Ödüllü fabrika avantajı

Green Business, Türkiye’nin bol ödüllü çevreci tesislerini araştırdı. Onlara ödül getiren yaklaşımlarını ortaya koydu.

1.06.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Ödüllü fabrika avantajı
Onlar sadece üretmiyor, üretirken tüm süreçlerini çevreye en az zarar verecek şekilde yeniden düzenliyorlar. Tüm kaynakların optimum şekilde kullanılmasını iş öncelikleri arasında tutuyorlar. Sürdürülebilir üretim peşinde çok sayıda proje gerçekleştiriyor ve paydaşları için olduğu kadar toplum için de en büyük değeri yaratmaya çalışıyorlar. Çevre konusundaki örnek yaklaşımlarıyla bu alanda çeşitli ödüller almış üretim tesislerinden söz ediyoruz.... Green Business, Türkiye’nin bol ödüllü çevreci tesislerini araştırdı. Onlara ödül getiren yaklaşımlarını ortaya koydu.

ürdürülebilir olmak, üretimin her aşamasında kritik önem taşıyor. Bu durum sadece çevreyle ilgili de değil... Şirketler, kendi kaynaklarını optimum şekilde kullanmak ve maliyet avantajı sağlamak amacıyla da bu konuya dikkat ediyor. Bu konuda bazı şirketlerin yaklaşımları ise daha fazla takdir topluyor. Hatta çeşitli ödüllere layık görülüyorlar.

Tabloyu görmek için görsele tıklayın.
Bugün sektöründe lider birçok şirketin üretim tesislerine bakıldığında neredeyse her birinin en az birkaç ödüle sahip olduğu görülüyor. Alınan ödüller, tesislerin sadece çevreye duyarlılığını ya da kaynakları koruma korusundaki sorumluluğunu göstermiyor. Aynı zamanda şirketlerin müşterileri ve paydaşları nezdinde itibarını da artırıyor. Bu ödüllü tesisler, kârlılıkta rakiplerinin önüne geçerken yüksek verimlilik ve performanslarıyla da açık ara fark atıyorlar. Tabii çevreye verilen hasarın minimum düzeyde olması, kaza oranlarının düşük olması da ödüllü fabrikaların yine en önemli kazanımları arasında yer alıyor. İşte Türkiye’de alanında önde gelen ödüllü tesisler ve onlara ödül getiren sırları...

ÇEVRESEL ETKİLER KONTROL ALTINDA
İlaç sektörünün lider şirketi Abdi İbrahim, ISO14001 Çevre Yönetim Sistemi Sertifikasına sahip. Şirket, sürdürülebilir atık yönetimi politikaları, çevreye saygılı çalışmaları ve bu konuda yaptığı yatırımlar kapsamında da Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin verdiği “Çevreci Tesis Ödülü”nü elinde bulunduruyor. Şirket yetkilileri, Abdi İbrahim Tesisleri’nin Türkiye genelinde ilaç şirketleri arasında bugüne kadar ödül alan ilk ve tek üretim tesisi olduğunu belirtiyor.

Abdi İbrahim’e bu ödülü getiren satın alma sürecinden piyasaya sürülen ürünlere kadar her aşamada çevresel etkilerini kontrol altında tutuyor olması. 2012 yılında gerçekleştirilen yatırımla Biomembrane Üniteleri (MBR Reaktör) ile arıtma yöntemine geçerek sektöre öncülük ettiklerini belirten Abdi İbrahim yetkilileri, tüm bu yapılan çalışmalarla birlikte verimliliği önemli ölçüde artırırken doğal kaynakların sürdürülebilirliği ve çevrenin korunması açısından da kurumsal vatandaşlık kimliklerini daha üst bir noktaya taşıdıklarını söylüyorlar.

KAYNAKLAR OPTİMUM KULLANILIYOR
Akçansa’nın Çanakkale fabrikasında hayata geçen “Atık Isı Geri Kazanım Projesi” Enerji Oscarı’na layık görüldü. Şirket yine aynı projeyle Kalkınma Bakanlığı’nın Rio+20/Sürdürülebilir Kalkınma Ödülü kapsamında “en iyi ülke” uygu laması seçilerek, Türkiye’yi Rio’da temsil etme hakkı kazandı. Akçansa’nın ödülleri bu kadarla da sınırlı değil. Akçan-ka’nın Samsun hazır beton tesisi ERM-CO, geçtiğimiz yıl National Enviromental Award kapsamında çevresel duyarlı lık nedeniyle verilen uluslararası başarı ödülünü aldı.~
Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, doğal kaynakları optimum kullanarak faaliyet göstermenin kendilerine bu ödülleri getirdiğini söylüyor. “Bugüne dek yaptığımız tüm yatırımların faydalarını fazlasıyla aldık. Çalışan gücümüz, enerji verimliliği projelerimiz, çevre yatırımlarımızla yıl sonu kârlılığımız açısından gözle görülür sonuçlar elde ettik. Akçansa’nın alternatif yakıt alanındaki liderliği ve maliyet performans yönetimi geliştirilmesiyle önemli oranda verimliliği artırdık” diye konuşuyor.

MALİYETLER DÜŞÜYOR
Dünyanın önde gelen marka danışmanlık şirketlerinden Interbrand tarafından Deloitte desteğiyle yapılan Çevreci Markalar Raporu araştırmasına göre "Çevreye En Duyarlı Şirketler" sıralamasında Danone ilk 10’a girerek “Dünyanın En Yeşil Gıda Şirketi” oldu. Şirketin Lüleburgaz Üretim Tesisleri 2012 yılında yüksek hijyen ve gıda güvenliğinde uluslararası düzeyde üstün başarı derecesi ede etti. Hijyen, kalite ve gıda güvenliği standartlarını sürekli en üst seviyede tutmaya özen gösteren Danone Lüleburgaz Üretim Tesisleri, uluslararası denetim şirketi American Institute of Baking International’ın (AIB) denetiminden, 1000 üzerinden 920 gibi yüksek bir puan alarak en iyi skorunu yapmış oldu.

Danone’un bu sonuçları elde etmesi yıllar süren istikrarlı çalışmalarının ürünü. Son 5 yılda fabrikalarında verimliliği artırma, enerji tüketimini düşürme, geri dönüşüm ve atık yönetimi için toplam 8 milyon TL yatırım yaptıklarını belirten Danone Türkiye Operasyon Direktörü Alper Köksal, ödüllü tesislere yapılan yatırımların sonuçlarından oldukça memnun. “Sürdürülebilirlik yaklaşımımız çerçevesinde çevresel etkilerin yanı sıra fabrikamızda karbon salimini ciddi anlamda düşürdük” diyor.

LİDERLİĞİN YENİ YOLU
Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan Filli Boya ve Capatect Yalıtım olarak bilinen Betek Boya ve Yalıtım Fabrikası, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından verilen “2013 Çevreci Tesis” ödülünün sahibi oldu. Betek’e bu ödülü getiren sürdürülebilirlik yaklaşımı, şirkette bir komisyon tarafından belirleniyor. Bu komisyonun projeler üretip takip ettiğini belirten Filli Boya Yalıtım Genel Müdür Yardımcısı Gülay Dindoruk, “Bu çalışmalar kimi zaman inovasyona, kimi zaman enerji verimliliğine kimi zaman ise paydaşlarımıza yönelik olabiliyor.

Sahada ise ısı yalıtım seferberliğiyle sürdürülebilirlik çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Betek olarak son 10 yılda verdiğimiz hizmetle 527 bin ailenin 1 milyon TL’nin üzerinde enerji tasarrufu yapmasını ve konfora ulaşmasını sağladık. Aynı oranda cari açığın kapatılmasına hizmet verdik” diyor. Bu uygulamaların sadece kâr da getirmediğinin altını çizen Dindoruk,“Müşterilerimiz ve paydaşlarımız da bizi rekabette çok farklı bir noktada konumlandırıyor” diye konuşuyor.

BÜYÜK TASARRUF

Mercedes-Benz Türk, “Enerji Tasarruf Projesi (ETP)” ile Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından, 2010 ve 2012 yıllarında düzenlenen Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışması’nda “Enerji Verimli Endüstriyel Tesis (EVET)” kategorisinde 2 defa “Jüri Özel Ödülü”ne layık görüldü. 2012 yılında Mercedes-Benz Türk’ün ana şirketi olan Daimler AG'nin en iyi uygulamalar ödülleri kapsamında finalist oldu. 2013 yılında ise “Sağlıklı Kentler Birliği Çevreci Tesisi Ödülü”nü aldı. Mercedes-Benz Türk’ün, Daimler AG yönetimi tarafından tanımlanan çevre ilkeleri kapsamında, entegre bir çevre koruma ağı çerçevesinde faaliyetlerini yürüttüğünü belirten Mercedes-Benz Türk yetkilileri, “ Örneğin atık yönetimi sistemi için 1 milyon Euro tutarında bir yatırım gerçekleştirildi. Ayrıca atık su yönetiminin iyileştirilmesi için biyolojik ve kimyasal atık su arıtma tesislerimize ve altyapıya yaptığımız yatırım da 2 milyon Euro’ya ulaştı” diyor.

Mercedes Benz Türk, bu yatırımların geri dönüşünde de iyi bir performans ortaya koymuş görünüyor. Şirketin açıkladığı rakamlara göre 2012 yılında Mercedes Benz Türk tesisleri satın alınan elektrik enerjisinde yüzde 13, doğalgazda yüzde 11, suda yüzde 15 oranında tasarruf sağladı.~

YATIRIMLAR KARŞILIĞINI VERİYOR
Ege Bölgesi’nin en önemli uluslararası yatırımlarından olan Philsa Torbalı Fabrikası, atık yönetimi çalışmaları ve enerji tüketimini önemli ölçüde azaltan çevre dostu uygulamalarıyla bol ödüllü bir tesis. Çevredet Ödülü, EBSO Çevre Dostu Beratı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Atık Pil Toplama Kampanyası Birincilik Ödülü ve EBSO Çevre Teşvik Ödülü bu ödüllerden birkaçı...

Philsa Çevre, Sağlık, İş Güvenliği ve Güvelik Müdürü Hakan Saz, Philsa’nın doğal kaynakların korunması ve verimli şekilde kullanılması konusuna büyük önem verdiğini, ödüllerin de bu iş süreçlerinin bir parçası olduğunu söylüyor. “2005 yılından bu yana, enerji tasarrufu, su tasarrufu, atık yönetimi ve geri dönüşüme yönelik kapsamlı çalışmalar yürütülüyor. Enerji tasarrufu çalışmaları kapsamında, elektrik tüketimi 2004 yılına göre yıllık olarak 8 milyon 700 bin kilovat saat azaltıldı” diyor. Su tasarrufu kapsamında yapılan çalışmalarla da 2006-2012 yılları arasında yaklaşık 200 bin metreküp su tasarrufu sağlandığını dile getiren Saz, bu noktaya gelmek için önemli miktarda yatırım yapıldığının da altını çiziyor. “Sadece 2012 yılında enerji, su tasarruf çalışmaları ve atık geri dönüşüm işlemleri için 600 bin doların üzerinde bir harcama yapıldı” diye konuşuyor.

KAYNAK TÜKETİMİ AZALIYOR
BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Arçelik, gerçekleştirdiği enerji verimliliği çalışmalarıyla üretimde "Yeşil Fabrika" konseptinde 2010 yılında dünya beyaz eşya sektöründe bir ilki gerçekleştirerek, yurtiçindeki 8 işletmesiyle "altın" sertifika sahibi oldu. 2011 yılında buzdolabı, çamaşır makinesi, pişirici cihazlar ve kompresör işletmeleri yine dünya beyaz eşya sektöründe ilk olarak en yüksek derecelendirme olan "platin" sertifikası ile ödüllendirildi.
ÖZEL PROJELER
Arçelik'in Eskişehir Buzdolabı işletmesi de JIPM (Japan Institute of Plant Maintenance) kuruluşu tarafından verilen "TPM Advanced Special Award" ödülüne layık görüldü. Arçelik, dünya beyaz eşya sektöründe bu ödülü kazanan ilk ve tek şirket. Arçelik'e bu ödülleri getiren, üretim süreçlerinde çevresel performansını artırmaya, doğal kaynakların tüketimini azaltmaya ve yeniden kullanmaya yönelik projeler yürütmesi oldu.
ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ

Şirket, yıllık iyileştirme hedefleri doğrultusunda üretim tesislerinde oluşan atıkların kaynağının azaltılması, geri kazanılması ve sera gazı emisyonlarının düşürülmesi yönünde çalışmalar yapıyor. Bu yaklaşım paralelinde tüm süreçlerinde çevre yönetim sistemi uyguluyor ve sera gazı emisyonu envanterini ISO 14064-1 Sera Gazı Emisyonu Standardı'na uygun olarak hesaplayarak uluslararası bağımsız denetim kuruluşu tarafından tescil ettiriyor. Şirket, Türkiye'deki faaliyetlerini ise ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi ile yönetiyor.~

MEHMET GÜNEL FORD OTOSAN KOCAELİ FABRİKASI MÜDÜRÜ
“VERİMLİLİĞİ ARTIRDIK”
ALINAN ÖDÜLLER

2004, 2007 ve 2010 yıllarında Ford Kocaeli Fabrikası, Kocaeli Sanayi Odası tarafından verilen Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülü'ne layık görüldü. 2008  ve 2011 yıllarında aynı ödülü Eskişehir İnönü Fabrikası aldı. 2008 yılında Çevre Yönetim Sistemi Projesi ile REC Türkiye Çevre Ödülü "Yönetim Kategorisi ikinciliği" aldık. 2009 yılında Eskişehir İnönü Fabrikası Ford Başkanı iş Sağlığı ve Güvenliği Ödülü'nü aldı. Ford Avrupa tarafından ilk kez verilen "Ford 2010 Çevre Liderliği Ödülü"nü "Arıtma Tesisi Çamur Kurutma Projesi" ile Kocaeli Fabrikası aldı.

EN ÇEVRECİ TEKNOLOJİ
Ford Otosan "sürdürülebilir kalkınma"yı kendine ilke edinmiş bir kuruluş olarak, Kocaeli Fabrikası'nın projelendirilmesi aşamasından itibaren çalışmalarında hep en yeni ve en çevreci teknolojileri kullanmayı seçti. "Sürdürülebilir Çevre Dostu Otomotiv Üretim Sistemi", Ford Otosan Kocaeli fabrikasının 1998 yılında başlayan temel atma sürecinde tesislerin kurulumuyla başladı. EKOSİSTEMİ KORUDU Tesis kurulumundaki temel felsefe, sahadaki ekosistemi ve biyolojik çeşitliliği korumak ve üretimde çevreye zarar vermeyecek en iyi üretim teknolojilerini uygulamak oldu. Bu uygulamaların kazanımları da oldukça çok. Gerçekleştirdiğimiz projelerle daha verimli ve geri dönüşü yüksek bir çalışma elde etmeyi başardık. Yılda 930 kilogramlık karbon salimini azalttık. Ayrıca yılda 2 bin 800 ağaçlık orman kurtarmış olduk.

NEDİM SEZER VESTEL BEYAZ EŞYA GENEL MÜDÜRÜ VE İCRA KURULU ÜYESİ
”ÇEVRE DOSTU OLMAK BİR ZORUNLULUK"
MÜKEMMELLİK ÖDÜLÜ

Vestel Elektronik, Toplam Üretken Bakım ve Yönetimi (TPM) çalışmalarıyla 3 yılda çevrim maliyetini yüzde 30 azaltarak 97 kuruluşun başvurduğu JPIM'de (Japan Institute of Plant Maintenance) Mükemmel Fabrika Ödülü'nün sahibi. Son 20 yıldır çevre duyarlılığımız doğrultusunda ürünler geliştirmek için çalışıyoruz. Vestel olarak doğa ve insan dostu teknolojiler geliştirme, enerji tasarrufunu azami düzeye çıkaran ürünler yaratma kararlılığımızı "dost teknoloji" sloganımızla bir bütün olarak ele alıyoruz.
ÜRÜN GAMI
Bugüne dek geliştirip piyasaya sunduğumuz ürünler, dost teknoloji anlayışımızı çevre ve sürdürülebilirlik çalışmalarımızla da desteklediğimizin birer kanıtı. Ürün gamımızın tamamını A enerji sınıfı cihazlardan oluşturacak kapasiteye sahip olmamızın, bakış açımızı çok iyi yansıttığını düşünüyoruz. Vestel olarak, Zorlu Grubu ile birlikte 2007 yılında Birleşmiş Milletler Küresel ilkeler Sözleşmesi'ni imzalayarak çevre ve sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamındaki taahhütlerimizi bağlayıcı hale getirdik.
İTİBARA KATKISI
Bunun dışında Türkiye'de RoHS Zararlı Kimyasallar Direktifi'ni uygulayan ilk şirketiz. Şirket olarak işimizi iyi yapmanızın yanı sıra doğru şeyler de yapmanın kurum kültürüne ve itibarına katkısının büyük olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle çevre dostu olmanın, sosyal sorumluluklarının farkında olan bir şirket için gerekli değil zorunlu olduğuna inanıyoruz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz