyle bir cep telefonu ağı aracılığıyla iletişim kurabiliyor. İlgili nakil sistemleri (şebeke için 3G PLC ve mobile iletişimler için uçtan uca GPRS) çok farklı imalatçı tarafından desteklendiğinden bu cihazların üçüncü parti ekipmanlarla etkileşim kurabilmesini sağlıyorlar. Bu verilerin Avusturya’nın enerji endüstrisinin tavsiye kararları doğrultusunda güvenli tutulması işini Siemens ile Accenture arasında kurulmuş ortak bir girişim olan Omnetric Group yapıyor. Burada uzmanlar verilerin güvenliğinin internet bankacılığı kadar iyi olması için çalışıyor. Akıllı sayaç sisteminin üçüncü bileşeni ise Energy IP platformudur. Siemens’in bu yazılımı ölçüm verilerini toplayıp doğrulamasını yaptıktan sonra doğrudan faturalama sürecinden sorumlu ortak katılımcıların (enerji tedarikçileri, şebeke operatörleri ve enerji şirketleri) BT sistemlerine gönderir. 

Yeni iş modelleri ve enerji tasarrufu geri bildirimler

Periyodik enerji tüketimi verileri sayesinde geniş bir yelpazede yer alan yepyeni uygulamaların önü açılıyor. Örneğin bir ağ portali müşterilere sadece elektrik kullanım seviyelerini sunmakla kalmayıp aynı zamanda veriler temelinde enerji tavsiyelerinde de bulunabiliyor. Örneğin karşılaştırılabilir elektrik tüketicilerinin kimlikleri saklanmış verilerinden türetilmiş referans değerlerle insanlara kendi elektrik kullanımlarını nasıl ayarlayabilecekleri konusunda örnekler sunulabiliyor. Ayrıca belirli saatlerdeki düşük elektrik fiyatlarıyla yeni fiyat tarifelerini de mümkün kılabiliyorlar. Bu gibi fiyatlandırma tarifelerinin aynı zamanda şebeke istikrarı için de kilit bir kontrol aracı olduğu düşünülüyor. Akıllı sayaçlar işte bu yüzden geleceğin akıllı şebekelerinin oluşturulmasında vazgeçilmez bir bileşen olarak görülüyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz