PROJELERİMİZİ TABANA YAYIYORUZ

“İyi Tarım” projesiyle dikkat çeken Migros, perakende sektörüne öncülük yapıyor. Şirket “yeşil perakendeci” unvanıyla LEED Gold sertifikalı ilk mağazayı açtı. Son olarak da BİST Sürdürülebilirlik Endeksi’ndeki ilk perakendeci oldu. Migros Genel Müdürü Özgür Tort, bu ilklerin süreceğini belirtiyor ve ekliyor: “Sürdürülebilirlik anlayışımızı iş yapış şekillerimize de yansıtmayı başarmış bir şirketiz. Toplumsal duyarlılık bilincinin gelişmesi için projelerimizi tabana yaymaya da devam edeceğiz.”

9.04.2015 12:21:140
Paylaş Tweet Paylaş
PROJELERİMİZİ TABANA YAYIYORUZ
Organize perakende sektörünün öncü oyuncusu Migros, çevre hassasiyeti ve sürdürülebilirlik konusundaki adımlarına bir yenisini ekledi. Borsa İstanbul bünyesindeki Sürdürülebilirlik Endeksi’ne girmeyi başaran şirket, endekste perakende sektörünün tek temsilcisi oldu. Aslında Migros’un çevre konusundaki duyarlılığı hem kurum kültürüne hem iş yapış biçimine işlemiş durumda. Her gün 1 milyon 750 bin müşterinin ziyaret ettiği Migros’un en çok ses getiren uygulaması ise kuşkusuz “İyi Tarım” projesi. Şirket, bu çalışmayla 221 kriterle yapılan kontrol sistemini Türkiye’de ilk kez uygulayan perakende şirketi oldu. 5 yılda 4 bin 450 üreticinin dünya standartlarında güvenilir tarım yapılması sağlandı. Migros’un çevre ve sürdürülebilirlik çalışmalarının her geçen gün arttığını söyleyen Migros Genel Müdür Özgür Tort ile şirketin çevre stratejisini, sürdürülebilirlik alanında yapılanları ve gelecek hedeflerini konuştuk: 
*Migros’un çevre ve sürdürülebilirlik vizyonunun temelinde neler var? Bu stratejinizi kısaca özetler misiniz? 
*Dünyada artan çevre bilinci, yeşil perakendenin ülkemizde de yükselen bir trend haline gelmesini sağladı. Migros Grubu olarak biz de somut çevreci adımlarla sektörde öncü uygulamalar gerçekleştiriyoruz. Bu alandaki vizyonumuzu sürdürülebilirliğin temelindeki küresel ısınma, biyo çeşitlilik, doğal kaynakların verimli kullanımı, su kaynaklarının azalması, iş sağlığı ve güvenliği, istihdam, tedarik zinciri, şirket kurumsal yönetişimi gibi kriterlerin tamamını dikkate alarak oluşturuyoruz. Bu anlamda hem iş yapış şeklimizle hem tüketicinin farkındalığını artıracak adımlarla Türk perakende sektöründe çevreciliğin öncülüğünü üstlenmiş konumdayız. 
~
*Migros, BİST Sürdürülebilirlik Endeks’indeki tek perakendeci. Bunun şirketiniz için önemi nedir? 
*Evet, Migros, Borsa İstanbul’un BİST30’daki şirketler arasında yaptığı incelemeyle oluşturduğu Türkiye’nin ilk BİST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alan 15 şirketten biri oldu. Bu endekste yer alan tek perakende markasıyız. Bu konum, aynı zamanda tüm iş süreçlerini ekolojiyi ve ekonomiyi dikkate alarak gerçekleştirdiğimizin de bir teyidi anlamına geliyor. Şirketlerin çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim sorumluluklarını ve bunların performanslarını kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşması anlayışı, bizim de geçmişten bugüne sahiplendiğimiz bir değer. Bu çerçevede Migros Grubu olarak bu endeksin içinde yer almaktan son derece memnunuz. Tüm iş süreçlerimizi, ekolojiyi ve ekonomiyi dikkate alarak gerçekleştiriyor ve ‘iyi gelecek’ mottosuyla müşterilerimize en taze ürünleri, en hızlı şekilde sunuyoruz. 
*Bu endekste olmak Migros’a, paydaşlarına ve Migros’un sürdürülebilirlik vizyonuna nasıl katkılar sağlayacak? 
*Türkiye’de ilk kez oluşturulan BİST Sürdürülebilirlik Endeksi içinde perakende sektöründen tek marka olarak yer almamızın bizim için anlamı şu: Bu şekilde doğaya ve insana saygılı iş süreçlerine verdiğimiz önemi bir kez daha vurgulamış oluyoruz. Türkiye’nin dört bir yanına ‘Migros size iyi gelecek’ anlayışıyla hizmet sunan Migros Grubu’nun yer aldığı bu endeks, esasında Türkiye ve dünya için sürdürülebilirliğe ilişkin önemli kriterlere uyum anlamında şirketlere not veriyor. Faaliyet ve kararlarının bağımsız bir gözle değerlendirildiği BİST Endeksi’nde yer almak, bu konulara verdiğimiz önemi açıkça ortaya koyuyor. Yatırımcıların sürdürülebilirlik ve kurumsal sosyal sorumluluk ilkelerini benimseyen şirketleri ayırt eden endeks, aynı zamanda bu şirketlere yatırım yapılmasını sağlayan bir araç olma özelliğini de taşıyor. 
*Çevreye duyarlı şirket olma kültürünü insan kaynağına ve şirket içine nasıl yaydınız? 
*Migros Grubu olarak çevre bilincinin oluşturulması, farkındalık yaratılması, gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir çevre bırakmak adına kaynakların verimli ve tasarruflu kullanımına yönelik birçok çevreci çalışma yürütüyoruz. Çevre çalışmalarımızı, insana, doğaya ve gelecek kuşaklara sorumluluk ilkemiz etrafında kurgulayarak çeşitli vakıf, dernek ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmanın yanı sıra iş ortaklarımız, müşterilerimiz ve çalışanlarımızın da katılımıyla yürütüyoruz. Toplumsal duyarlılık bilincinin gelişmesi için projelerimizi tabana yayıyoruz ve yaymaya da devam edeceğiz. 
~
*Bugüne kadar çevre ve sürdürülebilirlik konusunda hayata geçirdiğiniz en önemli proje hangisi? Nasıl kazanımlar oldu? 
*Odaklanılan toplumsal gelişim alanında kalıcı değişim ve yaratılan farkındalıkla tüm sosyal paydaşların da gönüllü katılımını yaygınlaştırmayı hedefleyen çevreci uygulamalarımız var. Pek çok proje yürüttük, yürütmeye de devam ediyoruz. Bu projelerin önemi ve kapsadığı alan kadar sürdürülebilir olması ve şirket değerlerini yansıtması da çok önemli. Bunu bir konu olarak değil, şirketin kültürünün bir parçası olarak ele alıyoruz. Örneğin çevreci uygulamalarımız arasında belki de en ön sıradaki ‘İyi Tarım Uygulamaları’. Bu çalışma, hem Türk tarımı hem perakende sektörü için çok önemli bir adım oldu. 60 yıldır kalite sistemleriyle güvenilir gıda ve ürünler sunmak için kendi denetim mekanizmalarından geçirdiği sağlıklı gıdaları müşterilerine sunan bir şirket olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ‘İyi Tarım’ uygulamaları kapsamında üreticilerle görüşerek yenilikçi uygulamaları ilk kez hayata geçirdik. Bu uygulamalarla Türk tüketicisinin en iyi tarım ürünlerini güvenle satın alarak tüketmeleri ve toplumsal çevrecilik bilinciyle hareket edilmesi için ülke çapında bir seferberlik başlattık. 221 kriterle yapılan kontrol sistemini Türkiye’de ilk kez uygulayan perakende şirketi olarak, sadece 5 yılda 4 bin 450 üreticinin dünya standartlarında güvenilir tarım yapmasını sağlayan ilk marka olduk. Bu projeyle hem gelecek nesillerin sağlıklı beslenmesi hem Türkiye’deki tarım arazilerinin çevreci uygulamalarla daha verimli ve üretken olmasını hedefliyoruz.
*Başka ne tür projeler hayata geçirdiniz?
*Yine bir diğer uygulamamız “Geri Dönüşüm Kiosk”ları ile mağazalarımızda bugüne kadar 8,2 milyon adet atığı geri dönüşüme kazandırdık. Migros olarak mağazalarımızda sıfır atık hedefiyle yola çıktığımız “Entegre Atık Yönetim Planı” sayesinde en ideal bertaraf metodunu uygulamaya geçirdik. Sürdürülebilir enerji kaynağı olarak elektrik ve ısı enerjisine dönüşebilen biyogaz ve kompost üretimi seçtik. Amacımız “sıfır atık hedefi “ ile mağazalarımızda operasyon esnasında çıkan her türlü atığın, atık depolama alanlarına gönderilmeyip sürdürülebilir çevre politikasıyla çeşitli enerji kaynaklarına dönüştürülmesi ve ekonomiye kazandırılması. Bu kapsamda İstanbul bölgedeki 113 mağazamızdan toplanan 20 bin 373 ton organik atıkla 2 milyon 37 bin 300 metreküp biyogaz elde edildi. Bu biyogaz miktarı 100 vat’lık bir ampulü 42 milyon 783 bin 300 saat çalıştırabilecek enerjiye eşdeğer. Bertaraf edilen toplam 214 ton kağıt atık sayesinde, 3 bin 640 adet yetişkin ağacın kesilmesi önlendi. Bunun yanı sıra belirli formatlarımızdaki “Elektronik Atık Toplama Projesi” kapsamında tüm elektrikli ve elektronik atıkları müşterilerimizden toplayarak, Çevre Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş lisanslı şirketlerin geri dönüşüm tesislerine gönderiyoruz. Bu örnekleri artırmak mümkün. Örneğin çevre alanında yaptığımız bir diğer çalışma, Ege’de yanmış ve tahrip olmuş binlerce ağacın yerine Ege Orman Vakfı aracılığıyla Dikili, Torbalı, Şirince, Çeşme, Seferihisar ve Urla’ya 8 yılda 528 bin 450 fidanlık orman kazandırıldı. Ege Orman Vakfı’nın yetiştirdiği zeytinler raflara taşınarak geliri zarar görmüş ormanlık alanların tekrar hayata geçirilmesi için kullanılıyor. 
~
ÇOK YÖNLÜ ETKİ YARATIYORUZ
MODEL OLUŞTURUYORUZ
Her gün Migros Grubu mağazalarına giren 1 milyon 750 bin müşterimizde farkındalık yaratma ve hep birlikte çevreci adım atma konusunda çok yönlü etki yaratıyoruz. Her zaman toplumun geleceğini ilgilendiren, topluma model oluşturacak projeler üzerinde çalışıyoruz. Öncülüğün verdiği güç ve sorumlulukla topluma hizmet amaçlı pek çok çalışmanın içinde yer alıyoruz. Yürüttüğümüz projelerin toplumdaki ihtiyaca çözüm bulması ya da o çözümü bulmak için bir hareketlilik yaratıyor olması, projelerimizin tamamını bu bilinç çerçevesinde şekillendirmemizle doğru orantılı. Tüm projelerimizi bu bilinçle yıllardır sürdürüyoruz ve sürdürmeye devam edeceğiz.
KATILIMCI PROJELER Migros Grubu, hem kendi iş yapış süreçlerinde hem hizmet ettiği geniş müşteri kitlelerinde farkındalık yaratmaya, öncü adımlarını ülke çapına yaymaya devam edecek. Bundan sonraki dönemde de çalışanları, iş ortakları ve müşterileriyle birlikte daha katılımcı, daha çok toplumsal fayda yaratan, çevre ve sürdürülebilirlik odaklı projeleri tasarlayacak ve uygulamaya koyacak. 
ÇEVRE POLİTİKAMIZI İŞE YANSITTIK
İŞİMİZ TAZELİK
Sürdürülebilirlik anlayışımızın en somut örneklerinden biri, Türkiye’de hızla yaygınlaştırdığımız dağıtım merkezi yapılanmamız. 2010’dan itibaren taze gıdaları mağazalarımıza doğrudan sevk etmeye başladık. Normalde 1 haftada 150 bin kez ürün trafiği yaşanırken bu sistemle rakam 4 bin 500’e indi ve tam 30 kat daha az gidiş-geliş yapılmasını sağladık. Bu sayede, enerji tasarrufuyla verimlilik yaratarak çevrenin daha az kirlenmesi ve doğal kaynakların daha az tüketilmesine katkı sağladık.
YEŞİL PERAKENDE Sürdürülebilir yeşil perakende çalışmalarımızın en önemli örneklerinden biri de Bodrum Maya Migros mağazamız. Tam çevreci olarak tasarlamış bu mağazamız, Türk perakende sektöründe LEED Gold sertifikası alan ilk mağaza. Bu projeyle yeşil perakendenin gereklerini yerine getirerek, enerji ve doğal kaynakların sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçladık. Kullanılan elektriğin büyük kısmı, yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanıyor. Bu sayede hem dünyanın fosil yakıt kaynakları korunuyor hem karbondioksit salınımı azalıyor. Mağazamız yerli ve yabancı müşterilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Bundan da son derece memnunuz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz