HIZLI BÜYÜME
2009'da 21 milyar TL olan alışveriş merkezlerinin cirosu, geçen yıl beklentilerin de üzerine çıkarak 27,8 milyar TL'ye ulaştı. Sektör yüzde 32'nin üzerinde büyüdü. Bir yılda 25 yeni AVM açıldı. Türkiye genelindeki AVM sayısı 270'e ulaştı. Toplam kiralanabilir alan, son 12 yılda 5,5 kat büyüyerek 6,4 milyon metrekare oldu. 3'te 1'i yabancı yatırımcılara ait olmak üzere toplam yatırım tutarı 35 milyar dolara ulaştı. Bunun 10 milyar dolarlık kısmı yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirildi.
HARCAMA ARTTI
Yeni yatırımların hızla devam ettiği sektörün en önemli artısı, ziyaretçilerin daha fazla para harcamaya başlamış olması. AVM'lerde yapılan harcama miktarı, bir önceki yıla göre yüzde 14,6 arttı. Ziyaretçi başına düşen harcama tutarı 85 lira oldu. Buna karşın en önemli sorun, Yeni Borçlar Kanunu'nda yaşanıyor. 1,5 yıl sonra devreye girecek yeni kanun, AVM'lerin kiralarda döviz artışı yapmasını yasaklıyor. Ayrıca kiralanan mağazanın 3. kişilere devrine izin veriyor.
1,3 MİLYAR ZİYARETÇİ 2011 sonunda AVM'lerde 35 milyar lira ciro ile 1,3 milyar ziyaretçi hedefleniyor. 270 olan AVM sayısı ise 15 milyar dolarlık ek yatırımla 291'e çıkacak. 21 yeni AVM açılacak. Sektöre 825 bin metrekare yeni kiralanabilir alan eklenecek. Sektörün 2010'u rekorlarla kapattığını söyleyen Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal'ın değerlendirmesi şöyle: "2012 hedefimiz, 50 milyar lira ciroya ulaşmak. Gelecek yıl sektörde istihdam edilen çalışan sayısı 350 binden 500 bine çıkacak.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?