"Ameliyat ipliğinde dünya markası olma yolundayız"

Hüseyin Nakıboğlu,ameliyat iplikleri alanında Türkiye'deki en büyük kapasiteye sahip olduklarını söyledi

1.08.2010 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
"Ameliyat ipliğinde dünya markası olma yolundayız"

1989 yılında kurulan Nakpa, 300 milyon dolar cirosuyla plastik hammadde sektörünün önde gelen üreticilerinden biri. Nakpa Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Nakıboğlu, ilginç bir alanda daha üretim yapıyor; İpek Plastik Sağlık Ürünleri A.Ş’de ameliyat iplikleri üretiyor. Bu alanda Türkiye’deki en büyük kapasiteye sahip olduklarInI belirten NakIboğlu, sorularımızı şöyle yanıtladı:

Doğada çözünebilen plastik üretimi gitgide artıyor. Bu alandaki faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz?

Plastik, içerisine eklenen maddelerle yarı organik hale getiriliyor. Güneş, su ve diğer doğal etkenlerle karşılaşan malzeme çözünmeye başlıyor.  Normal bir plastik torbadan binlerce kat daha hızlı çözünen bu madde çevreye duyarlı şirketler tarafından tercih ediliyor. Bazı belediyeler plastik poşetlerin kullanımını yasaklayan kararlar almakta. Dünya bazında plastik poşetlerin kullanımına dair bir yaptırım söz konusu değil. Zaten klasik poşetlerin sağlığa zararlı olduğuna dair bilimsel bir dayanak da yok. Hurdadan yapılan plastikler insan sağlığına zarar verebilir. Bunun dışındaki plastikler çevre dostudur. Plastik insanların işini kolaylaştıran bir ürün.

Türkiye’nin plastik tüketimi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Türkiye dünya ile karşılaştırıldığında kişi başına plastik tüketiminde oldukça gerilerde yer alıyor. Plastik hammaddelerde temel malzemeler üretiyoruz. Türkiye’de bu alanda üretim yapan 2 şirket var. Türkiye büyük miktarda plastik hammadde ithal ediyor. Petrol ve doğalgazda söz sahibi olan Ortadoğu ülkeleri ve Arabistan bu alanda para kazanıyor. Türkiye’de bu alanda en büyük şirket olan Pektim ise plastik hammaddelerinden kar elde edemiyor. Çünkü hammaddeyi pahalıya alıyor. Petkim’in dünyada birçok rakibi var. şirket temel hammaddelerin çoğunu ithal ediyor. Suudi Arabistan ve İran’da petrol ucuz olduğu için bu ülkelerin öne çıkayorlar. Plastik hammaddesi sektöründe rekabetçi olabilmek için üreticiler ucuz doğalgaz almalı.

Çin plastik sektöründe de büyük bir oyuncu mu?

Çin birçok sektörde dünyanın ekonomik dengelerini elinde tutarken plastik konusunda işler biraz farklı. Çin plastik tüketiminin en yüksek olduğu ülke. Çin plastik alımını düşürdüğü zaman dünya plastik sektöründe sıkıntı yaşanıyor. Bir Çinli yılda 20 kilogram plastik tükettiğinde bu milyon ton ediyor. Çin plastik alacak diye bir spekülasyon çıktığında fiyatlar hızla yükseliyor. Ama şu  an petrokimya sektöründe en önemli üreticiler İran ve Suudi Arabistan. Bu ülkeleri Rusya ve Amerika takip ediyor. Plastik alanında Çin üreticiden ziyade tüketici konumunda yer alıyor.

Nakpa’nın üretim alanı plastik hammaddeler mi?

Evet, her biri ayrı özellikte olan hammaddeleri tam zamanında ve uygun fiyatla temin ederek müşterilerimizin  hizmetine sunuyoruz. Dünyanın en büyük plastik üreticilerinden hızlı ve güvenli teslimat sağlıyoruz. Sahamızda lojistik ve hizmet açısından en vasıflı hale gelerek, temel plastik hammaddelerin yanı sıra mühendislik plastiklerinin ve diğer kimyasal hammaddelerin de pazarlamasına ağırlık veriyoruz. Nakpa 4 kıtada 40’ı aşkın üreticiden aldığı en kaliteli ürünleri, garantili satış ve teknik bilgi desteğiyle müşterilerine sunuyor. Müşterileriyle dünya üreticileri arasında bir köprü görevi yapıyor.

Bu hammaddeler hangi alanlarda kullanılıyor?

Bildiğiniz gibi plastikler hayatımızın her alanında kullanılıyor. Bizim Sağladığımız  pvc maddesiyle kapı pencere profilleri, suni deri, ayakkabı tabanı, terlik, yer ve duvar karoları ile masa örtüsü gibi birçok ürün elde ediliyor. Polipropilenden ise boru, halat, fırça, halı ipi, elyaf ve çuval üretiliyor. Biz 2 bin adet plastikçiye hammadde satıyoruz.~

Üretimi kendiniz mi yapıyorsunuz?

Yıllık ithalatımız yaklaşık 200 bin ton. Hayır, biz kendimiz üretim yapmıyoruz. ithal ettiğimiz ürünleri hem Türkiye’de hem de Romanya, Azerbaycan ve Kıbrıs gibi çevre ülkelere sat›yoruz. Bu ülkeler ithalatları nı örneğin Kore’den yapsalar malı iki ayda teslim alırlar ama biz onlara iki günde ulaştırıyoruz. Biz ithalatımızın yüzde 95’ini satıyoruz, onlar da nakliye sorunu yaşamıyorlar. Bu amaçla İstanbul Beylikdüzü, İzmir, Mersin ve Gaziantep’te depolarımız bulunuyor.

Ameliyat iplikleri üretimi, konusu az bilinen özel bir alan. Siz bu işe nasıl girdiniz?

Bu iş plastikten farklı ama ben kimya yüksek mühendisiyim. İstanbul Kimya Fakültesi’ni bitirdikten sonra yurtdışına eğitime gittim. Plastik sektöründen sonra, bu alanda da kendimizi geliştirdik ve cerrahi müdahalelerde kullanılan ameliyat iplikleri üretmeye başladık. Tamamen bilgisayar kontrollü olarak üretim yapıyoruz.

Üretim nerede gerçekleşiyor? Toplam kapasite ne kadar?

Ameliyat iplikleri üretiminde Türkiye’de en büyük kapasiteye sahibiz. Satış hacmi açısından da ikinci sıradayız. Üretimimiz İstanbul Beylikdüzü’ndeki tesisimizde yapılıyor. Toplam 70 kişi çalışıyor. Yeni makine ve ekipmanlarla donatılan bu tesisimiz, konusunda sağlık sektörünün tüm ihtiyaçlarına cevap verecek bir donanıma sahip. Uzman kadrosuyla steril ortamda, Avrupa standartlarında üretim yapıyor. Tüm ürünler, üretimin her safhasında CE ve ISO normlarına uygun olarak laboratuar kontrolünden geçiriliyor. Son sistem makinelerde ameliyat ipliği ve iğnesi birleştiriliyor. Montaj ünitesinden sonra, farmasotik müstahzar üretiminde şart olan temiz odalarda paketleme yapılıyor. Absorbe olan iplikler, uluslararası standartlarda alüminyum ambalajla paketleniyor. Ürünlerin dış etkenlere karşı dayanıklılığını artırmak ve güvenliği için çift kat ambalaj yapılıyor. Ambalajlanan ürünler tam otomatik makinelerde sterilize ediliyor.

 

 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz