SİEMENS'E TAM YETKİ

Türkiye’nin birincil enerji kaynaklarında yüzde 75’e ulaşan dışa bağımlılığının azaltılması,

17.07.2015 20:48:250
Paylaş Tweet Paylaş
SİEMENS'E TAM YETKİ
Enerji verimliliğinin artırılması ve yenilenebilir enerji kaynaklaklarının daha fazla kullanılması sadece küresel iklim değişikliği politikalarına uyum için değil Türkiye’nin birincil enerji kaynaklarında yüzde 75’e ulaşan dışa bağımlılığının azaltılması, istihdam katkısı, hava kirliliğine bağlı sağlık problemlerinin azalması gibi çok yönlü faydalar yaratıyor. Türkiye genelindeki enerji yoğunluğunun OECD ülkeleri ortalamasına indirilmesi, böylelikle fosil enerji kaynağı ithalatının ve sera gazı emisyonlarının azaltılması hedefiyle Enerji Verimliliği (ENVER) Kanunu 2007 Mayıs ayında çıktı. Kanun, Türkiye Enerji Verimliliği piyasasının altyapısını oluşturması ve sorumluluk alanlarını belirlemesi açılarından önem taşıyor. Enerji Verimliliği Kanunu’nda tanımlanan hizmetleri sunabilmek için bu alandaki şirketlerin, Enerji Verimliliği Danışmanlık Lisansı (EVD) adı altında bir lisans alması gerekiyor. Siemens, Türkiye’de bu lisansı alarak bu alanda hizmet vermek üzere tam yetkiye sahip olan en büyük firma oldu. EVD lisansı Siemens’e, bir EVD şirketi olarak üretim tesislerinde ve işletmelerde enerji etüdü ve verimlilik artırıcı proje hazırlama, proje uygulama ve danışmanlık yapma, enerji verimliliği yöneticiliği eğitimi düzenleme gibi konularda yetki tanıyor. “Enerji yöneticisi” eğitimleri de düzenleyecek olan Siemens, enerji alanında kariyer edinmek isteyen uzmanları bünyesinde yetiştirecek. ~

Kredi başvurularında avantaj.
Siemens Türkiye Enerji Verimliliği Koordinatörü Hakan Yıldırım, endüstride enerji verimliliği için motorların iyi bir başlangıç noktası olduğunu belirtiyor ve şu değerlendirmeyi yapıyor: “Türkiye aynı üretim için AB ülkelerinin iki katı enerji tüketiyor. Toplamda yaklaşık 198 milyar kilovat saat olan yıllık elektrik üretiminin, kayıp ve kaçaklardan sonra kalan kısmının yarısı endüstride gerçekleşiyor. Endüstride kullanılan AC motorların yüzde 85’inin verimsiz motorlar ve yalnızca yüzde 1’inin de yüksek verimli motor sınıfına dahil olduğu belirtiliyor. Tüm bu motorlar ile Türkiye’de üretilen elektriğin yaklaşık yüzde 35’inin tüketildiği göz önünde bulundurulursa, verimsiz motorlar ile verimlilerinin değiştirilmesinin yaratacağı katkı daha açık olarak görülebilir.” Yıldırım, Türkiye’ye verimlilik artışı projelerinde kullanılmak üzere gelen finansal kaynakların bulunduğuna da dikkat çekiyor. Bu kaynakların kullandırılması noktasında ise proje fizibilite çalışmalarının daha da önem kazanacağını söylüyor ve ekliyor: “Hazırladığımız fizibilite çalışmaları, kredi başvurularında ve kredilerin temin edilmesinde önemli rol oynuyor. Bu, bir EVD şirketi olarak sunduğumuz en önemli avantajlardan biri olarak sıralanabilir.”

ENERJİ VERİMLİLİĞİ DANIŞMANLIĞI KAPSAMINDA NELER YAPILACAK?
• Enerji sağlık taraması,
• Tesislerin A’dan Z’ye verimlilik potansiyellerinin değerlendirilmesi,
• Enerji yönetimi konusunda tesisin rakipleri ile ve sektör ortalamasıyla karşılaştırılması, • Tüketimi azaltıcı proje fizibilite çalışmaları ve
• Anahtar teslim projeler Siemens’in enerji verimliliği danışmanlığı kapsamında verdiği hizmetler hakkında daha detaylı bilgi, www.siemens.com.tr/eos ve www.siemens.com.tr/enver adreslerinden elde edilebilir.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz