Entegre bir ürün portföyü sunacağız

Oracle Türkiye ve Orta Asya İş Uygulama Direktörü Yüce Erim ile bulut bilişim sektörünü ve Oracle’ın planlarını konuştuk.

1.09.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Entegre bir ürün portföyü sunacağız
Bulut bilişim alanında rekabet eden uluslararası şirketlerden biri de Oracle. Şirketin Türkiye ve Orta Asya İş Uygulama Direktörü Yüce Erim, temel stratejilerinin en entegre ürün portföyünü sağlamak olduğuna dikkat çekiyor. Erim, “bulut bilişimin en temelinden en üstüne kadar yani depolama ortamlarından iş uygulamalarına kadar sektörün en eksiksiz, en açık entegre ürün portföyünü sağlamak istiyoruz" diye konuşuyor.

Bulut bilişim alanındaki tüm süreçlerde portföylerindeki ürün ve hizmetlerle yer alan bir strateji izleyen Oracle, bundan sonra da yeni gelişen trendlere göre yatırımlarını sürdürecek. “Oracle teknolojilerinin bugün bildiğimiz en iyi bulut bilişim ortamlarının temelini oluşturduğunu söyleyebiliriz” diyen Oracle Türkiye ve Orta Asya İş Uygulama Direktörü Yüce Erim ile bulut bilişim sektörünü ve Oracle’ın planlarını konuştuk.

Bulut bilişimin dünyadaki ve Türkiye’deki büyüklüğü cirosal olarak ne kadar oldu? Önümüzdeki dönem için beklenti nedir?
Bu sorunun cevabını bulabilmek için bulut bilişimi hangi gerçeklerin tetiklediğini değerlendirmek gerekir. Bunu yaparken 5 ana grup etki alanını düşünmeliyiz. Bunlar arasında ilki, globalleşme ve internet erişimi. Günümüzde 9 milyar adet olan internet cihazının 7 yıl içerisinde 50 milyar adede çıkacağı tahmin ediliyor. İkincisi, veri patlaması. Bugün dünyada bulunan verinin, yüzde 90’ının son iki yıl içerisinde üretilmiş olduğunu ve 7 yıl içerisinde mevcut verinin 50 kat artacağı öngörülüyor. Üçüncüsü mobilleşme. Bugün dünyada 6 milyar mobil abone bulunuyor ki bu dünya nüfusunun yüzde 87’sine denk geliyor ve bu mobilite yıllık yüzde 70’lik bir büyüme hızı ile devam ediyor. Dördüncüsü ise sosyal medya. Şirketler sosyal medya üzerindeki müşteri deneyimlerine anında ve çok hızlı refleksler geliştirmek zorunda kalıyor. Bu ortamları dinlemek müşteri memnuniyeti ve kapsamasının çok temel bir gerekliliği haline geldi. Sonuncusu ise modernleşme. Dünyadaki iş uygulamalarının hala büyük bir çoğunluğu, 20 yaşındaki kurumsal yazılımlardan oluşuyor ve bu yazılımların modernleşme zorunlulukları bulunuyor. 2014 yılı dünya bulut pazarına ilişkin büyükleri IDC, 60 milyar dolar ve Gartner, 150 milyar dolar bile birbirinden çok farklı yapıyor. Bu nedenle pazarın büyüklüğünden ziyade büyüme hızı onu tetikleyen faktörleri değerlendirmek daha gerçekçi olacak.

Bu beklentiler doğrultusunda siz bulut bilişim hizmetlerinizde nasıl bir strateji izliyorsunuz?
Oracle’ın temel stratejisi, bulut bilişimin en temelinden en üstüne kadar, yani depolama ortamlarından iş uygulamalarına kadar sektörün en eksiksiz, en açık ve en entegre ürün portföyünü sağlamak.~
Bulut bilişim açısından Oracle’ın stratejisinde bulut bilişimin tamamen kurumsal sınıfta olmasını sağlamak, müşteriye seçenek sunmak için hem genel hem özel bulutları desteklemek, en eksiksiz PaaS ve IaaS çözümlerini sunmak ile zengin SaaS (Software-as-a-Service) çözümlerini geliştirmek ve mümkün kılmak bulunuyor.

Bulut bilişimde yeni trendler neler olacak? Daha çok ne üzerine odaklanılıyor?
Bulut bilişimde giderek artan veri hacmi, göz önüne alındığında veri depolama ve yönetmeye ilişkin eğilimlerin sürekli olarak en önde yer alacağını düşünüyorum. Zira artan büyük veri miktarları, kurumların bulut teknolojilerine geçişte en etkili itici güç. Kurumların hibrid bulut teknolojilerine duydukları ihtiyaç ve bu modeller üzerindeki geçişleri sağlayan esneklikler temel bir gelişim alanı.

Şirketler, bulut bilişimi işlerinde ne kadar kullanıyor? Burada beklenti nedir?
İş uygulamalarının buluta taşınmasıyla her ölçekteki organizasyona merkezi güvenlik, kesintisiz erişilebilirlik, yüksek performans, esneklik, verimlilik artışı ve kullanım kolaylığı sağlanıyor. Bunlarla birlikte en önemli kazanım ise geleneksel kurulumlarda işletme maliyetleri yüksek olan uygulamaların maliyetlerinin ortak kullanım sonucu düşmesi ve özellikle KOBI’lerin kullanımına olanak sağlanmasıdır. Bu sayede küçük ve orta boyuttaki işletmeler ihtiyaç duydukları ve sadece büyük ölçekli işletmelerin sahip olabilecekleri kabiliyetlere kolay ve ucuz bir şekilde erişip büyüklerle rekabet şanslarını artırabiliyor.

Büyük kurumlar ve KOBİ’ler için bulut bilişim hizmetleri nasıl farklılıklar gösteriyor? İşlerinde nasıl bir avantaj sağlıyor?
Aslında iş uygulamalarının bulut teknolojileri üzerinden sunulması hem kurumsal orta, büyük ölçekli müşteriler için hem de KOBİ’ler için birçok avantaj sunuyor. Güvenli, genişletilebilir, esnek, kesintisiz erişim sunan, yüksek performanslı, her yerden erişilebilen iş uygulamaları platform, değişik ölçekli tüm organizasyonlar için yol haritası haline gelmeye başladı. Bununla birlikte ülkemizde ve dünyada bulut hizmetlerine yatırım yapacak olan KOBİ sayısının önümüzdeki beş yıl içerisinde önemli derecede artacağı da biliniyor.

KOBİ’lerin bulut bilişime yaklaşımı nasıl?
KOBİ’ler artık bilişim yatırımları için daha az para ve zaman harcarken en önemli öncelikleri olan büyümeye daha fazla odaklanabiliyor. Bu açıdan baktığımızda iş uygulamalarının bulut üzerinden sunulması, hızla değişen iş dünyasında rekabetçi olmalarına yardımcı olacak önemli avantajlar sunuyor. Bulut platformundaki bu gelişme, KOBİ’lerde BT maliyeti kontrolünü aylık seviyelerde takip etme olanağı sağlarken yatırım dönüşümlerinde de netlik sağlayacak. Bu esnek ve kolay finansal takip yapısı, hem ülke içerisinde hem de global olarak genişleme olanağını artırıyor. KOBİ’lerin büyük ölçekli işletmelerle karşılaştırıldıklarında, bazı karmaşık kabiliyetleri kendi bünyelerinde gerçekleştirmeleri farklılaştırıcı ve maliyet etkin değildir. Ancak bu kabiliyetler, bulut üzerinden erişilebilir kılındığı takdirde büyük işletmelerin sahip olduğu zemine erişme şansları olacak.

Önümüzdeki dönemde bulut bilişim hizmetlerinde odak alanınız ne olacak, yeni neler sunacaksınız? Ne kadar yatırım planlıyorsunuz?
Dünyanın sektördeki en büyük etkinliklerinden biri olan “Oracle Open World (OOW)” etkinliği 22- 26 Eylül 2013 tarihinde San Francisco’da yapılacak. Gelecekte Oracle bulut stratejileri detaylı bir şekilde paylaşılacaktır. Oracle 2004 yılından bu yana ARGE için 29 milyar dolar harcadı. Bu yatırım artarak devam edecek.

ORACLE’IN BULUT ÇÖZÜMLERİ
temelİ oluşturuyor Oracle teknolojilerinin bugün bildiğimiz en iyi bulut bilişim ortamlarının temelini oluşturduğunu söyleyebiliriz. “Oracle Engineered Systems” (yazılım ve donanımın bütünlüğü), veritabanı ve orta katman ürünleri dünyadaki büyük bulut hizmetleri ve SaaS sağlayıcılarının birçoğu tarafından kullanılıyor.~ Bunların ilki Amazon’un Amazon Web Services’in (AWS) parçası olan “Elastic Compute Cloud” (EC2) idi. müşterİ İhtİyaçlari Oracle ayrıca müşterilerinin de kendi bulut bilişim ortamlarını kurmaları için ihtiyaç duydukları tüm ürün ve hizmetleri sağlıyor. Aynı ürünler uzun süredir hizmet vermekte olan “Oracle On Demand” hizmetleri altyapısında da kullanılıyor. Bu sayede Oracle müşterileri, kendi ihtiyaçlarına yönelik özel bulut, kurumsal seviyede yönetilen ve barındırılan Oracle uygulama ve teknolojilerini kullanabiliyor. Yakın zamanda da Oracle, “Oracle Public Cloud” adıyla kendi genel bulutunu duyurdu. “Oracle Public Cloud”la birlikte Oracle da bir bulut bilişim hizmet sağlayıcısı olarak pazarda yerini aldı.”


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz