Mersin Limanı kentin cazibesini artırıyor

Mersin Limanı, Türkiye’de en fazla yük elleçleyen liman olarak gösterildi.

1.10.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Mersin Limanı kentin cazibesini artırıyor
Her geçen gün artan işlem hacmi, yıllık 1 milyon TEU’nun üzerinde konteyner elleçlemesi ve 8 milyon ton kargo elleçlemesiyle Doğu Akdeniz’in lider limanı olma yolunda hızla ilerliyor. Mersin Limanı, yatırımcı açısından kentin cazibesini artıran en önemli ekonomik odaklardan biri olarak da gösteriliyor. Yalnızca kent içinde değil, ülke ekonomisi içinde de önemli bir yere sahip olan Mersin Limanı, Türklim’in 2011 Türk Limancılık Sektörü Raporu’nda yıllık 20 milyon ton yük miktarıyla Türkiye’de en fazla yük elleçleyen limanı olarak gösterildi. Bu gücünü daha yukarılara taşımak isteyen MIP, 2,5 milyon TEU olan konteyner dizayn kapasitesini yapılan yatırımlarla 4,5 milyon TEU’ya çıkarmayı ve mega konteyner gemilerine hizmet verebilmek için son teknoloji ekipmanları limana kazandırmayı hedefliyor.

YÜKLEME YATIRIMLARI YAPILIYOR
Limanda, her geçen yıl artan işlem hacmini karşılayacak ekipman yatırımlarına 2010 yılı şubat ayında 12 milyon dolar değerinde 8 adet RTG (Tekerlekli Vinç) eklendi. Bunun yanında geçen yıl alınan ve değeri 15 milyon dolar olan 2 adet rıhtım vinci (post panamax Type) ile operasyon hızının ve gemi kabul kapasitesinin artırılması hedefleniyor. 2012 yılında ekipman yatırımlarını sürdüren MIP, 2 adet Gottwald marka mobil vinç, liman sahasında kullanılmak üzere 75 adet kamyon ve treylerla bunlara ek olarak 45 ton kapasiteli 10 adet elektrikli RTG satın aldı. Vinçler yatayda 6 sıra ve tır geçiş hattı, düşeyde de 5 kat stok ve 1 kat aktarma özelliğine sahip.

MIP’DEN BÜYÜK YATIRIM

MlP’de Reefer Konteyner Terminali’ne ilk aşamada her biri 5 kat ve 6 sıra olmak üzere 14 adet çelik platform inşa edidi. 14 platformda 420 adet 40’lık ve buna ek olarak 30 adet 20’lik konteynere aynı anda hizmet verilebilecek Reefer Konteyner Terminali’nde bu yatırımla konteyner kapasitesi 570’e ulaştı. Özelleştirme öncesi 50 adet plug’la hizmet verilen terminalde, kapasitenin 570’e çıkarılması yanında acentelerin yükümlülüğünde olan konteyner derece takibi, özelleştirme sonrası müşterilere daha iyi hizmet verebilmek amacıyla MIP tarafından yapılıyor. Günde 6 defa olmak üzere yapılan derece takiplerinde elde edilen veriler, düzenli olarak acentelere rapor ediliyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz