POTANSİYELİN ALTINDA
Toplam enerji üretiminin yüzde 74'ü termikten, yüzde 23'ü hidroelektrikten karşılanırken sadece yüzde 2'si de rüzgardan elde ediliyor. Ancak sektör, yeni oluştuğu için kurulu güç yeni yatırımlarla birlikte sürekli artıyor. 2008 yılında 363,7 megavat olan rüzgar enerjisindeki kurulu güç 3 yıl içinde 4 katına çıktı. Toplam 50 adet rüzgar santralinin olduğu sektörde 2011 'de kurulu güç bin 805 megavata çıktı. Bugüne kadar ise sektörde toplam 5 bin 500 megavat için lisans verildi.
TEŞVİK YETERSİZ
Hem finansman hem fiyat sorunu devam ediyor. Yatırımcılar rüzgar enerjisi projelerini finanse edecek özel krediler bulabilseler de 2010'dan itibaren 10 yıllık fiyat alım garantisinin 7,3 dolar olarak değiştirilmesinden dolayı sıkıntı yaşıyor. Ayrıca rüzgar santrallerinin yapımı için Genel Kurmay Başkanlığı'ndan da görüş alınması artan bürokrasiden dolayı yatırımların gecikmesine neden oluyor. Tüm bunlara rağmen sektörün potansiyeli fazla. Türkiye 48 bin megavatlık rüzgar enerjisi kapasitesinin sadece 2 bin megavatını kullanıyor.
HIZ YAVAŞLAYACAK
2011'in ilk 6 ayında rüzgar enerjisinde kurulu güç 2 bin megavata yükseldi. inşa halinde olan rüzgar santralleriyle bu yıl sonunda kurulu gücün 2 bin 500 megavata çıkması bekleniyor. Rüzgar Enerjisi ve Su Santralleri işadamları Derneği Başkanı Tolga Bilgin, sektörü şöyle değerlendiriyor: "Proje finansmanı bulma zorluğu ve kredi maliyetlerinin yükselmesi yatırımlar üzerinde olumsuz etki oluşturuyor. Önümüzdeki dönemde rüzgar yatırımlarının geçtiğimiz yıllara kıyasla yavaşlama trendine gireceğini düşünüyorum."
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?