1 TL harcayarak onlarca tesis yaptık

Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, yakında hayata geçirecekleri kentsel dönüşüm projesiyle ilçenin çehresinin tamamen değişeceğini belirtiyor.

1.06.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
1 TL harcayarak onlarca tesis yaptık
Adını Yıldırım Bayezit'tan alan Yıldırım ilçesi Bursa'nın sürekli gelişen ve kendini yenileyen ilçelerinden biri. Akılcı projeler ürettiklerini anlatan Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, böylece para harcamadan ihtiyaç duyulan birçok tesisi hayata geçirdiklerini söylüyor.

700yıllık bir tarihe sahip Yıldırım, Bursa’nın çehresi her gün değişerek daha da güzelleşen ilçelerinden biri. 700 bin nüfusa sahip olan ilçe, adını Yıldırım Bayezit’tan alıyor. Türkiye’nin en büyük ilçelerinden biri olan Yıldırım tarihi, doğal ve kültürel birçok güzelliğe sahip. Bursa ve Uludağ ile özdeş teleferik ilçeden kalkıyor. Bugün tüm Türkiye’de satılan ünlü su markalarının kaynağı yine Yıldırım’da bulunuyor. Yeşil Türbe’den OsmanlI’nın ilk hastanesine birçok tarihi eseri restore ettiklerini anlatan Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, çok yakında hayata geçirecekleri kentsel dönüşüm projesiyle ilçenin çehresinin tamamen değişeceğini belirtiyor.

Bize Yıldırım’ın genel bir profilini çizer misiniz?
700 yıllık bir tarihe sahip Yıldırım, Türkiye’nin en büyük ilçelerinden birisi. Yıldırım’ın özelliği nüfus yapısı açısından Anadolu’nun hemen her vilayetinde insan bulunduran bir mozaik olması. Aynı zamanda her yörenin kendine has özelliğini yaşatmak için birçok derneğimiz var. Bunlar ilk bakışta handikap gibi görünse de bunu kurduğumuz Yıldırımlar Derneği ile kentlilik bilinci oluşturarak güzelliğe dönüştürdük. Aynı zamanda Yıldırım, güneyinde Uludağ, kuzeyinde ovası olan ve doğal güzellikler barındıran bir ilçe. Şeftali, kestane, ahududu adına festivaller yaptığımız ürünler. Ayrıca çok önemli su kaynaklarımız var. Yıldırım’ın tarihi güzellikleri de saymakla bitmiyor. Üç önemli külliyemiz var: Yeşil, Yıldırım ve Emir Sultan Külliyesi. Türkiye’nin tanıtımında simge olarak kullanılan en önemli eserlerden Yeşil Türbe de ilçemizde yer alıyor.

Osmanlı’nın ilk hastanesi de Yıldırım’da yapılmış. Belediye olarak tek bir duvarı kalmış, viran haldeki bu eseri restore ederek bir şifahane yani hastane olarak yeniden hizmete açtık. Belediye başkanı olmadan önce Vakıflar Bölge Müdürlüğü yaptım. 10 yıl önce bu hastanenin vakfiyesine (Vakfın idaresi ile ilgili hazırlanmış nizamname) rastladım. Şöyle yazıyordu: Kim ki bu eseri aslına uygun kullanmaya, Allah onun belasını vere.~
Bu bedduaya maruz kalmamak adına bu eseri göz hastanesi olarak işletiyoruz. Osmanlı’nın ilk üniversitesi Molla Yegan Medresesi de Yıldırım’da... Molla Yegan, günümüzün rektörü diyebileceğimiz o zamanki baş müderrisin ismi. Burayı da restore edip Molla Yegan Kültür Merkezi olarak hizmete sunduk. Şu anda da Osmanlı’nın ilk köyü olan Cumalıkızık’ı restore ediyoruz.

Yıldırım turizm potansiyeli yüksek bir ilçe, değil mi?
Evet, Yıldırım birçok yıldıza sahip. Türk İslam Eserleri Müzesi, Otomobil Müzesi, Saat Müzesi bunlardan bazıları... Bunların dışında Minia Yıldırım, ilçemizdeki önemli bir eser. Burada ilçenin coğrafi yapısına uygun olarak yerleştirilmiş bütün tarihi eserlerinin birebir maketlerini görebiliyor, Türkçe ve İngilizce olarak bilgi edinebiliyorsunuz. 270 dönümlük bir alanda akvaryumdan restorana 24 üniteden oluşan Yıldırım Cazibe Merkezi de yıldızlarımızdan biri. Türkiye’nin en büyük bayrağı Yıldırım Belediyesi’nin bahçesinde dalgalanıyor. Tam 340 metrekare büyüklüğündeki bu bayrağı buraya gelen herkesin görmesi lazım. İçinde uzay dünyası, gökevi ve ilçemizin dünden bugüne tarihini anlatan zaman tünelinin bulunduğu Yıldırım Belediyesi Bilim Merkezi de büyük ilgi görüyor.

Bursa bir tarım, sanayi, üniversite kentidir ama turizm de bizim için en önemli meseledir. Uludağ, Bursa için turizm açısından büyük bir şans. Şu an teleferiği yeniliyoruz. Şimdikinden 15 kat daha fazla kişi taşıyacak ve oteller bölgesine kadar ulaşacak. Selçuk Hatun Termal Tesisleri’ni yapıyoruz. Şu an ilçemizin bir mahallesi olan ve Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu romanında geçen Zeyniler Köyü’ne müze kurduk. Reşat Nuri Güntekin Müzesi’ni ziyaret için buraya birçok kişi geliyor. Ayrıca ilçemizde birçok hastane bulunuyor. Bu nedenle sağlık turizmi de başladı. Fransa, Almanya, Afrika’dan ameliyat olmak için buraya gelen birçok hasta var. Sağlık turizminde hasta yakınlarını barındırabilmek adına Yıldırım Belediyesi Hasta Yakınları Oteli yaptık. Buraya Has Otel diyoruz. 10 milyon TL’lik bu tesise 1 TL harcadık.

1 TL ile bunu nasıl başardınız?
Bugüne kadar 1 TL harcayarak değeri 300 milyon TL’ye ulaşan birçok yatırım yaptık. Bu otel de onlardan biri... 100 tane suit odası olan, 5 yıldızlı otel konforunda ve insanların 1 kuruş ödemeden kaldıkları modern bir tesis. Hasta yakınları çoğu zaman otel parası bulamadığı için hastane bahçesinde, duvar diplerinde kalıyordu. Bu insanlara bir yer sağlamak gerekiyordu. Belediyeye ait bir arsayı kat karşılığı ihaleye çıkardık. Eczacılar talip oldu. Sadece zemin katı alarak çarşafı, havlusu, bütün eşyaları dahil olmak üzere 4 katı da tamamlayıp bize tapusuyla teslim etti. Burada harcadığımız 1 TL sadece kağıt parası.

1 TL harcayarak yaptığınız başka projeler var mı?
Sadece belediye bütçesiyle her şeyi yapamazsınız. Buna sadece bizim değil hiçbir belediyenin gücü yetmez. O yüzden akılcı projeler gerçekleştirmek gerekiyor. 9 tane katlı otopark yaptık, 9 tane de planlıyoruz. Bu otoparklar haftada bir gün pazar yeri olarak kullanılıyor. 50 milyon liralık bir yatırım. Pazarcılar Odası’nı çağırdık, “Bize bu otoparkları yapın” dedik. Bütçeleri olmadığını söylediler. ~
Sonra pazarcıları topladık, “Arkadaşlar yağmurda yaşta, karda kışta sokakta kalmamak için kapalı yerde size birer pazar tahtası versek 5 bin lira öder misiniz?’ dedik, Sevinerek kabul ettiler. Bunun 4 bin lirasını otoparkların inşası için Pazarcılar Odası’na verdik,1000 lirası da kamulaştırdığımız arsalar için belediye kasasına girdi. Yap-işlet-devret sistemiyle verdik,10 yıl sonra işletmesi yine Yıldırım Belediyesi’ne geçecek. Kurban kesimi için tesise ihtiyacımız vardı. Kasaplar Odası Başkanı’nı çağırdım. ‘Size 56 dönüm yer vereceğim, bunun üzerine modern bir tesis kuracaksınız. İki dakikada kurbanı kesilip vatandaşa verilecek. Araziyi ise Hazine’den kiraladık. Evsiz kalan insanlar için Kimsesizler Konağı yaptık. 60-70 metrekarelik dayalı döşeli daireler... Burada Van Depremi’nde birçok aile ağırladık. Yalnız bu daireleri kiralıyoruz. Kirası üç öğün yemek dahil olmak üzere ayda 1 TL.

Kentsel dönüşüm çalışmalardan bahseder misiniz?
21 milyon kredi alarak 301 bin metrekarelik bir alanı kamulaştırdık. Toplu Konut İdaresi ile işbirliği yaparak kat karşılığı Akçağlayan Bahçeli Evler’i yaptık. Hepsi özgün Bursa mimarisinden izler taşıyan, 776 bahçeli konut inşa edildi. 65 bin liraya alınan evler bugün 250 bin liraya satılıyor. Aldığımız kredi de kasamıza geri döndü. Belediye kar ya da zarar etmedi. Şimdi de Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesini başlatmak üzereyiz. 50 bin konutluk proje aşama aşama yapılacak ve tamamlandığında Yıldırım yepyeni bir çehreye kavuşacak.

İlçenin en acil çözülmesi gereken sorunları neler?
En önemlisi çarpık yapılaşmaydı, buna el attık. İkinci problem eğitimdi. İlçedeki okullarda sınıf mevcutlarımız 70-80 idi. 38 okul yaptık. Şu an sınıf mevcutları 25. Örgün eğitimin dışında YILMEK kurslarını açtık ve 10 binlerce insan bu kurslarda eğitim aldı. Bilgisayardan hasırcılığa her alanda eğitim veriyoruz. Eğitimlerin ardından sertifika almaya hak kazananlara KOSGEB ile birlikte 30 bin TL kredi sağlıyoruz ki kişi işini kurup ekonomiye hareket katsın. Engelliler için de Türkiye’nin en büyük engelli iş okulunu yaparak Milli Eğitim Bakanlığı’na verdik. Yıldırım’a iki üniversite açıldı: Bursa Teknik Üniversitesi ve Orhangazi Üniversitesi. Ayrıca binlerce kişinin ziyaret ettiği Bilim Merkezi’ni açtık.

Buradaki en büyük üçüncü problem ise yoksulluk ve sosyal belediyecilikti. 9 yıl önce patenti bizde bulunan ve Türkiye’de birçok belediyeye örnek olan Sevgi Market’i açtık. Belediyenin alt katında bulunan yemekhaneyi kapatarak yerini Sevgi Market’e çevirdik. Burada para geçmiyor. İhtiyaç sahipleri verdiğimiz elektronik kartlarla ev eşyasından giysiye bütün ihtiyaçlarını karşılıyor. Buradaki ürünleri ise hayırseverler bağışlıyor. İlçede birçok Sevgi Kumbarası var.~
İhtiyacınız olmayan ya da kullanmadığınız giysileri buraya atıyorsunuz, biz bunları kullanılabilecek durumdaysa Sevgi Market’e koyuyoruz. Genç kızlar düğünden sonra gelinliklerini veriyor. Geçenlerde Bursalı bir işadamı İstanbul’daki otelinin eşyalarını yeniliyormuş. Bize iki tır eşya gönderdi. 1000 aileye üç öğün yemek gönderiyoruz. Her gün boş sefertasınızı veriyor, dolusunu alıyorsunuz.

Suit odaları, hobi bahçeleriyle bir Huzur Sarayımız, çok modern bir kadın konukevimiz var. Evde bakım birimi oluşturduk. Örneğin anneniz hasta bakıcınız yok ya da çalışıyorsunuz evde ütüler birikti, belediyemizi arıyorsunuz size kurslarımızdan yetişmiş, kokartlı elemanlar gönderiyoruz. Üstelik piyasa fiyatlarının yarısına..,

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz