"Globalleşme kararı aldık"

Kazancı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, yeni dönem planlarını anlattı.

10.11.2017 15:28:000
Paylaş Tweet Paylaş
"Globalleşme kararı aldık"

Özlem Aydın Ayvacı

[email protected]

Rizeli Kazancı Ailesi’nin 3’üncü kuşak üyesi olan Cemil Kazancı, şu anda Türkiye’nin en büyük enerji gruplarından birini yönetiyor. Holdingde babası Ali Metin Kazancı’nın başkanlığında başkan yardımcısı olarak görev yapan Kazancı, Aksa Enerji’de de yönetim kurulu başkanı. Kazancı Holding, enerjiye odaklı bir grup. Grubun çatısı altında Aksa Enerji, Aksa Jeneratör, Aksa Doğalgaz, Aksa Elektrik, Aksa Tarım ve Aksa Turizm olmak üzere 6 ana şirket var. Grup, Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki 7 elektrik üretim santrali, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Afrika’daki 3 enerji santraliyle toplam 2.347 MW kurulu güce sahip. Kurulu güç içinde yüzde 60 oranla en büyük payı doğal gaz santralleri alıyor. Grup, 2015’te enerjide globalleşme kararı aldı. Bunun üzerine Afrika’nın üç ülkesinde devlet ihalelerini kazanarak yap-işlet tarzında acil enerji ihtiyacı projelerini üstlendi. Bu kapsamda Türkiye’deki atıl kapasite olan fuel-oil santrallerini Gana, Mali, Madagaskar’a taşıyarak orada kurdu. Afrika’da 356 MW kurulu güçle faaliyet gösterdiklerine dikkat çeken Kazancı, santrallerin tam kapasite devreye girmesiyle bu gücün 530 MW’a, toplam kurulu güçlerinin ise 2.521 MW’a ulaşacağını söylüyor. Kazancı, yüzde 11’lik FAVÖK artışı yakaladıkları 2016’da ciroyu 9 milyar TL’ye taşıdıklarını belirtiyor ve 2017 ve 2018’de de çift haneli büyüyeceklerinin altını çiziyor. Kazancı, “Enerjide global bir dev olmak istiyoruz. Yurt dışındaki tüm enerji fırsatlarını değerlendireceğiz. 2021’e kadar doğal gaz dağıtımına 2,4 milyar TL, elektrik dağıtımına 1 milyar TL daha yatırım yapacağız. Türkiye’de odağımız kurulu güç değil kârlılık. Enerjide son 7 yılda 5 milyar TL yatırım yaptık. Enerjide yeni projeler oldukça özellikle yurt dışında yeni yatırımlar devam edecek. Jeneratördeyse dünyada ilk 5’te olan konumumuzu ilk 3’e getireceğiz” diyor. Kazancı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı’nın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle: 

  •  Kazancı Holding, Türkiye’nin en büyük gruplarından biri haline geldi. Bu süreç nasıl gelişti?

 Aslen Rizeliyiz. Ailemizin asırlık bir ticaret geçmişi var. 1940’lı yıllarda dedem, gemilerle ticaret yapıyormuş. Ailemizden gelen bu deneyim ve birikimin üzerine Kazancı Holding’in temelleri kurucumuz ve babam Ali Metin Kazancı tarafından 1950’li yıllarda atıldı. 1968 yılında ilk sanayi tesisimizi, elektrik motor fabrikamızı açtık. 1980 başlarında ilk jeneratör fabrikamızı devreye aldık, 1990 yılına kadar jeneratör işimize odaklandık. 1990’lı yılların sonlarına doğru, enerji alanında yeni gelişmeler oldu. Elektrik sektörü liberalleşti, bunu bir fırsat olarak görerek enerji alanında yeni yatırımlar yapmaya karar verdik. Daha büyük denizlere açıldık. İlk enerji santralimizi Bursa’da hayata geçirdik. Güneydoğu ve Doğu Anadolu’daki enerji ihtiyacını karşılamak için Siirt, Mardin, İdil ve Hakkari’de fuel oil ile çalışan santraller açtık. Daha sonra Samsun santralimizi kurduk. İşimizi daha da geliştirip doğal gaz ile çalışan santralleri Van, Urfa, Manisa ve Antalya’da devreye aldık. Rüzgar, termik ve güneş enerji santral yatırımları yaptık. 2014 yılına kadar 3 milyar dolarlık yatırım yaptık. Doğal gaz ihaleleriyle büyümemizi artırdık. Kurulduğumuz günden bu yana enerjimizi hep artırdık. Bu enerji bizde var dedik ve bugün Türkiye’nin ve dünyanın en önemli enerji gruplarından biri konumundayız. 

  •  2016 yılı nasıl bir yıl olarak geride kaldı? 

 Geride bıraktığımız 2016, hem dünya hem Türkiye ekonomisi için sıkıntılı bir yıldı. Küresel finans piyasalarındaki dalgalanmalar, bölgesel ve iç karışıklıklar nedeniyle bir durgunluk sürecine giren Türkiye ekonomisine paralel olarak, enerji piyasaları da büyümekte zorlandı. Düşük seviyede kalan fiyatlar ve TL’nin döviz karşısındaki değer kaybı enerji şirketlerini çok zorladı. Ancak Enerji Bakanlığı’nın da destekleriyle TETAŞ, 2016 yılı için yerli kömürden elektrik üreten şirketlerden fiyat garantili enerji alımı yaparak yerli kömürü destekleme mekanizmasında ilk adımı attı. 2017 yılı için de aynı desteği devam ettirdi. 2016’da yerli kömürden elektrik üretimi bir önceki yıla göre yüzde 23 arttı. 

  • 2017 nasıl gidiyor?

 Bu destek mekanizmalarının artmasıyla, önümüzdeki dönemlerde Türkiye’nin en önemli yerli kaynağı olan kömürden ve yenilenebilir kaynaklardan enerji üretiminin daha da artacağını düşünüyoruz. 2017 yılında Türkiye’nin ekonomisi, dolayısıyla enerji sektörü de hız kazanmaya ve büyümeye devam ediyor. 

  •  Kazancı Holding, 2017’nin ilk yarısını nasıl geçirdi? 2017 yıl sonu hedefleri neler? 

 2017 yılının ilk yarısında yatırımlara devam ettik. Aksa Enerji’nin Afrika’daki 3 santral yatırımının inşaatı 2017’nin ilk yarısında tamamlandı ve 3 santral ticari operasyonlarına başladı. Öte yandan Aksa Doğalgaz ile Ağrı ve Siirt, Batman bölgelerinin dağıtım lisanslarını aldık. Ülkemizde de yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Çin’deki yatırımlarımızı tamamladık. Aksa Jeneratör’ün Çin’de 120 bin metrekare büyüklüğünde bir üretim tesisi var. Acil enerji temini için de birçok ülkede faaliyet sürdürdük. Afrika’da 600 milyon insan enerjiye ulaşamıyor. Afrikalı devletler kısa vadede hızlı çözümler istiyor. Normal bir enerji yatırımı 2-4 yıl sürüyor. Biz Türkiye’de rekabet şansı azalmış enerji santrallerimizi söküp bu ülkelere taşıyoruz. Güneydoğu’daki Siirt, Mardin, İdil, Samsun santrallerimizi söküp oralara götürdük. 

~

  •  Enerjide yurt dışında arayışınız sürecek mi? 

 Afrika’da doğal gaz sıkıntısı var. Orada enerji kaynağı çok sınırlı. Afrika’ya en kolay taşınabilir santral fuel oil santrali olduğu için oralara fuel oil götürüyoruz. Aksa bir global enerji şirketi olsun istiyorduk ve bunun için Afrika santral yatırımlarını yaptık. 2017’den sonra yurt dışındaki tüm enerji fırsatlarını değerlendireceğiz. 2018 enerjide çok ciddi döviz girdisi elde edeceğimiz bir yıl olacak. 

  •  Son 10 yılda enerjiye pek çok grup yatırım yaptı, kimi umduğunu bulamadı. Siz enerjiye yatırıma devam ediyorsunuz. Geleceği nasıl olacak? Potansiyel nasıl? 

 Bu yılın ikinci çeyreğinde Türkiye yüzde 5 büyüdü. Enerji talebi de buna paralel olarak artış gösteriyor. Ülkenin büyümesinin dışında AB’deki toparlanma da hızlanıyor. Bu da daha fazla ihracat demek ve ekonomimize önümüzdeki dönemlerde olumlu yansımaya devam edecek. Dolayısıyla 2017 ve 2018’in grubumuz için daha iyi yıllar olacağını ve çift haneli büyüme rakamlarını yakalayacağımızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu yıl enerji talebi yüzde 5 artışla gidiyor. Bu kadar sıkıntılı dönemler geçiren ülkede yüzde 5’lik enerji büyümesi kendini gösteriyorsa önümüzdeki yıllar daha da yüksek büyüme görebiliriz. Fiyatlar daha makul seviyelere gelecek. Türkiye’de enerji yatırımlarına devam eden şirketler var ve ileride enerji talebi çok daha fazla artacak.

  • Şu an doğal gaz dağıtımında Türkiye’nin en büyük grubusunuz. Burada hedefler neler?

 Aksa Doğalgaz, Türkiye’nin en geniş coğrafi alana hizmet veren ve doğal gaz dağıtımı konusunda en uzman şirketlerinden biri. Şirket, 21 lisanslı dağıtım bölgesi, 27 il ve 135 ilçede faaliyet gösteriyor. 60 doğal gaz dağıtım bölgesinin 21’inin lisansını aldık. Doğal gaz dağıtımında Türkiye’nin en büyük grubu olduk. Bugüne kadar doğal gaz dağıtımına 2,4 milyar TL yatırım yaptık. Bugünden sonra da 2021’e kadar doğal gaz dağıtımına 2,4 milyar TL daha yatırım yapacağız. Hedefimiz abone sayımızı 4,5 milyonun üzerine çıkarmak. Aksa Doğalgaz bugün 8 milyar metreküp doğal gaz dağıtımı gerçekleştiriyor. 2020 yılında 10 milyar metreküp dağıtım yapmayı, 21 bin 638 km’lik şebeke uzunluğunu ise 2021 sonunda 40 bin km’ye ulaştırmayı hedefliyoruz. 

  • Elektrik üretiminde de Türkiye’nin devleri arasındasınız. Burada kurulu güçte nereye ulaştınız?

 Aksa Enerji, Türkiye’nin halka açık en büyük serbest elektrik üreticisi. Ülkemizde ve yurt dışında kurup işlettiğimiz linyit, doğal gaz, akaryakıt, rüzgar ve hidroelektrik santralleriyle global bir enerji şirketine dönüştük. Afrika’da kurulan santrallerimizin devreye giren kapasiteleriyle bugün toplamda 2.347 MW kurulu güce sahibiz. Aksa Enerji ile son 5 yılda 2 milyar TL’den fazla yatırım yaptık. Elektrik segmentinde, Çoruh ve Fırat lisanslı dağıtım bölgelerindeki elektrik dağıtım ve elektrik perakende satış şirketleri ile bu bölgelerdeki 4,5 milyon nüfusa yılda yaklaşık 6 milyar KWh elektrik dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Tüm Türkiye genelindeyse Aksa Elektrik Satış ile Çoruh ve Fırat bölgelerindeki perakende satış şirketleri, tüm Türkiye’ye yılda 11,3 milyar KWh elektrik satışı gerçekleştiriyor. Aksa Elektrik Satış, Aksa Elektrik Dağıtım ve Aksa Elektrik Perakende Satış şirketlerimiz müşteri memnuniyetini ön planda tutmaya devam ederek verilen hizmetin katma değerini artıracak. Gerek bayilik, gerekse dağıtım tarafındaki geliştirmelerle birlikte 2021’e kadar yaklaşık 1 milyar TL yatırım planlıyoruz. 

~

  •  Santrallerinizin dağılımı nasıl?

 Aksa Enerji, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde bulunan 7 elektrik üretim santrali, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki enerji santrali ve Afrika’daki 3 enerji santraliyle toplam 2.347 MW kurulu güce sahip. Kurulu gücümüz içinde yüzde 60 oranla en büyük payı doğal gaz santrallerimiz alıyor. Bunun yanı sıra yüzde 22 fuel-oil, yüzde 12 linyit, yüzde 6 rüzgar ve yüzde 1’ini de hidroelektrik oluşturuyor. 2017 Ağustos itibarıyla portföyümüzde 1.412 MW kurulu güçte doğal gaz, 509 MW kurulu güçte fuel-oil, 270 MW kurulu güçte linyit, 141 MW kurulu güçte rüzgar ve 15 MW kurulu güçte de hidroelektrik santralimiz bulunuyor. 

  • Jeneratörde de Türkiye liderisiniz. Yurtdışı yatırımlar nasıl gidiyor?

 Üç kıtada üretim gerçekleştiriyoruz. Aksa Jeneratör Amerika’da üretim yapan ilk ve tek Türk jeneratör şirketi. Çin’deki fabrikamız, dünyanın en büyük üretim kapasitesine sahip. 160 ülkeye ihracat yapıyoruz. Türkiye’nin en büyük dizel jeneratör ihracatçısıyız. Aksa Jeneratör ile özellikle Hindistan ve Afrika’da yatırımlarımıza hız katarak dünyada ilk 5’te olan yerimizi ilk 3’e taşıma hedefiyle yol alıyoruz. Bunun yanı sıra Çin’de bulunan üretim tesisimizde 40 bin metrekarelik kapalı alanımızı 80 bin metrekareye çıkararak toplam 120 bin metrekarelik dünyanın en büyük jeneratör üretim tesislerinden biri haline getirdik. İngiltere ve Amerika’da da üretime geçtik. 

  •  Hayvancılık ve turizm alanlarında da faaliyet gösteriyorsunuz. Burada özellikle hayvancılık ve tarımdaki büyümeniz çok dikkat çekici. Burada neler yapıyorsunuz? 

 Babamın özel ilgisiyle hayvancılık ve tarıma girdik. Bir nevi sosyal sorumluluk olarak Aksa Tarım ile 2004 yılından bu yana kurumsal yapıyla besicilik ve süt sığırcılığı yapıyoruz. Toplamda 24 bin dekar arazi üzerine kurulu Gelemen ve İnanlı’da iki çiftliğimiz var. Toplam hayvan kapasitesimiz 16 bin baş. 2016 yılında 22 bin ton süt üretimi gerçekleştirdiğimiz çiftliklerimizde ayrıca 37 bin tondan fazla mahsul elde ediyoruz. 

  •  Turizmdeki varlığınız nasıl devam ediyor? Memnun musunuz? 

 Üç otelimiz ile Antalya’da yaz, Erciyes’te kış turizmine odaklandık. Aksa Turizm çatısı altında Antalya Kemer-Göynük’te bulunan 5 yıldızlı Mirada Del Mar Hotel ile yaz ve kongre turizminde ön sıralardayız. Kış turizmin önemli merkezlerinden Kayseri Erciyes Dağı’ndaki 4 yıldızlı Mirada Del Lago Hotel ve 3 yıldızlı Mirada Del Monte Hotel ile birlikte toplam 1.401 yatak kapasitesiyle Mirada Hotels markasıyla hizmet veriyoruz. 

  • Enerjide hedefleriniz neler?

 2017 bizim enerji sektöründe tüm hedeflerimizi daha da büyüttüğümüz bir yıl oldu. 2015 yılında başladığımız yurt dışına açılım politikamız 2016’da olduğu gibi 2017’de de devam etti. Halihazırda hem Afrika’da hem başka kıtalarda görüşmelerimiz devam ediyor. Globalleşme yolunda hızla ilerliyoruz. Bir enerji şirketi olarak dünyanın herhangi bir yerinde Aksa Enerji markasıyla temel bir ihtiyaca cevap vermek ve oralarda istihdam sağlamak bizim için önemli. Global bir enerji şirketi olmak istiyoruz. Dünyanın farklı kıtalarında enerji üreteceğiz. Dünyada enerji yatırımlarının önü çok açık. Afrika, Latin Amerika, Asya gibi pek çok kıtada çok ciddi enerji açığı var. Fırsatları değerlendireceğiz, doğru zamanda doğru konumlanmayı yaparak enerjide yurt dışında büyüme planlıyoruz.

~


“HOBİ OLARAK BAŞLADI TARIMDA İLK 5’E GİRDİK”

ÜÇÜNCÜ KUŞAK 
1961 doğumluyum, işletme mezunuyum. Kazancı Holding’de üçüncü kuşağı temsil ediyorum. Grupta birçok pozisyonda yer aldım. Babamdan hep daha iyiyi başarmak için çok çalışmayı öğrendim. Ailemden hep kazandıklarımızı ülkemiz için istihdam için yatırıma dönüştürmeyi gördüm.
TUTKUM BEŞİKTAŞ VE TOPRAK Daha çok kazanmak için değil, daha çok başarmak için çok çalıştığımı söyleyebilirim. Futbol ve toprak, tutkunu olduğum iki alan. İşimden artakalan vakitlerde aileme zaman ayırıyorum, Beşiktaş’ı takip ediyor ve çiftlikte toprakla hayvanlarla ilgileniyorum.
CİDDİ BÜYÜME Babamın hobi olarak başlattığı işte ciddi büyüme elde ettik. Mısır, soya ve arpa ektiğimiz çiftliklerimizde ayrıca 202 bin adet meyve ağacımız var. Yani meyvecilik de yapıyoruz. Bugün, İnanlı ve Gelemen’deki çiftliklerimizle Türkiye süt üretiminde ilk 10, besi hayvancılığında ise ilk 5 çiftlik arasında yer alıyoruz. Burada çok ciddi bir büyüme yarattık. Fırsat buldukça hayvanlarla ilgileniyorum. Ayda bir mutlaka çiftliklere gidiyorum.



“ÖZELLEŞTİRMELER BİTTİ ARTIK FIRSAT YURT DIŞINDA”

YÜZDE 11 BÜYÜDÜK
Dört kıtada üretim yapıyoruz. 74 farklı milletten, 7 binden fazla çalışanımızla, 18 ülkede faaliyet gösteriyor, 160 ülkeye ihracat yapıyoruz. 2016 sonunda 1,3 milyar TL FAVÖK elde ederek 2015 yılına oranla yüzde 11’lik bir büyüme kaydettik. Bunun yanı sıra 9 milyar TL ciro elde ettik ve toplam aktif büyüklüğümüz ise 2015 yılına oranla yüzde 9,1 artışla 10,8 milyar TL seviyesine ulaştı. 2017’yi de çift haneli büyüyerek kapatırız.
ENERJİ GRUBU 2016 yılı sonunda şirketimizin ciro dağılımına baktığımızda en büyük payı yüzde 35,1 oranla enerji alıyor. Bunu yüzde 28,5 ile doğal gaz, yüzde 25 ile elektrik ve yüzde 10,7 ile de jeneratör takip ediyor. Tarım ve turizm ise yüzde 0,7’lık bir paya sahip.
TEKLİFLER GELİYOR Elektrik dağıtımında özelleştirmeler bitti artık fırsat yurt dışında. Satın alma ile ilgili zaman zaman teklifler geliyor. Fakat kısa vadede ortaklık planımız olmadığı için şu an için değerlendirilen bir teklif yok. Türkiye’de odağımız kurulu güç değil kârlılık.
YATIRIM BÜTÇESİ Elektrik dağıtımına da 1,2 milyar TL yatırım yaptık. 2021’e kadar 1 milyar TL daha yatırım yapacağız. Doğal gaz dağıtımda 2021’e kadar 2,4 milyar TL daha yatırım yapacağız. Enerjide son 5 yılda 2 milyar TL’den fazla yatırım yaptık. Enerjide yeni projeler oldukça özellikle yurt dışında yeni yatırımlar devam edecek.



"ENERJİDE TÜM ÜLKELER MERCEĞİMİZ ALTINDA"

OTA AFRİKA 
2015 yılında rotayı yurt dışına çevirdik. Afrika’da şu anda hepsi faaliyette olan Gana, Mali, Madagaskar’da kurduğumuz enerji santralleri ve dağıtım bölgelerimize yaptığımız yatırımlar var. Afrika’daki projelerimizle bölgenin en güçlü enerji şirketlerinden biri konumundayız. Afrika’da 356 MW kurulu güç ile faaliyet gösteriyoruz. Afrika’daki santrallerin tam kapasite devreye girmesiyle bölgedeki kurulu gücümüz 530 MW’a, toplam kurulu gücümüz ise 2 bin 521 MW’a ulaşacak.
SANTRALLER TAŞINIYOR 2017, özellikle Aksa Enerji için bir dönüm noktası oldu. Afrika’daki santraller fuel oil santrali. Doğal gaz gelirse de doğal gaza dönüşümü yapılabiliyor. Enerji ihtiyacı olan tüm ülkeler merceğimizde. Özellikle Afrika’da çok ciddi çalışmalar yapıyoruz ve fırsatları değerlendiriyoruz.
ACİL ENERJİ PROJELERİ Acil enerji ihtiyacı bulunan ülkelerde hem gruba hem ülkemize faydalı olacak projeler yapmayı planlıyoruz. Böylece ülkemize ciddi döviz girdisi sağlayarak ekonomimize destek olduğumuz gibi enerji açığı olan ülkelere hızlı çözümler getirerek kalkınmalarına da destek olacağız. Bu strateji kapsamında ciddi büyüme kaydettik.
TÜRKİYE’DEN İLKİZ Yurt dışında yatırımlarımızı sürdürmek istiyoruz. Üç Afrika ülkesinde çok önemli 3 projeyi bitirdik. Yap-işlet proje olarak bunu yurt dışında yapan Türkiye’de ilk grubuz. İngiliz, Amerikalı, Alman, Çinli, Fransız oyuncularla rekabet ediyoruz.




KAZANCI'NIN GELECEK HEDEFLERİ
  1. Doğal gazda 60 bölgenin 21’inin lisansını aldık, 27 il ve 135 ilçedeyiz. 
  2. 2.347 MW kurulu kapasite ile halka açık en büyük serbest elektrik üreticisiyiz. 
  3. Aksa Jeneratör 3 kıtada üretim yapıyor. Türkiye, Çin ve ABD’de fabrikamız var. 
  4. Jeneratörde Hindistan ve Afrika’da yatırımlar hızlanıyor. Hedef ilk 3. 
  5. Aksa Doğalgaz ile amacımız abone sayımızı 4,5 milyonun üzerine çıkarmak. 
  6. Kazancı Grubu, 2016’yı 9 milyar TL ciro ile kapattı. 
  7. Ekonomi canlanıyor, 2017 ve 2018’de çift haneli büyümeyi yakalayacağız. 
  8. Enerjide son 5 yılda 2 milyar TL’den fazla yatırım gerçekleştirdik. 
  9. 2021’e kadar dağıtımda doğal gaza 2,4, elektriğe 1 milyar TL yatırım yapacağız. 
  10. Afrika, Latin Amerika ve Asya gibi bölgelere odaklanarak globale yayılacağız.


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz