Eskişehir son yıllarda Türkiye gündeminde adından çok daha fazla söz ettiriyor. İki üniversitesinde öğrenim gören genç nüfusu, ulusal ve uluslararası ölçekte prestij sahibi kültür sanat etkinlikleri, birbirinden özel müzeleri, dünya markalarını barındıran sanayisi, nadir madenleri ve etkileyici tarihi mekanları ile bir değişim, kültür ve üretim şehri.
Hızlı bir sosyal ve ekonomik gelişim gösteren şehrin bu dönüşümünü pek çok araştırma da tescil ediyor. TÜİK ile DPT ve diğer kamu kuruluşları tarafından ortak yapılan araştırmaya göre Eskişehir 2005 yılında 81 il arasında 3’üncü sırada yer almıştı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nca hazırlanan “İnsani Gelişmişlik Raporu”nda ise Eskişehir, beşeri gelişmişlik ve yaşanabilir kentler düzeyi bakımından ise 3’üncü sırada yer aldı. Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu tarafından gerçekleştirilen “İller arası Rekabetçilik Endeksi” çalışmasının 2008 ve 2009 yılı sonuçlarına göre ise Eskişehir, 81 il arasında en rekabetçi 6’ncı il konumunda.
Kent ve yaşam kalitesi bakımından zirvede yer alan Eskişehir, yüzde 88’lik şehirleşme oranı ile Türkiye’nin şehirleşme bakımından da önde gelen illerinden biri. Türkiye’nin GSMH’sinden yüzde 1,2 pay alan kentte kişi başına düşen milli gelir ise 9 bin 500 doların üstünde. DİNAMOSU SANAYİ
Eskişehir’in son yıllarda ekonomik hayatının dinamizminde hiç şüphesiz en önemli pay sanayinin. Şehir nüfusunun hızla büyümesi, yetişmiş işgücü varlığı, pazarlara yakınlığı, enerji ve ham madde kaynaklarının uygunluğu, sanayi için gerekli alt yapı yatırımlarının yeterli oluşu bölgede sanayinin giderek gelişmesini sağladı.
Bugün Türkiye’nin uçak motoru, dizel lokomotif ile boraks üretiminin tamamını Eskişehirli sanayiciler gerçekleştiriyor. Ayrıca dünyadaki bor yataklarının yüzde 60'ı Eskişehir'de bulunuyor. Eskişehir ayrıca Türkiye’deki buzdolabı üretiminin yüzde 60’ı nı ve soğutucu kompresörleri üretiminin de yüzde 95’ini gerçekleştiriyor. YOL HARİTASI TAMAM
2020’ye kadar yol haritalarını önüne koyan Eskişehirliler tarihlerinin en büyük atılımını gerçekleştirmek için çalışıyor. İl Türkiye’nin en stratejik sanayi ve ulaştırma merkezlerinden biri olmaya hazırlanıyor. 2020’ye kadar ciddi bir yatırım patlaması bekleyen kent ihracatını ise 1,7 milyar dolardan 4 milyar dolara taşıyacak. Eskişehirli şirketlerse cirolarını 10 yılda 4’e katlayacak.
Bundan 4 yıl önce Eskişehir’in geleceğine yön verecek sektörler ESO, Eskişehirli sanayiciler ve bilim adamlarının katıldığı beyin fırtınası toplantılarında belirlendi. Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Savaş M. Özaydemir hazırladıkları yol haritasına göre üç sektörün gelecek yıllarda da ön planda ve ağırlıklı bir yapıya sahip olacağını belirtiyor. Bu plana göre Eskişehir’in geleceğine yön verecek 3 sektör makine imalat ve metal eşya, havacılık ve savunma sanayi ile seramik ve ileri seramikler sanayi. Özaydemir, ESO olarak, ilin sanayisinin geleceğinin şekillenmesini sağlayacak yeni yatırımların oluşturulması için çalışmalara hızla devam ettiklerini de belirtiyor. HAVACILIKLA 1 MİLYAR DOLAR
Eskişehir’in stratejik sektörlerden biri olan havacılık, Eskişehir ekonomisinde önemli bir paya sahip. Sektör her geçen gün büyümesini sürdürüyor. 2000 yılında sektörün ihracatı 55 milyon dolar düzeyindeyken 2009 sonunda bu rakam 285 milyon dolara ulaştı. Sektördeki çalışan sayısı ise Hava İkmal Bakım Merkezi dahil toplam 3.000 kişi civarında. Bu iki rakam bile havacılık sanayinin Eskişehir açısından ne kadar önemli bir sektör olduğunu ortaya koyuyor.
ESO Yönetim Kurulu Başkanı Savaş M. Özaydemir hedef projeksiyonlarına göre 2020’de 4 milyar dolara ulaşması beklenen ihracatın 4’te 1’inin ileri teknolojiye ve yüksek katma değere sahip havacılık sanayii, makine imalat ve metal eşya sektörü ürünlerinden elde edileceğini belirtiyor.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?