2023 hedefi 7 milyar dolar

Dünyadaki en büyük kalsiyum karbonat esaslı bej ve beyaz mermerler Türkiye'de bulunuyor.

1.04.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
2023 hedefi 7 milyar dolar
Doğal Taş
YÜZDE 14 BÜYÜDÜ
Dünya genelinde, kalsiyum karbonatlı doğal taşların ise yüzde 40'ı, çoğunluğu Ege Bölgesi'nde olmak üzere Türkiye'de çıkarılıyor. Türkiye, 2012 yılında doğal taş ihracatını yüzde 14 artırarak 1,7 milyondan 1,9 milyon dolara çıkardı, AB ülkelerinde yaşanan krizin ardından Yunanistan, ispanya, İtalya ve Portekiz pazarlarında daralma görüldüğünden, sektörün ana dış müşterisi Çin olarak ortaya çıkıyor.

RUHSATLAR BÜYÜKSORUN
Sektörün en büyük sıkıntısı 2012 yılı Haziran ayından bu yana maden ocağı ruhsatlarının durdurulmasından dolayı ocak sayısının sınırlı kalması. Sektör, üretim artışının engellenmesi nedeniyle artan ihracat talebini karşılayamayacağını düşünüyor. Yine de önümüzdeki 5 yılda ortalama yüzde 20 ihracat artış beklentisi var. Dünya genelinde ana alıcı olan Çin, estetik oluşu, moda oluşu, sağlıklı oluşu nedeniyle tüm iç mekan inşaatlarında Türk mermerlerini tercih ediyor.

BAŞARI ÇİN’E BAĞLI
Çin'in doğusundaki inşaat yatırımlarının ülkenin tüm bölgelerine yayılmasından dolayı. Türkiye'den mermer talebinin artarak devam etmesi bekleniyor. Sektör, bu koşullarda 2013 yılı için yüzde 20'lik ihracat artışı hedefliyor. Ege Maden ihracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, sektörle ilgili şu tespiti yaptı: "2023 yılında sektörümüz 7 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmayı amaçlıyor, ABD ve AB'de-ki kriz nedeniyle Türk doğal taş sektörünün başarısı, Çin'in bizden yapacağı blok mermer ihracatına bağlı.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz