8 Bin stajyer aranıyor, büyük davet

Yeni bir staj dönemine girmek üzereyiz. Hemen her sektörden şirket, bu aylarda staj başvurularını kabul ediyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da aranan özellikler arasında yeniliklere açık olma, hızlı adaptasyon, meraklı bir kişilik öne çıkıyor. Aranan özelliklere uyan ve başarılı bir dönem geçiren stajyerlere ise tam zamanlı işin kapıları açılıyor. İşte Arçelik’ten Yıldız Holding’e, Akbank’tan Mercedes-Benz Türk’e 50 şirketteki 8 bin staj ve yarı zamanlı çalışma fırsatı…

23.07.2015 15:03:160
Paylaş Tweet Paylaş
8 Bin stajyer aranıyor, büyük davet
Stajlar, öğrencilerin yapmak istediği mesleği tanıması açısından çok önemli. Öğrenciyken çalışma ortamını görmek, projelerde yer almak, mezun olup iş arama sürecine geçildiğinde avantaj sağlıyor. Bunun için doğru yerde staj yapmak gerekiyor. Yazla birlikte yeni bir staj ve çalışma dönemi geliyor. Staj başvurularını bahar döneminde başlatan şirketler için de staj, çok önemli. Zaten pek çok şirket de stajyerleri gelip geçici eleman olarak değil eğitip istihdam edebilecekleri potansiyel çalışanları olarak görüyor. Örneğin L’Oréal Türkiye, staj dönemlerine o kadar önem veriyor ki stajyer memnuniyet anketi bile düzenliyor. L'Oréal Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Canan Karacan, “Stajyerlerimizin memnuniyeti yüzde 100 ve bunu paylaşmaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyuyoruz” diyor. Yine Doğa Koleji İnsan Kaynaklarından Sorumlu GenelMüdür Yardımcısı Öykü Tükenmez, profesyonel iş hayatının kapılarını gençlere açtıklarını ve 80’in üzerinde stajyerlerinin olduğunu vemutlu stajyerler hedeflediklerini söylüyor. Genç Capital, Arçelik’ten Yıldız Holding’e, Akbank’tan Mercedes- Benz Türk’e, Bosch’tan TAV’a dev şirketlerin staj ve yarı zamanlı çalışma fırsatlarını araştırdı.
EN BÜYÜK FIRSAT Her zaman olduğu gibi finans sektörü staj anlamında önemli fırsatlar barındırıyor. Garanti Bankası İnsan Kaynakları Koordinatörü Osman Tüzün, “Garantili Gelecek” adını verdikleri staj programlarına üniversite 1’inci ve 2’nci sınıf öğrencileri için tümşubelerinde haziran- eylül aylarında 45 günlük sürelerle staj fırsatı sunduklarını belirtiyor. Tüzün 3’üncü ve 4’üncü sınıf öğrencilerininse genel müdürlük birimleri ya da şubelerinde yaz döneminde 5 hafta boyunca haftada 3 gün, kış döneminde ise 8 hafta boyunca 2 gün staj yapabileceklerini ifade ediyor. Yapı Kredi İşe Alım ve İK Geliştirme Direktörü Demet Kurtoğlu Gençalp, yaz dönemi stajları için nisan ve mayıs aylarında başvuru aldıklarını söylüyor. Bankada yaz stajları 2 ay sürüyor. Gençalp, “6 ay süresince uzun dönemli staj imkanı da sağlıyoruz” diyor. 2014’te toplam 586 öğrenciye staj imkanı sunan banka, bu öğrencilerin bir kısmına istihdam imkanı sağladı. Kuveyt Türk İnsan Kaynakları ve Eğitim Grup Müdürü Semih Sel, yaz dönemi staj uygulaması yerine geçecek, “Bankada Kampüs” adlı genç yetenek yetiştirme programını hayata geçirdiklerini söylüyor. Sel, “Bir yıl süreyle öğrencilerin okulla birlikte yürütebileceği şekilde programlandı. 2015 yılında ise 350 mezun vereceğiz ve mezunlarımızın yüzde 70’ini istihdam etmeyi planlıyoruz” diye anlatıyor. AvivaSA İnsan Kaynakları Direktörü Burak Yüzgül, yaz döneminde stajı zorunlu olan üniversite öğrencilerine istedikleri departmanlarda staj yapma imkanını verdiklerini belirtiyor. Yüzgül, “Mezun olduklarında ihtiyaç olması halinde öncelikli değerlendiriliyorlar. Mezun olduklarında satış kadrosunda işe başlama fırsatıyla birlikte meslek kazandırmış oluyoruz” diyor.
~
ARAYIIN YÖNÜ Stajyerlerden beklentiler de değişti. Öğrencilerin kendini geliştirmeye açık bir şekilde staja başlaması isteniyor. Assessment Systems Kurucu CEO’su Levent Sevinç, stajyerlerin kendilerine verilenle yetinmeyip olabildiğince çok şey öğrenmeleri gerektiğini söylüyor. Abdi İbrahim İK Direktörü Hakan Onel, stajyerlerden beklentilerini şöyle açıklıyor: “Uyum sağlayabilecek, öğrenmeye ve gelişime açık, insan ilişkileri güçlü ve iletişim becerileri gelişmiş, enerjisi ve iç motivasyonu yüksek adayları tercih ediyoruz.” BSH Türkiye İnsan Kaynakları Başkan Yardımcısı Ahmet Aksoy, BSH stajlarında öğrencilerin ekip içinde kendilerine ait sorumlulukları olduğunu söylüyor. Aksoy, “İş üretme sürecine dahil oluyor ve kendi fikirlerini ortaya koyuyorlar. Kendi adlarına patent başvurusu yapabildikleri bir ortamdan bahsediyoruz” diye devam ediyor. Türk Pirelli Endüstriyel İlişkiler Müdürü Gence Saygun, nasıl stajyerler aradıklarını şöyle anlatıyor: “Çalışmaya istekli olmaları, akademik başarıları, İngilizce bilgisi ve bilgisayar programlarına yatkınlıkları aradığımız özellikler arasında.” Netaş İK İcra Kurulu Üyesi Yasemin Akad, belirli seviyede yazılım tecrübesi olan, kendini geliştirmeye ve öğrenmeye istekli, yabancı dili aktif kullanabilen adayların kendileri için öncelikli olduğunu anlatıyor. Mavi CHRO’su Can Yılmaz ise beklentilerini şöyle ifade ediyor: “Dinamik, modayı takip eden, yaratıcı düşünen ve alternatif çözüm üretebilen, iletişimi güçlü, yenilikçi, meraklı kişileri aramıza katmaya çalışıyoruz.” 
YENİLİKÇİLER ÖNE ÇIKIYOR Şirketler dünyasında özellikle yenilikçi fikir üretimine çok önem veriliyor. Bu özelliği taşıyanlar öne çıkıyor. Yenilikçiliğin aranan en önemli özellik olduğunu söyleyen Turkcell Çalışan İlişkileri Yönetimi Direktörü Tülay Cerit, “Bununla birlikte üzerinde durduğumuz diğer özellikler arasında teknolojiye ilgi, dünya trendlerini takip, vizyonerlik, araştırma merakı, müşteri odaklılık ve iletişim yetkinlikleri yer alıyor” diyor. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Pınar Kalay, stajyerlerinde aradıkları özellikleri şöyle anlatıyor: “Hız, güven ve sadelik konusunda örnek davranışlar gösteren adaylarla ilerliyoruz. Adayların yenilikçi, girişimci, analitik düşünen, anlık aksiyon alabilen, yüksek enerjiye sahip ve gelişime açık olması gerekiyor.” TAV Havalimanları İnsan Kaynakları Koordinatörü Ali Murat Şen, potansiyeli ve adaptasyon hızı yüksek, yenilikçi, dinamik ve yüksek performans odaklı genç adayları kazanmak istediklerini belirtiyor. Unilever Kuzey Afrika, Ortadoğu, Türkiye, Rusya, Ukrayna & Belarus Bölgesi Liderlik Geliştirme Direktörü İrem Özbalyalı da yenilikçiliğe dikkat çekiyor ve şöyle devam ediyor: “Özgüvenli, risk alabilen, yenilikçi, hayalleri olan, zorluklar karşısında yılmayacak gençler tercih nedenimiz oluyorlar. İş süreçlerine paralel hedefler üretebilen, dış dünyaya ve değişime açık, global düşünen çözüm yaratan, kendini daha da geliştirebilen, sürekli öğrenmeye hazır, sorumluluk hissine sahip ve hep ilerlemeyi hedefleyen arkadaşları tercih ediyoruz.” Yıldız Holding İnsan Kaynakları Genel Müdürü Mehmet Faruk Gözleveli de proaktif, iletişimi güçlü ve kolay adapte olan, yeniliklere açık, ekip içinde uyumlu stajyer adaylarına öncelik verdiklerini söylüyor.
~
ÇEVİK VE HIZLI Hızlı tüketim gibi bazı sektörlerde ise aranan özellikler arasında hızlı ve çevik olmak yer alıyor. PepsiCo Türkiye Yetenek Kazanımı Müdürü Bahar Meriç Atakan, sürekli gelişim ve öğrenme vadettiklerini söylüyor. Atakan, stajyerlerden beklentilerini ise şöyle açıklıyor: “Çözüm odaklı, takım çalışmasına yatkın, hızlı ve analitik düşünebilme, girişimci ve enerjik olma yetkinliklerine sahip olmalarını istiyoruz.” Philip Morris Sabancı İK Direktörü Andreea Chiriac, yaz döneminde üniversite öğrencilerine 3 ay çalışma imkanı sağladıklarını, bu süreçte başarılı olanlara kış döneminde de yarı zamanlı olarak staj imkanı verdiklerini belirtiyor. Chiriac, öğrencilerden öğrenmede çevik, aksiyon odaklı, meraklı, maceracı, tutkulu ve açık fikirli olmalarını beklediklerini söylüyor. Pfizer Türkiye, Kafkaslar ve Orta Asya İnsan Kaynakları Direktörü Bahar Özen Şansal, yaz aylarıyla kısıtlı stajların hem stajyerler hem şirket açısından yeterince verimli olmadığına inandıkları için genç yeteneklere uzun dönemli yarı zamanlı çalışma olanakları sağladıklarını belirtiyor. Şansal, “Kişinin öğrenme açlığı, merakı, vizyonerliği, iş yapma isteğiyle ilgileniyoruz” diyor. McDonald’s İnsan Kaynakları Direktörü Dr. K. Mehmet Büyükçolak, sorumluluk bilinci gelişmiş ve markayı sahiplenen gençlerle çalışmak istediklerini belirtiyor. “Hevesli, meraklı, gelişime açık, girişken yeni nesil bireylerle çalışmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” diye anlatıyor. 
İŞE DÖNÜŞÜYOR Şirketlerin stajyerlerde aradığı özellikleri yukarıda değerlendirdik. Bu özelliklere uyan ve staj dönemini başarılı geçiren öğrenciler, mezun olduklarında öncelikli olarak tercih ediliyor. Yani stajla başlayan ilişki, tam zamanlı işe dönüşebiliyor. Doğuş Otomotiv, bu şirketlerden biri. Şirketin İK direktörü Ela Kulunyar, “Bu süre içinde biz de onları tanıyarak, öncelikli adaylar olarak değerlendiriyor ve Doğuş Otomotiv bünyesinde açılan pozisyonlarda uygun yönlendirmeler yapabiliyoruz” diyor. CarrefourSA İK Direktörü Asena Yalınız, özellikle yaz dönemlerinde tatillerini çalışarak değerlendirmek isteyen öğrencilere istihdam sağladıklarını belirtiyor. Yalınız, öğrencileri yarı zamanlı kasiyer pozisyonunda da değerlendirdiklerine dikkat çekiyor. “Yeni Mezun Mağaza Yöneticisi Programı ve genel müdürlük bünyesinde başladığımız MT projesi kapsamında yeni mezun genç arkadaşlarımızın tam zamanlı olarak işe alımlarını gerçekleştiriyoruz” diyor. Beğendik Marketler Zinciri İnsan Kaynakları Müdürü Murat Konca, yaz döneminde mağazalarında tam zamanlı çalışan üniversite öğrencilerinden memnun kaldıklarıyla kışın da yarı zamanlı olarak çalışmaya devam edeceklerini açıklıyor. Metro İnsan Kaynakları Direktörü Esra Daver, her yıl 40-45 arasında öğrenciye staj fırsatı sunduklarını belirtiyor ve “Hedefimiz fark yaratan, farklılık getiren, yeni fikirler üreten, motivasyonu yüksek genç arkadaşlarımızla birlikte organizasyonumuzu büyütmek” diyor. GittiGidiyor.com İK Müdürü Murat Yüksel, “Stajyerlerimiz bir e-ticaret ekosisteminin genel kavramlarını, işleyişini, paydaşlarını ve operasyonel süreçlerini öğrenme fırsatı buluyorlar. Teknoloji, satış-pazarlama ve müşteri hizmetleri pozisyonlarında iş fırsatları yaratıyoruz” diye anlatıyor. Mercedes-Benz Türk A.Ş. İK Müdürü Salih Ertör de başarısını kanıtlayan öğrencilerin yeni mezun istihdamına uygun pozisyonlarında değerlendirilmek üzere yetenek havuzuna dahil edilerek tam zamanlı kadroya geçme şansını yakalayacaklarını belirtiyor. 
~
Burcu Civelek Yüce / Akbank İK ve Strateji Genel Müdür Yrd.
"Hedef stajyerleri kazanmak"
KAÇ GENÇ ALACAK? Yaz döneminde yaklaşık 80-90 öğrenciyi bankamıza stajyer olarak alacağız. Ayrıca yıl içindeki ihtiyaçlar çerçevesinde yönetici adayı, müşteri ilişkileri yöneticisi adayı ve asistan pozisyonları için yeni mezun işe alımları yapacağız. Üniversite öğrencilerine yaz döneminde genel müdürlük iş birimlerimizde öğrencilerin tercihleri ve bölümlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda 4 veya 8 haftalık staj imkanları tanıyoruz.
İHTİYAÇ NEREDE? Bilgi teknolojileri, direkt bankacılık, uluslararası bankacılık, finansal koordinasyon, hazine, bireysel bankacılık ve ödeme sistemleri, insan kaynakları gibi genel müdürlük iş birimlerimizde staj imkanlarımız mevcut. 3’üncü veya 4’üncü sınıfta öğrenim gören öğrencileri staj sürecimize dahil ediyoruz.
 İLETİŞİM ÖNEMLİ Adaylarda iletişim, kendini geliştirme, değişen koşullara uyum, kalite ve çözüm odaklılık, takım çalışması, müşteri odaklılık gibi Akbank’ın temel yetkinliklerine uyumu değerlendiriyoruz. Staj sürecimizle iyi bir staj deneyimi yaşatmayı, sektörü, bankamızı ve iş birimlerimizi tanıtmayı; ayrıca karşılıklı memnun kaldığımız durumlarda, kendilerini bankamıza kazandırmayı hedefliyoruz.

Umut Güvenç / Bosch Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü
"Stajyerlerin yarısını işe alıyoruz"
100 KİŞİ ALACAĞIZ Bu yıl 100’ün üzerinde üniversite mezununu Bosch Türkiye ailesine katacağız. Bosch Yaz Okulu’nda 10 haftalık proje stajımız var. Proje stajımızda öğrenciler gerçek bir projede görev alıp, staj bitiminde proje sonucunu üst yönetime sunuyorlar. Bu program, Bursa dizel ve benzinli sistemler fabrikalarımızda gerçekleşiyor.
UZUN SOLUKLU Yaz dönemlerinde ise öğrencilerimize zorunlu stajlarını gerçekleştirebilecekleri programlar sunuyoruz. İşe alımlarımızın çoğunluğu teknik bölümlerimiz için gerçekleşiyor. Son bir yılda 100 yeni ARGE çalışanı aramıza katıldı. Kriterlerimizin başında güven, kültürel farklılıklara uyum, çeşitlilik, öğrenmeye açıklık, mobilite ve esneklik geliyor. Amacımız genç yetenekleri kazanarak uzun soluklu işbirlikleri.
İÇERİDEN TERFİ İçeriden terfi oranımız yüzde 90’ın üzerinde. Stajyerlerimiz ve yeni mezun çalışanlarımız için de uzun dönemli kariyer planlaması yapıyoruz. Yeni mezun işe alımlarımızın yaklaşık yüzde 50’sini, bizim öğrenci programlarımıza katılmış olan stajyer arkadaşlarla dolduruyoruz.
~
Danışmanlıktaki Fırsatlar 
YARATICI ARAYIŞ Accenture Türkiye İnsan Kaynakları Lideri Sure Köse, yarı zamanlı ve tam zamanlı iki farklı staj programları olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Her iki seçenekte de öğrencilere maaş ödemesi yapıyoruz. Danışmanlık takım çalışmasının çok önemli olduğu bir alan. Bu nedenle yaratıcı, takım halinde çalışabilen, iletişim yeteneği kuvvetli ve vizyon sahibi kişileri aramızda görmek istiyoruz.”
HAYAT PROVASI EY Türkiye İK Direktörü Emre Çavuşoğulları, iktisadi ve idari bilimler ile mühendislik fakültelerinin başvurularını değerlendirdiklerini anlatıyor. “Stajyerlerimizin bizimle geçirdiği zamanı hem kendilerinin hem bizim maksimum fayda sağlayacağımız geleceğe yönelik iş hayatı provası olarak görüyoruz” diye konuşuyor.
SEVMEK ÖNEMLİ Ünlü&CO İK Müdürü Muhittin Zayas, yatırım bankacılığının, dışarıdan bakanlar için çok havalı ve prestijli bir dünya olarak görünse de uzun yıllar kariyer yapabilmek için oldukça yorucu ve zorlayıcı olduğuna dikkat çekiyor ve ekliyor: “Severek gelen genç arkadaşlarımızın güz döneminde dahi yarı zamanlı olarak stajı devam ettirdiğini, hem kendisine hem kuruma anlamlı katkılar sağladığını söyleyebiliriz.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz