Üniversitelinin Rüya Şirketleri

Bazıları henüz eğitimin başında, bir bölümü son sınıfta… Hepsinin kafasında iyi bir eğitim, umut veren bir iş fırsatı ve kariyer kapısı var. Holding, bilişim, banka, gıda ve diğerleri… ...

1.06.2004 03:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Bazıları henüz eğitimin başında, bir bölümü son sınıfta… Hepsinin kafasında iyi bir eğitim, umut veren bir iş fırsatı ve kariyer kapısı var. Holding, bilişim, banka, gıda ve diğerleri… “Üniversitelinin İdeal Şirketleri 2004” araştırması, bu konudaki en yeni saptamaları ortaya koyuyor. Adecco’nun katkılarıyla hazırlanan araştırma, Türkiye’de en çok tercih edilen şirketleri ve 2003 yılına kıyasla değişimi ortaya koyuyor.  
 
Türkiye’de 1.5 milyon düzeyinde öğrenci üniversiteye gidiyor. Özel ve vakıflarla birlikte Türkiye’deki üniversite sayısı 100’ü buluyor. Yılda 200 bin kişi ise üniversiteden mezun oluyor. Mezunların önemli bir bölümü daha üniversiteye giderken kariyerleri için planlar yapıyor. Dönemsel işler ve stajlarla mezun olduklarında hangi şirketlerde çalışmak istediklerine karar vermeye çalışıyorlar. Ancak, binlerce kişi günün birinde çok iyi bir şirkette  çalışmayı, iyi bir ücret almayı hedefliyor. Bu amaca ise ancak “hayallerindeki” şirketle ulaşabileceklerine inanıyorlar.  
 
Capital Dergisi “Üniversitelilerin İdeal Şirketleri” araştırmasını son iki yıldır bu amaçla gerçekleştiriyor. Dünyada ise böyle araştırmalara çok sık rastlanıyor. Hatta İsveçli kuruluş Universum bu çalışmayı bütün Avrupa ülkeleri için ayrı ayrı yapıyor. Capital, bu önemli araştırmayı, 2004 yılında yine dünyaca ünlü insan kaynakları şirketi Adecco ile gerçekleştirdi. İnternet üzerinden, www.capital.com.tr adresinden gerçekleştirilen “Üniversitelilerin İdeal Şirketleri” araştırmasının bu yıl ki sonuçları önemli mesajlar içeriyor.  
        
Araştırmanın mesajları  
 
“Üniversitelilerin İdeal Şirketi” araştırmasını gerçekleştirenlere göre araştırmadan şu önemli mesajlar çıkıyor.  
 
* Sabancı Holding, Koç Holding ve Turkcell geçen yıl olduğu gibi bu yılda üniversitelerin hayalindeki ilk üç şirket. Öğrenciler, mezun olduklarında en çok bu 3 dev şirkette çalışmak istediklerini belirtiyorlar.  
 
* Geçen yıl ki araştırmada 6. sırada yer alan Arçelik, bu yıl 4. sıraya yükseldi. Bunda, Arçelik’in dünyada gösterdiği başarı ve “Çelik” kampanyasının rolü büyük oldu. Ülker ise bu yıl iki basamak gerilerek 10. sırada yer aldı. Garanti Bankası ise geçen yıl10. iken, bu yıl 8. sıraya yerleşti.  
 
* 2003 yılındaki araştırmada 19’uncu sırada yer alan Doğan Grubu ise bir basamak üste çıkarak 18’inciliğe oturmuş.  
 
* Yıldızı parlayan, öne çıkan ve geleceği parlak olan şirketler burada kendini açıkça ortaya koyuyor. Bu çalışmayı bir “trend seter” olarak da görmek mümkün.  
 
*  Geleceğin yöneticilerinin gözüyle şirketlerin “itibari”ndaki değişim bu araştırmayla çok kolay saptanabiliyor. Çünkü, sıralama her yıl değişiyor. Son yıllarda yaşananlar, özellikle Arthur Andersen’in başına gelenler, danışmanlık şirketlerine yönelik ilgiyi azaltmış görünüyor.  
* Bu araştırmalar gelecek vaat eden öğrencileri çekmek içinde önemli.Öğrenciler, ilk sıralardaki şirketlere girmek için büyük çaba sarf ediyor.  
 
Avrupa’nın hayal şirketleri  
 
Universum’un yaptığı araştırma her ülkenin ideal şirketinin farklı olduğunu ortaya koyuyor.  
İsviçre’deki “İdeal” şirketler listesinde ulusal kurumların ağırlığı var. Credit Suise First Boston ön sıralarda. Hollanda’da Philips, KLM, Heineken gibi ulusal şirketler ön planda. Fransa’ya gelindiğinde tablo değişiyor. Accenture, McKinsey gibi ABD’li şirketlerde listede yer alıyor. Air France ve Danone gibi Fransız şirketleri de en çok tercih edilenler arasında yer alıyor.  
 
İngiltere’de durum biraz farklı. Burada bir devlet kurumu olan “Foreign and Commonwealth Office” üniversitelilerin ideali. Ancak McKinsey ve PricewaterhouseCoopers gibi danışmanlık şirketleri de listede yer alıyor.  
 
ABD’ilerin tercihleri ise tamamen farklılık gösteriyor. ABD’de ideal şirket araştırmaları üniversite mezunları ve MBA’liler olmak üzere çoğunlukla iki ayrı kategoride gerçekleştiriliyor.  
 
Her iki çalışmadan ise farklı sonuçlar ortaya çıkıyor. Üniversite mezunları 3M, IBM, Walt Disney gibi şirketleri tercih ediyor. MBA öğrencilerinin ilk sıralarında daha çok danışmanlık şirketleri var. McKinsey, Accenture gibi dünyaca ünlü danışmanlık şirketleri ABD’de ideal şirketlerin başında geliyor.  
 
Türkiye’de tablo nasıl değişti?  
 
“Üniversitelilerin İdeal şirketleri” araştırması Türkiye’de iki yıldır gercekleştiriliyor. Capital, bu çalışmayı, Türkiye’nin önde gelen danışmanlık şirketlerinden Adecco’nun sponsorluğunda yayınlıyor.  
 
Araştırma www.capital.com.tr sitesi aracılığıyla gerçekleştirildi. Öğrencilerin katılımını sağlamak için öğrenci kulüpleriyle işbirliğine gidildi. Organizasyonlar düzenlendi. Sonuçta Türkiye’nin dört bir yayından 800 kişi katıldı. Öğrenciler “Mezun olduğunuzda hangi üç şirkette çalışmak istersiniz?” sorunu yanıtladılar.  
 
Bu soruya verilen yanıtlar, ağırlıklarına göre bilgisayar ortamında değerlendirildi ve geçen yıl olduğu gibi bu yılda “Üniversitelilerin İdeal 50 Şirketi” listesi ortaya çıktı. Bu yıl ki ilk 50 şirket incelendiğinde 10’unun “holding” olduğu dikkat çekiyor. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda listede 7 teknoloji şirketi bulunuyor. Listedeki ilginç sonuçlardan biri de 3 şirketin birbirinin yerine geçmiş olması. Unilever 4.’lükten, 5.’liğe, Arçelik 6.’lıktan 4.’lüğe, Microsoft ise 5.’likten 6.’lığa geçti.  
 
IT sektörü cazip geliyor  
 
Microsoft Kurumsal İletişim Direktörü Ebru Çapa, Microsoft’un üniversitelinin “ideal şirketleri” arasına girmesini birkaç nedene bağlıyor. Çapa, “Sektör çok cazip. Ayrıca, uluslar arası bir şirketiz ve çok sayıda nitelikli insanı barındırıyoruz. Gelecek için iyi bir adım” diye konuşuyor. Çapa,  Microsoft’un çalışanlarına sağladığı yan haklara dikkat çekerek şöyle konuşuyor:  
“Çalışanlarımızın eğitim, cep telefonu, dizüstü bilgisayar, pozisyona göre araba, sağlık ve hayat sigortası imkanları var. İnsan kaynakları stratejimiz en iyi insanları en doğru rollerde çalıştırmak temeline dayanıyor. Performansları doğru yönetiyoruz.”  
 
Uluslararası bir şirket konumumda olan Arçelik, teknoloji yatırımı, yenilikçi anlayışı ve sektördeki güçlü konumuyla dikkat çekiyor. Ayrıca, Türkiye’nin en büyük özel sektör kuruluşu unvanına sahip. Koç Holding kuruluşu olması ve kurumsallığıyla üniversiteli öğrencilerin ilgisini çekiyor.  
 
Arçelik’in insan kaynakları stratejisi, “doğru işe doğru kişilerin alınması, çalışanların gelişimi ve motivasyonun yüksek tutulması” prensiplerinden oluşuyor.  
 
Koç sürekli büyüyor  
 
Üniversite öğrencilerinin çalışacakları şirkette aradığı kriterlerin başında “dinamik bir çalışma ortamı ve farklı kariyer olanakları” geliyor. Koç Holding, hızlı ve sürekli büyüme stratejisi ile yeni mezunlara önemli fırsatlar sunuyor. Kurumsallık, güvenilirlik, çalışma ortamı, kişisel gelişim imkanları, farklı fonksiyon ve şirketlerde çalışma olanağı  öğrencileri cezp ediyor.  
Koç Holding, her yıl Nisan-Haziran aylarında, “Yetkinlik Bazlı İşe Alma ve Yerleştirme”  sistemiyle yeni mezun ve en fazla iki yıl tecrübeli adayları değerlendiriyor. Üniversite öğrencileri arasında büyük ilgi gören bu süreç dahilinde  Koç Holding’in farklı departmanlarına girilebiliyor.  
 
Unilever Türkiye İnsan Kaynakları Müdürü Cezmi Özkunt ise Unilever’in mesleki gelişimin yanında kişisel gelişime de önem verdiğini söylüyor. Farklı fonksiyonlar içinde ve değişik ülkelerde çalışma fırsatları sunduklarını belirterek “ Çalışanlarımız  kişisel tercihleri, kariyer hedefleri ve organizasyonel imkanlar çerçevesinde hemen her bölümde ve 70’den fazla Unilever ülkesinde, her seviyede görev yapabilirler” diyor.  
 
DONANIM KAZANDIRAN ŞİRKETLER TERCİH EDİLİYOR  
 
Pembe Candaner /Adecco Türkiye Genel Müdürü  
 
Adecco Türkiye Genel Müdürü Pembe Candaner, ilk sıralarda yer alan şirketlerin kurumsal, itibarı yüksek, kamuoyunda bilinirliği olan şirketler olduğuna dikkat çekerek şunları söylüyor:  
 
TÜRK ŞİRKETLERİ ARTIYOR  
 
İlk 10 içerisinde yer alan şirketlerin 8’i Türk firmasından oluşuyor. Bu da Türk firmalarının, başarılı çok uluslu muadilleri gibi kurumsallaşma, profesyonelleşme, teknolojik yatırım, modern yönetim sistemlerinin uygulanması, sürdürülebilir büyüme, uluslararası pazarlarla entegrasyon gibi konularda aşama kaydettiğini gösteriyor.  
 
DONANIM KAZANDIRAN LAR  
 
Üniversiteliler kendilerine donanım kazandıran şirketleri tercih ederek, kariyerlerine iyi başlamak istiyorlar. Kamuoyu bilinilirliği yüksek şirketler tercih ediliyor. Çünkü, itibarı yüksek kurumlar, güçlü bir aidiyet duygusu veriyor ve sosyal çevrelerinde onlara saygınlık kazandırıyor. Eğitim yatırımları, kişisel gelişim için sağlanan olanaklar bir diğer önemli nokta.  
 
YABANCI ORTAKLI ŞİRKETLER  
 
Çalışılan firmanın çok uluslu ya da yabancı ortaklı olması ileriki aşamalarda uluslararası kariyerin, yurt dışında çalışmanın kapısını araladığı için önem kazanıyor. İstihdam olanaklarındaki daralma ve böylece üniversite mezunları arasında artan rekabet göz önünde bulundurulduğunda ücret belirleyici bir kriter olmaktan çıkıyor.  
 
GELECEĞE HAZIRLIK  
 
Gençler ilk aşamada kendilerini geleceğe hazırlayacak bir kurumda çalışmak istiyorlar. Şirketlerin üniversitelerde farkındalık yaratmaları ve kariyer olanaklarını güçlü bir şekilde aktarmaları gerekiyor. İletişim stratejisini güçlendiren şirketler öne çıkıyor.   Şirketler daha iyi kadrolarla çalışmak ve rekabet güçlerini arttırmak için kendilerini pazarlamak durumundalar.  
 
MOBİL İLETİŞİM GELECEĞİ TEMSİL EDİYOR  
 
Selen Kocabaş / Turkcell İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı  
 
Turkcell İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş Turkcell’in tercih edilen şirketler arasında yer almasını şöyle değerlendiriyor:  
 
“Faaliyet alanı açısından bugünün en dinamik ve verimli çalışma alanlarını bünyesinde barındırıyor. Mobil iletişim,  hem telekomünikasyon hem de medyada geleceği temsil ediyor. Şu anda Turkcell abonelerinin sayısı sabit hat abonelerinin sayısını aşmış durumda.”  
Telekomünikasyon hizmetlerinin GSM’e kaydığına dikkat çekerek “Bu kayışın önümüzdeki yıllarda hızlanarak süreceğini ve telekomünikasyonun tamamının mobil hale geleceğini öngörebiliriz. Benzer bir durumu, medya açısından da gözlemlemek mümkün. Özellikle cihazların gelişimine paralel olarak, GSM şebekeleri giderek artan oranda bilgi, eğlence ve haber platformlarını destekleyen altyapılara dönüşüyor.”  
 
Turkcell’in üniversitelilerin ideal şirketleri arasında yer almasında şirketin iç yapısı da etkili.  Büyük tüketici markası olmasının yanı sıra Turkcell, iç ve dış borsalara kote bir şirket. Taşıdığı sorumluluklar ise şirketin sağlıklı bir iç yapıya sahip olmasını zorunlu hale getiriyor.  

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz