Uçtan uca çözüm sunuyoruz

Timur Ceylan’la Türk Telekom’un bulut hizmetlerini, bu alandaki çalışmalarını ve gelecek planlarını konuştuk.

1.09.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Uçtan uca çözüm sunuyoruz
Bilişim hizmeti sunuyor. Türk Telekom Teknoloji Başkanı Timur Ceylan, ülke çapındaki yaygın geniş bant altyapısıyla müşterilerine uçtan uca ve güvenli hizmet sunduklarını söylüyor. Bulut bilişimin sadece sunulan teknoloji değil, bir yaklaşım modeli olduğuna dikkat çekiyor ve “bulut bilişim, arka planda tecrübe, bilgi birikimi, fiziksel ve teknolojik altyapıyla birlikte müşterilerimize sağladığımız faydanın bütünü” diye konuşuyor.

Türk Telekom, son 4 yıldır bulut bilişim alanında faaliyet gösteriyor. Yazılım, donanım, barındırma, yedekleme hizmetlerini lokasyondan bağımsız olarak, çeşitli bağlantı seçenekleri üzerinden bulut ürünleriyle tüm müşterilerine sunuyor. Türk Telekom Teknoloji Başkanı Timur Ceylan, pazardan gelen geri bildirimleri detaylı şekilde analiz ettiklerini ve dikey pazarlara yönelik sektörel çözümler sunduklarını söylüyor. Türk Telekom’un bulut bilişimle ilgili gelecek planlarını ise şöyle özetliyor: “Bulut bilişimle ilgili gelecek dönem planlarımız pazar öngörülerimiz doğrultusunda şekilleniyor. Veri merkezi yatırımlarımızı bu doğrultuda yapıyoruz. Sunucu sanallaştırmanın çok ötesinde; depolama, ağ, sunucu ve uygulama gibi tüm bilişim katmanlarının sanallaştırılarak tek bir noktadan kolayca yönetilebildiği, otomatik kaynak tahsisi özelliklerine sahip, kullanım oranlarının kolayca ölçüldüğü bir veri merkezi yapısı planlıyoruz.” Timur Ceylan’la Türk Telekom’un bulut hizmetlerini, bu alandaki çalışmalarını ve gelecek planlarını konuştuk:

Bulut bilişim nedir?
Bulut bilişim kavramı temel olarak uygulama ve servislerin, internet vasıtasıyla veri merkezlerinde bulunan sistemlerde konumlandırılması, internete bağlı herhangi bir cihazla bu uygulama ve servislerin kullanılabilmesidir. Yani Bulut Bilişim, paylaşımlı bilişim kaynaklarının talebe göre artan veya azalan biçimde erişilmesini sağlayan; düşük maliyet ve üstün kullanıcı deneyimi odaklı teknoloji hizmetleridir. Müşteriler bugün bulut adı altında, altyapının hizmet olarak kullanılması adına sanallaştırma hizmeti alıyor.~
Bulut esasen bir mimari meselesi ve asıl değeri kapasite darboğazlarının olduğu noktalarda ortaya çıkmak. Artan talebi karşılama noktasında sıkıntıya düşülmesi gerçek bulut mimarisinin değerini ortaya çıkaracak ve yaygınlaşmasını sağlayacak.

Siz bulut bilişim kapsamında ne tür hizmetler sunuyorsunuz?
Türk Telekom olarak ülke çapında yaygın geniş bant altyapımızla müşterilerimize uçtan uca ve güvenli hizmet sunuyoruz. Sunduğumuz hizmetleri yaptığımız yatırımlarla sürekli geliştiriyoruz. Pazardan gelen geri bildirimleri detaylı şekilde analiz edip dikey pazarlara yönelik sektörel çözümler sunuyoruz. Bununla birlikte global şirketlerle gerçekleştirdiğimiz iş ortaklıklarıyla bu konuda güçlü bir ekosistem kurduğumuza inanıyoruz. Bulut bilişim sadece sunulan teknoloji değil bir yaklaşım modelidir. Arka planda tecrübe, bilgi birikimi, fiziksel ve teknolojik altyapıyla birlikte müşterilerimize sağladığımız faydanın bütünüdür. Türk Telekom olarak bulut bilişim teknolojisinin tüm altyapı bileşenlerine sahibiz ve bu sayede müşterilerimize uçtan uca çözüm sunabiliyoruz.

Bulut bilişimle ilgili gelecek dönem planlarınız neler?
Bulut bilişimle ilgili gelecek dönem planlarımız pazar öngörülerimiz doğrultusunda şekilleniyor. Veri merkezi yatırımlarımızı bu doğrultuda yapıyoruz. Sunucu sanallaştırmanın çok ötesinde; depolama, ağ, sunucu ve uygulama gibi tüm bilişim katmanlarının sanallaştırılarak tek bir noktadan kolayca yönetilebildiği, otomatik kaynak tahsisi özelliklerine sahip, kullanım oranlarının kolayca ölçüldüğü bir veri merkezi yapısı planlıyoruz. Farklı lokasyonlardaki tüm veri merkezlerimizin birlikte çalışabildiği ve kaynak paylaşımı yapabildiği bir teknolojik altyapı oluşturuyoruz.

Türk Telekom bulut teknolojisini kullanarak farklı hizmetler verecek mi?
Bulut altyapı teknolojilerine 2009 yılından bu yana yatırım yapıyoruz. Yazılım, donanım, barındırma, yedekleme hizmetleri lokasyondan bağımsız olarak, çeşitli bağlantı seçenekleri üzerinden sağlayan bulut ürünleri ile tüm müşterilerimize fayda sağlayacak hizmetler sunuyoruz. Türk Telekom, bulut bilişim hizmetlerini BULUTT markası altında sunuyor. Büyük ve küçük, her ölçekte işletme ve kurumların ihtiyaçları düşünülerek geliştirilmiş BULUTT çözümleri ve sektörel uygulamaları kullanıcılarının rekabette farklılaşmasına yardımcı oluyor.

Bulut bilişim hizmeti verdiğiniz müşteriler çoğunlukla hangi sektörlerden?
Sektörleri farklı olsa da bulut teknolojisinden faydalanan tüm müşterilerimiz, temel işlerini daha iyi yönetmek için esnek, hızlı, az maliyetli, güvenilir bilişim çözümlerine ihtiyaç duyan, teknoloji ihtiyaçları hızla değişen ve hızla büyüyen kurumlar. Hizmet verdiğimiz başlıca üç sektör ise sağlık, finans ve eğitim. İnternet ve mobil teknolojileri kullanımında öncülük yapan bu sektörler, bugün aynı liderlik rolünü bulut bilişim için de oynadığını çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Ayrıca BuluTT hizmetlerimiz için kamu sektöründen de ciddi talep alıyoruz.~
Bulut bilişim sizce Türkiye'deki KOBİ'lere neler katar?
Türkiye'deki KOBİ’lerin artan rekabet koşullarına göre hızlı biçimde hareket etmesi gerekiyor. Bu bağlamda yönetim ve maliyet bakımından sağladığı avantajlar ile bulut bilişim KOBİ'ler için vazgeçilmez hale gelecektir. Bulut bilişimi tercih etmeyen bir KOBİ düşünelim; kendine ait lokasyonuna sunucuları fiziksel olarak yerleştiriyor. Bu sunucuların üzerinde çalışacak işletim sistemlerini kuruyor. Sunucuya erişecek olan cihazları ve yazılım lisans paketlerini alıyor ve bununla birlikte yüklü miktarda bakım ücretleri ödemek zorunda kalıyor ve/veya bu hizmetleri kendisi için yapacak uzmanlar çalıştırıyor.

Bulut bilişim hizmetleri alan bir KOBİ ise ana işi dışında kalan bilişim ihtiyaçlarını; kullandığı kadar ödeyeceği ve uygun fiyatlarla alacağı bir model ile çalışıyor. Bir benzetme ile KOBİ'leri birer küçük bakkal olarak düşünelim, büyük rakipleri ile yani benzetmedeki karşılıkları olan market zincirleri ile rekabet etmeleri oldukça zorlu olacaktır. Sağladığımız bulut hizmetleri ile rekabeti KOBİ'lerin lehine çeviriyoruz. Bilişimi demokratik hale getirerek, KOBİ'lerin de erişebileceği şekilde sunuyoruz.

Bulut hizmeti verdiğiniz müşteriler arasında başarı üniversitelere hİzmet Türk Telekom uzaktan eğitim ve sanal sınıf uygulamalarını BULUTT Akademi ürünü ile üniversitelerin hizmetine sunuyor. Ders seçimi ve derse kayıt, online sınıf, ders yönetimi ve içeriklerin sunumu, ölçme ve değerlendirme ve kullanıcı bilgilerinin izlenmesi gibi özellikler sayesinde çevrimiçi eğitim olanakları yaratılırken, üniversiteler herhangi bir donanım veya yazılım masrafına katlanmadan internet bağlantısıyle TT Veri Merkezine kolaylıkla erişerek uygulamaları kullanabilme, aylık ödeme şansına sahip olabiliyor. çoklu İletİşİm bulutt Sanallaştırma ürünümüz ise kullanıcıların bir donanımsal sunucu üzerinden birbirinden bağımsız ve izole olarak birden fazla iletişim sistemine sahip olmalarına imkan sağlayan, sanallaştırma teknolojisi kullanan bir hizmet.

Daha düşük bir bütçe ile dedike sunucu sağlayan bir ürün. hikayesi olarak bahsedebileceğiniz örnekler var mı?
BELBİL hizmetinden yola çıkarsak, bu hizmetle kamu müşterilerimize yazılımın merkezi bir yerde olması, her yerden erişilmesi, kaynakların paylaşılması gibi faydalar sağlandı. Bu paylaşımlı yapı sayesinde pahalı bir hizmet küçük belediyelerin dahi erişebileceği bir hizmet halini aldı. Yani bulut bilişim sayesinde kamu sektöründe teknoloji, kamunun gücünü ve birlikteliğini simgeleyecek şekilde tüm Türkiye’ye yayılma imkanı buldu.

Yine eğitim sektöründe, BuluTT Akademi hizmetinden faydalanan müşterimiz olan Kırklareli Üniversitesi’ni örnek verebiliriz. Kırklareli Üniversitesi, BuluTT Akademi hizmeti ile akademik kadrosunun oluşturduğu eğitim içeriklerini ve sınavlarını web üzerinden öğrencileri ile paylaşıyor. Aynı zamanda derslerini online ortamda canlı olarak verebiliyorlar. Kırklareli Üniversitesi, bu hizmetleri verebilmek için donanım ve yazılım yatırımı yapmak yerine; Türk Telekom Veri Merkezi içindeki donanım ve yazılımları kullanmış ve önemli ölçüde maliyet avantajı sağladı. Öte yandan üniversite BuluTT Akademi’yi kolayca yönetebildiği için, ihtiyaçları yönünde bu hizmete şekil verebiliyor. Böylece Kırklareli Üniversitesi, değişen öğrenci potansiyeline göre ölçeklenebilen ve zamanla büyütebileceği bir çözüme kavuşmuş oldu. Örneğin, sistemi kullanan öğrenci sayısının iki katına çıkması halinde, üniversitenin BuluTT Akademi hizmetinde paket değişikliği yapması yeterli olacak. 

“GÖRÜNTÜLER GÜVENLE İZLENİYOR”
Türk Telekom'un BuluTT göz projesi hakkında bilgi alabilir miyiz?

BuluTT Göz, IP kameralar üzerinden, iç ve dış ortamlara ait görüntülerin güvenle izlendiği ve kaydedildiği bir BuluTT hizmeti.~
İnternet üzerinden kayıt uygulamasıyla kameraların yerleştirildiği tüm lokasyonlardaki kamera görüntülerinin Türk Telekom Veri Merkezine aktarılmasını ve saklanmasını sağlayan BuluTT Göz hizmeti ile Türk Telekom kurumsal ve kamu müşterilerine veri merkezi üzerinden izleme ve saklama, kamera tedariği ve kurulum hizmetleri sunuyoruz. BuluTT Göz, IP Network üzerinden canlı görüntüleri veya istenilen zaman aralığındaki geçmişe dönük kayıtları uzaktan izleyebilme ve yönetme olanağı da sağlıyor. Bu ürünün tercihe bağlı hareket algılama özelliği ile sadece hareket boyunca kayıt yapılabildiği gibi görüntüler istenildiği takdirde TTVM'de bulunan müşteriye özel depolama alanlarında saklanabiliyor.

TÜRK TELEKOM’UN BULUT HİZMETLERİ
BELEDİYE AVANTAJI

Türk Telekom Belbil hizmeti, belediyelerin bilgi teknolojileri ihtiyaçlarının bulut bilişim teknolojisi sayesinde tek merkezden karşılanmasını sağlıyor. SaaS modeli üzerinden hizmet veren Belbil ile belediyeler, ihtiyaç duydukları yazılım ve uygulamaları alıyor, bunlar için gerekli olan altyapı, yazılım, erişim, depolama ve eğitim maliyetlerinden tasarruf edebiliyor. Aynı zamanda verilerin Türk Telekom Veri Merkezi’nde güvenli bir şekilde saklanması sağlanıyor.

ÇOK YÖNLÜ HİZMET BULUT
E-Posta; güvenilir altyapısı, denetlenebilir e-posta arşivi ve her yerden erişim kolaylığıyla kurumsal müşterilerimize çok yönlü bir hizmet sunuyor. Bu ürün şirketlere hız ve kolaylık getirirken aynı zamanda sunucu, donanım, veritabanı, işletim sistemi gibi ön yatırım maliyetlerini de ortadan kaldırma, bakım, destek, enerji ve iklimlendirme gibi sürekli maliyetlerinizi en aza indireme imkanı da sağlıyor.
ÜNİVERSİTELERE HİZMET
Türk Telekom uzaktan eğitim ve sanal sınıf uygulamalarını BULUTT Akademi ürünü ile üniversitelerin hizmetine sunuyor. Ders seçimi ve derse kayıt, online sınıf, ders yönetimi ve içeriklerin sunumu, ölçme ve değerlendirme ve kullanıcı bilgilerinin izlenmesi gibi özellikler sayesinde çevrimiçi eğitim olanakları yaratılırken, üniversiteler herhangi bir donanım veya yazılım masrafına katlanmadan internet bağlantısıyle TT Veri Merkezine kolaylıkla erişerek uygulamaları kullanabilme, aylık ödeme şansına sahip olabiliyor.
ÇOKLU İLETİŞİM BULUT
Sanallaştırma ürünümüz ise kullanıcıların bir donanımsal sunucu üzerinden birbirinden bağımsız ve izole olarak birden fazla iletişim sistemine sahip olmalarına imkan sağlayan, sanallaştırma teknolojisi kullanan bir hizmet. Daha düşük bir bütçe ile dedike sunucu sağlayan bir ürün.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz