Dünya bitki koruma pazarının önemli oyuncularından Syngenta’nın Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Ayhan Kullep, “2013 yılı sonunda tohum ihracat hedefimizi 45 milyon dolar olarak koyduk ve bu konuda oldukça önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz” diyor. Dünyada tarımsal üretim anlamında oldukça önemli bir noktada olan Türkiye’nin tarımsal yapısında kat edilmesi gereken çok fazla yol olduğunu söyleyen Kullep, bu anlamda teknoloji ve bilgi birikiminin aynı anda uygulanmasının önemine dikkat çekiyor.
90’dan fazla ülkede 27 binden fazla çalışanı ile dünya bitki koruma pazarının en öne çıkan oyuncularından Syngenta, yenilikçi araştırma ve teknoloji ile sürdürülebilir tarıma katkıda bulunuyor. Misyonlarını “bitkilerdeki potansiyeli hayata taşımak” olarak belirleyen Syngenta, bunu yaparken yenilikçi teknikleri ve teknoloji kullanarak, tarım ürünlerine çözümler yaratıp, üreticilere verimden fazlasını vermeyi hedefliyor.
Yunanca sinerji ve sentez anlamına gelen “Syn” ve insanlar anlamına gelen “genta” kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen Syngenta, “insanları biraraya getirmek” anlamını taşıyor. 2001 yılından Novartis ve Astra Zeneka’nın tarımsal işletmelerini birleştirmesiyle kurulan Syngenta, Türkiye’de de 10 yıldan uzun süredir faaliyet gösteriyor. Türkiye’de 300’den fazla çalışanı ile 10 farklı lokasyonda çalışan Syngenta’nın İzmir’de yer alan genel müdürlüğü dışında ülke genelinde üretim seraları ve tohum işletme fabrikaları bulunuyor. Örneğin İzmir, Mustafakemalpaşa’da yer alan çiçek üretim seraları dünyadaki ikinci büyük çiçek üretim merkezi. Yakın dönemde sebze tohumu firması MAY Tohum’u satın alarak yatırımlarını artıran Syngenta’nın Türkiye Kurumsal ilşkiler Direktörü Ayhan Kullep, “Syngenta olarak bu teknolojilerin, yeni tohum, tarımsal ilaç ve entegre ürün çözümlerimizi dünya pazarları ile aynı anda ülkemizde hizmete sunmanın gururunu yaşıyoruz” diyor.
Syngenta dünya tarım pazarında önemli bir konuma sahip. 90’ı aşkın ülkede faaliyet gösteriyorsunuz. Modern tarım sektöründe Türkiye’nin gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ülkemize baktığımızda geçtiğimiz yıllarda tarım alanında çok ciddi değişimler ve gelişimler olduğunu söyleyebiliriz. Üreticilerimiz mevcut nufusumuzu ve her yıl ülkemizi ziyaret eden turistleri besleyecek miktarda ve kalitede üretim yaparken, diğer taraftan da dünya tarım pazarına da diğer ülkelerde rekabet edebilir kalitede ve verimde üretim yapabilecek hale gelmiştir.~
Bu, son teknolojik gelişmeleri takip edebilmekle ve bu üretimi yapabilecek girdilere ve bilgi birikiminine ulaşılabilirlik ile mümkün oldu. Günümüzde tarım dünyasında aranan cevap 2050 yıllarında beslenmesi gereken 9 milyar insanın nasıl sağlıklı beslenebileceği sorusudur. Bu yönü ile baktığımızda, Dünyada tarımsal üretim olarak oldukça önemli bir noktada olan ülkemizin tarımsal yapısında katetmemiz gereken fazlasıyla yol var. Ancak şu an sahip olduğumuz ve dünyada uygulanmakta olan teknolojilerin ve bilgi birikiminin ülkemizde de aynı anda uygulanması oldukça önemlidir. Syngenta olarak bu teknolojilerin, yeni tohum, tarımsal ilaç ve entegre ürün çözümlerimizi dünya pazarları ile aynı anda ülkemizde hizmete sunmanın gururunu yaşıyoruz.
Gelecek hedefleriniz nelerdir? Pazar payı, büyüme ve ciro hedefiniz nedir? Türkiye diğer Syngenta ülkeleri arasında nerede konumlanıyor?
Türkiye Syngenta, global organizasyon içinde oldukça önemli bir yere sahip. Ülkemiz gerek mevcut tarımsal büyüklüğü gerekse potansiyelleri ile Syngenta üst yönetimi tarafından çok ayrıcalıklı bir yerdedir ve bu yönü ile de sürekli yatırım alıyor ve özel ilgi görüyor. Türkiye tarımı bizim yaklaşımımız içinde gelişen yapıya sahiptir ve bu konuda yatırımları hak ediyor.
Bu yatırımların sonucunda da her yıl büyüyen oranda tohum ihracatımız devam etmektedir. 2013 yılı sonunda tohum ihracat hedefimizi 45 milyon dolar olarak koyduk ve bu konuda oldukça önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Ülkemizdeki büyüme hedeflerimizde devam etmekte olup mevcut pazar liderliğimiz korumak amacı ile farklı çalışma modelleri üzerinde yoğunlaşıyoruz.
Bitki koruma ürünlerinizdeki yeni uygulamalar, yeni ürünler neler?
Ülkemizde ve dünyada özellikle yeni trend daha sağlıklı ve güvenilir ürünlerin tüketilmesi ve tüketilen ürünlerde izlenebilirliğin oluşturulması yönünde devam ediyor. Syngenta da buna paralel olarak yıllardır bu konuda yatırım yaparak entegre ürün çözümleri oluşturmak amacıyla yeniden yapılanmaya gitti. Tohumla başlayan, tarla dönemiyle devam eden ve son tüketiciye ulaşıncaya kadar olan ürünlerin yolculuğunu takip eden ve her aşaması için çevreye, insan sağlığına zararsız yenilikçi ürünler geliştirerek pazara sundu. Bu amaçla odak noktamıza üreticilerimizi ve çözüm paketlerimizi koyan bir yapılanma içine girildi. Bu amaçla son yıllarda ilaçlama programlarımızın içine yararlı böcekler ve biyolojik preparatların da içinde yer aldığı programlar dahil edildi. Bu konuda yoğun çalışmalar yürütülmekte. Sonuçta artık Syngenta tarım ürünlerinde entegre çözüm paketlerine yoğunlaştı.
Sürdürülebilir tarım faaliyetleriniz neler? Türkiye’de tarımsal üretimin süreklilik için ne gibi projeler yapılıyor?
Biraz önce de belirttiğim üzere artık tüm ilaçlar ve tohumlar geliştirilirken veya pazara hazırlanırken bu ürünleri kullanan kişilerin sağlığı ve tüketicilerin güvenli ve yenilikçi ürünlere ulaşması hedeflendi. Bu amaçla ülkemizde
ülke dışındaki AR-GE ekibimizin öncelikleri yeniden oluşturuldu.~
Ülkemizde pazarlaması yapılmakta olan ürünlerimiz ile ilgili olarak yapılan çalışmaların dışında, üreticilerimize yetiştiricilik teknikleri, diğer yeni gelişen teknolojilerle ilgili bilgiler verilmekte ve bu konuda çalışmalar yapılıyor. Diğer taraftan da tüketici eğilimleri ve değişen talepleri dikkate alarak, yenilikçi teknikler ve ürünlerle üreticilerimizin ülkemizde ve dış pazarlarda rekabet edebilir hale getirilmesi hedefleniyor.
Yenilikçi ve sürdürülebilir tarıma katkıda bulunma hedefinizden yola çıkarak, Syngenta, cirosunun yüzde kaçını AR-GE faaliyetlerine ayırıyor?
Tüm dünyada Syngenta toplam cirosunu yüzde 10 unu AR-GE faaliyetleri için ayırıyor .Bu yönü ile de sürdürülebilir büyümeyi destekliyor.
Verimlilik konusundaki katkılarınız neler?
Syngenta’nın Bitki Koruma, Tohum ve Tohum Bakımı konularındaki sınırsız AR-GE teknolojileri sayesinde, çiftçilerimiz için daha uygun maliyetler ve daha yüksek verimle sonuçlanacak yeni teknolojileri sunma imkanınıza sahibiz. Bu çözümler üreticilere günümüzün her geçen gün artan mücadeleci tarım sektörüne ayak uydurabilmeleri konusunda yardımcı olmakta ve global pazarda rekabetleri açısından destekliyor. Syngenta Türkiye’deki ürün ekimi ve yetiştiriciliğini, kazançlı mahsul elde etmeye dönüştürme amacıyla çiftçileri tarımcılıkta yeni uygulamalar, teknolojiler ve tecrübe&bilgi aktarımı konularında destekliyor.
Syngenta Türk üreticilere ve çiftçilere destek verme ve ülkenin ekonomik gelişimine tam katkı sağlama konusuna büyük önem veriyor. Syngenta sürdürülebilir tarıma yatırım yapmakta ve Türkiye’deki çiftçilere daha azdan daha çok ama daha kaliteli ve sağlıklı üretim konusunda destek veriyor.
‘Yeni teknolojilerin transferi çok önemli"
Syngenta Türkiye Kurumsal ilişkiler Direktörü Ayhan Kullep, Türkiye’de sürdürülebilir modern tarımda mevzuat konusundaki ilerlemeleri şöyle değerlendiriyor:~
“Bu konuda ortak mutabakatımız ülkemizde yer alan işletme sayıları ve büyüklükleri ile ilgili sıkıntılardır. Bu konun önemli bir kısmı miras yasamız ile ilgili, ancak son günlerde basına da yansıyan oldukça umut verici adımlar bakanlığımız tarafından atılmakta ve miras kanunumuzun getirdiği olumsuzlukların ortadan kalkması bekleniyor.
Bunun dışında bakanlığımızın yeni teknolojilerin ülkemize transferi konusundaki yaklaşımı üreticilerimizin gelişmeleri takip edebilmesi açısından çok önemli. Üreticilerin istediği çözümleri ve ürünleri bulabilmeleri gerek rekabet edebilir olmamız gerekse yüksek verim ve sürdürülebilir kalite açısından çok önemli. Geçen yıl uygulamaya konulan hibrid tohum ithalat yasağının kalkması bu anlamda en önemli adımdır.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?