Hedefimiz her alanda yüzde 1-3 pay

Odeabank Genel Müdürü Hüseyin Özkaya ile gelecek hedeflerini ve özellikle bireysel bankacılıkta büyüme serüvenlerini konuştuk.

1.09.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Hedefimiz her alanda yüzde 1-3 pay
Odeabank, 10 aydır Türkiye’de bankacılık yapıyor. Bu sürede 12 milyar TL aktif büyüklüğe, 9,2 milyar TL mevduata ve 6,7 milyar TL kredi hacmine ulaştı. Genel müdür Hüseyin Özkaya, daha ilk yılda 14’üncü sıraya yerleştiklerini söylüyor. 2017’ye kadar da ilk 10 banka arasına girmeyi planladıklarını açıklıyor. Bankacılığın her alanında büyüyeceklerini anlatan Özkaya, bütün alanlarda yüzde 1-3 pay hedefliyor. 2017’ye dek 100 bin KOBİ müşterisine ulaşacaklarını aktaran yönetici, 100 şube ile kendilerini sınırlayacaklarını söylüyor.

Odeabank, 15 yıl aradan sonra sıfırdan banka kurma lisansı alarak Ekim 2012’de sektöre giriş yapmıştı. Bankanın 10 ayda ulaştığı büyüklükler sektörde yakından takip ediliyor. İlk 10 ayda 14 uncülüğe yerleşen banka, başarılı bir performans sergiliyor. Bankanın kumcusu genel müdür Hüseyin Özkaya, “İlk 10 ayda çok ciddi adımlar attık. 12 milyar TL aktif büyüklüğümüz bulunuyor. 9,2 milyar TL mevduat büyüklüğüne ulaştık. Kredilerde de toplamda 6,7 milyar TL’ye çıktık" diye konuşuyor.

Bankanın 2017 yılı sonuna kadar da Türkiye’nin ilk 10 bankası arasında olma hedefi var. Özkaya, “Bu hedef doğrultusunda iyi aşama gösterdik. İlk 5 yıllık planımıza göre 2017’de ikinci ligde ilk 10 banka içinde olmak istiyoruz” diyor. Bunun için banka, özellikle bireysel bankacılık olmak üzere bankacılığın her alanında birden büyümeyi planlıyor. Ağustos ayı ortasında 15 olan şube sayısını da yılın sonunda 35’e çıkarmak ve

1.000 kişilik bir kadroya kavuşmak istiyor. “Bankacılığın her alanında birden büyüyeceğiz” diyen Özkaya, yakın zamanda KOBİ bankacılığına gireceklerini açıklıyor. 2017’ye kadar da 100 bin KOBİ müşterisine ulaşacaklarını anlatıyor. Odeabank Genel Müdürü Hüseyin Özkaya ile bankanın ilk 10 ayını, gelecek hedeflerini ve özellikle bireysel bankacılıkta büyüme serüvenlerini konuştuk:

Capital:
Henüz bankanız 1 yılını bile doldurmadı. Bankanın ilk dönem performansı nasıl?
- Aslında enteresan, Türkiye’de son 15 yılda hiçbir banka sıfırdan kurulmamış. İnsan kaynağı, politikaları, şubeleri, altyapısıyla uzun zamandan beri Türkiye’de sıfırdan kurulan ilk bankayız.~
Ekim 2012’de bankacılık faaliyetine başladık. Ancak bunun öncesinde mayıs-eylül arasında çok iyi bir hazırlanma dönemi geçirdik, bankanın altyapısını çok iyi kurduk. Örneğin kredi kartları için çalışmaya o zaman başlamıştık, risk sistemlerinin temelini bu dönemde attık. Geçen yaz bugünlerde kadromuz 100 kişiydi, şu an 800 kişiyiz.

Faaliyete başladığımız ilk 10 ayda çok ciddi adımlar attık. Şu an aktif büyüklük, kredi ve mevduat büyüklüğü olarak sektörde 14’üncü bankayız. 10 ayda ilk 15 banka içine girdik. Bugüne kadar 15 şube açtık, ağustos sonuna kadar 4 şube daha açacağız. Yılın sonuna kadar 35 şubeye ulaşacağız. Bu rakamlar, hep bizim ilk hedeflerimizin üzerinde. Ekonomiye 6,7 milyar TL kredi verdik. Bu krediyi de kendi kaynaklarımızdan karşıladık. Sermayedarımız haziran ayı sonunda 300 milyon dolarlık ek sermaye getirdi. Ayrıca eylül ayında 100 milyon dolar sermaye benzeri kredi alıyoruz. Şu anda 1,2 milyar TL özkaynağa sahibiz.

Capital:
Ne kadarlık aktif büyüklüğe ulaştınız?
- 12 milyar TL aktif büyüklüğümüz bulunuyor. 9,2 milyar TL mevduat büyüklüğüne ulaştık. Kredilerde de toplamda 6,7 milyar TL’ye çıktık. Bu sonuçlarla sektörde 14’üncü sırada yer alıyoruz. Bu yılın sonunda da aktif büyüklükte bankacılık sektörünün üzerinde büyüyeceğiz. 2013 sonunda 35 şube ve 1.000 kişiye ulaşacağız.

Capital: Peki uzun vadede banka için hedefleriniz neler?
- 2017 yılı sonuna kadar Türkiye’nin ilk 10 bankası arasında olmayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda iyi bir aşama gösterdik. En büyük bankaların ardından gelen ikinci ligde, ilk 10 banka içinde olmak istiyoruz.

Capital: Ana sermayedarınız Bank Audi sonuçlarınızdan memnun mu?
- Bank Audi çok memnun... Hedeflerimizi şu ana kadar 3 kez yukarı doğru revize ettik. Revize edilmiş hedefleri de geçtik. Artık yılın sonuna kadar yeni bir revizyon yapmak istemiyoruz. Sermayedarımız şu anki durumdan memnun olduğu için haziran ayında beklenenden erken 300 milyon dolarlık ek sermayeyi getirdi.

Capital: Bu kadar hızlı büyüme gösterince ileride sermayedarı mutlu etmek zor olacak gibi.
- Evet, ileride zor olabilir. Aynı büyüme beklentisi içinde olacaklar. Her işte bu böyle, beklenenin üzerinde performans yaparsanız hesap verdikleriniz daha iyi sonuçlar ister. İşin doğas�� bu.~
Capital: Türkiye’de sıfırdan bir banka kurup ulaştığınız büyüklüğe getirmenin maliyeti ne kadar?
- Bugüne kadar maliyetin bir kısmı yatırım olduğundan, yatırımın amortismanını da işin içine katmak gerekiyor. Ama kabaca bizim 2013 yılı maliyetimizin 100 milyon doların üzerinde olacağını söyleyebilirim. Yıllık 100 milyon dolar maliyetle biz bugünkü büyüklüğe geldik.

Capital: Son dönemde Türkiye’ye yatırım yapan bankalar, genelde kurumsal ve ticari odaklı stratejiler kuruyor. Bireysel bankacılığa girmeye pek cesaret edilmiyor. Ancak Odeabank bireysel bankacılıkta da iddialı değil mi?
- Çok doğru, yeni yatırımlar bireysel bankacılığa girmeyi tercih etmiyor. Diğer bankaların tercihlerine saygımız var. KOBİ ya da ticari bankacılık yapmak istiyorlar. Ama bizim en başından beri stratejimizde mutlaka bireysel bankacılık yapma hedefi vardı. Biz Odeabank’ın bireysel, kurumsal ve ticari bankacılık kollarıyla dengeli büyümesi için çalışıyoruz. Aslında 10 ayda bireysel bankacılıkta hatırı sayılır bir büyüme gerçekleştirdik. Bireyselde 10 binin üzerinde aktif müşterimiz bulunuyor. 9,2 milyar TL mevduatımızın 5,2 milyar TL’si bireysel mevduatlardan geliyor. Kredilerimizde de 6,7 milyar TL’nin 350 milyon TL’si bireysel kredilerden oluşuyor. Tabii daha çok başlardayız. Şu an daha sistemlerimizi geliştiriyoruz. Ama yılın sonunda kredi tarafında en yüksek büyüme rakamı, bireysel kredilerden gelecek.

Capital: Bireysel bankacılıkta büyümek için ne kadar yatırım yaptınız?
- Burada yatırım tahmin edildiği için 100’lerce milyon dolar değil, bireysel bankacılığa 10’larca milyon dolar yatırım yaptık. Bugün tüm şubelerimizde bireysel bankacılık bölümleri var ve bundan sonra açacağımız şubelerde de olacak. Türkiye’de bugün bireysel krediler ve konut kredilerinin toplamı 300 milyar TL. Bunun yüzde 1’i 3 milyar TL eder. Biz 2017 sonunda burada yüzde 1-3 arasında pazar payı alacağız. Bu her alanda geçerli, yani kurumsal ve ticari bankacılıkta da pazar payımız yüzde 1-3 arasında olacak. Zaten bugün pazar payımızın yüzde 1’i geçtiği alanlar mevcut. Türkiye’de toplam mevduat 870 milyar TL, biz 9,2 milyar TL ile burada yüzde 1’in üzerinde paya sahibiz. 400 milyar TL olan kurumsal krediler toplamında da Odeabank 6 milyar TL kurumsal krediyle yüzde 1,5 pay alıyor.

Capital: Bireysel bankacılıkta müşteri olarak üst segmenti mi hedefliyorsunuz?
- Burada kademeli bir planımız var. Kurumsal ve ticari bankacılıkta da önce büyük şirketler, holdinglerle başlanır. Ardından şube, kadro ve kanallarınız artıkça yavaş yavaş orta ve küçük ölçeklilere doğru yaygınlaşırsınız.~
Bireysel bankacılıkta da aynı stratejiyle gidiyoruz. Şubelerimizde ilk etapta daha ortanın üzerinde gelir sahibi olan kesime ulaştık, ancak şube sayımız artıkça orta kesime doğru müşteri portföyümüzü geliştiriyoruz. Kredi kartımız BankOCard’ı 2 ay önce çıkardık ve 5 bin kart üyesine ulaştık. Bir de Axess’le beraber ortak kredi kartı geliştiriyoruz. Eylül ayında bu kartı da lanse etmeyi planlıyoruz. Bu iki kartla bir yıl içinde kredi kartı üyesi sayımızı 100 bine çıkarmayı istiyoruz. Bu aynı zamanda bireysel bankacılıkta bir yıl içinde müşteri sayısında en az 100 bin müşteriye ulaşmamız anlamına geliyor. Zaten 100 bin bireysel müşteriye ulaşmadan gerçek anlamda bankacılık yaptığımızı söyleyemem.

Capital: Kurumsal ve ticari bankacılıkta nasıl büyüme planınız var?
- Bu alanlarda çok geniş bir sektör ağımız var. 5 kurumsal ve 2 ticari merkezimizle yakın coğrafyadaki proje finansmanlarına, büyük şirketlerin dış ticaret finansmanlarına giriyomz. Bugüne kadar 3 bin civarında kurumsal ve ticari müşterimize kredi tahsis ettik.

Capital: Odeabank için yakın gelecekte büyüme fırsatı gördüğünüz alanlar neler?
- Bankacılığın her alanında birden büyüyeceğiz. Biz bireysel bankacılığık üzerine yoğunlaşıyoruz. Bireysel kredilerde çok yaygın ve geniş şekilde hacimlerimizi katlayarak büyümek istiyoruz. Bireysel bankacılıkta daha büyük hacimlere gideceğiz. Kurumsal ve ticari bankacılıkta çok hızlı karar veren, iyi risk yönetimiyle hızlı fiyatlayan bir anlayışımız var. Burada da pazar payımızı artıracağımıza hiç şüphem yok. Yakında KOBİ bankacılığına gireceğiz. Bu alanda çalışmalar yapıyoruz. 2017 yılına kadar rahatlıkla 100 bin KOBİ müşterisine ulaşacağımızı düşünüyoruz. KOBİ’de de öncelikle daha çabuk ulaşabileceğimiz büyük KOBİ’lere gideceğiz. Ardından da mutlaka mikro segmente kadar genişleyeceğiz. Bizim gibi iddialı bir bankanın bireyselde olsun kurumsal da olsun pazarı belli segmentasyonlara bölüp bir kısmıyla çalışırım anlayışına sahip olmaması gerektiğini düşünüyorum.

Ayrıca bankanın başarılı olmasında en önemli  konulardan biri, kurduğumuz kültür birlikteliğiydi. Kültür birlikteliğini yakalayamasaydık bu rakamlara bu kadar hızlı şekilde ulaşamazdık. Herkesin aynı hızda, aynı anlayış içinde çalışması gerekiyordu. Biz de bunu başardık. Bu konuda halen de sürekli çalışıyoruz. Ben çalışanlarla mutlaka her hafta 10’ar kişilik gruplar halinde öğlen yemekleri yiyorum. Eylül ayında nasıl daha iyi çalışabiliriz, nasıl daha iyi banka olabiliriz temalı tüm çalışanların katıldığı bir toplantımız olacak.

Rotada neler var?
1- Aktif büyüklük, kredi ve mevduat büyüklüğü olarak 14’üncü bankayız.
2- Ekonomiye 6,7 milyar TL kredi verdik. Bu krediyi de kendi kaynaklarımızdan karşıladık.~
3- Ağustos sonu itibariyle 19 şubemiz var, yıl sonunda 35’e ulaşacağız. 2017 sonu hedefimiz 100 şube.
4- Vatan Bilgisayar’ın 5 mağazasında 2 kişinin çalıştığı gerçek şubeler açtık. Bu şube formatını çoğaltacağız.
5- Hedeflerimizi şu ana kadar 3 kez yukarı doğru revize ettik. Revize edilmiş hedefleri de geçtik.
6- 2017 sonuna kadar Türkiye’nin ilk 10 bankası arasında olmayı hedefliyoruz.
7- 2017 sonuna kadar bankacılığın her alanında yüzde 1-3 arasında pazar payı alacağız.
8- Bankacılığın her alanında birden büyüyeceğiz. Özellikle bireysel bankacılığın üzerine yoğunlaşıyoruz.
9- Axess’le geliştirdiğimiz kredi kartını eylülde lanse etmeyi planlıyoruz. iki kredi kartımızla bir yılda 100 bin kişiyi hedefliyoruz.
10- Yakında KOBi bankacılığına 10 gireceğiz. 2017 yılına kadar 100 bin KOBi’ye ulaşırız.

"ŞUBE AĞIRLIKLI BİR BANKA OLMAYACAĞIZ"
SINIR 100 ŞUBE

2017 sonuna kadar 100 şubeye ulaşma hedefimiz var. Ancak bu 100 şubemizle bugün sektörde 300 şubesi olan bankaların büyüklüklerine erişmeyi planlıyoruz. Bu da sadece şube değil internet, mobil bankacılık gibi farklı kanallar yoluyla olacak. Şube açarken gelişmişliğin ve zenginliğin daha ileri olduğu illeri seçiyoruz. Ama hiçbir zaman şube ağırlıklı bir banka olmayacağız. 500 şubeye çıkmayı düşünmüyoruz. Yalnız 100 şubemizin hacminin çok dolu olmasını istiyoruz, verimliliği yüksek şubelerle çalışmak istiyoruz. Bugün elde ettiğimiz kredi büyüklüğünü mevcut 15 şubemize bölünce, zaten sektörün şube başına büyüklüğünde rekabetin çok üzerindeyiz. Böyle devam etmek istiyoruz.
YENİ ŞUBE KANALI
Satışlarımızın büyümesi için Türkiye’de olmayan yeni bir kanal açtık. Vatan Bilgisayar’ın 5 mağazasında 2 kişinin çalıştığı gerçek şubeler açtık. Bu şube formatını çoğaltacağız. Sadece elektronik mağazaları değil farklı konseptler içinde de şubelerimiz olmasını düşünüyoruz. Sonuçta biz ulaşabileceğimiz her kanaldan müşteriye gitmek istiyoruz. Benim çok memnun olduğum bir gelişme, internet bankacılığından çağrı merkezi ve ATM’lerden kredi kartı ve tüketici kredisi talepleri alıyoruz. Müşterilerin tek bir yerden her türlü bankacılık ihtiyaçlarını, farklı bankaların fonları, sigorta ürünleri, hisse senedi gibi tüm isteklerini kolay ve hızlı şekilde alması için şube, internet, ATM ve mobil bankacılıkta bir ortak platform yaratmaya çalışıyoruz. Basitleştirilmiş ve standart hale getirilmiş bir sistem geliştiriyoruz.

“GERÇEK BÜYÜMEYİ DAHA GÖRMEDİK"
HAREKET BEKLİYORUM

Türkiye’de bankacılıkta büyük potansiyel var. Global gelişmeler nedeniyle Türkiye’nin büyümesi yavaşlamış olabilir. Ama geçen yıl ülke yüzde 2,5 büyürken bankacılık sektörü yüzde 15 büyüdü.~
Bankacılık, Türkiye’nin potansiyeliyle büyüyor. Henüz rakamlara yansımayan bir büyüme mevcut diye düşünüyorum. Birkaç yıl sonra Türkiye’nin gerçek büyüme rakamlarını göreceğiz. Bu yılın sonu için de büyüme, yüzde 20’lerin altında kalmaz. Sektörde ilk yarıya göre biraz daha düşük bir büyüme olabilir ama mutlaka bir büyüme olacak. Bugün başlanan gayrimenkul projeleri, altyapı ve üst yapı projeleri bankacılık için önemli fırsatlar. Eylül ayı sonrası hareket bekliyorum.
RİSKLER GLOBAL
Global gelişmelere bağlı risk primlerinin artması ve yurtdışından sağlanan kredilerin maliyetinin yükselmesi, benim gördüğüm en önemli risk... Türkiye içinde bir risk görmüyorum. AB’de haziran rakamlarında bir büyüme oldu. Amerika ekonomisinde de beklendiği kadar olmasa da bir büyüme kıpırdanması var. Türkiye bu süreçte dünyadaki konumunu iyileştirdi. İhracat da doğal piyasası olan AB’den farklı pazarlara yöneldi. Şimdi AB’nin büyümesi durumunda doğal piyasasına yaptığı ihracat da katlanacak.

“TÜRKİYE'YE ODAKLANDIK"
ORTADOĞU’DA NELER YAPIYORSUNUZ?

Bu konuda ciddi çalışmamız var. Giderek artan bir dış ticaret payımız söz konusu. Ayda 200 milyon dolar dış ticaret payı alıyoruz. Bu rakamın ağırlıklı kısmını Ortadoğu ve Afrika bölgesinden yapıyoruz. Kurumsal Türk müşterilerimize yurtdışında bankacılık ihtiyaçları olduğunda hemen kapılarımızı açmak istiyoruz. Örneğin Mısır’da 40-50 şubeli bir bankamız var ve bu büyüklük çerçevesinde Mısır’daki Türk müşterilerimize kredi ve bankacılık işlemleri anlamında ciddi imkan sağladık. Bunu da pazarlamaya devam ediyoruz. Aynı şekilde Fransa ve İsviçre’de de Türk müşterilerimizin bankacılık ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu alan, sağlıklı gelişmemiz içinde işimizin bir parçası olarak devam edecek.
YURTDIŞI HEDEFLERİNİZ VAR MI?
Bizim görevimiz, Türkiye’de büyümek. Banka sermayedarı isterse bize verilen görevi yaparız, ama şu anda Türkiye odaklıyız. Türkiye şu anda Bank Audi organizasyonu içinde en büyük üye olmak üzere... Lübnan’dan sonra Bank Audi içinde ikinci büyük banka durumdayız. Aynı şekilde iştiraklerle ilgili de bir çalışmamız yok. Biz bankacılığın temel alanlarında çalışmak istiyoruz. Sigortacılığa girmeyi düşünmüyoruz, ancak sigorta ürünleri satan bir platform olabiliriz. Şu anda öncelikle bankada sürdürülebilir bir büyüme yakalamak istiyoruz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz