Hollanda'nın yerini alacak

AB'DE 3'ÜNCÜ Türkiye, Avrupa'da yaş sebze-meyve üretiminde Hollanda ve ispanya'nın ardından AB'de 3'üncü sırada.

1.07.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Hollanda'nın yerini alacak
(Yaş Sebze-Meyve)

Sektör, bilgisayar kontrollü, doğal iklim-lendirme ve döllendirme teknolojisine sahip modern seraların kurulmasıyla hızlı yükselişe geçti. Başta AB olmak üzere diğer ülkelerin de modern seralarda üretilen hormonsuz sebze meyve ithalatına yeşil ışık yakması ihracatı artırdı. Geçen yıl, sebze ve meyve ihracatı 2009'a göre yüzde 14 arttı ve 2,4 milyar dolara yükseldi. Modern seraların büyüklüğü ise 7 bin dönüme çıktı. Buralarda üretilen ürünlerin yüzde 85'i ihraç edildi.

HAL YASASI OLUMSUZ
Sektörün en önemli sorunu modern seraların hala gereken seviyenin çok altında olması. 2 yıl içinde modern seraların 7 bin dönümden 10 bin dönüme çıkarılması hedefleniyor. 10 yıl içinde ise 50 bin dönüm hedefi var. Ayrıca hal yasası, imar ve enerji sorunları da çözüm bekleyen sorunlar arasında. Üreticiler, hale girmeden ürünlerini doğrudan marketlere satmak istiyor.

30 MİLYAR HEDEFİ Dünya nüfusu artmasına karşın tarım alanları daralıyor. Türkiye ise Ortadoğu, Balkanlar ve Rusya'nın en büyük sebze, meyve tedarikçisi olma yolunda hızla ilerliyor. Türkiye'nin önümüzdeki 5 yıllık dönemde tarımda yapacağı akıllı yatırımlarla ihracatını 30 milyar dolara çıkarması bekleniyor. Bu yıl, ihracatta yüzde 25 büyüme beklediklerini söyleyen Sera-Bir Başkanı Hasan Şentürk, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Modern seraların faaliyete geçmesi ile yurtdışında marka olmaya başladık. Gelecekte Avrupa'da Türkiye Hollanda'nın yerini alacak."

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz