Zirveye giden yol haritası

Genç Capital’in bu araştırması, sektör sektör hangi iş alanlarında hangi pozisyonlara ihtiyaç duyulacağını ortaya koyuyor.

1.06.2010 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Zirveye giden yol haritası
Önümüzdeki 10 yıllık süreçte yıldızı parlayacak iş alanlarının başında hizmet ağırlıklı sektörler geliyor. Eleman arayışının yoğun olacağı sektörler ise bilişim, telekomünikasyon, enerji, hızlı tüketim, perakende, sağlık ve finans olarak sıralanıyor.
Zaten yeni mezunların en fazla ilgi gösterdiği şirketler de bu sektörlerin önde gelen oyuncuları. Ancak bir de yıldızı parlayacak pozisyonlar ve iş alanları var. Yazılım mühendisi, Ar-Ge uzmanı, süreç yöneticisi gibi... İşte bu araştırmamızda, gelecek dönemde adını sıklıkla duyacağımız, son dönemde yükselme trendine giren pozisyonları ve bu pozisyonlara ulaşmak için hangi yolların izlenmesi gerektiğini araştırdık.
Sektör temsilcileri, Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin İK yöneticileri ve insan kaynakları uzmanları, yıldızın parlayan pozisyonları değerlendirdi.
SA­TIŞ-PA­ZAR­LA­MA HEP FA­VO­Rİ
Satış ve pazarlama alanındaki uzman ve yöneticiler, hızlı tüketimden bilişime, telekomdan sağlığa kadar hemen her sektörde en fazla iş açığı olan pozisyonlar arasında başı çekiyor. Uzmanlar, satış-pazarlama eğitimi almış gençlerin gelecekte de birçok sektörde iş bulabileceklerini vurguluyor. Ancak, burada şöyle bir handikap var: Şirketler tarafından çok aranan bu pozisyonlar, iş arayan adaylar arasında da en fazla talebin olduğu iş alanları. Dolayısıyla fark yaratmak giderek daha fazla önem kazanıyor. Yurtdışı eğitim, iş deneyimi, çeşitli sertifika programları, kişisel gelişim programları ve portföy oluşturmak, rakipler arasında öne çıkmanın püf noktaları arasında.
AVM’lerin sayısındaki artış nedeniyle ise mağazacılık ve hızlı tüketim sektörlerindeki eleman arayışı giderek artıyor. Özellikle mağaza müdürü, reyon müdürü, satış danışmanı ve İK pozisyonlarına olan talep yükseliyor. Yaratıcı İnsan Platformu Başkanı Pembe Candaner, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Her türlü kurumsal, bireysel, sıcak satış ve çağrı merkezleri çok fazla eleman alımı gerçekleştirecek alanlar olmaya devam edecek.”
Satış ve pazarlama alanında üst basamaklara tırmanmak için ise iyi bir eğitimin yanı sıra en alt kademeden başlayarak deneyim elde etmek gerekiyor.
MÜ­HEN­DİS­LER SA­HA­YA!
İnşaat ise bugün olduğu gibi yine en çok istihdam yaratan sektörlerden biri olmaya devam edecek. Proje müdürü, kontrat yöneticisi, elektrik mühendisi, uluslararası hukuk danışmanı ve teknik müdür, bu sektörde en fazla ihtiyaç duyulacak pozisyonlar arasında. Bu pozisyonlarda elde edilen minimum 4-5 yıllık bir şantiye deneyimi ise çok kıymetli ve mühendisleri “aranan insan” konumuna getirebiliyor.
Geleceğin yükselen sektörlerinden bir diğeri de enerji. Dev grupların artan enerji yatırımları, zaten bu alanda önemli oranda istihdam olacağının sinyallerini veriyor. Enerji alanındaki yükselen pozisyonların başında ise iş güvenliği uzmanları, saha deneyimli mühendisler geliyor. Zorlu Enerji Grubu İK ve Kurumsal İletişim Direktörü Tansel Varan, “Mühendislik fakültelerinden mezun olan ve enerji santrali kurulumunda deneyim kazanan gençler iş bulma konusunda büyük avantaj sağlayacak” diyor.
HRM Da­nışman­lık Ku­ru­cu Or­ta­ğı Ay­lin Coşku­noğlu Naz­lıa­ka ise şu bil­gi­le­ri ve­ri­yor: “Ener­ji ve in­şa­at sek­tör­le­rin­de de­ne­yim­li tek­nik per­so­nel, yurt­dışı ve sa­ha de­ne­yi­mi olan mü­hen­dis­ler ve iş gü­ven­li­ği uz­ma­nı mü­hen­di­si po­zis­yon­la­rı, ta­le­bi kar­şıla­ya­cak arz ol­ma­ma­sı ne­de­niy­le de­ğer­li ola­cak. Ay­rıca ulus­la­ra­ra­sı hu­kuk da­nışman­la­rı ve İn­gi­liz­ce bi­len mu­ha­se­be­ci­le­rin de yıl­dızı par­la­ya­cak.”~
FİNANS UZ­MA­NI­NA   TA­LEP AR­TA­CAK
İnsan kaynakları danışmanlarının dikkat çektiği bir başka nokta da hangi sektörden olursa olsun muhasebe ve finans uzmanlarına olan ihtiyacın giderek artması. Özellikle yabancı dil bilen finans elemanlarına ciddi boyutta ihtiyaç duyulacağını vurgulayan İK yöneticileri, gençlerin bu açığı şimdiden görmelerini ve çeşitli sertifika programlarıyla kendilerini geliştirmelerini öneriyor. Üstelik finans elemanları sadece bankacılık ve finans sektörlerinde değil, hızlı tüketim, sağlık, enerji, ilaç gibi hemen tüm sektörlerde önemli oranda talep görecek.
Zorlu Enerji Grubu İK ve Kurumsal İletişim Direktörü Tansel Varan, bu konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor: “Enerji ticareti alanında hızlı değişim gösteren piyasa ve rekabet koşulları nedeniyle, enerji şirketleri ticaret faaliyetlerini güçlendirecek kadroların oluşumu için kolları sıvamış durumda. Yatırımlarla ilgili proje finansmanını sağlayabilmek ve bunu sürdürülebilir kılmak için, finans konusunda donanımlı çalışanlar oldukça gözde.”
AR-GE MÜ­HEN­DİS­LE­Rİ ARA­NI­YOR
Telekomünikasyon da gelecekte önemli oranda istihdam yaratması beklenen sektörler arasında öne çıkıyor. Bu alanlarda yükselen pozisyonlar ise yazılım mühendisi, analist, proje yöneticisi, sistem yöneticisi/uzmanı, yazılım ve veritabanı uzmanı olarak sayılabilir.
Turkcell Çalışan İlişkileri Bölüm Başkanı Meltem Kalender, sektörlerindeki istihdam fırsatlarını ve gözde pozisyonları anlatırken, “İnovatif yeni ürün ve servisleri hayata geçirecek deneyimli ürün yöneticileri kilit bir noktada durmaya devam edecek. Özellikle 3G alanında Ar-Ge çalışmalarını yürütecek mühendisler yakın ve uzun vadede yıldızı parlayacak pozisyonlar arasında” diyor.
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Üyesi ve İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Rengin Onay’a göre ise en fazla eleman ihtiyacının olduğu alanlar ve yükselecek pozisyonlar şöyle: “Önümüzdeki dönemde kullanıcıların sabit ve mobil hizmetleri aynı sağlayıcıdan elde edebilecekleri yapılara geçecek olması, data kullanımının hızla artma eğilimi, online ve mobil servislerin yaygınlaşmasıyla network ve BT alanlarında, ürün ve servislerin geliştirilmesine, pazarlanmasına, fiyatlandırılmasına ve müşteri segmentasyonuna yönelik pozisyonlara talep artacak.”
3 SEK­TÖR­DE  YÜK­SE­LEN PO­ZİS­YON­LAR
Novartis Türkiye Kurumsal İnsan Kaynakları Direktörü Dr. Şenay Kızılkaya’nın değerlendirmelerine göre ilaçta yükselecek pozisyonların başında satış ve pazarlama uzmanları geliyor. Kızılkaya, şöyle devam ediyor: “Sektörde satış ve pazarlamada kendini iyi yetiştirmiş kişilere her zaman ihtiyaç var. Sağlık ekonomisi uzmanı pozisyonunu iyi doldurabilmek için, ekonomi veya mühendislik gibi mezuniyetler gerekiyor. Ancak bazı üniversiteler, bu alanda bölümler de açmış durumda. Ayrıca konuya ilişkin mesleki kurs ve sertifika programları da var.”
Sivil havacılıkta ise süreç geliştirme, İK, pazarlama, çevre yönetimi ve strateji planlama alanlarında yöneticilik pozisyonları öne çıkıyor. İstanbul Sabiha Gökçen İK ve Yönetim Geliştirme Müdürü Ahmet Hakan Arslan’ın yorumları şöyle: “Bu pozisyonlara gelmek isteyen gençlere önerim, alanlarıyla ilgili lisans eğitimlerini tamamlamaları. Staj seçiminde pratik yapabilecekleri işlere yönelmeleri çok önemli. Ayrıca hedefledikleri alanla ilgili yan pozisyonlarda da mutlaka rotasyon yapmalarını öneririm. Bunu sertifika programlarıyla sağlayabilirler.”
Bilişimde ise sistem yazılımcıları, yazılım mühendisleri, ağ ve sistem yöneticileri öne çıkan pozisyonlar.~
 Koç Bilgi Grubu İnsan Kaynakları Direktörü Vedat Korkmaz, özellikle veritabanı yönetimi, yedekleme, sistem mimarlığı gibi pozisyonların daha da önem kazanacağını vurguluyor ve ekliyor: “Bu pozisyonlar için özellikle bilgisayar, yazılım, elektrik-elektronik, elektronik haberleşme, endüstri mühendisliği bölümlerinden mezun olmak gerekiyor. Gençlerin yüksek lisans yapması ya da sertifika programlarına katılarak ek nitelikler kazanması da gerekiyor.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz