Öğrenci kulüpleri neler kazandırıyor?

Üniversite yıllarında okul içinde de eşsiz deneyimler elde etmek mümkün…Gençler, üniversite içinde kurulan öğrenci kulüplerindeki faaliyetleriyle iş hayatının çalışma sistemini tecrübe edebiliyor. Düzenledikleri etkinlik ve organizasyonlarda ise iş dünyasının önde gelen isimleriyle tanışıp networklerini genişletiyor. Bu bağlantılarla öğrencilere staj ve iş kapıları açılıyor. Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinin işletme ve ekonomi alanlarında faaliyet gösteren öğrenci kulüpleri, projelerini, hedeflerini ve düzenledikleri konferans, eğitim, festival gibi önemli etkinlikleri Genç Capital’e anlattı.

24.07.2015 12:03:400
Paylaş Tweet Paylaş
Öğrenci kulüpleri neler kazandırıyor?
Kurumsal şirketlere benzeyen yapısı olan öğrenci kulüplerinde üniversiteliler, iş hayatının provasını yapıyor. Örneğin, Hacettepe Üniversitesi İşletme Topluluğu, öğrenci kulüplerini “küçük birer şirket” olarak tanımlıyor. KATÜ İşletme ve Ekonomi Kulübü ise iş hayatının gerektirdiği disiplini öğrendiklerini söylüyor. Bunun dışında düzenlenen kulüp etkinlikleri, organizasyonlar öğrencilere iş dünyasının önemli isimleriyle tanışma imkanı sunuyor. Teknik gezi düzenlemeye özellikle önem veren Yıldız Teknik Üniversitesi’nin AR-GE ve İnovasyon Kulübü, bu gezilerde ziyaret ettikleri şirketlere yarı zamanlı işler bulabiliyor. Geçmişte İşletme ya da Ekonomi Kulüpleri ağırlıktayken son 5 yılda yeni kurulan girişimcilik kulüplerinin hız kazandığı görülüyor. Özellikle Koç, Bilgi, Bilkent gibi vakıf üniversitelerinin girişimcilik kulüplerinin düzenliği organizasyonlar, Türkiye çapında ses getiriyor. Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden işletme ve ekonomi alanında faaliyet gösteren öğrenci kulüpleri, projelerini ve hedeflerini anlattı:
MAKE BETTER’IN HEDEFİ BÜYÜK Koç Girişimcilik, Koç Üniversitesi’nin en aktif kulüplerinden biri... Kulübün en yeni projesi “Make Better” hareketi. Kulübün eş başkanları Egemen Filiz ve Burak Yılmaz,Make Better hakkında şunları söylüyor: “Öğrenci arkadaşlarımız okulumuzda var olan oluşumları daha iyi hale getirmek için projeler üretecekler. Amacımız, Make Better hareketini önce İstanbul’da, sonra tüm Türkiye’de yaymak. Böylece ülkemizin çeşitli şehirlerinde okuyan lise öğrencilerini girişimcilikle tanıştırmak istiyoruz.” Bunun dışında Koç Girişimcilik, haftalık periyotlarla IDEX toplantıları düzenliyor. Bu toplantılarda TED konuşmaları veya yeni girişimler, farklı inovasyonlar paylaşılıyor ve bu paylaşımlarla ilgili sorulan sorulara herkesin cevaplar vermesi bekleniyor. Buradaki amaç, belirli konular üzerine nasıl farklı düşünceler sunulabileceğini ortaya koymak.
~
 “KULÜPLER KÜÇÜK ŞİRKETLERDİR” Hacettepe Üniversitesi İşletme Topluluğu’nun hedefi, Türkiye çapında etkinlikler düzenlemek ve kendilerini bir önceki yıla göre bir adım daha ileri götürmek. Kulübün düzenli olarak yaptığı etkinlikler arasında “Business Trip”, her yıl bahar döneminde düzenlenen “Kariyer Karnavalı” ve “Genç Zirve” yer alıyor. Kulübün başkanı Bahadır Can Çimen, “Kulüpler yönetim ve yürütme açısından küçük birer şirket gibi. Reklam, finans ve insan kaynakları gibi birçok dalı topluluk içinde de yürütmek zorundasınız. Üniversite hayatınızda bunların direkt içinde yer almak, ileride iş hayatına atıldığınızda sizi daha hazır ve tecrübeli kılıyor. En azından hangi departmanın ne yapması gerektiğini öğreniyor ve bu alanlardan en az birinde kendinizi geliştirmiş oluyorsunuz” diyor.
İDDİALI ETKİNLİKLER Bilgi Üniversitesi’nin öğrenci kulüplerinden Bilgili Girişimciler’in kurucusu ve başkanı Burak Çimen, kulüp etkinliklerini şöyle anlatıyor: “En önemli etkinlerimizden biri Facebook’un COO su Sheryl Sandberg ile kadınların iş dünyasındaki rolü ve girişimcilik alanında üstlendikleri roller üzerine düzenlediğimiz paneldi. Ayrıca 6 farklı sektörden 6 farklı şirketin üst düzey yöneticilerini tek bir etkinlikte topladığımız BIG Five etkinliği, WeTransfer'in kurucusu Nalden ile gerçekleştirdiğimiz Girişimcilik Workshop'ı , Türkiye'nin ilk sosyal medyası olan Scorp'a sağladığımız destek ve Volt uygulamasına verdiğimiz destek de belli başlı faaliyetlerimizden.”
“TAKIM OLMAYI ÖĞRENİYORUZ” Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Genç Girişimciler Kulübü, ekosistem içerisine daha fazla bireyin bulunması ve girişimcilik kültürünün yaygınlaşması amacıyla hareket ediyor. Kulübün en önemli etkinlikleri arasında, şimdiye kadar Eskişehir’de üç kez düzenledikleri Fikir Üretme Kampları yer alıyor. Bir diğer projeleri olan Girişimcilik Sinema Günleri’nde, yıl boyu her hafta girişimcilik ve iş dünyasıyla ilgili bir filmi gösterime koyuyorlar. Bunların dışında kulüp, her yıl Girişimcilik & İnovasyon zirvesi düzenleniyor. Kulübün eski başkanı ve danışma kurulu üyesi Melike Berat Akpınar, “Sürdürülebilirliğimizi sağlamak adına yerel ve ulusal paydaşlarımızla işbirliği protokolleri yapıyoruz. Bizler bir takımın oyuncularız” diyor. 
“İŞ İNSANLARIYLA BAĞ KURUYORUZ” Akdeniz Üniversitesi’nin Girişimcilik ve Kariyer Kulübü’nün, geçtiğimiz yıl başlattığı Sanat ve Kariyer Zirvesi, yazılı ve görsel basında büyük ilgiyle karşılandı. Kulübün dönemsel başkanı Metehan Erol, kulüp faaliyetlerinin kariyerlerini nasıl etkilediğini şöyle anlatıyor: “Mezun olduktan sonra giremeyeceğimiz kapılar bizlere açılıyor ve tanışamayacağımız iş insanlarıyla aynı platformları paylaşıyoruz. Bu insanlarla öğrenciyken kurduğumuz bağ, mezuniyet sonrası iş hayatımıza inanılmaz katkı sağlıyor. Girişimcilik hedefimiz varsa bize bu konuda deneyimleriyle yol gösterecek en doğru kişilerle bir şeyler paylaşma imkanımız oluyor.”
~
“İŞ KAPILARI ARALANIYOR” Karadeniz Teknik Üniversitesi (KATÜ) İşletme ve Ekonomi Kulübü, yıl içinde, iş hayatının ve kültür dünyasının önemleri isimleriyle kariyer ve söyleşi haftaları, şehir içi ve şehir dışı geziler, eğitimler, medya ödül gecesi, konferanslar gibi etkinlikler düzenliyor. Kulübün hedefi, düzenlemiş olduğu birçok sosyal, akademik ve eğitim organizasyonla gelişimlerine katkıda bulunmak ve kulübün devamlılığını sağlamak. Kulübün başkanı Şeyda Halil, “Yaptığımız etkinliklerde ağırladığımız misafirlerle yakın ilişkiler kurarak network’ümüzü genişletiyoruz. Kurduğumuz bu ilişkiler ise bize iş hayatında kapıların aralanmasına yardımcı oluyor” diyor. 
“TEORİ PRATİĞE DÖNÜŞÜYOR” Bilkent Üniversitesi Genç Girişimciler Kulübü’nün, Ankara Start Up Zirvesi, Business Talk, İlham Veren Yolculuklar Konferansı, Business Challenge, Hongouts Talk etkinlikleri dikkat çekiyor. Tecrübeli üyelerin deneyimlerini yeni nesillere aktarmasına önem verdiklerini belirten Kulüp Başkanı Enes Öztürk, “Üyelerimize, girişimcilik uygulamalarının gözlemlenebileceği ve teorinin pratiğe dönüştüğü paylaşımcı ortamımızla yardım ediyoruz. Üyelerimiz, bu ortamda aktif rol alarak akademik yaşamda ve iş hayatına yetkin, teorik bilgiyi pratiğe dönüştürebilen, en önemlisi de girişimcilik ruhunu kazanmış ve uygulama safhalarına hakim olan bireyler haline geliyor” diyor. 
HER YIL 5 ETKİNLİK İTÜ Yatırım Kulübü, Türkiye’nin en aktif öğrenci topluluklarından biri. Kulüp, öğrencilerin ekonomi, borsa, yatırım ve buna benzer birçok konuda bilinçlenmesini ve kendilerini bu yönlerde geliştirmesini amaçlıyor. Kulübün yönetim kurulu üyeleri Burcu Çavuşoğlu ve Kaan Kamanlı, projelerini anlatıyor: “Sanal Borsam, Pazarlama ve Finans Zirvesi, İTÜ Kariyer Zirvesi, Yatırımcı Oluyorum Forex ve GOBI (Global Opportunities in Business and Investment) Zirvesi adlı etkinliklerimizi her yıl düzenli olarak gerçekleştiriyoruz. Şu ana kadar gerçekleştirdiğimiz her projeyi mümkün olduğunca istikrarlı bir şekilde ilerletip başarıyla sonlandırdık.”
“BAĞLANTILARIMIZ GÜÇLENİYOR” Anadolu Üniversitesi Girişimcilik Kulübü, daha çok uygulamalı etkinlikler yapmaya özen gösteriyor. Kulübün geleneksel hale getirdiği ‘Girişimcilik Baharı’ adında düzenli bir organizasyonu var. Kulübün başkan yardımcısı Hasan Göde, bugüne kadar gerçekleştirdikleri en önemli projelerinin “Fikir Üretme Kampları” olduğunu söylüyor. Bu kamplar sonucunda pek çok öğrencinin Start Up Weekend programlarında projelerine destek bulma imkanı yakaladığını da sözlerine ekliyor. En büyük hedefleri ise Anadolu Üniversitesi’ndeki seminer odaklı etkinlikleri tamamen ortadan kaldırıp okulun öğrencileri iş hayatına en iyi hazırlayan kulübü olmak. Göde, kulübün katkılarını “Bu kulübe dahil olanlar, öğrenci kimliğini çok iyi kullanarak iyi yerler ve önemli kişilerle bağlantı kurabilir” diyerek açıklıyor. 
“İNOVATİF PROJELER GELİŞTİRİYORUZ” Yıldız Teknik Üniversitesi’nin ARGE ve İnovasyon Kulübü, sektöründe öncü şirketlerin, AR-GE merkezlerine teknik geziler düzenliyor. Bu etkinliklerle öğrenciler hem üretim ve AR-GE merkezini geziyor hem de şirket yöneticileriyle buluşma imkanı yakalıyor. Kulübün kurucusu ve başkanı İsmail Kaya, hedeflerini şöyle anlatıyor: “Kulübümüz, her öğrencinin inovatif projeler geliştirerek öğrenilen teknik bilgileri pratiğe dö-nüştürebileceği ortamı ve eğitim hayatı devam ederken şirketlerde çalışarak tecrübe kazanabilecekleri fırsatları yaratmayı amaçlıyor.”
~

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz