Öncelik katma değerde

Kimya,ihracatta Türkiye'nin en fazla gelir getiren 3'üncü sektörü.

1.06.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Öncelik katma değerde

YENİ PAZARLAR 
2009'da önemli pazar kayıpları yaşayan sektör, ihracatta yüzde 40'a varan gerileme yaşamıştı. 2010 ise toparlanma yılı oldu. Toplam üretim 123 milyar doları bulurken ihracat da 9,6 milyardan 12,7 milyar dolara çıktı. Yurtdışı gelirlerinde yüzde 32 büyüme sağlandı. Krizde kaybedilen pazarların yerini başta komşu ülkeler olmak üzere Kuzey Afrika aldı.
İHRACATTA ENGEL
 Sektörün yüzde 95'i KOBİ'lerden oluşuyor. TOBB verilerine göre 13 bin 118 kimya şirketinin en büyük sorunu, kredi imkanlarına ulaşamamak. Bunları kredi yetersizliği, ağır vergi yükü, AR-GE desteklerinin yetersizliği izliyor. AB ve Irak pazarına yapılacak ihracatla ilgili de sorunlar yaşanıyor. Bu ay başından geçerli olmak üzere AB'ye ihracat yapan firmalar ürünlerinde SVHC listesindeki maddelerden olup olmadığını kontrol etmek zorunda. Irak'ın düşük kaliteli ürünlerin ihracatına sınırlama getirmesi de ihracat yapan şirketlere tarife dışı engel getiriyor.
DEĞERLİ ÜRÜN
2011 hedefi, 15,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirmek. Bu gerçekleşirse Türkiye, 2008'deki ihracat gelirini yakalamış olacak. 2011'e çok iyi başlangıç yaptıklarını söyleyen İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz'ün, değerlendirmesi şöyle: "İhracatımızın 2000'de 2 milyar dolar olduğunu düşünürsek gelecek performansımız çok parlak. Önceliğimiz katma değerli ürünler üreterek dış pazarlara açılmak olacak."

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz