Rakamlarla dünya

Rakamlarla dünya

11.04.2016 12:56:080
Paylaş Tweet Paylaş
Rakamlarla dünya
Yetişkin bir insan bedenindeki sinir yolları uç uca eklendiğinde, yaklaşık 5,8 milyon kilometre mesafe ediyor. Bu, dünya çevresinin yaklaşık 145 katı.

Her 4 saniyede bir yeni bir demans vakası ortaya çıkıyor.  Halen dünyada 35.6 milyon insan demans hastası. WHO (Dünya Sağlık Örgütü) bu rakamın 2050 yılında 115.4 milyona ulaşacağını öngörüyor.

1 milyar kadar yüksek sayıda transistör (elektrik sinyallerini aktarmak ve yükseltmek için kullanılan elektronik cihazlar) bir santimetrekarelik bir mikroçipe sığabiliyor.
Günümüzde yaklaşık 774 milyon  insan okuma yazma bilmiyor; bunların 123 milyonu 15-24 yaş arası gençler. Okur yazar olmayanların neredeyse üçte ikisi kadın.

225.000 hane elektriğini, dünyanın en büyük fotovoltaik tesisi Agua Calienta’dan alıyor. Arizona çölünde bulunan tesis on kilometrekare alana monte edilmiş 5,2 milyon güneş enerjisi modülüne sahip.

Abu Dhabi’deki Al Bahar Kuleleri’nin cephesinde bulunan 2.000 şemsiye benzeri cam element  güneş ışınlarının şiddetine göre açılıp kapanıyor.

Genişleyen çöller her yıl, ekilebilir arazilerin 12 milyon hektarını yok ediyor; bu alan İngiltere’nin yüzölçümünün yaklaşık yarısına denk geliyor.  

Büyüyen dünya nüfusunu beslemek için, 2050 itibarıyla tarımsal üretimin %70  artırılması gerekiyor. Bu nasıl gerçekleşebilir?

İnsan bedenindeki azotun %40'ı bir noktada Haber-Bosch sürecinden (amonyak sentez yöntemi) geçmek zorundadır.



Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz