Ekonomiye 15 Temmuz etkisi

Önümüzdeki günlerde piyasaları bekleyen senaryolar neler? Ekonomistler, capital.com.tr için yorumladı.

18.07.2016 15:36:140
Paylaş Tweet Paylaş
Ekonomiye 15 Temmuz etkisi
Darbe girişiminin ardından ilk iş günü Türk lirası dolar karşısında yüzde 2 civarında değer kaybı yaşıyor. Bankalararası piyasada dolar/TL kuru 2.9635 seviyesine kadar yükseldi. Borsadaki kayıp ise yüzde 5 civarında seyrediyor.

Peki önümüzdeki günlerde piyasaları bekleyen senaryolar neler? Ekonomistler, capital.com.tr için yorumladı:

Odeabank Ekonomik Araştırma ve Stratejik Planlama Müdürü Şakir Turan:
"DIŞ FİNANSMAN OLANAKLARI SIKILAŞABİLİR"


Yaşanan gelişmelerin finansal piyasalar üzerindeki doğrudan etkisi ilk aşamada kontrol altında görünüyor. Bu noktada TCMB’nin hafta sonu aldığı tedbirlerin de panik ortamı oluşmamasına önemli katkıda bulunduğunu düşünüyoruz. Ancak önümüzdeki günlerde politik atmosferdeki tartışmalar nedeniyle yatırımcı algısının olumsuz etkilenebilecek olması nedeniyle Türkiye’nin risk primi ve finansal varlıkları üzerinde bir miktar baskı görülebilir. Orta vadede ise gerek finansal koşullarda yaşanan bozulma, gerekse ekonomik aktörlerin güven kaybının büyüme görünümü üzerinde aşağı yönlü riskleri artırabileceğini öngörüyoruz. Güvenlik kaygılarının artması ile turizm sektöründeki sorunlar devam edebileceğini ve buna bağlı olarak cari açıktaki iyileşmenin sınırlı kalabileceğini
düşünüyoruz. Turizm gelirlerinde uğranabilecek kayıplara ek olarak artan risk primi ülkemizin dış finansman olanaklarını bir miktar sıkılaştırabilir. TL’deki kırılganlığın artmasının yanında bozulan algılamanın, enflasyon tarafında fiyatlama davranışlarını da olumsuz etkileyebilecek bir risk olduğunu düşünüyoruz. Yılbaşında açıkladığımız görünüm raporumuzda hem küresel hem de yurtiçi belirsizliklerin yüksek seviyesi nedeniyle bu yıl için piyasa geneline kıyasla nispeten zaten daha temkinli bir tahmin setine sahiptik. Bu yıl büyümenin %3,6, cari açığın 32 milyar Dolar seviyesinde gerçekleşeceğini hesaplıyoruz. Yılsonunda enflasyonun ise %8,5 oluşacağını tahmin ediyoruz. Döviz kurlarında ve faizlerde şu anki seviyelerden daha yukarıda varsayımlarda bulunuyoruz. Bu nedenle yaşanan gelişmelerden hareketle şu aşamada 2016 sonu için tahminlerimizi değiştirme gereği duymuyoruz. Ayrıca Türkiye’nin sağlam bankacılık sektörü ve güçlü kamu mali yapısının kısa vadeli risklerin etkisini sınırlayabileceğini düşünüyoruz. 

Global Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay:
“YABANCILARIN SATIŞI BİR MİKTAR DEVAM EDER”


Türkiye’deki darbe girişiminin piyasalara etkisi, yurtdışındaki zor konjonktürün üstüne geldi. Bir yandan Fed bir yandan Brexit sonrası gelişmeler ile zaten hem yurtiçi hem yurtdışı piyasalar kritik bir dönemden geçiyordu. Ancak darbe girişiminin emir-komuta zinciri içinde olmaması, halk desteğinden yoksun olması ve hükümetin hızla duruma el koyması, piyasalarda “darbe” olduğu etkisi yaratmadı. Böylelikle kur bir miktar yükselse de denge noktasına doğru yavaş yavaş çekilmeye başladı. Türkiye’de her ay mutlaka büyük bir olay yaşanıyor. Bu yüzden yabancıların bir miktar satış yoluyla borsadan çıktıklarını görsek de kısa sürede yeniden geri döneceklerini düşünüyorum. Yarınki Merkez Bankası toplantısından da 50 baz puanlık faiz indiriminin devam edeceğini düşünüyorum. Ancak faiz indirimi olmasa bile piyasa bunu kötü bir adım olarak algılamayacaktır.

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz:
“DOLAR, 2.90’LARA DOĞRU GERİLEME EĞİLİMİNDE”


Darbe girişimi sonrasında yaşlanan gelişmeleri piyasalar açısından ikiye ayırmak gerekiyor. Birincisi piyasanın sağlıklı işlemesi, ikincisi fiyat seviyeleri. Şu anda öncelikli olan şey piyasaların sağlıklı işlemesini sağlayabilmek. Merkez Bankası piyasada yeteri likidite olması için gerekli tedbirleri aldı. Şu ana kadar piyasalar açısından, bankacılık işlemleri açısından ters giden bir şey yok. Fiyat seviyelerinde de kur tarafında 3 TL’nin üzeri görüldüyse de kısa sürede 2,90 seviyelerine doğru gerileme başladı. Ancak varlık fiyatları açısından beklediğimizin üzerinde bir gerileme oldu. Özellikle THY hisselerine bakt��ğımızda önemli kayıplar yaşandı. Merkez Bankası’nın bu veriler ışığında yarın 50 değil 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağını düşünüyorum. Bu adım, piyasadaki belirsizlikler konusunda da yatırımcıya gücen verecektir.

Bürümcekçi Araştırma ve Danışmanlık Sahibi Haluk Bürümcekçi:
“BÜYÜME, YÜZDE 3’E DOĞRU ÇEKİLEBİLİR”


Şu an Türkiye ekonomisinin ve piyasalarının geleceği açısından net bir şey söylemek zor. Borsadaki düşüş ve kurdaki bir miktar yükseliş elbette beklenen durumlar. Ama nereye kadar devam edeceğini söylemek için henüz erken. Hala darbe tehdidinin devam ettiğine yönelik açıklamalar duyuyoruz. Ayrıca operasyonlar ve çatışmalar yer yer devam ediyor. Böyle bir ortamda yerleşik yatırımcı soğukkanlı davransa bile yabancı yatırımcı risk almaktan kaçınabilir. Reel sektörde ise zaten Rusya krizi nedeniyle çok kötü bir yıl geçiren Türk turizmi, darbe girişimi ile yine ağır bir darbe yedi. Rusya ile yakınlaşma sonrası umutların arttığı turizmde, 15 Temmuz sonrasında yılın ikinci yarısının da kaybedildiğini söylemek yanlış olmaz. Türk ekonomisi zaten bir süredir yavaşlayan bir görünüm sergiliyordu. Özellikle yeni yatırımlar konusunda devam eden yavaşlamanın darbe girişimi sonrası bir kademe daha artacağını söyleyebiliriz. Böylelikle son dönemde 3,5’lara gerileme eğilimi olan büyümenin 3’e doğru gideceğini öngörmek mümkün.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz