Bugün Türkiye’de bankaların genel müdür yardımcıları, büyükçe bir şirkete eşdeğer yüksek hacimleri yönetiyor. Yapı Kredi Bankası’ndan Nurgün Eyüboğlu, İş Bankası’ndan Yalçın Sezen ve Suat İnce, TEB’den Gökhan Mendi, Finansbank’tan Erkin Aydın gibiisimler milyarca TL’lik hacimlere yön veriyor, yıllardır başarılı projelere imza atıyor. Bankacılık duayenleri, iş adamları ve insan kaynakları uzmanları, finansta liderlerin yoğun rekabet ve önemli kredi gücü bulunan perakende bankacılığı ve kurumsal bankacılıktan çıktığı görüşünde birleşiyor.

6.03.2015 12:45:080
Paylaş Tweet Paylaş
Bugün örneğin Garanti Bankası’nın genel müdür yardımcılarının üçte ikisi, ülkemizdeki herhangi bir kuruluşta kolaylıkla genel müdürlük yapabilecek ve başarılı olacak yetenek, beceri ve güçtedir. O derece donanımlılar…” Bu sözler, Garanti Bankası’nın eski genel müdürü Akın Öngör’e ait. Gerçekten de Türkiye’nin büyük kitle bankalarının genel müdür yardımcıları, en üst yönetim kadar büyük sorumluluk alıyor. Genel müdürlüğe giden yol ise sadece banka içinde değil iş dünyasında da güçlü olarak algılanmaktan geçiyor. Capital olarak biz de 12 büyük kitle bankasında genel müdürün sağ kolu olan isimleri araştırdık. Sektörün duayenleri, iş adamları ve insan kaynakları uzmanlarına danışarak büyük bankaların en güçlüleri olarak görülen isimleri belirledik. 
GERÇEK GÜCÜN KAYNAĞI Tabii ki rakamlarla dönen bankacılık alanında güç, yönetilen portföylerin büyüklüğünden geliyor. Yapı Kredi’nin efsane eski genel müdürlerinden Burhan Karaçam da, “Yöneticinin ne kadar yüksek kredi verme gücü varsa, o kadar güçlüdür. Ulaştığı kitle ve verdiği kredi gücüne göre iş dünyası ve kamuoyunda güçlü algısı artar” diye konuşuyor. Egon Zehnder’in danışmanlarından Ayşe Güçlü Onur da bu fikirde: “En büyük güç, yönetilen büyüklüktür. Yöneticilerin bu bankacılık makinesini nasıl daha etkin çalıştırdıkları da önem kazanıyor.” Korn Ferry Türkiye Finans Sektörü Lideri Neslihan Akan’a göre de bugün finansta yönetilen aktif büyüklükte yaratılan kârlılık ve birden fazla fonksiyonu kârlı olarak yönetme kabiliyeti, gücü doğuruyor. “Genel müdür yardımcılığı, bankalar kanunu açısından çok büyük sorumluluklar yüklüyor. Bu nedenle yönetilen büyüklük, risk faktörleri, sorumluluk alanının banka verimliliğine ve kârlılığına olan etkisi yöneticinin gücünde en önemli kriterler” diyen Sönmez Finans ve Yönetim Danışmanlık şirketinin kurucusu Mehmet Sönmez, burada bir kriteri daha şu sözlerle ortaya koyuyor: “Sorumluluk alanında çalışan sayısı da yöneticiye güç kazandırıyor.” ‘En güçlü’ genel müdür yardımcılarının yönettikleri rakamlar da bu görüşleri doğruluyor. Örneğin İş Bankası Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, 40 milyar TL’yi aşan bireysel kredi hacmi ve 6,5 milyon kredi kart müşterisinin sorumluluğunu elinde tutuyor. Aynı şekilde Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Nurgün Eyüboğlu’nun kurumsal ve ticari krediler portföyü, toplam büyüklüğün yüzde 50’sine denk. Eyüboğlu, “Bu boyutta portföyün aktif kalitesinin sağlam şekilde büyütülmesi büyük sorumluluk gerektiriyor” diyor. 
~
PROJEDE BAŞARI ETKİLİ
Finansta zannedilenin aksine aynı bankada uzun yıllar çalışmak güç getirmiyor. Mehmet Sönmez’in de dikkat çektiği gibi, sektördeki çalışma süresi ve yöneticinin ele aldığı projelerde yakaladığı başarı kariyerini etkileyebiliyor. Bu yöneticilerden biri de TEB Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Levent Çelebioğlu… Çelebioğlu, bankasının dış ticaret bankası konumundan 550 şubeli bankaya dönüşümüne tanıklık ettiğinin altını çiziyor. Finansbank Kurumsal ve Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Ömür Tan da, “Kariyerimdeki gelişimde Kilit Müşteri Yönetimi Projesi ile büyük özelleştirme, altyapı, enerji ve gelir getiren gayrimenkul projelerinin finansmanlarını yapmamın ve Türkiye’nin önemli gruplarıyla nakit akış anlaşmaları gerçekleştirmenin önemli payı olduğunu düşünüyorum” diye konuşuyor. ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun ise bugünkü görevine gelmesinde Garanti Bankası’nda farklı alanlarda dönüşüm projelerinde yer almasının katkı sağladığını düşünüyor. 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz