İş Portföy 2013'te de liderliği elinden bırakmayacak

İş Portföy Genel Müdürü Gürman Tevfik, sorularımızı yanıtladı.

1.05.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
İş Portföy 2013'te de liderliği elinden bırakmayacak
Yarattığı güven algısıyla kurulduğu 2000 yılından bugüne sektörüne liderlik eden İş Portföy, 2013 yılında da müşterilerinin yanında olacak. Bu yılki büyüme segmentlerinin BES ve kurumsal müşteriler tarafında olacağını düşünen kurum, bu noktada müşterilerinden gelen taleplere göre yeni ürünler vermeye devam edecek. 2013’ün zor bir yıl olacağını tahmin eden kurum, yatırımcılara portföylerini çeşitlemelerini öneriyor. Kurulduğu yıldan bugüne geçen 13 yıllık süreç içerisinde portföy yönetimi sektör liderliğini elinden bırakmayan İş Portföy,

2013 yılına da hızlı başladı. Talebe yönelik ürünleri, 13 yıllık know-how ve güvenle harmanlayan şirket, sektördeki büyümenin BES ve kurumsal müşteri segmentinde gerçekleşmesini beklerken, bu yıl da liderliği kimselere bırakmamak niyetinde. Bugün 12 milyar 813 milyon TL'lik bir portföy büyüklüğüne ulaştıklarını belirten İş Portföy Genel Müdürü Gürman Tevfik, 2013 yılının yatırımcılar için kolay bir yıl olmayacağını söylerken, yatırımcılara hiçbir zaman tek bir enstrümana konsantre olmamalarını öneriyor. Tevfik, diğer sorularımızı ise aşağıdaki gibi yanıtlıyor:

Portföy yönetim sektörü Türkiye’de son yıllarda nasıl bir gelişim gösterdi?
Türkiye'de portföy yönetimi sektörü denildiği zaman ana çatı itibarı ile ilk olarak yatırım fonları, ikinci olarak emeklilik fonları ve son olarak kurumsal portföy yönetimini kastediyoruz. 2011 sonu itibariyle Türkiye'de yönetilen portföylerin toplamı 47 milyar 850 milyon TL olurken, 2012 sonu itibariyle de bu rakam 56 milyar 368 milyon TL'ye çıkmış durumda. Yani portföy yönetim sektöründe bir büyümenin olduğunu görülüyor. Bu büyüme nereden sağlanıyor derseniz, fon piyasasının yüzde 2'lik bir büyüme yakaladığını görürken, emeklilik fonlarındaki büyüme de yüzde 42,81 civarında gerçekleşti. Dolayısıyla asıl büyüme emeklilik fonlarından kaynaklanıyor. Bu yıl da yine emeklilik fonları büyüyecektir.

Portföy yönetim şirketlerine yönelik SPK yasasının ardından bazı tüzük değişiklikleri yapılıyor? Bu değişiklikler neleri beraberinde getiriyor?
Yapılan en önemli değişiklik, yatırım fonlarının daha önce bankalar ve aracı kurumlarla kurulurken, bunun artık sadece portföy yönetim şirketlerince yapılabileceği yönündeki düzenlemeydi. Örnek vermek gerekirse mesela saklamacılık faaliyeti daha net bir biçimde tanımlandı. Onun dışında önemli noktalardaki düzenlemeler de dikkatlerden kaçmadı. Türkiye'de daha genç ve yeni sayılabilecek bir sektör olan portföy yönetimi sektörü, bu düzenlemelerle daha da atik bir yapı kazanacak bize göre.~

Türkiye’de olmayan ürünler hakkında konuşursak, sizin tarafınızdan ya da sektör tarafından bu ürünlerin Türkiye’ye getirilme çalışmaları bulunuyor mu?

Bu konuda aslında en önemli şey, talep... Dünyada olabilecek her türlü ürünün, Türkiye'de üretilmesi mümkündür. Yani bugün dünyanın öbür ucundaki bir ülkenin fonunu Türkiye'de üretip satmak artık sıradan bir iş. Burada önemli olan nokta bu ürünün Türkiye'de talep edilmesi. Mesela, siz bugün bireysel emeklilik amacıyla Çin'e, Brezilya'ya, Hindistan'a, Rusya'ya ve Güney Afrika'ya yatırım yapabilirsiniz. Bu tür ürünlerin imal edilmesi artık çok kolay. Gelen taleplere paralel bu ürünler de ileride daha çok tercih edilmeye başlayacaktır.

İş Portföy’ün bu anlamda sektördeki yerini tanımlar mısınız? Pazarın ne kadarı sizin elinizde?
Bugün itibariyle portföy büyüklüğümüz 12 milyar 813 milyon TL. Yüzde 21,78'lik pazar payıyla sektörümüze liderlik ediyoruz. Bizden sonra gelen rakibimizin pazar payı ise 17,30. 13 yıldan beri sektörde faaliyet gösteren İş Portföy olarak, kurulduğumuzdan bu yana pazarımıza hep liderlik ettik.

İş Portföy’ün sektörde fark yaratan ürün ve hizmetleri neler? Biraz bilgi verir misiniz?
Öncelikle söyleyebileceğim şey, müşterilerimiz hangi fonları istiyorsa yani talep nereden geliyorsa o fonların üretimini sağlıklı bir biçimde hayata geçirmemiz. Altını çizmem gereken ikinci nokta ise olmazsa olmazımız güvenlik ve know-how konusu. Müşterimiz bize birikimini emanet ediyor ve bu birikimden kazanç sağlamayı bize bırakıyor. Yatırımcı kazanmazsa, kurumun kazanmasını düşünemezsiniz. Dolayısıyla biz müşterilerimize ortağımız gözüyle bakıyoruz. Son olarak eklemek istediğim nokta kurumunuzda iç hukuk düzeninizin tam anlamıyla oturması lazım. İş Portföy olarak bu ayakları son derece sağlıklı bir şekilde kurmamız sonucunda bugün sektörümüzde liderliğimizi sürdürüyoruz.

2013 yılında hedefleriniz neler?
Pazar liderliğimizi devam ettirmek ve daha da büyümek bizim birinci hedefimiz. Bunun yanında müşteri ihtiyaçlarına uygun yeni ürünleri hayata geçireceğiz ve daha önce portföy yönetim sektörünü hiç kullanmamış
kişilere ulaşarak yeni müşteri portföyü yaratacağız. Şirkette çalışanlarımızın bilgi birikimini sürekli geliştirici uygulamalara ağırlık vermek, Avrupa ve ABD'deki portföy yönetim standartlarını Türkiye'de de birebir anlamda uygulayabilmek de yine İş Portföy olarak belirlediğimiz hedefler arasında. Sektördeki büyümenin, bu yıl BES ve kurumsal müşteriler segmentinde olacağını öngörüyoruz. Kurum olarak da 2013'te bu yöndeki çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz.

Yabancı oyuncuların Türkiye piyasasına bakış açısı nasıl?
Yabancı portföy yönetim şirketlerinin Türkiye'ye gelmek konusunda istekli olduğunu son dönemlerde biliyoruz. Fakat buradaki asıl nokta henüz kesin değil. Yani yabancı oyuncular burada ofis de açabilir, burada fon da satabilir ya da başka bir yöntem olarak tavsiye verici bir konumda da olabilir. Fakat burada bir ofis kurmak, sabit maliyeti yüksek bir iş. Bu belli bir büyüklüğe ulaştığında, maliyetler de bir o kadar artmış olacaktır. Burada fon satmayı tercih ederseniz, yüzde 10'luk bir vergi ödemek dezavantajında kalırsınız. Üçüncü ve belki de en avantajlı yol olan yabancı portföy şirketlerinin uzman oldukları alanlarda buradaki portföy yönetim şirketlerine yetki devrinde bulunması yani iş birlikleri, bizce yabancı şirketleri en fazla ilgilendiren kısım. Dolayısıyla önümüzdeki dönemlerde yabancıların Türkiye pazarına girdiklerini göreceğiz.~

“2013 ZOR BIR YIL OLACAK”
2013 yılının gerçek anlamda zor bir yıl olacağını söyleyen İş Portföy Genel Müdürü Gürman Tevfik, faizlerin çok düşük seviyelerde olduğunu, borsanın da gerekli fiyat artışını gerçekleştirdiğini ve altın fiyatlarının da geri çekilmiş durumda olduğunu hatırlatıyor. "Böylesi bir ortamda yatırımcı, tek bir yere konsantre olmamalı, istikrarlı ve çeşidi bol bir yatırım haritası yapmalı kendine. Yatırımcı kısa ve orta/ uzun vadeli bonoları tercih edebilir İstikrarlı fonlar yine bu dönemde tercih edilebilir. “Ayrıca hisse senetlerinden cazip olan kağıtlar da yine yatırımcının sepetinde bulunabilir” diyen Tevfik, yatırımcıların hiçbir zaman tüm yatırımını tek bir enstrümana bağlamamasını öneriyor ve ekliyor: “Çünkü 2013 yılı, getirilerin çok olmayacağı bir yıl olacak.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz