Soru: Üniversite bitiyor ve ülkede olup bitenler moralimi bozuyor. Hangi alanda iş bulabilirim? Motivasyonumu kaybettim. Tuba Duran/ İstanbul
Yanıt: Hangi alana ilginiz olduğunu anlamanız için işin bir ucundan başlamanız gerekli. Bunun için staj yapabileceğiniz iş yerlerine başvurup bir stajla başlayın. Staj yaptığınız iş yerinde belki ilginizi çeken bir alan bulabilirsiniz. Bence öz farkındalığınızı artırıp kendinizi tanımaya çalışın. Nasıl bir insansınız, dışa dönük mü, içine kapanık mı, insanlara temasa geçmekte rahat mısınız gibi yüzlerce karakter analiz sorusunu kendinize sorun ve cevaplamaya çalışın. Sonra bulduğunuz karakterinize uygun bir alan seçmeye çalışın. Ülkemizde her zaman zorlu dönemler olmuştur, moralinizi bozmadan devam…
Soru: İleride iyi bir bankacı olmak istiyorum. Hangi bölümden başlamam benim için avantaj olur? Aslı Bilir/ İstanbul
Yanıt: Bölümünüz fark etmez. Bir bankada işe girin ve herkesten farklı olduğunuzu, daha iyi çalışıp sonuçlar çıkardığınızı herkese gösterin. Yükselmek kendinden gelir…
Soru: Girişimci olup kendi işimi kurmak istiyorum. Öncesinde bir kurumda profesyonel olarak çalışmam gerekir mi? Nilgün Keleş/ Adana
Yanıt: Bence önce bir işe girerek kendinizi iş dünyasındayken tartınız, eksiklerinizi görmeye çalışarak onları geliştirmek için çaba gösterin. İş hayatının deneyimi size kendi işinizi kurmada yardımcı olacaktır.
Soru: Üniversitede okurken staj yapmak çok önemli. Ancak tanıdık olmadan staj bulmak neredeyse imkansız. Kendime iyi bir yerde nasıl staj bulabilirim? Tanıdık şart mı? Burak İnanır/ İzmir
Yanıt: Hiç yılmadan iş ve staj arayarak bulabilirsiniz. Mutlaka tanıdık gerekli değil. Ama başvurduğunuz yerde sizin çalışmanızdan o iş yerinin neden ve nasıl daha kazançlı çıkacağını, sizden nasıl yararlanacaklarını iyi anlatmanız gerekli. O zaman sizi seçme şansı yükselir. Onlara önemli katkıda bulunabileceğinizi söyleyebilmeniz için de kendinizi iyi hazırlamanız gerekecek.
Soru: İşe geçen yıl başladım. Yöneticimle terfi, unvan değişikliği ve çalışma saatleri gibi birçok konuda konuşmak istiyorum. Ancak konuya nereden başlamam gerektiği konusunda kararsızım. Tolga Akgünlü/ İstanbul
Yanıt: Konuya işlerinizin kapsamı ve gelişmeler hakkında bilgi vererek başlayın ve bu konuşma sırasında sözlerinize daha büyük sorumluluklara hazır olduğunuzu ve kendinizi daha da geliştirerek yükselmeyi amaçladığınızı anlatarak devam edin.
Soru: Bu yıl, üniversiteden mezun oluyorum. Yüksek lisans yapmak gerekiyor mu? Burak Atabarut/ Ankara
Yanıt: Bu kadar genel bir soruya cevap beklemeniz şaşırtıcı. Hangi alanda lisans yapıyorsunuz? Bilim insanı olacaksanız yüksek lisans şart… Ancak işletme okuduysanız bence çok gerekli değil, hemen işe girmeniz deneyim kazanmanız daha iyi olur gibi…
Soru: Üniversiteden yeni mezun oldum. Bir şirkette yönetici adayı olarak işe başladım, ancak yöneticilerimiz sürekli Y kuşağını, yani bizi yönetmenin zorluğundan bahsediyor. İş hayatının başında karşılaştığım bu zorluğu nasıl yönetebilirim? Ayşecan Karakimselioğlu/ İstanbul
Yanıt: İş hayatı pek çok zorluklarla doludur. Yılmadan kendinizi geliştirerek, çalıştığınız iş yerine katkınızı belirgin bir şekilde artırdığınızı gösterip kendinizi kabul ettirmeniz gerekli. Siz yöneticinize sizin de herkesten farklı bir birey olduğunuzu, verimli çalışmalar yaptığınızı gösterip onu ikna etmelisiniz…
Soru: En büyük hayalim başarılı bir pazarlama yöneticisi olmak. Sizce iyi bir pazarlama yöneticisi olmanın alt yapısını hazırlamak için kendimi nasıl geliştirmeliyim? Hangi sektörde işe başlamam gerekir? Nil Denizli/ İstanbul
Yanıt: Önce kişiliğinizin “dışa dönük” ve yabancı insanlarla iletişime geçmede bir sorununuz olmaması gerekli. Hemen perakende dalında veya bir pazarlama şirketinde işe girerek iş hayatında pazarlamanın nasıl yapıldığını ve yapılmadığını görerek başlamanızı öneririm.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?