1 Milyar sınırı aşacak

Krizin etkisiyle bebek bezi değiştirme sıklığı düştü.

1.09.2010 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
1 Milyar sınırı aşacak


BEBEK BEZİ

Her yıl yüzde 10 ila 14 arasında büyüyen sektör, 2009’da ilk kez yüzde 5 büyüdü. 2008’de 3 milyar bebek bezi tüketilirken 2009’da bu sayı 3 milyar 300 milyon adet oldu. 2010’da adet bazında yüzde 6 seviyesinde büyüme bekleniyor. Ciro artış hızı, bebek bezi tüketimindeki artıştan daha fazla. Geçen yıl, 920 milyon lira olan toplam cironun bu yıl yüzde 8,5 oranında artarak 1 milyar lirayı yakalaması bekleniyor.
Avrupa ve ABD ile kıyaslayınca pazarın önü çok açık. Avrupa ve ABD’de bebek bezi kullanımı yüzde 90’ların üzerinde. Türkiye’de ise potansiyelin yüzde 60’ının bebek bezi kullanıyor olması, pazarın büyümeye devam edeceğini gösteriyor. Son yıllarda ihracatta da artış yaşanıyor.  Bebek bezinin gelişen bir sektör olduğunu söyleyen Hayat Kimya Genel Koordinatör Prof. Dr. Orhan İdil,  yaşanan yoğun rekabetten dolayı üretim kapasitelerini artıran şirketlerin ihracata ağırlık verdiğini belirtiyor. İdil’in değerlendirmesi şöyle: “Yaşanan yoğun rekabet sonucunda, şirketler artan üretim kapasitelerini değerlendirmek amacıyla yurtdışı yatırımlar gerçekleştirdi. Son yıllarda, sektörün toplam üretimi içinde ihracat miktarı artmaya başladı.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz