En kritik hatalar

Capital, genç profesyonellerin radarındaki şirketlerin İK yöneticileriyle konuşarak yeni mezun gençlerin iş görüşmelerinde yaptıkları hataları belirledi.

12.06.2014 16:52:370
Paylaş Tweet Paylaş
En kritik hatalar
Okul hayatını tamamlayarak mesleki kariyerine atılmaya hazırlanan yeni mezunun önündeki en önemli konu başarılı bir iş görüşmesini nasıl yapacağıdır. Peki, yeni mezun gençlerin bu kritik eşikte yaptıkları en büyük hatalar neler? Capital, genç profesyonellerin radarındaki şirketlerin İK yöneticileriyle konuşarak bu soruya yanıt aradı.

Araştırmamızın sonuçlarına göre gençlerin en kritik mülakat hatası ise “ev ödvini yapmadan mülakata gitmek”... Bunu “kendini tanıtamamak”, “tutarlı olmamak” izliyor. Üniversiteden yeni mezun oldunuz veya olmak üzeresiniz. Gönlünüzün çektiği işlere birer birer başvuruyorsunuz.

Ancak nedense çağrıldığınız mülakatlar bir türlü olumlu sonuçlanmıyor. Acaba nerede hata yapıyorsunuz? Mülakatta doğru cevapları mı veremediniz, yoksa yanlış kıyafeti mi giydiniz?

Hem insan kaynakları uzmanları hem şirketlerin İK yöneticileri bir mülakatta yapılan en kritik hatanın adayın görüşmelere hazırlıksız gelmesi olduğunu düşünüyor. Şirketlere İK desteği sunan HRM Danışmanlık’ın ortağı Elif Ejdar Özel, “Mülakat esnasında maalesef başvuru yaptığı pozisyonu bize soran ve müracaat etmiş miydim diyen gençlerle bile karşılaşıyoruz.

Adayın şirkete ya da pozisyona karşı bilinçsiz ya da ilgisiz olması mülakat sırasında olumsuz değerlendirilmesine sebep oluyor” diyor. Görüşmeye zamanında gelmemek, mülakatta tutarlı bilgiler vermemek, hemen maaşı sormak, profesyonellikten uzak tavır ve kıyafetler de diğer önemli hatalar. İşte yeni mezunların mülakatla imtihanı.

ŞİRKETİ, POZİSYONU TANI
Mercedes-Benz Türk İK Müdürü Salih Ertör, yeni mezun adayların mülakatlarda yaptığı en kritik hatanın görüşmeye hazırlıksız gelmek olduğunu söylüyor. Ertör, mülakat öncesi hazırlıkları çok önemsiyor; “Mülakat öncesinde kendinize ‘Profesyonel niteliklerim ve hedeflerim neler?~
Şirket için yararlı olabilecek niteliklerim neler?’ gibi sorular sorun. Şirketi çok iyi tanıyın. Mülakatta, pozisyonu ve şirketi her yönüyle tanıdığınızı hissettirmeniz size pozitif destek sağlayacaktır.”

Imperial Tobacco Türkiye İK Müdürü Vicdan Merter de bazı yeni mezun adayların “başvurdukları pozisyonun iş tanımını bilmeden” görüşmeye geldiğini söylüyor. Merter, “Bu da ne istediklerini bilmedikleri izlenimini yaratıyor” diyor.

Doğan Online İK Müdürü Büke Dönmez yeni mezun adayların görüşmeye gitmeden önce şirketi, pazarını ve pozisyonu araştırmalarının; “hem şirket açısından pozitif bir etki yaratacağını hem de gerçekten bu işi isteyip istemedikleri konusunda kendilerine yol göstereceğini söylüyor.

Pfizer Türkiye, Kafkaslar ve Orta Asya İK Direktörü Bahar Özen Şansal ise “Pozisyona değil, Pfizer’e işe alım yapıyoruz” diyor. Şansal’ın gençlere önerisi şu; “Sektöre dair de söyleyecek sözünüz olsun. İlk girişteki pozisyonu değil, geleceği hayal edin.”

HAZIRLANMAZSAN “DAĞILIRSIN”
Unida İnsan Gücü Yönetimi ve Eğitim Hizmetleri Kurucu Ortağı Saide Kuzeyli’ye göre başvurduğu şirketi, sektörü, pozisyonu öğrenmeden görüşmeye gitmek, bir adayın özgüvenini yitirip “dağılmasına” neden olabilir.

Egon Zehnder Türkiye Yönetici Ortağı Murat Yeşildere de adayın mülakat öncesi taktiksel bir plan yapabilmesi için görüşeceği kişiyi ve şirketi iyi araştırmasının şart olduğunu düşünüyor. Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü ise “ön hazırlığın” adayların görüşmede kendilerini en iyi şekilde ifade etmelerini sağlayacağını anlatıyor.

Microsoft Orta Doğu ve Afrika Bölgesi İK Proje Yöneticisi Esra Ga-on da “Ailemize katılacak olan yeni kişilerden farklı bakış açıları öğrenmek istiyoruz. Bu noktada şirketimize ve çalışma alanlarımıza ilgi duymayan, araştırma yapmayan, öğrenmeye açık olmayan kişileri ailemize katmak çok mümkün olmuyor” diyor.~
KENDİNİ TANI
Sadece başvurulan şirket ve pozisyonla ilgili hazırlık yapılması da yeterli değil. Adayın kendini iyi tanıması ve iş görüşmesinde kendini etkili bir dille, anlatabilmesi de kritik. Teknoloji alanının öncü şirketlerinden 3M Türkiye’nin İnsan Kaynakları Direktörü Yaprak Sapanlı Görür mülakatlarda karşılaştığı en sık hatanın yeni mezun adayların “kendi güçlü yanlarını yeteri kadar tanımadan ve ne yapmak istediklerini bilmeden” görüşmeye gelmeleri olduğunu söylüyor.

British American Tobacco (BAT) Türkiye Yetenek Yönetimi ve İşe Alım Bölüm Müdürü Selin Deniz Şimşek de adaylardan beklentilerinin öncelikle kendilerini iyi tanımaları olduğunu söylüyor. Şimşek, “Mülakata gelmeden önce kendilerine şu soruları sorabilirler:

Beni ben yapan özellikler neler, kariyer motivasyonum ne, hangi sektörlerde çalışmak istiyorum, beklentilerim neler? Bu hazırlığı yapmış olmaları görüşmede özgüveni yüksek, samimi ve enerjik bir tutum sergilemelerine yardımcı olacaktır” diyor.

STAJ KRİTİK
Genç mezunlar arasından kıymetli staj deneyimine sahip olanlarda mülakatlarda daha kolay ön plana çıkabiliyor. Yaprak Sapanlı Görür, “Üniversite döneminde farklı şirketlerde staj yapmak, kişinin nasıl bir ortamda mutlu olabileceğini gözlemlemesi, farklı şirketleri tanıması ve nasıl bir iş alanında çalışmak istediği ile ilgili fikir sahibi olmasına yardımcı olabilir” diyor.

BSH Türkiye İnsan Kaynakları Müdürü Ahmet Aksoy da stajın kendileri için kritik olduğunu söylüyor. Aksoy, “Öğrencilik dönemlerinde yapacakları uzun dönemli stajlarla hangi fonksiyonda çalışmak istediklerine karar vermiş olmalarını bekliyoruz. İlgilendikleri alanda staj yapma imkânı bulamamışlar ise mutlaka bir sektör/ fonksiyon araştırması yapmış olmalarını, çalışmak istedikleri alanla ilgili sohbet edebilecek kadar bilgi edinmiş olmalarını tercih ediyoruz” diyor.~

TUTARLI OL
Adayların mülakatta tutarlı bilgiler vermesi görüşmeyi olumlu etkilerken aksi bir tutum görüşmenin olumsuz sonuçlanmasına neden olabiliyor. MY Executive Kurucu Ortağı Müge Yalçın, “Adaylar özgeçmişlerine yazdıkları herşeyi uygulamaya hazırlıklı olmalı.

Örneğin ‘çok iyi İngilizce biliyorum’ diye yazdıysanız, mülakatı yapan kişinin görüşmenin bir kısmını İngilizce sürdürebileceğini düşünmelisiniz” uyarısını yapıyor. Yalçın gençlere “Cevabını bilmediğiniz sorulara ‘bilmiyorum’ diye cevap vermek biliyor görünüp yanlış cevap vermekten daha iyi bir etki yapacaktır” önerisini yapıyor.

TTNET Yönetim Destek Kıdemli Direktörü Hasan Kaya da “Adaylar gelişime açık yönlerini güçlü yönleriymiş gibi göstermemeli. Mülakatta anlattıklarıyla CV’de yazanların mutlaka örtüşmesi gerekiyor” diyor. İŞ GYO İnsan Kaynakları & Eğitim Grup Başkanı Pınar Ersin Kollu ise adayların mülakatlarda en az cevapladıkları kadar soru sormalarını tavsiye ediyor. Kaya, “İşin iyi tanımlanmasını talep etmeli, şirket kültürünü anlamayı hedeflemeliler” diyor.

DOĞRU SORULARI SORUN
Eğer genç profesyoneller başvurdukları şirkete karşı ilgisiz olduklarını izlenimini vermek istemiyorsa, şirketle ve pozisyonla doğru sorular da hazırlamalılar. Salih Ertör, bazı adayların soru sorma hakkı kendilerine verildiğinde susup kaldıklarını anlatıyor.

Ertör, “Adayın soru soramaması karşı tarafta şirkete ya da pozisyona olan ilgisizliğinin ve hazırlıksızlığının bir göstergesi olarak algılanabilir” diyor. Tabii adayların mülakatlarda doğru soruları sorması da önemli. Bürotime İK Müdürü Ayşegül Aktaş şu örnekleri veriyor. ~

“Birçok adayın şirketin içyapısını ve yapacağı işin detaylarını öğrenmeye yönelik sorular yerine ‘Hafta sonu çalışıyor musunuz?’ gibi kendi çıkarlarına yönelik sorular yönelttiğini görüyoruz. İK olarak biz, adayın şirkete ve pozisyona olan ilgisini, heyecanını görmek istiyoruz.”

MAAŞ DEĞİL İŞ ODAKLI OLUN
Genç bir adayın şirket içindeki kariyer fırsatlarını, terfi olanaklarını anlamaya çalışması doğal. Ancak çok bir üst pozisyona ilişkin soru sorma-
sı da hoş karşılanmıyor.

TurkNet İnsan Kaynakları Müdürü Aycan Emre, görüşmeye gelen adayların, yükseleceği bir sonraki pozisyonu sorgulamasını “Aday bir an önce başka bir pozisyona geçmek istiyor” şeklinde yorumladığını belirtiyor ve ekliyor: “Bu da adayı tercih etmeme sebeplerimizin başında geliyor.”

Emre ayrıca yeni mezun adayların maaştan önce işin kendilerine katabileceği bilgi birikimini önemsemeleri gerektiğini düşünüyor. Okan Tütüncü de “Çalışmak istenilen bir şirketse ‘talep edilen ücret’ kısmı boş bırakılmalı” tavsiyesinde bulunuyor.

Görüşmelerde bir diğer önemli konu da doğallık... DHL Global Forwarding İK Müdürü İlknur Beyazıt adayların “iş görüşmeleriyle ilgili okudukları uyarınca” mülakatlarda özgüveni yüksek görünmeye çalışırken, “sert tokalaşma” gibi abartılı hareketlerle doğallıktan uzaklaştığını anlatıyor. Beyazıt adaylara, mülakata hazırlanırken profesyonel kaynaklardan yararlanmaya devam etmelerini ama görüşmede “kendileri gibi” olmalarını öneriyor.~

PEMBE CANDANER
İNSANKAYNAKLARI UZMANI
MÜLAKATLARDAKİ 6 KRİTİK ÖNERİ

Hata 1: İş görüşmesine zamanında gitmemek ya  da haber vermeden hiç gitmemek. Zamanında bulunmanız gereken yerde bulunun, bulunamayacaksanız da mutlaka

Hata 2: Görüşmeye gidilen şirket hakkında fikir sahibi olmamak. İlgili şirket ve pozisyonu araştırın. Uzaydan gelmiş durumuna düşmemek önemli.

Hata 3: Kendine ya aşırı güvenmek ya da hiç güvenmemek Ortasını bulun. Üreteceğiniz işe güvenin ve bunu abartmadan karşınızdakine hissettirin.

Hata 4: Doğal ve içten olmamak. Olduğunuzdan farklı bir kimliğe bürünmeyin. Sizi siz olduğunuz için seçmeliler.

Hata 5: ''Mutlaka bu işe girmeliyim" yaklaşımı. Önemli olan “mutlaka bu işte” değil kurum kültürü size en uygun olan şirkette çalışabilmek.

Hata 6: ''Beni beğenecekler mi acaba?'' kaygısı. Mülakatçılar da; ''bu kişiyi kuruma kazandırabilecek miyim'' diye düşünüyorlar, unutmayın.~

ÜLKÜ FEYYAZ TAKTAK
ECZACIBAŞI HOLDİNG İK GRUP BAŞKANI
"HER İŞE BAŞVURMAYIN"

SEVECEĞİNİZE EMİN OLUN
Yeni mezunların mülakatta yaptıkları en büyük hata doğal olmamaları ve kişiliklerine en uygun iş yerine, moda, ücret faktörlerinin etkisi altında seveceklerinden emin olmadıkları işe aday olmaları.

MUTLULUK ÖNEMLİ
Önce sizi hangi işin “mutlu” edeceğini belirleyin. Mutlu olacağınız  işte mutlaka “başarılı” olursunuz. Her işe değil sadece sizi mutlu edeceğine inandığınız işe

ÖZENLİ GİYİNİN
Mülakatta doğal olun, rol yapmayın. Uygun bulunmazsanız bile uzun vadede kârlısınız. Başvurduğunuz kuruluşa verdiğiniz önemi gösterecek şekilde kıyafetinizi seçin. O kuruluşla ilgili detaylı bilgi sahibi olun.

SİZ DE SORUN
Sadece sorulara yanıt vermeyin, siz de soru sorun. Özellikle size yapılacak eğitim yatırımı, kariyer yolunda ilerleme sistematiği gibi konularda... Bilmediğiniz şeylere yanıt vermeye çalışmayın, sadece ‘bilmiyorum’ deyin.~

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz