Hedef çevreye duyarlı nesiller yetiştirmek

Adını doğadan alan Doğa Koleji, eğitim süreç ve modellerinin tümünde doğadan esinleniyor.

1.10.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Hedef çevreye duyarlı nesiller yetiştirmek
Doğa Koleji, 86 koleji ve 55 bin öğrencisi ile dev bir eğitim kurumu. kuruluşundan bu yana sürdürülebilirlik konusuna büyük önem veren doğa koleji, "caretta caretta"ları koruma, “saz kedisinin izinde” ve kırmızı kalifornia solucanı gibi birçok yeni ve ilginç projeye imza atıyor. Sürdürülebilirlik konusunda en önemli hedeflerinin çevreye duyarlı nesiller yetiştirmek olduğunu belirten Doğa Koleji CEO’su Uğur Gazanker, velileri de yürüttükleri projelere dahil ettiklerinin altını çiziyor. Gazanker’e göre uyguladıkları sürdürülebilirlik çalışmaları her şeyden önce doğa sevgisiyle dolu, çevresine karşı duyarlı ve sürdürülebilirlik bilinci ile hareket eden bir doğa nesli yetişmesini sağlıyor.

Adını doğadan alan Doğa Koleji, eğitim süreç ve modellerinin tümünde doğadan esinleniyor. WWF-Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Greenpeace ve Unicef gibi çevre duyarlılığı olan ve sosyal sorumluluk taşıyan kurumlarla yapılan işbirlikleri sonucunda da ilginç ve sürdürülebilir projeler ortaya çıkıyor. Doğa Koleji CEO’su Uğur Gazanker, öğrenciler ve velilerinin katkılarıyla çevre, eğitim, sağlık, spor ve sanat konularına yönelik pek çok proje gerçekleştirdiklerinin altını çiziyor. Gazanker önümüzdeki dönemde de sürdürülebilirlik konusunda öğrencilere ve dünyaya fayda sağlayacak tüm projelerde yer almaya devam edeceklerinin mesajını veriyor.

Sürdürülebilirlik konusunda çalışmalarınız ne zaman başladı ve nasıl gelişti ?
Doğa Koleji kurulduğu günden bu yana geliştirdiği eğitim modellerinden uyguladığı KSS projelerine kadar her uygulama sürecinde sürdürülebilirliğe önem verdi. Uyguladığımız her projenin, verdiğimiz her hizmetin başladığı günden bugüne devam etmesine ve bugünden ileriye taşımasına dikkat ettik. Dolayısıyla kuruluşumuzdan itibaren başladığını söyleyebiliriz.

Doğa Koleji'nin sürdürülebilirlik çalışmalarında öne çıkan stratejiler nelerdir?
Doğa Koleji’nin sürdürülebilirlik stratejisi kendi oluşturduğu modern eğitim sisteminin ekonomik, çevresel ve sosyal bir duyarlılıkla dengelenmesi ve bu duyarlılığın tüm süreçlere dahil edilmesi yönünde gelişiyor ve ilerliyor.~
Doğa Koleji olarak, kuruluşumuzdan bu yana hem çalışanlarımızı hem öğrenci ve velilerimizi sosyal ve çevresel duyarlılığa dahil eden bir yaklaşıma sahip olduk. Bu yaklaşımı eğitim felsefemizin bir parçası haline getirdik. Bu doğrultuda sayısız sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdik.

Sürdürülebilirlik adına ise sadece ülkemizde değil tüm dünyada projeler gerçekleştiriyor ve saygın kurumlarla işbirliği yapıyoruz. Bu kurumlar WWF-Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Greenpeace, Unicef gibi çevre
duyarlılığı olan ve sosyal sorumluluk taşıyan kurumlar. Ülkemizi ve dünyayı etkileyen çevre kirliliği, küresel ısınma, denizlerin kirlenmesi, bozulan ekolojik denge, tükenen enerji kaynakları, nesli tehlike altında olan bitki ve hayvanlara ve gittikçe azalan temiz su kaynaklarına dikkat çekecek pek çok çalışma yürüttük, yürütüyoruz. inanıyoruz ki sosyal duyarlılık ve çevre sorumluluğu taşıyan bir nesil gelecekte bu sorumluluğu kendi çocuklarıyla paylaşacaktır. Doğa Koleji’nde bu bilincin aşılanması anaokulunda başlıyor. Bu sorunları onlarla paylaşıyor ve doğaya saygılı nesiller yetiştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz.

Sürdürülebilirlik konusu Doğa Koleji için ne kadar önemli ?
Aslında adını doğadan alan ve eğitim süreç ve modellerinin tümünde doğadan esinlenen Doğa Koleji, sürdürülebilirliğe verdiği önemi pek çok yeşil okul projesiyle ortaya koyuyor. Doğa öğrencileri ve velilerinin katkılarıyla çevre, eğitim, sağlık, spor ve sanat konularına yönelik pek çok proje gerçekleştiriyoruz.

Şimdiye kadar yaptığınız uygulamalardan bazı örnekler verebilir misiniz?
Doğal yaşamı koruma adına WWF-Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı ile birlikte “Caretta Caretta”ları koruma altına alma projelerini gerçekleştirirken, yine WWF-Türkiye işbirliği ile “Saz Kedisinin izinde” projesini yürütüyor ve sayısı giderek azalan ve nesli tehlike altında olan saz kedisinin yaşam alanlarını ve neslini koruyoruz. Greenpeace’in desteğiyle Green-School projesine katıldık. Beykoz Doğa Koleji’ni sektöre örnek teşkil etmesi açısından çevresindeki doğal yapıya hiçbir zarar vermeyen, kendi enerji ihtiyacını karşılayan, doğal yaşam olanaklarının korunduğu bir okul haline getirdik. Meyve çekirdeklerini meyve ağaçlarına, hayvan artıklarını gübre olarak doğaya kazandırıyoruz. Tüm kampüslerimizde geri dönüşümü destekliyoruz. Öğrencilerimiz ve velilerimiz geri dönüştürülebilir materyalleri Doğa Koleji aracılığıyla tekrar kullanıma sunuyor. Çocuklar hiç tanımadıkları insanların kapısını çalarak atık yağların temiz su kaynaklarına verdiği zararları anlatıyor, kişilerden atık yağlarını verdikleri kaplarda biriktirmelerini istiyorlar.~
2 hafta sonra tekrar aynı evleri ziyaret ederek biriken atık yağları topluyorlar. 22 Mart Dünya Su Günü tam bir festival havasında geçiyor okulu muzda. Öğrencilerimiz temiz su kaynaklarına dikkat çekmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Ailelerinden başlayarak çevrelerinde sürekliliği olan bir bilinçlendirme çalışmaları yapıyorlar.

Sürdürülebilirlik konusunda en son başlattığımız çalışmalardan biri Kırmızı Kalifornia Solucanı projesi oldu. Özel bir tür olan Kırmızı Kaliforniya Solucanı, gübresi ekolojik tarımda kullanılan son derece değerli, potasyum oranı çok yüksek bir gübre. Öğrencilerimiz, ekoloji derslerinin olduğu kampüslerimizde solucan yetiştiriyor ve gübrelerini toplayarak ekoloji derslerinde kullanıyor. Salata, marul yaprağı, havuç gibi yemek artıkları ile beslenen solucanlar, yetiştirildikleri özel kutularında öğrenciler tarafından besleniyor, elde edilen gübre kampüslerimizin peyzajında ve ekoloji dersliklerinde, meyve ve sebzelerin yetiştirilmesinde kullanılıyor. Saydığım tüm bu projeler Doğa Koleji’nin kuruluşuyla birlikte yıllar içerisinde gelişti ve devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda da üzerine yenileri eklenerek devam edecek. Dolayısıyla yenilikçiliğe ve doğaya olduğu kadar sürdürülebilirliğe de çok önem veriyor, uyguladığımız projelerin sürdürülebilir olmasına özen gösteriyoruz.

Sürdürülebilirlik çalışmaları Doğa Koleji'ne ne kattı?
Sürdürülebilirlik çalışmaları her şeyden önce doğa sevgisiyle dolu, çevresine karşı duyarlı ve sürdürülebilirlik bilinci ile hareket eden bir doğa nesli yetişmesini sağlıyor, önümüzdeki senelerde de sağlayacak. Dolayısıyla bu çalışmaların bize, ülkemize ve hatta dünyaya en önemli geri dönüşü doğaya saygılı gelecek nesiller.

Önümüzdeki dönemde yapmayı planladığınız uygulamalar var mı ?
Doğa Koleji, sürdürülebilirlik konusunda öğrencilerimize ve dünyaya fayda sağlayacak tüm projelerde yer almaya devam edecektir. Yaşanabilir bir dünya için alınması gereken önlemlere destek olmaya devam edeceğiz. Sürdürülebilirlik konusunda en önemli hedefimiz, çevreye duyarlı nesiller yetiştirmek.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz