"Tohumculuk ve organik tarıma büyük ilgi var"

Hububat tarımının egemen olduğu kentte; son yıllarda üretiminde büyük artış gözleniyor.

17 TEMMUZ, 20150
Paylaş Tweet Paylaş
Tohumculuk ve organik tarıma büyük ilgi var
40 milyon 813 bin 520 dekar yüzölçümüyle yurdumuzun en geniş arazi varlığına sahip ili olan Konya'da 19 milyon 44 bin 386 dekar alanda tarım yapılıyor. Hububat tarımının egemen olduğu kentte; son yıllarda üretiminde büyük artış gözlenen mısır ve ayçiçeği de önemli tarımsal ürünler arasına girmiş bulunuyor. Türkiye'nin tohumluk üretiminin yaklaşık yüzde 40'ını da karşılar hale gelen,-Konya'da organik tarımda da gelişme gözleniyor. M.Ö. 7000'li yıllardan itibaren, insanlık tarihi açısından önemli medeniyetlere sahne olmuş, oldukça zengin bir kültürün izlerini bağrında taşıyan Konya, Mevlana gibi yetiştirdiği İslam büyükleri ile gönülleri fetheden bir kent. Tarihi İpek Yolu’nun ticaret ve konaklama merkezi olarak adeta bir müze şehir kimliğine sahip olan Konya, Türk tarihinin en eski ve kıymetli eserlerini de bünyesinde barındırıyor. Bu özellikleriyle inanç turizminde öne çıkan şehir, Türkiye tarım sektöründe de önemli bir yere sahip. Mevcut alanlarının yüzde 50’ye yakınını tarım arazilerinin oluşturduğu ilde, hububat tarımı egemen. Bu alanda en çok yetiştirilen ürünler ise buğday, arpa ve şeker pancarı. Öte yandan kuru fasulye, havuç, haşhaş, kiraz ile birlikte son yıllarda üretimlerinde önemli artışlar gösteren mısır ve ayçiçeği de önemli tarımsal ürünler arasına girmiş bulunuyor.

AYÇİÇEĞİ TOHUMCULUĞU GELİŞTİ
40 milyon 813 bin 520 dekar yüzölçümü ile Türkiye’nin en geniş arazi varlığına sahip ili olan Konya’da 19 milyon 44 bin 386 dekar alanda tarım yapılıyor. 111 bin 479 kayıtlı çiftçinin bulunduğu ilde, tarıma ve tarım ürünlerine dayalı sanayi de gelişmiş durumda. Öyle ki sadece toprak işleme, ekim ve hasat makinaları üreten ve yıllık 135 bin adet makine üretim kapasitesine sahip 132 işletme bulunuyor.

Konya’nın yıllık ortalama 7.5 milyar liralık tarımsal gayri safi hasılası ile ülke ekonomisine katkı sağladığına vurgu yapan Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, şu bilgileri veriyor: “Uygun üretim alanları ve şartları, üretim yapan uluslar arası firmaların çalışmaları ve Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tohum kontrolörlerinin gayretleri, ülkemizde tek özel üretim alanlarının komisyonla oluşturulması, ayçiçeği tohumculuğunda ilimizi dünya çapında bir üretim merkezi haline getirdi. Avrupa’nın ayçiçeği tohumluğunun önemli bir kısmı ilimizde üretiliyor. Ülkemizin tohumluk üretiminin yaklaşık yüzde 40’ı Konya’da üretiliyor. 2012 yılında 126 bin ton buğday, 11 bin ton arpa, 60 bin ton patates, 16 bin 500 ton yağlık ayçiçeği ve 4 bin ton diğer tohumluklar olmak üzere 217 bin 500 ton tohum üretimi gerçekleşti. Tohumluk üretimi her geçen yıl artarak devam etmekte.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz