Yeni büyüme hesapları

2018 sonunda bilişim pazarının dünyada 3,7 trilyon dolara, Türkiye’de ise 22,5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması bekleniyor...

1.08.2018 16:04:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yeni büyüme hesapları

Ayçe Tarcan Aksakal

[email protected]

Gartner’ın raporuna göre bu yıl küresel bilişim harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 4,5 artarak 3,7 trilyon dolara ulaşacak. İş dünyasının bilişime yatırım yapmayı sürdüreceğinin belirtildiği raporda büyüme alanlarını tetikleyen temel unsur dijital dönüşüm olarak ön plana çıkıyor. Bunu blockchain, nesnelerin interneti (IoT) ve yapay zekadaki gelişmelerin izlemesi bekleniyor. Türkiye’de de bilişim pazarından gelen veriler bu yıl pazarın büyüme trendinde olacağına işaret ediyor. IDC’ye göre bu yıl sonuna kadar Türkiye bilişim pazarının büyüklüğü 22,5 milyar dolar olacak. Telekom hariç tutulduğunda 2018 sonunda donanım, yazılım ve hizmetler pazarının toplam büyüklüğünün 10,6 milyar dolar seviyesine ulaşması bekleniyor. 2017’ye toparlanma yılı olarak bakılırken bu yıl donanım hariç ana sektör ve alt kategorilerin pek çoğunda geçen yılın üzerinde büyüme öngörülüyor. Yurt dışında olduğu gibi iç pazarda da büyüme alanlarını tetikleyen ana unsur dijital dönüşüm yatırımları olacak. 

DONANIM KÜÇÜLECEK Mİ? 

2016’nın ardından 2017 Türkiye bilişim sektörü için toparlanma yılı oldu. BT hizmetleri ve yazılımda büyüme yaşanırken sektördeki en sıkıntılı alan “donanım” oldu. Yüksek kurlar ithalata dayalı donanım pazarında baskı yaratırken yüksek vergi yapısı ve zayıflayan tüketici talebi donanım pazarının büyümesini olumsuz etkiledi. IDC Araştırma ve Danışmanlık Bölüm Başkanı Eren Eser, geçen yıl zor şartlara rağmen yüzde 9,9 büyüyen donanım pazarının 2018 sonunda yüzde 3 küçülmesini beklediklerini söylüyor. Eser, “Şirketler artık ilk yatırım maliyeti yüksek olan donanım yatırımı yapmak yerine, kullandıkları kadar ödedikleri servis modeline geçiyor. Bu yönelim hizmetler pazarının hızlı büyümesine katkı sağlıyor” diyor. Cep telefonu ve PC satışlarının doygunluğa ulaşması da donanım pazarını olumsuz etkilemeyi sürdürüyor. Bilkom CEO’su Cömert Varlık akıllı telefon pazarında geçen yıl adet bazında satışların düştüğünü belirtirken fiyat artışlarıyla ciro bazında büyüme yaşandığına dikkat çekiyor. Cömert, “Akıllı telefon pazarında büyümenin büyük kısmı üst segment model satışlarından geldi. Faizler ve kurdaki dalgalanmalar sonucu azalan tüketici güveni akıllı telefon satışlarının düşmesine neden oldu” diyor. Index Grup Şirketleri İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Atilla Kayalıoğlu’na göre donanım pazarındaki daralmanın en önemli nedeni kişisel bilgisayarların performansının düşmesi. Kayalıoğlu, “Pazarda çok az notebook ve PC satılıyor. Birkaç yıl önce bugünkünün neredeyse iki katı notebook satışı yapılıyordu” diyor. 

BÜYÜME NEREDEN GELECEK?

2016’ya göre 2017’de bilişim pazarının yüzde 7 büyümesi sektördeki pek çok şirketin 2018’e olumlu bakmasını sağladı. Bu yıl da 2016’ya paralel donanım pazarında küçülme beklenirken pazarda büyümenin geleceği alanlar BT hizmetleri ve yazılım olacak. 2018 sonunda BT hizmetlerinin yüzde 15 büyümeyle 1,6 milyar dolara, yazılım pazarının ise yüzde 5 büyümeyle 1 milyar dolar ciroya ulaşması bekleniyor. Buna karşın donanım pazarının yıl sonunda 8,3 milyar dolardan 8 milyar dolara gerileceği belirtiliyor. Bu yıl, bilişimin yüzde 6 büyüyeceğini öngören Koç Sistem CEO’su Mehmet Ali Akarca da büyümenin ağırlıklı BT hizmetlerinde gerçekleşmesini beklediğini belirterek “Yazılımda sektör ortalamasına yakın bir büyüme bekliyoruz. Donanımda ise ortalamanın altında büyüme öngörümüz var” diyor. Bilişimdeki avantajlı alanlardan biri de yazılım pazarı. TÜBİDER (Bilişim Sektörü Derneği) Başkanı Erkin Fındık yazılım pazarının 2017’yi toparlanma yılı olarak geçirdiğini belirterek bu yıl yazılımda TL bazında yüzde 15-20 arasında büyüme öngörüyor. Milli ürün stratejisi de yerli yazılım şirketlerinin büyüme beklentilerini artırıyor. Uyumsoft Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder de bu yıl hem ERP pazarı hem de e-fatura, e-defter gibi e-dönüşüm uygulamalarıyla yazılım pazarında yüzde 20-30 arasında büyüme beklediklerini belirterek “Milli ürün stratejisiyle yerli yazılım şirketlerinde önemli bir büyümenin olacağını öngörüyoruz” diyor. 

YÜKSEK POTANSİYELE DİKKAT!

Bu yıl, bilişim pazarındaki yüksek büyüme potansiyelli alanlar arasında bulut bilişim, güvenlik ve PC oyunları da yer alıyor. SAP de dünyada hızla bulut şirketi olma yolunda evrilirken Türkiye’de bulut bilişim yatırımlarına ilgi artıyor. Türkiye’deki her 4 şirketten birinin bulut bilişime yatırım yapmayı planladığını söyleyen Radore Veri Merkezi Genel Müdürü Sadi Abalı, “Buluta geçiş hızlanıyor. Şirket içindeki veri merkezleri, buluta ya da Colocation’a taşınıyor. 2018’de bu ivmenin artmasını bekliyoruz” diyor. Red Hat Türkiye Genel Müdürü Haluk Tekin de şirketlerin bulut yatırımlarının büyümesini beklediklerini belirterek özellikle bu yıl hibrit ve çoklu buluta olan talebin artığını söylüyor. “Şirketler satın alma yapmak yerine buluttan hizmet almayı tercih ediyor” diyen Uyumsoft Genel Müdürü Mehmet Önder, “Bu yıl şirketler, bulut sistemlerine 500 milyon TL’nin üzerinde bütçe ayıracaklar” diyor. Güvenlik pazarı da hızlı büyümenin yaşandığı alanlardan…IDC Araştırma ve Danışmanlık Bölüm Başkanı Eren Eser, şirketlerin kullandığı siber güvenlik ürünlerinin büyük oranda artmasıyla bu yıl entegre güvenlik çözümünün en önemli konulardan biri haline geleceğini belirtiyor. Bu yıl, bilişimde yüksek büyüme beklenen alanlardan biri de PC oyunları hızolacak. Bu pazarın birçok üretici için en öncelikli alanlardan biri olacağını söyleyen HP Türkiye Genel Müdürü Filiz Akdede “Bu yıl, globalde PC gelirlerinin yüzde 30’unun oyun bilgisayarlarından geleceğini tahmin ediyoruz ve bu alana yatırım yapıyoruz” diyor. PC oyunlarının yanı sıra giyilebilir teknolojiler de bilişim pazarının büyüme potansiyeli yüksek kategorileri arasında yer alıyor. Bilkom CEO’su Cömert Varlık, giyilebilir teknolojilere büyük bir ilgi olduğunu belirtiyor. Bugün yaşamsal veri izleme amacıyla kullanılan giyilebilir teknolojilerin önümüzdeki yıllarda profesyonel araçlar olarak yaygınlaşacağını belirten Varlık, şunları ekliyor: “Birbiriyle entegre çalışan ve konuşan cihazların sayısı günlük kullanımda artmaya devam ediyor. Pahalı oldukları için henüz bireysel kullanımda çok fazla tercih edilmeyen bu ürünlerin, fiyatlarının düşmesiyle akıllı telefonu olan herkesin kullanabileceği ürünler haline geleceğini göreceğiz.” 

~

KAMU KRİTİK ÖNEMDE 

Bilişim pazarında kamu en önemli müşteri potansiyelini oluşturuyor. Kamunun artan BT yatırımları, pazarı büyütmeye devam ediyor. 2017’de kamu kurumlarının yürüttüğü bilgi ve iletişim teknolojileri projeleri için ayrılan ödeneğin 2002’ye göre 5 kattan fazla artarak 4 milyar 444 milyon TL’ye ulaştığını belirten SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan önümüzdeki dönemde bilgi teknolojileri ve Ar-Ge yatırımlarının daha da artmasını beklediklerini söylüyor. Arena Genel Müdürü Serkan Çelik de 2018’in geçen yıldan daha verimli geçeceğini belirtiyor. Bilişim pazarındaki talebin ana merkezini kamu yatırımlarının oluşturmaya devam edeceğini söylüyor. Çelik, “Müşteri segmenti olarak kamu eskiden olduğu gibi en önemli yatırımın yapıldığı alan olmaya devam ediyor. Kamu alımlarının yönlendirilmesi ve mega projelerin parçası olabilmek çok kritik olacak” diyor. Öte yandan eğitimden perakendeye, sağlıktan otomotive kadar pek çok şirketin dijital dönüşüme olan ilgisi de BT yatırımlarının artmasına yol açıyor. Sektördeki büyüme alanlarını tetikleyen en önemli unsur dijital dönüşüm yatırımları olurken bundan sektördeki mobil, analitik, bilgi güvenliği ve bulut projelerinin daha fazla pay alması bekleniyor. “2017 sonunda bilişim pazarındaki büyüme oranlarının artması 2018’e daha olumlu bakmamızı sağlıyor” diyen VMware Türkiye Ülke Müdürü Murat Mediçeler de sektörde büyümeyi tetikleyen ana unsurun dijital dönüşüm olduğunu söylüyor. Mediçeler, “Bulut bilişim, yönetilen hizmetler, nesnelerin interneti ve büyük veri gibi gelişmeler sektörün büyümesine katkı sağlayacak” diyor. 

2018’İN YÜKSELEN TRENDLERİ 

Yeni dönemde sektöre hangi yeni teknolojiler damgasını vuracak? Penta Teknoloji Ürünleri Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fatih Erünsal, “IoT, yapay zeka, büyük veri ve buna bağlı olarak güvenlik ve veri işleme kavramları bu yıl da sektöre damga vuracak. Donanım ve yazılım ürünlerine olan talep daha da artacak” diyor. itelligence CEO’su Dr. Abdülbahri Tanış, işlerin hızla buluta kaydığını belirtiyor ve “Bulut tabanlı sistemler üzerinde gerek robotik entegrasyonlar gerekse farklı IoT senaryoları ile zenginleştirilmiş iş modelleri hızla gelişiyor” diyor. NGN Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Yaşıbeyli, bu yıla damga vuracak trendlerin başında görsel tanıma teknolojileri, akıllı asistanlar ve 5G’nin bulunduğunu belirtiyor. SAP Genel Müdürü Uğur Candan, “Yazılım teknolojileri, gelecek 10 yılda dijital dünyanın merkezinde yer alacak. Öğrenen makineler, yapay zeka, bulut bilişim, nesnelerin interneti (IoT) artık bir hayal olmaktan çıkıp iş süreçlerinin temel bileşenleri haline geliyor” diyor. HP Türkiye Genel Müdürü Filiz Akdede de hem Türkiye hem de dünyada popülerliği giderek artan e-sporun yeni döneme damga vuracak trendlerin başında geldiğini belirtiyor. Akdede, “Performans ve tasarımı bir arada sunan ve her ihtiyaca yönelik ürünler geliştirmek her zamankinden daha da önem arz edecek” diye konuşuyor. KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca da bu yıl, blockchain teknolojisinin finanstan üretime, dış ticaretten tedarik zincirine kadar çok farklı sektörlerde uygulamalarını göreceğimiz bir döneme gireceğimizi belirtiyor. Akarca, “Karşılıklı güvene dayalı mutabakat süreçlerini kısaltan bu teknolojik dönüşümle maliyetlerin azaldığı esnek yapılar ortaya çıkacak” diyor. Robotic Process Automation (RPA) de özellikle şirket içi süreçlerdeki tekrar eden işler için daha az hata oranıyla verimlilik artışı sağlayacak teknolojiler arasında gösteriliyor. 

LİDERLERİN BÜYÜME HEDEFLERİ 

Bu yıl, sektörünün önde gelen oyuncularının planları arasında sektörün üzerinde büyümek ve pazar payını artırmak var. Ayrıca yakın coğrafyalara da yatırım yapmayı hedefliyorlar. 2018’de akıllı telefon pazarındaki daralmaya karşın yüksek oranda büyüme öngören şirketlerden biri de General Mobile. Şirketin yönetim kurulu başkanı Sebahattin Yaman, yılsonunda cep telefonu pazarında yüzde 30 büyümeyi hedeflediklerini belirterek en çok tercih edilen cep telefonu markası olmayı istediklerini söylüyor. “31 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz ve ihracat yaptığımız bazı ülkelerde kısa sürede ilk 5 markadan biri olma başarısını gösterdik” diyen Yaman, 2018’de global etkinliklerini artırmayı planladıklarını söyleyerek ihracat yaptıkları ülke sayısını 45’e çıkarmayı planlıyor. Yaman, “Yeni pazarların yanı sıra bulunduğumuz ülkelerde daha geniş kitlelere ulaşma ve büyüme stratejimizi sürdüreceğiz” diyor. Index Grup Şirketleri İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Atilla Kayalıoğlu bu yıl büyüme ve pazar payını artırmanın en önemli hedefleri arasında yer aldığını belirtiyor. Kayalıoğlu, “Bu hedeflerimizi gerçekleştirmek için bilgi teknolojileri ve mobil ürünler kategorilerinin yanı sıra katma değerli ürünlerimizle de büyüyerek pazar payımızı artırmayı ve yeni alanlarda etkin olmayı amaçlıyoruz” diyor.

~


FİLİZ AKDEDE / HP TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ
“PAZARIN ÜZERİNDE BÜYÜYECEĞİZ”

YAZICI PAZARI 
Türkiye’de ve dünyada PC ve yazıcı alanlarındaki liderliğimizi sürdürüyoruz. Türkiye’de 2017’de yazıcı pazarı yüzde 5 büyürken bizim büyüme oranımız yüzde 12 olarak gerçekleşti. 2017’yi yüzde 33 pazar payıyla lider olarak kapattık. İlk yılını dolduran tanklı ürünlerimiz ise tüketici pazarında yüzde 23 pazar payına ulaştı. PC YÜZDE 2 BÜYÜDÜ Geçen kasım ayında Samsung yazıcı grubunu HP ailesine kattık. PC tarafında ise sektörün yüzde 2 büyüme oranına karşılık yüzde 4 büyüme başarısı yakaladık. Oyun ürünleri pazarı yüzde 33 büyürken HP’nin büyüme oranı yüzde 94 olarak gerçekleşti.
HANGİ ALANLAR BÜYÜYECEK? Bu yıl, pazarın üzerinde büyüme hedefliyoruz. PC tarafında büyüme gelecek alanlar dizüstü bilgisayarlar, oyun bilgisayarları ve kurumsal iş istasyonları olacak. Yazıcı tarafında da tanklı ürünler ve kurumsal departman yazıcıları alanında büyüme öngörüyoruz. Samsung yazıcı bölümünün satın alımı HP’nin toplam pazar payını bu yıl olumlu etkileyecek.
“SATIN ALMA YAPABİLİRİZ” Bu yıl, yeni satın almalar ve iş birlikleriyle etki alanımızı genişletmeye devam edeceğiz. Hedeflerimizden biri tüketici taleplerini karşılayacak alanlarda kendimizi geliştirmek. 2018 yılında da yeni ürün, çözüm ve kampanyalarla tüketicilere ulaşmayı sürdüreceğiz. Yeni satın almalar ve iş birlikleriyle etki alanımızı genişletmeye devam edeceğiz.



ATİLLA KAYALIOĞLU / INDEX GRUP ŞİRKETLERİ İCRA KURULU BAŞKAN YARDIMCISI
“YAZILIM VE HİZMETLER BÜYÜYECEK”

“DONANIM PAZARI KÜÇÜLECEK”
Bu yıl donanım segmentinin küçülmeyi, yazılım ve hizmetler alanının ise büyümeyi sürdüreceğini öngörüyoruz. Bilişim teknolojilerinde 2018’in bir önceki yılla benzer sonuçlarla kapanması büyük bir ihtimal.
“MOBİL ADETTE AZALACAK” Ağırlıklı olarak akıllı telefondan oluşan mobil pazarı, değerde fazla değişmeyecek. Bilgi teknolojileri pazarı yıldan yıla benzerlik sergilerken, 2018’de telekom hizmet ve ürünleri büyüyerek bilişim teknolojileri pazarındaki payını artıracak.
“YENİ ALANLAR BÜYÜYECEK” Sektörde 5 yılda yeni alanların etkilerini daha fazla hissedeceğiz. Bu yeni alanlar büyük veri, analitik uygulamaları, bulut teknolojilerinin sağladığı mobilite, oyun bilgisayarları ve bu eksende gelişen e-spor gibi yeni alanlar, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve robot teknolojileri gibi alanlar olarak öne çıkıyor.



TANSU YEĞEN / SAMSUNG ELECTRONICS TÜRKİYE BAŞKAN YARDIMCISI “
BÜYÜME PREMIUM SEGMENTTE”

 AKILLI TELEFON PAZARI
Akıllı telefon pazarına olan ilgi 2018’de de sürecek. Bu yıl, akıllı telefon sektöründe adet bazında yüzde 5’lik bir büyüme öngörüyoruz. Pazarda satılan telefonların adet olarak yüzde 30’u, ciro olarak ise yüzde 50’den fazlası premium segment denilen 2 bin TL üzerindeki modellerden geliyor.
BÜTÇE ARTACAK Gelecek yıllarda, en çok büyümesini beklediğimiz segmentlerden biri premium segment olacak. GFK verileri, kullanıcıların gelişmiş teknolojik özellikleri barındıran modelleri kullanmak istediklerini ve telefonları için daha fazla bütçe ayırdıklarını gösteriyor.
YÜKSELEN TRENDLER Yapay zeka, bulut bilişim, sanal gerçeklik gibi kavramlar hayatımıza giriyor. Sesli komutların ve yapay zekanın 2018’de yükselen trendler arasında olacağını öngörüyoruz.
2018 VİZYONU 2018 vizyonumuzda, nesnelerin interneti teknolojisi ve bu teknolojiyi destekleyen cihazlar üreterek son kullanıcının hayatını kolaylaştırmak bulunuyor. Bu doğrultuda Samsung Connect, Samsung Home ve Samsung View gibi farklı uygulamaları SmartThings adı verdiğimiz tek bir uygulama üzerinde birleştireceğiz.



MEHMET ALİ AKARCA / KOÇSİSTEM GENEL MÜDÜRÜ
“5 YILDA 1 MİLYAR DOLAR HEDEFLİYORUZ”

“BULUT YÜKSELİŞTE” 
Şirketlerin yatırımlarını daha verimli hale getirmek için yapacakları sermaye yatırımını düşürmek ana öncelikleri haline geliyor. Bu nedenle 2018’de bulut ve dış kaynak hizmetleri gibi işletme giderlerine dayalı iş modellerinin daha fazla tercih edilmesini bekliyoruz.
“DİJİTALLEŞME TALEBİ YÜKSEK” Şirketlerin dijital dönüşüm konusundaki hedefleri BT alanında özellikle nesnelerin interneti, büyük veri ve analitik, güvenlik ve bulut alanlarındaki büyümeyi olumlu yönde etkiliyor. Bu yıl, Orta Doğu, Türkiye ve Afrika bölgesine paralel bir büyüme beklentimiz var. Bu coğrafyada, dijital dönüşüme en çok ilgi gösteren ülke Türkiye olarak görülüyor.  
5 YIL PLANI Bu yıl, yüzde 20 seviyesinde büyümeyi hedefliyoruz. Gelecek 5 yılda ise en önemli hedefimiz sistem entegratörü pazarında, 1 milyar dolar ciroya sahip bir şirket olmak. Ayrıca kendi ürün ve servislerini geliştiren, bütünleşik çözümler sunan bir teknoloji şirketi olarak en önemli planlarımızdan biri küresel bir oyuncu olmak.
YÜZDE 15’İ YURT DIŞINDAN 5 ülkeye daha açılmak istiyoruz. Gelirlerimizin yüzde 15’lik kısmını 5 yıllık planda yurt dışından elde edeceğimizi düşünüyoruz. Ürün geliştirirken sadece Türkiye pazarı için değil yurt dışında fark yaratacak ürün ve hizmetlere odaklanıyoruz.


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz