Yapı Kredi Faktoring Genel Müdürü Bozkurt Çöteli ile sektörün önündeki fırsatları ve son dönem trendlerini konuştuk...
Elçin Cirik
Faktoring sektörü önemli bir yol ayrımında. Finansal Kurumlar Birliği tarafından yürütülen “Tedarikçi Zinciri Platformu” projesinin 2018’de tamamlanmasıyla sektörde ciddi bir hareketlilik ve büyüme bekleniyor. Sektörün lideri Yapı Kredi Faktoring’in genel müdürü Bozkurt Çöteli, “Tedarik zinciri finansmanında çok büyük bir potansiyel var. İşlem hacminde önemli bir artış olacak. İleride tedarik zinciri finansmanı, faktoringin ana konusu haline bile gelebilir” diyor. Bu projeyle faktoring şirketlerinde hem operasyonel yükün azalacağını hem hız kazanılacağını düşünen Çöteli, bu sistemde bankaların daha aktif olacaklarını da aktarıyor. “Bankalar, yüksek sayıda bayi ya da tedarikçiyle çalışan gruplar ve büyük şirketlerle anlaşacak. Faktoring şirketleri daha orta ölçekli şirketlerle anlaşır” yorumunu yapıyor. Yapı Kredi Faktoring Genel Müdürü Bozkurt Çöteli ile sektörün önündeki fırsatları ve son dönem trendlerini konuştuk:
FKB verilerine göre sektörün yılın ilk yarısında işlem hacmi 69,2 milyar TL oldu; yüzde 19’a yakın bir büyüme gerçekleşti. Bu yıl sektör iyi bir büyüme yakaladı. KGF bizim işlerimizi finansçok etkiledi aslında büyüme daha iyi olabilirdi. Piyasaya nakit girince kredi ihtiyacı azaldı, bir düşüş yaşadık. Temmuz ayından sonra toparlandık. Ocak işlem rakamlarını temmuz gibi yakaladık. Bu da çok normal, piyasaya para girdiğinde teminat bulmakta zorlanan şirketler çekleri kasasında tutuyor. KGF kredilerinin faiz oranları da mevduat faizlerinin yüzde 15’lere çıktığını düşünürseniz uygundu. KGF nedeniyle karşılıksız çek oranlarında da en iyi seviyeleri görüyoruz. Umarım bu oran böyle devam eder. Sektörde üçüncü çeyrek, ikinci 3 aya göre daha iyiydi. Dördüncü çeyreğin daha iyi olacağını düşünüyorum. Mevcut mevduat faizleriyle çok yatırım yapılmak istenmiyor. Yeni yatırımların yüzde 15 mevduat faizinden yüksek getirmesi gerekiyor ki yatırım yapılsın. Sektör bu yılı yüzde 20 büyümeyle kapatır.
Bu yıl ülkenin ihracatı arttığı için ihracat faktoringi iyi gidiyor. Yurt içi faktoringde de KOBİ’lerin talepleri artmaya devam ediyor. Sektörde ilk yarı verilerine göre işlem hacminin yüzde 80’i yurt içi ve yüzde 18’i de ihracat faktoringinden geliyor. Birkaç bankanın aktif olduğu ithalat faktoringinin payı ise yüzde 1,8. İhracat faktoringin 2016 sonunda toplam işlem hacminde payı yüzde 16’ydı ve aldığı pay artıyor. Bu yılın ilk yarısında yurt içi faktoring yüzde 12,7 ve ihracat faktoringi döviz bazında yüzde 7,7 büyüme gösterdi. Ben uzun vadede ihracat faktoringinin toplam hacimden aldığı payı koruyacağını düşünüyorum.
~
Bugün tedarik zinciri finansmanının payı yüzde 10’un altındadır. FKB tedarik zinciri platformu üzerine çalışıyor, bir yazılım yazılıyor. 2018 yılında tamamlanacak. Kurulacak bu özel entegratör platformunu isteyen tüm kurumlar kullanabilecek. Sistemi kullanan ana şirketin tedarikçileri, istedikleri faturaları sistemden seçerek, iskonto ettirerek hızla ve kolayca kredi kullanabilecek. Bu projeyle faktoring şirketleri açısından hem operasyonel yük azalacak hem hız kazanılacak. Ayrıca ana şirket borçlu olduğundan faktoring şirketlerinin aldığı risk düşecek. Faktoring tarafında da fiyat ve maliyetler iyi etkilenecek. Tedarik zinciri finansmanında çok büyük bir potansiyel var, işlem hacminde önemli artış olacak. Bankaların da bu işe gireceğini düşünüyorum. Faktoring lisansı olan bankalar, yüksek sayıda bayi ya da tedarikçiyle çalışan gruplar ve büyük şirketlerle anlaşacak. Faktoring şirketleri daha orta ölçekli şirketlerle anlaşacak. Bu, tamamen kaynak maliyetleriyle ilgili. Örneğin hızlı tüketim şirketleri gibi büyük şirketlerde kredi maliyetleri çok düşük, bizim gücümüz yetmez ama bankaların yeter. Biz büyükler değil daha orta ölçekli şirketler için tedarik zinciri finansmanı çalışabiliriz. Örneğin bir inşaat şirketinin taşeronlarına ya da bir eczane deposunun eczanelerine tedarik finansmanı yapabiliriz.
Bu tablo dünyada da mı böyle?
İleride tedarik zinciri finansmanı, faktoringin ana konusu haline bile gelebilir. Dünyada da böyle… Faktoringde hacim ağırlıklı olarak tedarik finansmanından geliyor ve burada da ağırlıklı finansörler bankalar. Dünyada ikinci ağırlıklı ürün, gayrikabili rücu faktoring işlemleri. Burada da Türkiye’de olduğu gibi büyük oyuncular aktif.
Sektörün algı problemi var. Yakın dönemde isim değişikliği düşünülüyor. Dünyada olduğu gibi “tedarik finansmanı” ismi alınsın isteniyor. İsim değişirse, algı değişecek mi bakacağız. Bir de bu alanın gelişmesinde bazı hukuki zorluklar var. Yurt dışında bir fatura kabul edildiği anda çek kadar sağlam bir teminat oluyor. Ama Türkiye’de faturaya her an itirazlar olabiliyor, kıymetli evrak gibi konumlanmıyor. Burada hukuki destek gelirse tedarik zinciri finansmanı çok hızlı büyüyecek. Ancak grupların, büyük şirketlerin hepsi bayi ağını, dağıtıcı ağını tedarik zinciri sistemine geçirmek istiyor, bunu görüyoruz. İleride tedarik finansmanının yurt içi faktoringde payı yüzde 90’lara çıkabilir.
Bizim için önemli olan, sisteme ne kadar yeni şirketin girdiği… Şu an kârlı değil. 3 bin müşterisi olan bir şirket için belki başta kârlılıkta düşüş olacak. Ama uzun vadede şirket 13 bin müşteriye ulaştığında iyi bir kârı olacak. Bugün de sektörde fiyat rekabeti var. Pasta büyüdüğünde kâr da büyüyecek.
~
BU YIL YÜZDE 10 BÜYÜRÜZ İHRACATIN PAYI Şirket olarak ilk yarıda 13,6 milyar TL işlem hacmi gerçekleştirdik. Bunun 10,5 milyar TL’si yurt içi, 2,6 milyar TL’si ihracat ve kalan 400 milyon TL’si ise ithalat faktoringinden oluşuyor. İhracat faktoringinin toplam işlem hacminde payı yüzde 23. Biz genelde burada yüzde 20-25 aralığını koruyoruz. HIZLANMAK ZOR Bu yılı 26 milyar TL işlem hacmiyle bitiririz, yani yüzde 10’luk büyüme anlamına geliyor. Sektörde koşanın hızlanması daha zor. Bir de ne kadar fazla büyürseniz o kadar fazla risk alıyorsunuz. Kendi hedeflerimiz doğrultusunda sağlıklı büyümek istiyoruz. Yüzde 19,6 pazar payıyla sektörde lideriz. Hizmet kalitesini ve hızımızı artırmaya çalışıyoruz. Stratejimizi kârlılığı sürdürerek liderliği korumak üzerine kuruyoruz. |
KOBİ'DE HEDEF YÜZDE 30 5 BİN MÜŞTERİ Yapı Kredi Faktoring olarak 2013 yılından bu yana KOBİ’lerin işlem hacmimizde payı artıyor. Bugün işlem hacminin yüzde 20’si KOBİ müşterilerimizden geliyor. Şu anda 9 şubemiz var ve 5 bin müşteriye ulaştık. Bu yıl KGF etkisiyle yeni müşteri sayımız geçen yıla göre daha az arttı, ama her yıl en az yüzde 15 daha fazla müşteri kazanmayı hedefliyoruz. Hizmet verdiğimiz KOBİ sayısını artırmayı planlıyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içinde de KOBİ’lerin işlem hacmimizden aldıkları payı da yüzde 30’a çıkarmayı hedefliyoruz. BÜYÜMENİN YÖNÜ Toplam faktoring hacminin yüzde 60’ı İstanbul’da gerçekleşiyor. Bizim İstanbul’da 4 şubemiz var ve yeterli. Sanayileşen Anadolu kentleri Denizli, Konya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Mersin, Adana, Samsun gibi yerlerde yüksek potansiyel olacağını düşünüyorum. Anadolu’da büyümek istiyoruz. Denizli, Konya, Maraş, Antep, Samsun’da şubeleşmek planımızda var. |
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?