400 milyon dolarlık yazılım ihraç ettik

Müjdat Altay, oluşturdukları Ar-Ge biriminin dünyadaki en güçlü ilk 10 VolP Multimedya laboratuvarından biri olduğuna dikkat çekiyor.

1.11.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
400 milyon dolarlık yazılım ihraç ettik
Netaş, Türkiye'nin bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki en önemli şirketlerinden birisi. Özellikle Ar-Ge'ye yaptığı yatırımlarla dikkat çeken ve 200’den fazla küresel operatöre yazılım çözümleri geliştiren şirketin hedefleri de büyük. Netaş CEO’su Müjdat Altay, temel misyonlarını 'Türkiye için çalışmak', vizyonlarını da 'Türkiye’nin küresel teknoloji markası olmak' şeklinde belirlediklerini ifade ediyor. Altay, Ar-Ge birimindeki mühendislerinin geliştirdiği yazılımlarla son 10 yılda toplam 400 milyon dolarlık yazılım ihracatı gerçekleştirdiklerinin de altını çiziyor.

Son 7 yılda yıllık ortalama yüzde 25 büyüyerek Türkiye’nin en büyük sistem entegratörü konumuna gelen Netaş'ta başarının en önemli sırrı Ar-Ge birimi. 700 kişilik Ar-Ge ekibi tamamen Türk mühendislerinin katklılarıyla ihracata ve iç pazara yönelik ürünler geliştirirken, şirketin cirosunu da 300 milyon doların üzerine taşıdı. Kendileri için inovasyonun çok önemli bir konu olduğunun altını çizen Netaş CEO’su C. Müjdat Altay, inovasyonun bilgi ve iletişim teknolojilerinde ilerlemenin tetikleyicisi olduğuna inandıklarını kaydediyor. Altay, oluşturdukları Ar-Ge biriminin dünyadaki en güçlü ilk 10 VolP Multimedya laboratuvarından biri olduğuna da dikkat çekiyor.

Netaş'ın ihracat performansından bahseder misiniz? Nereden nereye geldiniz?
Netaş kurulduğu günden bu yana, yani 1967’den bugüne, Türkiye’de telekomünikasyon alanında daima ilklerin ve yeniliklerin öncüsü oldu. Şirketimiz, son yıllarda yaptığı ciddi yatırımlarla, önemli bir değişim sürecini başarıyla yürüterek, Türkiye’nin en büyük sistem entegratörü konumuna geldi. Son 7 yıllık süreçte, yıllık ortalama yüzde 25 büyüme başarısı göstererek, bugün 300 milyon doların üzerinde bir büyüklüğe ulaştık. Ar-Ge birimimizdeki mühendislerimizin geliştirdiği yazılımlarla son 10 yılda toplam 400 milyon dolarlık yazılım ihracatı gerçekleştirdik. Netaş gösterdiği performansla aynı zamanda 2012 yılı sonunda Türkiye’nin en hızlı büyüyen bilişim şirketi oldu.

2013 yılı da Netaş tarihinde önemli bir dönüm noktasını ifade ediyor. Zira Netaş olarak, bugüne kadar bilişim teknolojilerindeki her yenilikle birlikte kendimizi yenilemeyi, değişimi en hızlı şekilde özümseyip bilgi birikimimizle harmanlayarak yönetebilmeyi ve Türkiye için katma değer yaratmayı başardık. Değişim ve inovasyondan güç alarak, “küresel sistem entegratörü” olma stratejimize de uygun bir hamleyle, son yıllarda yaşadığımız değişim ve gelişimi de destekler nitelikte, Kurtköy’deki yeni Genel Müdürlük ve Teknoloji Merkezimiz’e taşındık. Dünya çapında bir teknoloji şirketinin ihtiyaç duyacağı her türlü altyapı özelliklerine sahip yeni binamızın, Netaş’ın yaratıcı ve yenilikçi kimliğini çok doğru bir şekilde yansıttığı inancındayız.~
Netaş’ın bu başarılarının altındaki en önemli neden nedir?
Netaş’ın bu başarısının arkasında, Ar-Ge biriminin sahip olduğu yetkinlikler kilit rol oynuyor. Bugün tamamen Türk mühendisinin becerisi ve gücüyle dünya ile yarışacak hatta dünyada öncü olacak çözümleri, öz kaynaklarımızla ve ülkemize katma değer yaratacak şekilde kendi bünyemizde geliştiriyoruz. Sektörde fark yaratan bu yetkinliğimizi DNA’mıza işlemiş ve şirket kültürümüzün en önemli yapıtaşlarından birini oluşturan inovasyondan alıyoruz. Temel misyonumuz Türkiye için çalışmak ve vizyonumuz da, Türkiye’nin küresel teknoloji markası olmak... Bilişim ve teknoloji danışmanlığı, donanım, sistem ve uygulama yazılımı, ağ çözümleri tasarımı-satışı ve satış sonrası destek hizmetleri, dış kaynak kullanımı servisleri gibi çok çeşitli yetkinliklerden oluşan iş modelimiz ile 2013 sonu itibarıyla ciromuzu daha da artıracak, hedeflerimize bir adım daha yaklaşacağız.

Hedefimiz, bugün Türkiye’de kamu ve başlıca dikey sektörler için geliştirdiğimiz özgün teknoloji çözümlerini kısa sürede ihraç eder hale gelerek, bu çözümleri ekonomimiz için de bir değer haline getirmek. Türkiye’nin kendisine çizmiş olduğu ekonomik vizyon kapsamında hedeflerine ulaşabilmesi için, sadece iç pazarın değil, dış pazarların da teknoloji, çözüm ve servis ihtiyacına cevap verebilecek bölgesel bir bilişim üssü haline gelmesi gerekiyor. Biz Netaş olarak, Türkiye’nin bu sıçramayı gerçekleştirmesine önemli katkılar sağlayacağımıza inanıyoruz.

En çok ihraç ettiğiniz ürünler nelerdir?
Netaş’ın ihracat ürünü elbette ki “yazılım”. Yazılım, yarattığı katma değerle ülke ekonomisinin gelişmesinde, bilişim sektörünün dışa bağımlılığının azaltılmasında kilit role sahip. Zira diğer birçok sektörde gerçekleştirilen ihracatın tersine, yazılım ihracatında ithalata bağımlı bir durum söz konusu değil ve bu durum ekonomiye yüzde 100 katma değer olarak yansıyor. Ülkemizin 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmasında katma değeri yüksek, yetkin ve nitelikli insan kaynağının emeği ile ithalat girdisi olmayan yazılım üretmekten gurur duyuyoruz. Bunu da Türkiye’nin ilk 500 bilişim şirketi araştırmasında, son 6 yılda 3 kez “Yazılım İhracatı Şampiyonu” olarak taçlandırdık.

Netaş Türkiye’nin bilgi ve iletişim altyapısının gelişmesinde her zaman öncü oldu. 40. yaşını gururla kutladığımız Ar-Ge’nin önemini uzun yıllar önce kavrayarak yatırımlarımızı sürdürdük. Gündemimiz, her zaman sektörde ve son kullanıcı nezdinde fark yaratacak çözümleri, müşterilerimize değer katacak “yeni” teknolojileri tasarlamak ve pazara sunmak. Bu doğrultuda, telekom, finans, kamu, enerji, sağlık, spor ve KOBİ gibi başlıca dikey sektörlere yönelik özgün projeler geliştiriyoruz. Ülke ekonomisinin kalkınmasında ve milli gelirin artmasında kritik başarı faktörünün, ülkelerin kendi teknolojilerini üretebilmesi olduğu inancıyla, 2013 yılında çok sayıda fark yaratacak proje üzerinde çalışmalarımızı sürdürdük ve dünya çapında ses getirecek pek çok yeni projeye başladık.

Peki ihracatta en büyük pazarlarınız neresi?
Ar-Ge ekibimizle, 200’den fazla küresel operatöre yazılım çözümleri geliştirmekten gurur duyuyoruz. Bu operatörler başta Kuzey Amerika olmak üzere, Avrupa, Asya-Pasifik ve Güney Amerika’da faaliyet gösteriyorlar.~
İrlanda, ABD, Japonya ve Avusturya gibi ülkelere yaptığımız yazılım ihracatının yanı sıra, Asya-Pasifik ülkelerinden Bangladeş, Nepal, Türki Cumhuriyetler’den de özellikle Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan ve Kuzey Afrika’daki ülke ve kurumlara, kamu ve savunma sanayisine, teknoloji danışmanlığından satış sonrası desteğe kadar uçtan uca katma değerli çözümlerle hizmet veriyoruz. Bu doğrultuda, 2012 yılının Temmuz ayında, Kazakistan’ın Almaty şehrinde, sermayesinin tamamı Netaş’a ait olan “Netaş Telecom LLP” şirketini kurduk.

"Ciromuzu 4 kat arttırdık"
2012 yılında 550 milyon TL satış geliri elde ettik. Bilişim sektörünün lider sistem entegratörü olarak, müşterilerimize sunduğumuz, kârlılığı ön planda tutan, maliyet ve rekabet avantajı kazandıran çözümlerimizle büyümeye devam ediyoruz. Hedeflerimiz doğrultusunda telekom, finans, enerji, sağlık, KOBİ, kamu, savunma gibi farklı dikey sektörlerde derinleşmekten ve son 6 yılda ciromuzu dört kat artırmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.

Uyguladığımız büyüme stratejisinin temelini, sistem entegrasyonu alanındaki kesintisiz, güvenilir ve güçlü yaklaşımımızı sürdürerek, katma değerli çözümler üretmek ve geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, yeni nesil altyapı platformlarına yatırım yapmak oluşturdu. Bu stratejimize paralel olarak, 201 3 yılı satış gelirlerimizde, dolar bazında yüzde 4 artış bekliyoruz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz