Kayseri 2023'e koşuyor

Türkiye 2023 yılına dev bir vizyonla yol alırken, Kayseri de yaşanacak gelişimde önemi bir rol oynamaya kararlı.

1.04.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Kayseri 2023'e koşuyor

Yabancı yatırımcı ile yakın ilgi gösterirken, çeşitli sektörler de yatırım atağına geçti. İş dünyasında AR-GE ve markalaşmaya yönelik farkındalık hiç olmadığı kadar artmış durumda. Herkes markalaşmanın önemine değinirken, uluslararası arenada rekabet gücünü artırmak için adeta yeniden yapılanıyor. Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Kayseri'nin önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde imalat sanayinde istihdamı 200 binin, ihracatı 5 milyar doların üzerine çıkarmayı hedeflediğini söylüyor. Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak da bu hedef için şartların uygun olduğunun altını çiziyor ve "Önümüzdeki dönemde hem ihracat yapan hem ithalat yapan hem de iç piyasada yükselen bir Kayseri hayal ediyoruz" diyor.Artık dünyada ülkeler değil şehirler yarışıyor. Altyapı olsun, şehirleşme olsun, imar ve iskan olsun güzel bir şehirde yaşıyoruz. Kentin sanayi ve ticaret yapısı da gelişiyor.
Biz önümüzdeki dönemde kalkınma atağımızı sürdüreceğiz. Zaten çok çeşitli temaslarımız oluyor. Geçtiğimiz günlerde Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya heyetini misafir ettik. Dünya çapında söz sahibi şirketlerin yetkilileri de buradaydı. Önümüzdeki süreçte Kayseri'nin üretim altyapısı ile dikkat çekeceğine yürekten inanıyorum." Bu sözler Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak'a ait. Boydak'ın da dikkat çektiği gibi Kayseri son dönemde önemli gelişmeler yaşıyor. Yabancı yatırımcı ile yakın ilgi gösterirken, çeşitli sektörler de yatırım atağına geçti. İş dünyasında AR-GE ve markalaşmaya yönelik farkındalık hiç olmadiği kadar artmış durumda. Herkes markalaşmanın önemine değinirken, uluslararası arenada rekabet gücünü artırmak için adeta yeniden yapılanıyor. Türkiye ekonomisinin 2023 yılında gelişmiş ilk 10 ülke içinde olma hedefinin gerçekleştirilmesinde kendine önemli sorumluluklar yükleyen Kayseri, markalarıyla, teknolojik ürünleriyle ve rekabetçi gücüyle bunu başarmakta da kararlı görünüyor.~

MEVLÜT BİLİCİ / KAYSERİ VALİSİ
'GİRİŞİMCİYE HER TÜRLÜ İMKANI SUNUYORUZ"
SAĞLANAN AVANTAJLAR

Kayseri'de organize sanayi bölgeleri, serbest bölge, teknopark, Erciyes ve Melikşah üniversiteleri ile yatırım yapmak isteyen girişimcilere her türlü imkanı sunuyor. Organize sanayi bölgeleri ve serbest bölgede faaliyet gösteren işletmelere sağlanan avantajlar OSB ve serbest bölgeyi cazibe merkezi haline getiriyor.
UYGUN ENERJİ
OSB'lerde ucuz maliyetle üretime imkan sağlayan uygun enerji altyapısı, ürün sevkiyatında kolaylık sağlayan ulaşım imkanı bulunuyor. Sanayinin ihtiyacı olan nitelikli iş gücü, bilgili, donanımlı, genç dinamik nüfus yapısı ile kalifiye insan kaynağı mevcut.
ÜZERİNE DÜŞEN GÖREV
Türkiye ekonomisinin 2023 yılında gelişmiş ilk 10 ülke içinde olma hedefinin gerçekleştirilmesinde Kayseri, en çok üreten ve en fazla ihracat yapan iller arasında yer alarak üzerine düşen görevi yerine getirmeye devam edecek.

BÖLGESEL MARKALAR GELİYOR
Kayseri ulaşım, alt yapısının uygunluğu, zengin yer altı kaynakları ve özellikle gelişmiş sanayisi ile Orta Anadolu'nun sanayi ve ticaret merkezi konumunda. 1.350'nin üzerinde üretim merkezi, 184 bin kişiyi aşan istihdamı, Türkiye'nin en büyük şirketleri arasında ilk binde yer alan 34 şirketi ile girişimcilikte örnek bir şehir. İlde 3 Organize Sanayi Bölgesi, 1 serbest bölge, 11 küçük sanayi sitesi ve 1 adet teknopark faaliyet gösteriyor. Ancak bunlarla yetinmeyen il, 2023'e hazırlanırken ticaret hacmini katlamaya çalışıyor. 2010 yılında 1 milyar 165 milyon dolar olan Kayseri ihracatı, 2011 yılında ise 1 milyar 469 milyon dolara ulaştı. 2012 yılı sonunda da il ihracatının 1,5 milyar doları aşması bekleniyor. Kayserili sanayiciler Avrupa Birliği ülkeleri, Amerika ve Rusya'nın yanı sıra Afrika ve Arap ülkelerine de yöneldi. Güney ve Kuzey Amerika pazarlarına da girmeye başladılar. "Sanayicilerimizin yurtdışı pazar arayışı sürüyor" diyen Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Kayseri'nin önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde imalat sanayinde istihdamı 200 binin, ihracatı 5 milyar doların üzerine çıkarmayı hedeflediğini söylüyor. Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak da bu hedef için şartların uygun olduğunun altını çiziyor. "Markalarımızı bölgesel yapma yolunda ilerliyoruz. Dünyada alternatif pazarlar oluşturmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde hem ihracat yapan hem ithalat yapan hem de iç piyasada yükselen bir Kayseri hayal ediyoruz" diyor.

TEKNOLOJİ MERKEZİ OLACAK
Sanayi ve üretim denilince ilk akla gelen illerden biri olan Kayseri, yakın bir gelecekte önemli teknolojilerin geliştirileceği bir merkez haline gelmeye çalışıyor. Pek çok Anadolu şehrinin Kayseri'yi model olarak aldığını belirten Vali Bilici, "Komşu illerle işbirliğinin geliştirilmesi durumunda bölgede kalkınma sağlanacak" diye konuşuyor.~
Kayseri organize sanayi bölgelerinde, teknopark ve serbest bölgede binin üzerinde sanayi işletmesi bulunuyor. Erciyes Üniversitesi bünyesinde üniversite sanayi iş birliğini sağlamaya yönelik olarak 2005 yılında kurulan Erciyes Teknopark'ta 125 şirket ve 300 AR-GE personeli çalışıyor. Burada AR-GE ve inovasyon projeleri ile çıkartılacak olan yüksek teknolojinin sanayiye kazandırılması ve oluşacak olan sinerji ile teknoparkın bir zenginlik fabrikasına dönüştürülmesi hedefleniyor. Vali Bilici, "Erciyes Teknopark amaçlarına ulaştığında Kayseri 'Silikon Vadisi' benzeri bir teknoloji merkezine kavuşacak. Teknopark sayesinde, ilimiz sanayisinin uluslararası rekabet edebilir ve ihracata yönelik bir yapıya kavuşturulması sağlanacak. Teknolojik bilgi üretilmesi, ürün kalitesi ve standardının yükseltilmesi, verimliliğin artırılması ve ileri teknoloji sağlayacak yabancı sermayenin ilimize girişi mümkün olabilecek" diyor.

ATAKTAKİ SEKTÖRLER
Kayseri 2023'e doğru koşarken ilde önümüzdeki dönemde atağa kalkacak çok sayıda sektör bulunuyor. Bu sektörlerin başında savunma sanayi, madencilik, hayvancılık, sağlık ve turizm geliyor. Kayseri bulunduğu coğrafi konum itibariyle savunma sanayi yatırımlarının yapılabilmesi açısından uygun bir konuma sahip. Ana Tamir Fabrikası, Hava İkmal Bakım Merkezi ve savunma sanayi ürünleri imal eden diğer sanayi tesislerinin bulunması avantaj sağlayıcı unsurlar. İlçelerde yer alan zengin maden yataklarının işletilmesinin de yüksek katma değer yaratarak, istihdama katkı sağlaması ve bölgeye dinamizm kazandırması bekleniyor. Kayseri'nin turizmdeki potansiyeli de artıyor. Kış turizminde öne çıkan Erciyes için Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve bir kısım tesislerinin ihalesi yapılan "Erciyes Master Planının hayata geçirilmesi ile ilin ülke turizmine çok ciddi katkı sağlaması planlanıyor. KayseriDER (Kayseri Düşünce ve Atılım Derneği) Başkanı Aydın Haskebapçı da "Erciyes neden Davos olmasın, neden kongre merkezi olmasın... Amacımız bunları sağlamak" diyor. Mustafa Boydak da özelikle sağlık sektöründe ciddi bir atağın söz konusu olduğunu söylüyor. "Sağlıkta önemli merkez olduk. Civarımızdaki 13 ilin buradan sağlık hizmetleri aldığını görmekteyiz. Artık sanayide kalite yükseltme hedefimiz var" diye konuşuyor.

ULAŞIMDA BÜYÜK PROJE
Kayseri'de ulaştırma alanında da önemli gelişmeler söz konusu. Ulaştırma Bakanlığı tarafından yürütülen hızlı tren projesi kapsamında önümüzdeki yıllarda Kayseri Ankara'ya bağlanacak. Bu sayede ticaret ve turizm başta olmak üzere birçok alanda ilin yeni yatırım fırsatlarına kavuşması bekleniyor. Kayseri kent merkezi içinde kalmış olan yük garı da Avrupa ülkelerinde olduğu gibi etkin karayolu ulaşımı olan ve müşteriler tarafından tercih edilebilir bir alanda, yük lojistik ihtiyaçlarına cevap verebilecek özellikte yeniden yapılıyor. Bu amaçla Boğazköprü'de yeni lojistik merkezi kurulması planlanıyor. Boğazköprü lojistik köyü 511 bin metrekare alan üzerine projelendirilmiş olup, lojistik köyün faaliyete geçmesi ile birlikte mevcut durumda yaklaşık yıllık 71 bin ton olan taşıma miktarının 1 milyon 782 bin tona çıkması bekleniyor. Vali Bilici, bu sayede ilde organize sanayi bölgeleri ve serbest bölgede üretilen ürünlerin dünyaya daha verimli, hızlı ve kolayca ulaşacağını söylüyor.~
"Lojistik köy küresel sermaye ile daha kolay rekabet imkanı sağlayacak, ilin ekonomik ve sosyal gelişimine katkıda bulunacak" diyor. Boydak da Türkiye'nin globallegtikçe, Kayseri'nin Avrupa'nın lojistik merkezi olacağını düşünüyor. "Biz buna inanıyoruz. İspanya'nın Zaragoza kenti Avrupa'nın lojistik üstlerinden bir tanesi. Kayseri'de neden bir Zaragoza olmasın, Avrupa'nın doğuya açılan bir kapısı olmasın. Önümüzdeki süreçte Kayseri'de bu imkanı yakalayacağız" diye konuşuyor.

REKABET GÜCÜ ARTIYOR
Kayserili sanayiciler rekabet güçlerini artırmak konusunda da her zamankinden daha odaklı. Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak özellikle bu noktaya dikkat çekiyor. "Kayseri rekabet gücünü artıran ürünler üretme gayreti içerisinde. Dünya piyasalarını yakinen takip ediyor" diyor. Boydak'a göre şehrin rotası sanayide katma değer üretebilen bir yapıya kavuşmak. Bu konuda şöyle konuşuyor: "Sanayi günümüzde çok değişim geçirdi. Türkiye 10 yıl önce tekstil üretim merkeziydi. Av-rupa'daki kullanılmış makineler Türkiye'ye gelirdi. Artık Türkiye'deki kullanılmış makineler bizim doğumuza doğru, Pakistan, Irak gibi ülkelere kaymakta. Bundan sonra Kayseri'nin rotası pahada ağır, hacimde küçük ürünler üretmek olacak. Bir de başkalarının bizden daha ucuza yapacağı işleri bizim Kayseri olarak yapmamamız gerekiyor. Bizim referansımız bu. Başkalarının bizden daha iyi ve daha ucuza yapacağı işleri onlara yaptırmalıyız. Bundan sonra İstanbul ve Marmara Bölgesi'nde yoğunlaşmış sanayinin bizim bölgemize doğru geleceğine inanıyoruz. Onlar için hazırlık yapıyoruz." Çok sayıda Kayserili şirket de 2023'e iddialı hedeflerle hazırlanıyor. Konut sektörünün en büyük oyuncularından Kayseri Garanti Konut Genel Müdürü Temur Selman, "Türkiye'nin koyduğu 2023 yılı ihracat hedefi içerisinde biz konut üreticileri de kendi rotamızı belirledik. Garanti Konut olarak 2023'e kadar 10 bine yakın konut teslim edeceğiz" diye konuşuyor.

Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı
MUSTAFA BOYDAK
"ÜRETİM ÇEŞİTLİLİĞİNE GİTTİK"
ÖNEMLİ PROJELER

Kayseri'de en önemli projelerden bir tanesi Kayserimizin tarımdaki iş gücünden sanayiye, ticaret ve hizmetler sektörüne kayışı. Bu kayış 90'lı yıllarla başlıyor. 2011 yılı sonuna geldiğimiz zamanda tarım dışı sektörler de çalışmaya başlıyor. Bu Kayseri açısından çok önemli ve bu önemli bir gelişmişlik göstergesi.
FARKLI ALTERNATİFLER
Diğer yandan Kayserimizin özellikle sanayide farklı alternatiflerinin oluşması yine önemli olaylardan bir tanesi. Kayserimizin doğu bölgesinde yeni bir organize sanayi bölgesi yapmak sureti ile Mimarsinan OSB'yi hayata geçirdik. Son 4 yılda yaptığımız çalışmalarla şu an orada 50 tane şirket üretime başlamış durumda.Arkasından ciddi anlamda da şirketlerimiz gelmekte.
SANAYİ TESİSLERİ TAŞINIYOR
Yine bizim önemli projelerimizden bir tanesi şehir içinde kalmış sanayi tesislerimizi organize sanayi bölgelerimize taşıma hedefimiz. Artık sanayinin kendi bölgesinde üretim yapıyor olması çok önemli. Bu hem çevresel faktörler hem şehirleşme ve imar anlamında şehre katkısı olan bir çalışma. Belediyelerimizde bu konuda kolaylıklar gösteriyor.
3 YILDA GELİNECEK NOKTA
Bu projeyi 3 yıl içerisinde tamamlarız. Bunların yanı sıra risklerimizi biraz daha azaltmak anlamında üretim çeşitliliğine gittik. Markalı mallar konusunda da son 3 yıldır ulusal markalar oluşturduk. Bunları daha da büyütme gayreti içerisinde olacağız.


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz