40 milyon 813 bin 520 dekar yüzölçümüyle yurdumuzun en geniş arazi varlığına sahip ili olan Konya'da 19 milyon 44 bin 386 dekar alanda tarım yapılıyor. Hububat tarımının egemen olduğu kentte; son yıllarda üretiminde büyük artış gözlenen mısır ve ayçiçeği de önemli tarımsal ürünler arasına girmiş bulunuyor. Türkiye'nin tohumluk üretiminin yaklaşık yüzde 40'ını da karşılar hale gelen,-Konya'da organik tarımda da gelişme gözleniyor. M.Ö. 7000'li yıllardan itibaren, insanlık tarihi açısından önemli medeniyetlere sahne olmuş, oldukça zengin bir kültürün izlerini bağrında taşıyan Konya, Mevlana gibi yetiştirdiği İslam büyükleri ile gönülleri fetheden bir kent. Tarihi İpek Yolu’nun ticaret ve konaklama merkezi olarak adeta bir müze şehir kimliğine sahip olan Konya, Türk tarihinin en eski ve kıymetli eserlerini de bünyesinde barındırıyor. Bu özellikleriyle inanç turizminde öne çıkan şehir, Türkiye tarım sektöründe de önemli bir yere sahip. Mevcut alanlarının yüzde 50’ye yakınını tarım arazilerinin oluşturduğu ilde, hububat tarımı egemen. Bu alanda en çok yetiştirilen ürünler ise buğday, arpa ve şeker pancarı. Öte yandan kuru fasulye, havuç, haşhaş, kiraz ile birlikte son yıllarda üretimlerinde önemli artışlar gösteren mısır ve ayçiçeği de önemli tarımsal ürünler arasına girmiş bulunuyor.
AYÇİÇEĞİ TOHUMCULUĞU GELİŞTİ
40 milyon 813 bin 520 dekar yüzölçümü ile Türkiye’nin en geniş arazi varlığına sahip ili olan Konya’da 19 milyon 44 bin 386 dekar alanda tarım yapılıyor. 111 bin 479 kayıtlı çiftçinin bulunduğu ilde, tarıma ve tarım ürünlerine dayalı sanayi de gelişmiş durumda. Öyle ki sadece toprak işleme, ekim ve hasat makinaları üreten ve yıllık 135 bin adet makine üretim kapasitesine sahip 132 işletme bulunuyor.
Konya’nın yıllık ortalama 7.5 milyar liralık tarımsal gayri safi hasılası ile ülke ekonomisine katkı sağladığına vurgu yapan Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, şu bilgileri veriyor: “Uygun üretim alanları ve şartları, üretim yapan uluslar arası firmaların çalışmaları ve Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tohum kontrolörlerinin gayretleri, ülkemizde tek özel üretim alanlarının komisyonla oluşturulması, ayçiçeği tohumculuğunda ilimizi dünya çapında bir üretim merkezi haline getirdi. Avrupa’nın ayçiçeği tohumluğunun önemli bir kısmı ilimizde üretiliyor. Ülkemizin tohumluk üretiminin yaklaşık yüzde 40’ı Konya’da üretiliyor. 2012 yılında 126 bin ton buğday, 11 bin ton arpa, 60 bin ton patates, 16 bin 500 ton yağlık ayçiçeği ve 4 bin ton diğer tohumluklar olmak üzere 217 bin 500 ton tohum üretimi gerçekleşti. Tohumluk üretimi her geçen yıl artarak devam etmekte.”~
ORGANİK TARIM DESTEKLENİYOR
Konya denince akla ucu bucağı görünmeyen ovalar ve tahıl ambarı olması dolayısı ile buğday ve diğer hububat ürünleri akla geliyor. Oysa 40 bin kilometrekarelik yüzölçümü olan Konya ilinin üçte biri dağlık ve kırsal bölgelerden, birer ikişer dekarlık küçük araziler ise verimli topraklardan oluşuyor. Konya İl Özel İdaresi Tarım ve Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı 2007 yılından bu yana organik tarım yöntemi ile bitkisel üretime yönelik önemli destekler veriyor. Özellikle de bahsi geçen kırsal bölgelerde kırsal kalkınmayı temin etmek üzere yapılan bu destekler 2007’de 300 bin adet çilek fidesi ile başlamış olup bugün itibarı ile çilek fidesi, asma, elma ve kiraz fidanı ve patates tohumuyla devam ettiriliyor. 2013 yılı da dahil olmak üzere bugüne kadar 13 milyon adet çilek fidesi, 470 bin adet asma fidanı, 500 bin adet elma ve kiraz fidanı, 300 ton organik patates tohumu desteği yapıldığını belirten Konya İl Özel İdaresi Kırsal Kalkınma ve Tarım Daire Başkanı Raşit Turan, “10 milyon TL’lik bir kaynak bu konuda kullanıldı. Konya İl Özel İdaresi’nin Kalkınma Bakanlığı’na sunmuş olduğu Organik Çilek Üretimi İle Kırsal Kalkınma Projesi, 2012 yılında 181 Proje arasında başarılı ilk 25 proje arasına girdi. İl Özel İdaresi, Gıda,
Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, ziraat fakültesi ve ziraat odaları ortak koordinasyonunda yürütülen projenin, 2012 Haziran ayında Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrinde düzenlenen ve dünya liderlerinin de katıldığı Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma ve Yeşil Ekonomi Konferansı’nda Türkiye adına sunumu yapıldı” diyor.
Konya’da organik tarım alanında vişne, havuç, çilek, elma, kiraz, buğday ve patates gibi ürünlerin öne çıktığına değinen Turan; Akşehir, Seydişehir, Hüyük, Ereğli, Sarayönü, Tuzlukçu ve Yunak gibi ilçelerinde bu konuda iddialı olduğunu belirtiyor. Önceden buğday ambarı olarak anılan Konya’da son zamanlarda çilek meyvesinin de akıllara geldiğini dile getiren tarım çevreleri, “2012 yılında Konya’nın Meram ilçesinde yapımı devam eden organik pazar bitirildiğinde, organik çileğin pazarlanması çok daha kolay olacak. Geçim kaynağı olmaya devam ettikçe bu meyveye olan destek da devam edecektir” diye ekliyor.~
SİYAH HAVUÇ İHRAÇ EDİYOR
Konya’da organik tarım alanında faaliyet gösteren bir çok firma bulunuyor. Yaka Group da bunlardan biri. 2000 yılında Rüstem Yalama tarafından kurulan Yaka Group da 2007 yılında aldığı organik sertifikası ile siyah havuç üretiminde önemli üreticiler arasında yer alıyor. 2 bin dekar büyüklüğündeki tarlalarında, modern ziraat teknikleri ve sulama yöntemleri ile yıllık 5 bin tonluk organik siyah havuç yetiştiren ve kendi tohumunu da kendisi üreten şirket, üretiminin yüzde 95’ini doğal gıda boyalarına kayışın olduğu Güney Kore, Japonya, Almanya ve İspanya’ya ihraç ediyor. Siyah havucun iç pazarda şalgam suyu üretiminde, birçok ülkede ise gıda ve kozmetik sektöründe kullandığını söyleyen şirketin ikinci kuşak yöneticisi Mesut Yalama, bu yıl 1 milyon TL ciroya ulaşmayı hedeflediklerini söylüyor.
Yiğit Ailesi tarafından 1991 yılında Konya Ereğli’de kurulan Yiğit Foods da, tarımsal alanda faaliyet gösteren firmalardan. Son beş yıldır organik tarıma yönelen şirket, bu alanda siyah havuç, kara lahana, kırmızı pancar ve beyaz kiraz konsantresi imal ediyor. Yıllık 2 bin 500 ton organik ürün yetiştiren şirket, Konya Ereğli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesislerinde ise yılda 5 bin tonluk konsantre üretimi gerçekleştiriyor.
Üretiminin tamamını ihraç eden Yiğit Foods; Güney Kore, Fransa, Almanya ve İspanya’ya ihracat yapıyor. ABD ve Japonya’nın hedef pazarları olduğunu belirten Yiğit Foods Pazarlama ve Satış Sorumlusu Arif Yiğit, geçen yılki 700 bin dolarlık ihracatlarını bu yıl 1 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor.
HAYVANCILIK BÖLGESİ KURULACAK
Bölge ekonomisinde önemli bir yeri olan Konya Ticaret Borsası (KTB), Konya’nın tahıl ambarı olması sebebiyle, Türkiye’nin en büyük hububat borsası konumunda. İşlem hacmi en yüksek borsalar arasında yer alan KTB’nin 2012 yılı işlem miktarının 9 milyar 300 bin kg ve adet karşılığı yaklaşık 3 milyar dolar olduğu belirtiliyor.
Konya’da yetiştirilen buğday, arpa ve şeker pancarının ekonomik değerinin yaklaşık 3 milyar 300 milyon TL olduğunu belirten KTB Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, “Borsa olarak, kaliteli buğday üretimi için “Buğday Yetiştiriciliğinde Kalite” projesi ile eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri yürütüyoruz. Projemiz aynı zamanda, Avrupa Birliği mevzuatlarında tarımdaki en önemli konu olan bilinçli ve kaliteli üretime geçişte bir örnek olacak” diyor.~
520 bin büyükbaş ve 1,5 milyon küçükbaş hayvan varlığına sahip önemli bir hayvancılık merkezi olan Konya’nın kurulacak olan Organize Hayvancılık Bölgesi ile bu kapasitesini geliştireceğine de değinen Kaleli, “Türkiye'de ilk olarak Konya'da kurulacak Organize Hayvancılık Bölgesi'nde 18 bin 250 büyükbaş, 9 bin küçükbaş hayvan yetiştirilecek. Böylece yaklaşık 220 milyon liralık yatırım alanının oluşturularak 500 kişiye iş imkanı sağlayacaktır. Organize Hayvancılık Bölgesi için 21 milyon metrekarelik bölge bu faaliyet için tahsis edildi ve şu ana kadar 9 firma ile 49 yıllığına sözleşme yapılmış durumda” diye anlatıyor.
KONYA’DA ÖNE ÇIKAN TARIM ÜRÜNLERİ
BUĞDAY: 1.570.660 ton olan buğday üretimi, 20.100.000 ton olan ülke üretiminin yüzde 8’ini karşılıyor.
ARPA: 706.837 ton olan arpa üretimi, 7.100.000 ton olan ülkemiz arpa üretiminin yüzde 10’unu karşılıyor.
ŞEKERPANCARI: 4. 148.028 ton olan şekerpancarı üretimi, 15.000.000 ton olan ülke üretiminin yüzde 28’ini karşılamaktadır. KURU FASULYE: 56.582 ton olan kuru fasulye üretimi, 200.000 ton olan ülkemiz üretiminin yüzde 28’ini karşılıyor.
HAVUÇ: 473.525 ton olan havuç üretimi,7l4.280 ton olan ülke üretiminin yüzde 66’sını karşılıyor.
HAŞHAŞ: 766 ton olan haşhaş üretimi, 3.497 ton olan ülke üretiminin yüzde 22’sini karşılıyor.
KİRAZ: 43.744 ton olan kiraz üretimi,470.887 ton olan ülke üretiminin yüzde 9’unu karşılıyor.
AYÇİÇEĞİ: 214.970 ton olan ayçiçeği üretimi, 1.370.000 ton olan ülke üretimimizin yüzde l5’ini karşılıyor.
MISIR: 312.059 ton olan mısır üretimi,4.600.000 ton olan ülke üretiminin yüzde 7’sini karşılıyor.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?