Yeni yasayla hedef 100 bin

Tuncer Mutlucan ile yeni yasayla sektörün büyüme potansiyelini ve bu yeni dönemde şirketin planlarını konuştuk.

1.01.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yeni yasayla hedef 100 bin
Aklease, sektörün önde gelen oyuncularından... 2012’yi sektörün üstünde büyümeyle kapatıyor, yeni yıla iddialı hedeflerle giriyor. Şirketin genel müdürü TUNCER MUTLUCAN, bu iddianın arkasında yeni çıkan Leasing Yasası’nın etkili olduğunu, sektörün hedeflenen 5,5 milyar dolar yerine, 6 milyar dolara ulaşacağını söylüyor. “Yeni ürünlerin sektöre ilave yüzde 10 büyüme getireceğini düşünüyorum” diye konuşuyor ve ekliyor: “Bugün leasing sektöründe toplam müşteri sayısı 44 bin. 2007 yılında toplam müşteri sayısı 74 bindi. O nedenle 100   bin hedefi çok  uzak  değil.” Geçen yıl 13 Aralık’ta yürürlüğe giren 6361 sayılı Finansal Kiralama, faktoring ve finansman şirketleri kanunuyla yeni bir dönem açıldı. Öyle ki sektörün 2013’te yasanın izin verdiği yeni ürünlerle 6 milyar dolar büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Pazarın öncü şirketlerinden Aklease’in genel müdürü Tuncer Mutlucan, yeni ürünlerle önümüzdeki yıl ilave yüzde 10 büyüme öngörüyor. Mutlucan’a göre operasyonel kiralama ve sat-geri kirala ürünleri uzun vadede pazarın yüzde 30’unu oluşturacak. Mutlucan, Aklease’in tüm gelecek planlarını da yeni yasaya göre şekillendiriyor. Şirket, kanunun yürürlüğe girdiği gün sat-geri kirala alanında “Bumerang Leasing” ürününü piyasaya sundu. Mutlucan, “Bumerang Leasing, henüz çok yeni olmasına rağmen iyi talepler alıyoruz ve müşterilerimiz çok ilgi duyuyor. Biz tüm yeni alanlarla ilgileniyoruz, altyapı çalışmalarımız sürüyor. 2013 yılının ilk yarısına kadar yasanın izin verdiği tüm yeni alanlarda yeni ürünlerimizi sunacağız” diye konuşuyor. Aklease Genel Müdürü Tuncer Mutlucan ile yeni yasayla sektörün büyüme potansiyelini ve bu yeni dönemde şirketin planlarını konuştuk:

Capital: Yeni yasa sektöre nasıl bir açılım sunacak?
- 13 Aralık’ta yürürlüğe giren kanunla sektörümüz mevcut leasing ürünü dışında 3 yeni ürünle hizmet verebilecek. Sektörün kapsama alanı genişliyor. Yeni ürünlerin en önemlisi, operasyonel kiralama. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de finansal kiralamayla başlayan sektör, operasyonel kiralama ve türev ürünlerle gelişecek. Dünyada operasyonel kiralama, iş ve inşaat makineleri, medikal ekipman ve tıbbi cihazlar ile uçak ve gemi gibi büyük taşımacılık araçlarında çok kullanılıyor. Aynı şekilde teknoloji alanında da BT (bilgi teknolojileri) ekipmanlarını yenilemek isteyenler bu üründen yararlanabiliyor. Tabii operasyonel kiralamayla beraber leasing şirketleri, hem kiralama yapılan ekipmanlar hem bu pazarların dinamikleri ve ikinci el değerleriyle ilgili derin bilgi sahibi olmaya başlayacak.~

Capital:
Operasyonel kiralama alanında hangi sektörlerde daha aktif olma planınız var?
- Bu alanı Türkiye’de sektörün gelişmesi açısından önemli görüyoruz. Operasyonel kiralamanın yapılacağı her alanla ilgileniyoruz. Hangi alanda operasyonel kiralamayı tek başına yaparız, hangi alanlarda üretici şirketlerle stratejik işbirlikleri yaparız bu konuyu inceliyoruz. Örneğin iş ve inşaat makinelerinde üretici bir firmayla mı çalışırız bunun kesin bir kararını henüz almadık. Ama hiçbir alanı göz ardı etmiyoruz. Yönetim kurulunda operasyonel leasing yapılabilecek tüm alanları değerlendiriyoruz.

Capital: Peki sizce Türkiye’de operasyonel kiralamada en yüksek potansiyeli olan alan hangisi?
- Türkiye’de bu üründe en oturmuş pazar filo kiralama alanında. Burada leasing şirketleri iştirakleriyle çalışıyor. Bu alanın ötesinde benim yurtdışındaki tecrübelerimden gördüğüm kadarıyla medikal cihazlarda güçlü bir pazar olacak. İş ve inşaat makineleri de gibi önemli bir pazar oluşturacak diye düşünüyorum. BT, teknoloji kiralamanın bu iki sektör kadar büyük bir iş olacağını düşünmüyorum ama zamanla piyasada uygulamaya bakmamız lazım.

Capital: Yeni kuralların hakim olduğu bu yeni ortamda, 2013’te ne kadar büyümeyi planlıyorsunuz?
- Aklease’in yıllardır süren istikrarlı bir büyümesi var. 2005’ten bu yana da ciddi hızlı bir
büyümeye sahibiz. 2005-2012 yılları arası sektörümüz yüzde 16 büyürken, biz yıllık ortalama yüzde 34 büyüdük. 2012 yılının ilk 9 ay rakamlarına göre, net kira alacağında 2011 yıl sonunda yüzde 10 olan pazar payımızı yüzde 2 artırarak yüzde 12 pay aldık. Verimli bir yıl geçirdik. 2009 yılında 1 milyar TL olan net kira alacağımız bugün 2 milyar TL’yi aştı. Eylül ayı sonu sözleşme adedinde yüzde 73, brüt işlem hacminde yüzde 96 büyüme sağladık. Eylül 2011’de 361 adet olan sözleşme sayısı, bu yılın eylül ayında 624 adede çıktı. 892 milyon TL brüt işlem hacmine ulaştık. Bu yıl işlem yaptığımız 700 müşterimizin yarısı yeni müşterilerden oluşuyor. Yıl sonunda da 650 milyon doların üzerinde finansman rakamına ulaşacağız. 2013 yılında da sektörün üzerinde büyümek hedefindeyiz.

Capital: Hangi alanlarda daha iddialı olacaksınız?
- Bizim en önemli hedefimiz sağlıklı ve sürdürülebilir büyümek... Hava taşıtlarında sektörde kategori lideriyiz, farklı büyüklükte 40’a yakın hava taşıtını finanse ettik. Aynı şekilde yenilenebilir enerji projelerinde öncüyüz. Bu alanda 45 megavatlık rüzgar santraliyle ilk büyük finansmanı gerçekleştirdik. Ardından aynı projeye 15 megavatlık ilave bir yatırım daha yaptık. Burada yeni projelerle devam edeceğiz. Pasif tarafta da fonlama anlamında ciddi çalışmalarımız var. Fitch Ratings tarafından notumuz BBB’ye yükseltildi. Yurtdışındaki kuruluşlarla çalıştığımız için bu not artışı, ulaştığımız fon imkanlarını da artıracak.~

Capital: Mevcut müşteri sayısınız ne kadar? Kaç müşteriye ulaşmayı hedefliyorsunuz?
- Bizim bin 500 aktif müşterimiz var. Biz müşterilerimize terzi işi çözümler sunuyoruz. Standart ürünler değil, müşterinin ihtiyacına en uygun çözümü bulup leasing mevzuatı dahilinde bir finansman yaratmaya inanıyoruz. BDDK’nın tanımına göre müşterilerimizin üçte ikisini KOBİ’ler oluşturuyor. Ama tabii işlem hacmi olarak baktığımızda, proje finansmanına yönelik de faaliyet gösterdiğimiz için, burada KOBİ’lerin ağırlığı üçte bire düşüyor. Her müşteri segmentinde hizmet vermeye devam edeceğiz. Burada hedefimiz aktif müşteri sayımızı 3 yıl içinde minimum 2 katına yani en az 3 bine çıkarmak.

Capital: Yeni yasal düzenleme leasing sektörüne gelecek yıllarda neler getirecek?
- 2012 yılını sektörün 5,2 milyar dolar büyüklükle kapatacağını düşünüyoruz. 2013’te yeni yasa çıkmasaydı 5,5 milyar dolar büyüklüğe ulaşılacağını tahmin ediyorduk. Şimdi yeni yasa ile bu rakam 6 milyar dolar olacak. Yasa ile leasinge konu olan yeni ürünlerin 2013’te sektöre ilave yüzde 10 büyüme getireceğini düşünüyorum. Zamanla bu yeni ürünlerin sektörde payı yüzde 30’a kadar çıkacak. Uzun vadeli bakarsak sektörün 2016’da en azından şu anki hacminin iki katına çıkacağını tahmin ediyorum. Bugün leasing sektöründe toplam müşteri sayısı 44 bin. Bu sayının yüzde 90’ını KOBİ’ler oluşturuyor. Oysa Türkiye’de bankacılık sisteminden faydalanan 2,2 milyon KOBİ tanımında müşteri bulunuyor. Sistemde bu kadar büyük bir sayı varken 2016’da sektörde müşteri sayısının 100 bini bulacağını öngörüyorum. 2007 yılında toplam müşteri sayısı 74 bindi o nedenle 100 bin hedefi çok uzak değil.

YENİ YASAYLA ÖNE ÇIKACAK ALANLAR
SAT-GERİ KİRALA DÖNEMİ

Yeni yasa “sat-geri kirala” ürünlerine de izin veriyor. Şirketler, ellerinden çıkartmak istemedikleri ve kendilerini ayakta tutan fabrikaları, araçları veya makinelerini leasing şirketine satıyor ve uzun vadeli olarak geri kiralıyorlar. Bu ürün, KOBİ’lere refinansman imkanı sağlıyor, anlaşmanın süresi bitince de mülkiyet devrinin şirkete geçmesi ciddi avantaj getiriyor. Biz de bu alanda hemen Bumerang Leasing ürünümüzü çıkardık. 13 Aralık’ta bu ürünü piyasaya sunduk. Henüz çok yeni olmasına rağmen iyi talepler alıyoruz ve müşterilerimiz çok ilgi duyuyor.
BİLİŞİM LEASING’E GİRİYOR
Ayrıca yeni yasa ile bilgisayar yazılımlarının çoğaltılmış kopyaları ve bütünleyici parçalar da leasinge konu oluyor. Yönetim sistemlerinde yazılımlar operasyonlarımız arasına katılacak. Ayrıca gemi, uçak gibi araçların motorları, binaların dış giydirmeleri gibi konuları da artık leasing operasyonlarımız arasına alabileceğiz. Burada daha küçük bir pazar oluşabilir ama fırsatlara bakıyoruz.~
YENİ ÜRÜNLER SUNACAĞIZ
Bumerang ürünümüz dışında hem bu bütünleyici parçalar hem operasyonel leasingle ilgili yeni ürünlerin altyapıları için ciddi çalışmalarımız devam ediyor. 2013 yılının ilk yarısında yasanın izin verdiği tüm yeni alanlarda yeni ürünlerimizi sunacağız.

"YABANCI ŞİRKETLER PAZARA GİRECEK
İLK 8’İN PAYI YÜZDE 80

Dünyada leasing sektöründe 3 ana tip oyuncu bulunuyor. İlki banka iştirakleri olan şirketler, pazardan yüzde 60-65 pay alıyor. Ardından üretici şirketlerin kendi ürünlerini sattıkları şirketler ve bağımsız çalışan şirketler geliyor. Bunların da pazardaki payı yüzde 35- 40 kadardır. Türkiye’de ise sektör daha farklı... Sektörün mevcut yapısında 26 aktif oyuncu var. Türkiye’de yeni yasaya kadar sadece finansal kiralama yapıldığı için pazarın yüzde 90’ını banka iştirakleri olan leasing şirketleri paylaşıyor. Banka bağlantılı olan lider 8 şirket, pazarın yüzde 80’ini kapsıyor.
OPERASYONEL KİRALAMAYA İLGİ
Sektörde 2008’deki daralmayla birlikte fiyat temelli rekabet öne çıkıyor. Ancak yeni yasa ile bunun değişeceğine inanıyorum. Sektörümüze yabancı şirketlerin ilgisi artacak. Özellikle operasyonel kiralama tarafına önemli ilgi olacak. Sektöre yeni girişler olmasını bekliyorum. Mevcut şirketler arasında da rekabet, fiyattan hizmet kalitesine ve ürün çeşitliliğine doğru kayacak. Müşteriler açısından da daha yerinde bir sektör oluşacak. Üretici şirketlerin de mevcut leasing şirketleri ile işbirlikleri yaparak sektöre dahil olduğunu göreceğiz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz