Bir dijital üretim feneri

Siemens Electronic Works Chengdu: Günümüzde, her iki saniyede bir, bir ürün imal ediliyor. Fabrika, 2013 yılından bu yana verimliliğini yıllık bazda yüzde 20 artırdı...

5.03.2019 12:26:000
Paylaş Tweet Paylaş
Bir dijital üretim feneri

Chengdu ilk bakışta Çin’in güneybatısındaki diğer sanayi kentlerine benziyor. Sade beton gökdelenler ve çok şeritli otoyollar, Sichuan eyaletine özgü baharatlı yiyecekleri tadabileceğiniz ve Pekin’den biraz daha samimi bir yaşam tarzına şahit olabileceğiniz küçük bir tarihi kent bölgesinin etrafında yer alıyor. Fakat 15 milyonluk bu şehir, hızlı bir kalkınma döneminin ardından mevcut haline kavuştu. Ülke genelindeki düşük arazi fiyatları ve düşük maaş seviyesi ilk etapta yatırımcıların dikkatini çeken etkenler olmuş olsa da bölge şu anda, ülke ortalamasına göre çok ileri seviyede bulunan dijitalleşme alanındaki uzmanlığı sayesinde şirketleri cezbediyor. Yüksek teknoloji alanında üretim yapan pek çok firma burada üretim yapmaya başladı. Chengdu, Çin’de yüksek teknoloji alanındaki inovasyonun artık başkent Pekin’in veya büyük kıyı kentleri olan Şangay ve Shenzhen’in tekelinde olmadığını kanıtlıyor. 

Her yıl binlerce ziyaretçi Siemens Electronic Works Chengdu (SEWC) parlak bir inovasyon örneği olarak karşımıza çıkıyor. SEWC halihazırda işlemekte olan bir operasyonel sistemdeki süreci izleyerek üretimlerini nasıl dijitalleştirebileceklerini gözlemlemek isteyen şirketler için Çin’de bu işi yapanlara verilebilecek en iyi örneği temsil ediyor ve yoğun bir ilgiye maruz kalıyor. Fabrika müdürü Li Yong Li, “Tesisimize her yıl 10 binden fazla ziyaretçi geliyor” diyor ve ekliyor: “Çin’deki büyük ölçekli sanayi işletmelerinden gönderilen heyetler, dijitalleşmenin üreticilere ne gibi faydalar sağlayabileceğini anlamak için SEWC’ye geliyor ve en çok ilgilerini çeken şey de dijital şirketin nasıl uygulamaya geçirildiğini yerinde gözlemlemek oluyor.” SEWC’de üretim tamamen dijital araçlarla kayıt altına alınıyor, izleniyor, analiz ediliyor ve optimize ediliyor. Gösterilen bu başarının ödüllendirilmesi de gecikmedi. Dünya Ekonomik Forumu, 2018 yılında SEWC’yi dünyadaki “en gelişmiş dokuz fabrikadan” biri ilan ederek global bir “üretim feneri” olarak nitelendirdi. Li, “SEWC geçtiğimiz 5 yılda üretim otomasyonu, malzeme akışı otomasyonu ve bilgi akışı otomasyonu aşamalarını gerçekleştirdi. Üretimin geleceği için hız, esneklik, kalite, verimlilik ve güvenlik açısından bir rol modeli haline geldi. Bunu, ürün yaşam döngüsü yönetiminin tamamında faydayı en üst düzeye çıkarmak için yaptı” diyor. Tesisin öne çıkan özelliği, üretim aşamasının ulaştığı teknolojik seviyedir. Günümüzde Simatic PLC, Simatic HMI ve endüstriyel PC ailelerinin bir ürünü her iki saniyede bir, tesiste üretiliyor. SEWC verimliliğini 2013’ten beri yıllık bazda yüzde 20 artırdı. SEWC’nin tüm ürünleri; makineleri ve üretim tesislerini izlemek, kontrol etmek, yönetmek ve otomatikleştirmek, böylece ürün kalitesini artırarak zamandan ve paradan tasarruf etmek üzere tasarlanmıştır. Yolcu gemilerinde bulunan sistemler ve otomotiv sanayindeki endüstriyel üretim süreçlerinden kayak tesislerindeki telesiyej sistemlerine kadar hemen her şeyi yönetebiliyorlar. Siemens bu alanda küresel pazar lideridir. Tesis, yüzde 99,999’luk bir süreç kalite derecesine sahiptir ve bir dizi deneme istasyonu da çok az sayıdaki hatayı tespit edebiliyor. SEWC’nin üretiminin yüzde 60’ı Çin pazarına, geri kalan yüzde 40’ı ise küresel pazara yöneliktir. 

Aynı süreçler, aynı prensipler 

Son derece yüksek süreç kalite derecelendirmelerine sahip üretim tesisleri genellikle bir gecede yoktan var edilemez. Gerçekten de SEWC kurulurken örnek olarak alınan Siemens’in Almanya’daki fabrikası olmasaydı SEWC’nin bu kadar başarılı olması mümkün olmazdı; söz konusu fabrika (EWA) Amberg’de kurulu bir elektronik tesisi olup 1989’dan beri Simatic Programlanabilir Akıllı Kontrolörlerini (PAK’ler) üretiyor ve yakın geçmişte “Endüstri 4.0” ödülünü kazanıyor.Siemens’in Amberg, Fürth ve Chengdu’daki Dijital Fabrika İş Birimleri’nden sorumlu olan Dr. Gunter Beitinger, “Amberg fabrikasındaki süreçlerle Chengdu tesisindeki süreçleri birebir eşleştirdik” açıklamasını yapıyor. Chengdu fabrikasında yer alan, makine ve yazılım araçlarından üretim sürecinin her aşamasını sanal olarak kayıt ve kontrol eden Simatic BT üretim yürütme sistemine kadar, her ekipman Amberg fabrikasında bulunan ekipmanlar kurulurken yararlanılan prensiplere ve süreçlere dayanarak tasarlandı. 

Dijital ikiz teknolojisiyle optimizasyon 

Şansölye Angela Merkel de dahil olmak üzere birçok ziyaretçiyi kendine çeken Almanya’daki EWA’nın gösterdiği başarının formülü Chengdu’da da işe yarıyor. “Örneğin, bir robotun bir tertibatı bir PCB üzerine lehimlediği durumda sistemlerimiz, bir sonraki aşamaya geçmeden önce parçanın düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol eder” diye açıklıyor Beitinger ve ekliyor: “Fabrikalarımızda, süreçteki her adımı ve her bir bileşeni kalite açısından kontrol ediyoruz ve bunu yapmak için akıllı algoritmalar kullanıyoruz.” Sonuç olarak süreçlerdeki bu istikrar yüksek kaliteyi de beraberinde getiriyor. Ancak Çin’deki pek çok fabrikada, kalite kontrol işlemi yalnızca üretim sürecinin son aşamasında yapılıyor, bu da çok miktarda kayba neden oluyor. Chengdu’daki tesiste, ileri seviyedeki otomasyon ve kalite kontrol sürecine ek olarak, tüm üretim süreçleri dijital olarak kaydedilir. İlgili yazılım vasıtasıyla her gün yaklaşık 10 milyon adet veri girişi yapılır ve bunların çoğunluğu sürece dair verilerdir. Bu, üretim süreçlerini yönetmek ve kaliteyi sağlamak için kullanılır. Ayrıca bu şekilde, SEWC’de Asya piyasaları için ürün yaratan ve geliştiren yüzden fazla Ar-Ge mühendisinin çalışması da destekleniyor. Mühendisler her yıl 50’den fazla yeni ürünün seri üretimine başlanmasını sağlıyor ve bu ürünlerden bazıları IF Tasarım Ödülleri’nde derece almıştır. Ne kadar gelişmiş olsa da bu fabrikada bile daha iyi sonuçlar elde etmek için çaba gösterilmeye devam ediliyor, örneğin yeni ürünler tarafından ortaya konan üretim verileri Dijital Fabrika PLM Yazılımı üzerinden doğrudan üretim süreçlerine geri gönderiliyor. Bu işlemin merkezinde, SEWC’nin bütünsel ürün modellerini ve bunların yaşam döngülerini yaratmasını sağlayan dijital ikiz teknolojisi (ürünlerin, üretim süreçlerinin ve tüm tesislerin sanal temsillerini içeriyor) yer alıyor. Bu da hız ve esneklik, ürün kalitesi, verimliliği ve veri güvenliği gibi temel faktörler açısından kapsamlı bir optimizasyona ulaşılmasını sağlıyor. 

Çin’in dijital fabrikaya giden yolu 

Beitinger, “Çin’de bu kadar ileri bir seviyede işleyen bir fabrika bulmanız zor” diyor. Otomasyon, Çin’in sanayisinde kayda değer bir ilerleme sağlamış olsa da SEWC’deki kadar ileri bir seviyeye ulaşılması ancak temel süreçlerin tam olarak analiz edilmesi ve bunların teker teker optimize edilmesiyle mümkün olabilir. Beitinger, bunun, dijital bir fabrikayı oluşturmanın ön şartı olduğuna inanıyor. Ancak öyle olsa da, “Artık burada hemen hemen herkesin Endüstri 4.0 ile ilgili bilgisi var” diye ekliyor. Bu, her gün fabrikayı ziyarete gelen heyetlerin sorduğu sorulardan da anlaşılıyor. Birçok Çinli şirket; buhar motorunun, montaj hattının ve otomasyonla yapılan seri üretimin ardından gelen dördüncü endüstri devrimi anlamına gelen Endüstri 4.0’a ulaşmak için büyük çaba sarf ediyor. Çin’in önünde, üretim tesislerini dijital fabrikalara dönüştürme yolunda büyük fırsatlar olabilir. SEWC tesisine gelen ziyaretçilerin sayısı yakın zamanda azalacak gibi görünmüyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz