Borsa yükselir, 93 bin zirvesi zor

HSBC Yatırım Genel Müdürü Tolga Koyuncu piyasa beklentileri ve yatırım stratejileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

1.11.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Borsa yükselir, 93 bin zirvesi zor
Borsa, geleneksel olarak yılın son aylarında “Noel Baba rallisi” yaşıyor. Bu yıl FED’in tahvil alım programını azaltacağı beklentisiyle yeniden yıl sonu ralli beklentisi gündeme geldi. Ancak HSBC Yatırım Genel Müdürü Tolga KoyuncuFED’in politika değişikliği beklentisinin yukarı hareketi sınırlayacağını söylüyor. Koyuncu, “FED’de bir politika değişikliği beklentisi var. Faiz ve kurda satış baskısı azalmış durumda. Bu » j nedenle olumlu hava yaşanır ama ralli gibi beklemiyorum” diye konuşuyor. Banka kârlarına yönelik regülasyonların baskı yarattığını anlatan Koyuncu, bu piyasa şartlarında reel sektör ağırlıklı hisse portföyü tavsiye ediyor. Ekim ayı uzun bayram tatilinin etkisinde geçerken ABD’de yaşanan gelişmeler, tüm dünya piyasaları tarafından yakından izlendi. Eylül ayı içinde FED tahvil alımlarını yılın sonuna kadar azaltma ihtimalinin düşük olduğunu açıkladı ve ardından endeks 80.000 seviyelerini test etti. Daha sonra gevşeyen endeks yine ABD’den gelen borç tavanını yükselterek temerrüt ihtimalinin 2014 yılına bırakılma kararı haberiyle birlikte tekrar

80.000 seviyelerine doğru hareketlendi. Bu açıklamalar sonrasında Euro/dolar paritesinin yükselmesiyle birlikte, dolar tüm dünyada değer kaybetti. TL karşısında da 1,96 seviyelerine gevşedi ve dövizle ilgili panik çok olumsuz bir gelişme yaşanmadığı takdirde en azından yıl sonuna kadar ertelenmiş oldu. Ötelenen sorunlarla birlikte, piyasalarda yıl sonunda Noel Baba rallisinin yaşanıp yaşanamayacağı tartışmaları yapılıyor. Biz de bu konuyu, piyasa beklentilerini ve yatırım stratejilerini HSBC Yatırım Genel Müdürü Tolga Koyuncu’ya sorduk. Eskisi gibi sert bir yıl sonu rallisi beklemeyen Koyuncu, hisse bazında ise iyi getiriler elde edileceğini kaydediyor. Reel sektör ağırlıklı bir hisse portföyü öneriyor. Koyuncu’nun değerlendirmeleri şöyle:~
Capital: 22 Mayıs’ta FED politikalarında değişikliğe gideceğinin sinyalini vermesinin ardından piyasalarda yaşanan gelişmeleri özetler misiniz? 10 yıllık yükseliş trendi sona mı erdi?
- ABD’de parasal genişlemenin ekonomi üzerinde faydalarının olduğu gözlendi. İşsizliği düşürücü, büyümeyi destekleyici, perakende satışlar kalemini artırıcı etkilerini izledik. Düzelen bazı makroekonomik göstergeler paralelinde, FED’in içinden “Parasal genişlemeyi yavaşlatıp durduralım mı? Geri dönüş başlasın mı” gibi farklı sesler çıkmaya başladı. Bu görüşler paralelinde piyasalarda, 2013 sonunda parasal genişlemenin azaltılacağı yönünde beklentiler oluştu. Bu da parasal genişlemeden en çok faydalanan emtia ve gelişen piyasalarda satışı beraberinde getirdi.

Capital: FED’in parasal genişlemede politika değişikliği ne zaman olur? 2014’e sarkar mı?
- Şu anda FED’in içinde iki grup var. İlk grup, gelen verilerin yeteri kadar pozitif olmadığını düşünüyor ve parasal genişlemenin bir süre daha devamını savunuyor. İkinci grup ise düzelen makro göstergelerin yeterli olduğunu ve yaşanan parasal genişlemenin daha farklı makroekonomik sorunlar yaratabileceğini, o yüzden bir an önce kısılmasını savunuyor. Bu iki grup arasında de-vam eden görüş ayrılığı, piyasalar üzerinde vo-latilite yaratıyor. Sonuçta 10 yıllık yükseliş trendi, parasal genişlemenin sona gelmesiyle birlikte sona eriyor. Fazla likidite er geç azaltılıp geri çekilecek. Ekim sonunda parasal genişlemede azaltılmaya gideceği konuşuluyordu, sonra beklenti aralık ayındaki FED toplantısına sarktı. Ancak ABD’deki shut down olayından sonra bunun ekonomiye maliyetinden dolayı son verilerin iyi gelmeyeceği beklentisi oluştu. Dolayısıyla piyasanın beklentisi, Mart 2014’e sarktı.

Capital: FED kararının ötelenmesiyle birlikte bor-sada nasıl bir hareket olmasını bekliyor musunuz? Noel Baba rallisi yaşanır mı?
- Geçmiş yıllarda olduğu gibi sert bir yukarı hareket olmaz. Çünkü Mart 2014’te olsa bile FED’de bir politika değişikliği beklentisi var. Faiz ve kurda satış baskısı azalmış durumda. Bu nedenle olumlu hava yaşanır ama ralli gibi beklemelığı yarıya yakın. Bankalara yönelik düzenlemeler, kârları aşağı yönlü baskılıyor. Banka beklentileri de düşünce insanların yukarı yönlü heyecanı kırılıyor. Yukarı yönlü hareket mümkün ama 93.000 zirvesini yeniden görmek zor. Reel sektör kağıtlarında bu nedenle son dönemde daha fazla hareket var.~

Capital: Müşteri portföyünün yüzde 90’ı yabancı yatırımcılar olan bir kurumun yönetici olarak, yabancıların Türkiye piyasasındaki beklentilerini değerlendirir misiniz?
- Yabancı yatırımcı, Türk hisse senetlerine hala çok ilgili. Çünkü yurtiçi dinamizm var. Şirketler, yatırım yaparak daha fazla büyüme çabası içinde. Hala büyümek için gerekli finansmanı Türk şirketleri, yurtiçinden ve dışından sağlayabiliyor. Genç nüfus, yatırım yapılabilir notumuz gibi daha birçok faktör söz konusu. Sonuçta yabancıların ilgisi de sürüyor. Tabii son 1-2 yılda not artışı beklentisiyle Türkiye, bol likiditeden en çok faydalanan ülkelerden biri oldu. Bu nedenle 22 Mayıs’tan sonra yaşanan satışlardan, en fazla yine Türkiye etkilendi. Yabancı satışları geldi. Ama bunu negatif olarak düşünmemek lazım.

Capital: Halka arzlar ne ölçüde başarılı olur?
- 2013’ te halka arzlar, ikincil halka arzlar ve blok satışlar başarılı oldu. Pegasus’ta, Ülker’de ve yine Mittal’ın Erdemir hissesi satışında bunu gördük. İyi reel sektör şirketlerine yabancıların ilgisi var. Bu dönemlerde gelebilecek iyi büyük halka arzlar başarılı olabilir.

Capital: Kurda MB’nin işaret ettiği 1,92 TL seviyeleri ne derece gerçekçi? Sizin kurda beklentileriniz nelerdir?
- 1,92 hedefini çok fazla gerçekleştirilebilir bulmuyorum. Çünkü reel sektörün döviz cinsi borcu 165 milyar dolar. Kur her aşağı yönlü hareket ettiğinde, reel sektörün borcunu kapatma veya ihtiyacını giderme anlamında döviz alması sonucunu beraberinde getiriyor. Dolayısıyla HSBC Yatırım'ın  2013 yıl sonu beklentileri   Her aşağı gelişte, reel sektörün alımıyla yukarı yönlü hareket yaşarız. Bizim yıl sonu dolar kuru beklentimiz de 2,00 TL seviyesinde. Yine de kurun 2,00 TL’nin altında olması, reel sektörü rahatlattı. Çünkü 2,05’lerin üzeri vardı.

Capital: Faizde beklentiniz nedir? MB’nin olası faiz politikaları yıl sonuna kadar nasıl olabilir?
- Faiz tarafında daha pozitifim. ABD’de 10 yıllık gösterge tahvilin faizi, yüzde 3’lü seviyelerden aşağı gevşedi. Yüzde 2,5-2,7 aralığında seyrediyor. Bu nedenle gösterge bonoda yüzde 8’ler civarında rahat bir süreç geçirmesini bekliyoruz. Enflasyonda yüzde 8 beklentimiz nedeniyle gösterge tahvil faizinde daha aşağı seviyeleri çok fazla mümkün görmüyoruz. ABD faizleri yukarı yönlü gitmediği sürece, Türkiye’de yüzde 9-10’lu bono faizi görmeyiz. Ancak 8,8’li seviyelere, enflasyon rakamları beklenenden kötü gelirse çıkabilir.~

Capital: Altında beklentiniz nedir? Altına şu anda yatırım yapılabilir mi?
- Türkiye’de altın fiyatlarını belirleyen iki faktör var. Altının dolar/ons fiyatı ve dolar/TL kuru. Ons fiyatının 1.350 dolardan tekrar 1.550-1.600 dolar seviyelerine gelmesi zor. Çünkü Bernanke'nin görevini devretmesinden sonra FED tarafından parasal genişleme sürecine son verilecek. Buna göre de altının yükseleceğini beklemek doğru değil. Ortadoğu’da bir karışıklık olursa trade amaçlı bir yukarı hareket olabilir, bu da kalıcı olmaz. Dolar/TL’de ise 1,95-2,00 seviyeleri beklentimiz var. Bu seviyelerin üzerini çok fazla beklemiyoruz. Bu iki nedenle altında kısa vadede bir getiri beklemiyoruz.

Capital: Yılın sonuna kadar ABD dışında piyasaları etkileyebilecek önemli dış faktörler var mı?
- Bütün dünya piyasaları son dönemde bankacılık sistemindeki faiz hadlerini ve kredi durumunu daha fazla takip ediyor. AB tarafında bir canlanma var. Ancak Çin'deki gelişmeler, kısa vadede piyasalar açısından daha etkili. Çin'de büyümede yavaşlama eğilimi var gibi ancak yavaşlamanın daha fazla derinleşmesini beklemiyoruz.

Capital: Yılın sonuna kadar piyasaları etkileyecek önemli iç faktörler var mı?
- Üç başlık piyasalar üzerinde etkili olabilir. Siyasi tarafta yerel seçimler ve sosyal gelişmeler izlenecek. Seçimler sürecinde sosyal toplumsal olaylar hız kazanacak mı, ona bakılacak. Barış süreciyle ilgili negatif gelişmeler de piyasalara yansıyabilir. Daha minör olarak da Suriye'deki gelişmelerin şu anki durumdan çıkıp daha farklı bir boyuta gidiyor olması, piyasaları rahatsız eder. Yine makro olarak bakıldığında, dolar kuru yukarı yönlü hareket ettiği için piyasalar rahatsız olabilir. Çünkü kurda hareket oldu, hammadde ve ara mamullere zamlar geldi. Bu, şirketlere yukarı yönlü fiyat artışı baskısı yapıyor. Yılın sonunda beklentilerin biraz üzerinde yüzde 8'li enflasyon seviyeleri görülebilir, sürpriz olmaz.

Yeni dönemin 6 önemli rakamı
1- Yukarı yönlü hareket mümkün ama 93.000 zirvesini yeniden görmek zor.
2- Dolarda 1,92 hedefini gerçekleştirilebilir bulmuyorum. Çünkü reel sektörün döviz borcu 165 milyar dolar.
3- Bizim yıl sonu dolar kuru beklentimiz 2,00 TL seviyesinde.
4- ABD faizleri yukarı yönlü gitmediği sürece, Türkiye’de yüzde 9-10’lu bono faizi görmeyiz.
5- Ons fiyatının 1.350 dolardan tekrar 1.550-1.600 dolar seviyelerine gelmesini beklemiyoruz.
6- Yılın sonunda beklentilerin biraz üzerinde yüzde 8’li enflasyon seviyeleri görülebilir, sürpriz olmaz.~

HSBC YATIRIM IN TAVSİYE LİSTESİNDEKİ 6 HİSSE
BANK ASYA
0.6x PD/DD oranıyla sektördeki en ucuz çarpanlara sahip. Takipteki alacaklarını son yıllarda daha fazla kontrol altına aldı. Bu faktörlerle birlikte daha da cazip hale geldiğini düşünüyoruz.
BİM
Perakende sektöründeki hızlı büyümeyi istikrarlı kâr marjıyla takip eden BİM’i, cazip bir iş modeline sahip olmasından dolayı beğenmeye devam ediyoruz.
HALKBANK
Sektördeki en yüksek kârlılığa sahip olmasıyla birlikte düşük kredi mevduat oranı ile ön plana çıkıyor. Diğer yandan sektördeki beklenen yeni düzenlemelere karşı en dayanıklı bilanço yapısına sahip olmakla beraber değerleme açısından oldukça cazip buluyoruz
KARDEMİR
Kapasite artırım ve maliyet azaltıcı yatırımların tamamlanmasıyla önümüzdeki yıl sonu itibarıyla güçlü kârlılığa ulaşmasını bekliyoruz. THY Yüksek büyüme sergileyen Türk havacılık sektörüne en cazip doğrudan yatırım imkanı sunmasından ve üstün büyüme hızından dolayı beğeniyoruz.

REEL SEKTÖR ÖNE ÇIKACAK
Önümüzdeki dönemde genel olarak bankacılık dışı hisselerin banka hisselerine kıyasla daha fazla göz önünde tutulması gerektiği değerlendirmesini yapan Tolga Koyuncu, bunu da 4 temel nedene bağlıyor:
1) Bankacılık sektöründe büyümeyi yavaşlatacak yeni regülasyonlar söz konusu. Son dönemde kredi kartına yönelik regülasyonlar gündeme geldi. Sektör temsilcileri de bu tarz uygulamaların sektörün kârlılığını aşağı yönlü baskıladığını söylüyor.
2) 2014’te takibimizdeki banka dışı sektörler için daha yüksek kâr büyümesi öngörüyoruz. Bankacılık sektöründe yüzde 2, banka dışı kesimde yüzde 10 net kâr artışı tahmin ediyoruz.
3) Euro Bölgesi’nde toparlanma beklentimiz var. İhracatçı ve bölgede dövize dayalı operasyonu bulunan şirketler açısından bu cazip bir durum.
4) Son günlerde TL’deki güçlenmenin banka dışı kesimin son çeyrek kârlarını olumlu etkileme potansiyeli söz konusu.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz