Altyapıya dev yatırım

Oturmuş ve sorunsuz çalışan bir altyapı, refahın ve sürdürülebilir büyümenin önkoşuludur.

1.06.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Altyapıya dev yatırım

Harap duruma gelmiş yollar, yetersiz kapasiteli veri ve enerji ağları ve sorunlu kanalizasyon sistemleri, ekonomiyi felce uğratır. Önümüzdeki 20 yıl içinde dünya genelinde yükselen ekonomilerdeki karayolları, demiryolları, su ve enerji tedarik sistemlerinin altyapılarının yenilenmesi için toplam 41 trilyon dolar tutarında bir yatırıma ihtiyaç olacak. Avrupa Birliği'nde yüksek hızlı demiryollarından uydu navigasyonuna kadar, sadece ulaştırma altyapısının genişletilmesi için 900 milyar dolara ihtiyaç olacağı hesaplanıyor. AB 2020 yılına kadar, deniz ve hava limanlarının sayısını artırarak, sınırlararası bir demiryolu, otoban ve su altyapıları şebekesi kurmayı planlıyor. Gelecek yıllarda Avrupa ekonomisini hızlandırma amaçlı canlandırma programlarının önemli bir kısmı, ulaştırma ve iletişim ağları, enerji etkinliği, bina modernizasyonu ve hastanelerle ilgili altyapı projelerini kapsıyor. Almanya, Fransa ve İtalya için bu önlemlerin toplam maliyeti ise 42 milyar Euro düzeyinde. Enerji tüketiminin ve maliyetinin düşürülmesinde en önemli faktör, binaların enerji etkinliklerini artırmak olacak. Berlin'deki TH Projektmanagement GmbH'den bir analist, Avrupa'da binaların ısınma, sıcak su, iklimlendirme, aydınlatma ve havalandırılması için harcanan enerjinin yüzde 95 gibi çok büyük bir bölümünün, 1980'den önce yapılmış binalar tarafından tüketildiğine dikkat çekiyor. Amerikan Toparlanma ve Yeniden Yatırım Yasası kapsamındaki canlandırma paketi enerji, ulaşım, binalar, sağlık, su tedarik şebekeleri, güvenlik ve IT için yapılması gereken altyapı yatırımı harcamalarının toplam 253 milyar Euro'yu bulacağını öngörüyor. Akıllı şebekeler olarak bilinen zeki enerji ağlarının geliştirilmesi, yüksek hızlı demiryollarının artırılması ve sağlık bakım alanında süreçlerin ve verilerin dijitalleştirilmesiyle desteklenecek. Çin hükümeti de, 166 milyar Euro'su zaten ekonomik krizden önce tahsis edilen ve 84 milyar Euro'su da ekstra ekonomik canlandırma bileşeni formunda olmak üzere toplamda 250 milyar Euro'yu bulan altyapı önlemleri için çeşitli programlar başlatmış durumda. Çin sadece demiryollarının genişletilmesi için 73 milyar Euro'luk bir fon tahsis etti. Ayrıca Çin şehirlerindeki içme suyu ve atık işleme altyapılarının güncelleştirilmesi ve binaların enerji etkinliklerinin artırılması da gündemde. Morgan Stanley'den piyasa uzmanları, Çin'in Doğu Asya'daki toplam altyapı harcamalarından tahminen yüzde 80 pay alacağını öngörüyor.~

Aslan payı yeşil teknolojilere.

2008 ekonomik krizinden çıkılmasını amaçlayan canlandırma programlarının, dünya genelinde 2 trilyon Euro'yu bulacağı duyuruldu ve bunlar daha şimdiden kısım kısım uygulanmaya başlandı. Bu rakamın kabaca üçte biri, yani 700 milyar Euro'luk kısmı, altyapı yatırımları şeklinde olacak. Geri kalanı da hane halkına yönelik vergi indirimleri gibi önlemlerde kullanılacak. Siemens açısından analizler, 2010'dan 2012'ye kadarki üç mali yıl içinde, altyapılara yönelik planlanan harcamalar bazında 150 milyar Euro'luk bir pazar olduğunu gösteriyor. Bu toplamdan, en büyük pay olan 85 milyar Euro ABD için harcanacak. Ardından 25 milyar Euro ile Çin ve 5 milyar Euro ile Almanya geliyor. Her üç ülkede de yapılan planlarda canlandırma programlarından aslan payının yeşil teknolojilere gitmesi öngörülüyor. Çin'de bu oran yüzde 52 iken, Almanya'da yüzde 60'ı ve ABD'de de yüzde 31'i buluyor. Siemens'in global pazardan aldığı mevcut paya dayanılarak yapılan hesaplamalara göre Siemens'in hizmet verdiği pazarlar, 6 milyar Euro'luk kısmı yani yüzde 40'ı çevreci teknolojiler olmak üzere toplamda yaklaşık 15 milyar Euro'luk bir potansiyel sözleşme hacmi yaratacak.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz