Türkiye'den start up manzaraları

14.09.2017 15:39:000
Paylaş Tweet Paylaş
Türkiye'den start up manzaraları

Türkiye’de melek yatırımcılığın gelişmesi ve yatırım yapmak için kaliteli girişimler aramaya başlanmasıyla birlikte start up dünyasında farklı örnekler ortaya çıktı. Eskiden başarılı start up olarak gösterilen örnekler genelde Amerika’da popüler olan işlerin Türkiye versiyonları veya e-ticaret uygulamalarıyken şimdi yalnızca Türkiye’ye değil dünyaya yeni işler yapan girişimler var. Bunlardan Türkiye’de yatırım aldıktan sonra başta ABD olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinden de yatırım alabilenler de gözleniyor.

TEKNOLOJİ YARATAN START UP’LAR

Perakende için görüntü tanımlama uygulamaları sunan Vispera, böyle bir örnek. İmge işleme, bilgisayar görüşü, görüntü tanıma, istatistiksel öğrenme ve veri madenciliği teknolojilerini kullanan Vispera, market raflarındaki hızlı tüketim ürünlerinin takip bilgilerini otomatize ederek işliyor ve raporluyor. Vispera, Türkiye’de Keiretsu Forum’dan 600 bin dolarlık yatırım aldıktan sonra ABD’de Keiretsu Capital’de yatırım alarak değerlemesini 12 milyon dolara çıkardı. Çeşitli teknolojileri spesifik bir amaç için kullanırken kendi özgün kodlarını yaratan, pazarda yoğun emekle yapılabilen bir ihtiyacı ortaya çıkaran ve evrensel uygulanabilirliği olan bir iş geliştiren Vispera girişim düzeyinin geldiği noktayla ilgili çıtayı yükselten bir şirket. Türkiye’de çok sayıda şirket araç filosu var. Bu araçların benzin harcaması şirketler için önemli bir masraf kalemi. Trafik güvenliği açısından da örnek bir noktada sayılmayız. Araç telemetrisi alanında çalışan ve ileri seviye sürücü destek sistemleri geliştiren iUGO Teknoloji, araçlara taktığı bir cihazla sürücü davranışlarıyla ilgili verileri topluyor. Makine öğrenmesi ve algoritmalar yoluyla işlediği verileri kullanarak hem sürüş güvenliğinin artmasına hem yakıt tasarrufuna katkıda bulunuyor. Dünyada araç kara kutusu olarak da adlandırılan araç veri kaydedicilerine büyük ilgi var. Bu cihazların kullanımı yakın zamanda hem Avrupa’da hem ABD’de yasal bir zorunluluğa dönüşebilir. Aynı zamanda sigorta şirketleri için de farklı iş modelleri ortaya çıkacaktır. Perakendeyi ve özellikle tekstil/konfeksiyon sektörünü hedefleyen Taglette’nin geliştirdiği çeşitli ürünler var. RFID mikroçipler ve antenler sayesinde ürünlerin mağazadaki konumlarına ulaşmak, stokları gerçek zamanlı bilmek, müşteri ilgisini analiz etmek ve mobil uygulama üzerinden kasaya gitmeden alışveriş yapmak şirketin çalışma alanları. Fiziksel mağazalarda zaman zaman kasalarda ciddi kuyruklar oluşabiliyor. Dolayısıyla bu konuda müşterinin hayatını kolaylaştırmak önemli. Yakın geçmişte Amazon da Seattle’da müşterinin mağazaya girerken Amazon-Go uygulamasını çalıştırdığı ve alacaklarını alıp yürüyüp çıktığı deneysel bir mağaza açtı. Amazon-Go’da IoT, görüntü işleme, makine öğrenmesi ve yapay zeka teknolojileri kullanılıyor. Türkiye’den kasasız alışveriş konusunda bir girişim de Buy Buddy. Taglette Keiretsu Forum’dan, Buy Buddy ise 500 İstanbul’dan yatırım aldı. 

DÜNYAYA YENİ İŞLER

Bankacılıkta Türkiye’nin çok inovatif olduğunu hep söylüyorum. Finansal inovasyonlar denilince akla hemen fintech geliyor. Oysa Türkiye’de bugüne kadar yapılan en müthiş finansal inovasyon olan taksitli kredi kartının teknolojiyle hiçbir ilgisi yok. Fintech tarafında Türkiye’den ilginç bir start up; cep telefonunu POS Cihazına dönüştüren ÖdeAl. Pahalı POS cihazları ve cep telefonunun pratikliği düşünülürse iyi bir hizmet düzeyi tutturabildikleri takdirde özellikle küçük işletmelerde çekiş yakalayabilecek bir şirket. Türkiye’de 3D baskının önde gelen şirketi Zaxe ,bu konuda her geçen gün işini ve teknolojisini geliştiriyor. İkinci yatırım turunda 1 milyon TL yatırım alan Zaxe, global bir genişlemeyi de gözüne kestirmiş durumda. Çok ilgimi çeken bir start up da bir seyahat ilham motoru olan Flyler. Flyler’a nereye gitmek istediğinizi değil tatilde ne yapmak istediğinizi yazıyorsunuz, o hem size yerler öneriyor hem bu yerleri bilen gezginlerin önerileriyle neler yapabileceğinizi. Bildiğim kadarıyla dünyada başka örneği yok. Dünyaya yeni şeylerin Türkiye’den çıkmasını çok seviyorum. Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinde pazarlama, mimarlık, mobilya gibi alanlarda çözümler sunan Pandora da ilgi çeken start up’lardan biri. Özellikle inşaat projeleri gibi uygulamalarda müşterinin evin bitmiş halini deneyimlemesi önemli. Bu teknolojilerle bu artık mümkün. AR ile de ürünler hakkında detaylı bilgi önünüze gelebiliyor. Türkiye’de girişimci yaşı da çok düştü. Ne mutlu ki inovatif çalışmaları özendiren Maker Atölyeleri, yaz kampları ve daha birçok faaliyet var. Eskiden ebeveynler çocuklarını girişimciliğe değil girip bir şirkette çalışmaya özendirirdi. Şimdi bu da zayıflıyor. Örneğin 17 yaşındaki Galip Sina Berik, Türkiye’de bir oyun öğrenme pazaryeri olan eSport Akademi’yi başlattı.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜMÜNÜ GÖRÜNTÜLE

Yorum Yaz