Hedef Offshore pazarı

2008'de kendini göstermeye başlayan küresel ekonomik kriz sonrasında dünyada gemi siparişleri önemli oranda düşüş gösterdi

1.10.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Hedef Offshore pazarı
Gemi inşa
BAKIMA YÖNELDİ
2008'de kendini göstermeye başlayan küresel ekonomik kriz sonrasında dünyada gemi siparişleri önemli oranda düşüş gösterdi. Avrupa'daki üretim çoğunlukla Uzakdoğu ülkelerine kaydı. Bu süreçte, yeni gemi inşasında büyük sorunlar yaşayan Türk tersaneleri, daha çok bakım-onarıma yöneldi. Nitekim 2008 ile 2012 karşılaştırıldığında, ihracatta yaklaşık 1,8 milyar dolarlık düşüş gözlendi. Bu dönemde inşa edilen gemilerin tamamına yakınını ise AB ülkelerine ihraç edildi.

EN BÜYÜK DESTEKÇİ
Türk tersaneleri, küresel ekonomik krizin başlamasıyla diğer ülkelerin tersanelerine sağladığı yüzde 50'lere varan devlet destekleriyle mücadele etmek zorunda kaldı. Sektörün global anlamda rekabet gücüne sahip olabilmesi için yapılan çalışmaların başında Kredi Garanti Fonu (KGF) desteği geliyor. KGF, küçük ve orta ölçekli işletmeler için sağladığı kefaletle bu işletmelere destek veriyor; yatırımlarının ve işletmelerinin finansmanında banka kredisi kullanmalarını mümkün hale getiriyor.

OFFSHORE’A YÖNELECEK
Sektör, 2013'te 1 milyar dolar ihracat geliri öngörüyor. 2008 krizi sonrasındaki kayıplarını toparlamak içinse gözünü offshore pazarına dikti. Türkiye Gemi inşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat KIRAN, "Dünyada inşası devam eden gemi ve platformların yüzde 7'si offshore pazarına ait. Önümüzdeki dönemde ana hedefimiz, Türk gemi inşa sanayinin dünyada milyar dolarlarla ifade edilen offshore gemi inşa sektöründen pay alması ve bu segmentte ilerlemesi" diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz