Şirketler kâra yönelecek

Sigortacılık, prim üretiminde 2002-2007 yılları arasında yüksek büyüme sergiledi.

1.03.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Şirketler kâra yönelecek
Sigorta
PRİM ÜRETİMİ AZALDI
Sigortacılık, prim üretiminde 2002-2007 yılları arasında yüksek büyüme sergiledi. Ancak, 2008 yılının ikinci yarısından itibaren dünyada yaşanan ekonomik krizin etkisiyle prim üretimindeki artış enflasyon oranlarının altında kaldı. Son 2 yılda ise krizin etkilerinin azalmasıyla reel prim üretimi artmaya başladı. 2010'da prim üretimi yüzde 13,7,2011 'de ise yüzde 22 arttı, 2012'de ise prim üretme hızı yeniden yavaşladı ve bir önceki yıla göre yüzde 15 artarak 19,8 milyar TL'ye yükseldi.

ZARAR DEVAM EDİYOR
Sektördeki en önemli sorun, fiyat rekabeti ve yapısal düzenlemelerden kaynaklanan kârsızlık... Özellikle hayat dışı alanlarda ciddi teknik kârlılık sorunu yaşanıyor. Hayat dışı sigorta branşında prim üretiminin yüzde 47'sini oluşturan kasko ve trafik sigortalarında. 2012'nin 9 ayında 754 milyon TL zarar edildi. Uzmanlara göre bu durum, toplam kaza tespit tutanaklarının yüzde 20'sinin sahte olmasından kaynaklandı. Sahte hasarları izlemek için ortak bir merkez kuruldu.

YENİ ÜRÜNLER GELECEK
2013'te de sektörün geçen yıl olduğu gibi yüzde 15 büyümesi bekleniyor. Sigorta şirketlerinin kâra yöneleceğini ve daha risk odaklı davranacağını söyleyen Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Recep Koçak, sektörü şöyle değerlendiriyor: "Önümüzdeki dönemde risk alma konusunda risk mühendisleri daha ayrıntılı çalışacak, Önlem alınmayan durumlara yönelik sigortalama yapılmayacak. Bu yıl, tek risk ve kefalet sigortası gibi yeni ürünlerle sektörümüz reel büyümesine devam edecek.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz