Beş yıldızlı otellerden tatil köylerine, golf sahalarına kadar birçok yatırımın Tarsus’a getirilmesi için gereken işlemleri tamamladıklarını ve yatırımcı firmalara tapularını verdiklerini kaydederek sözlerine başlayan Tarsus Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan, turizmin Tarsus ve Mersin’in önem verdiği bir konu olduğunu vurguluyor. Tarsus’ta yaşayan vatandaşlara katkı sağlayacak daha birçok projenin olduğunu söyleyen Gödekmerdan, sözlerine şöyle devam ediyor:
“Karboğazı kayak merkezi projemiz var. Gülek Beldesi’ne bağlı Karboğazı’nda bir kış turizmi merkezi oluşturmak için çabalıyoruz. Biz özel idare olarak yollarını yaptık, elektrik hizmetini götürdük. Şu anda da Karboğazı kayak merkezinin halihazırda haritaları yapılıyor. Bu haritalar bittikten sonra biz özel idare olarak, özel sektöre ihale edeceğiz ve özel sektör bu alanda konaklama tesisi, teleferik tesisi yapma hizmetini gerçekleştirecek. Turizmin çeşitlenmesi açısından bu projenin önemi çok büyük, çünkü sadece kum, deniz, güneş turizmi bizim için yeterli değil. Yaz turizmine kış turizmini de ilave edeceğiz. Bunların yanı sıra inanç turizmini çok önemsiyoruz. Çünkü ilçemizde, Danyal Peygamber’in kabri var. Ashab-ı Kehf var. St. Paulus Kilisesi ve kuyuları var. Tarihi Tarsus sokaklarımız, evlerimiz var. Tarsus şelalemiz var. Bunların hepsinden inanç turizmi kapsamında faydalanmayı planlıyoruz. Onun haricinde Tarsus’a büyük yatırımlar geliyor. Bu yatırımlara ilave olarak havalimanı projesi var. Resmi gazetede yayımlandı. Yenice Beldesi’ne bağlı Kargılı Köyü’ne yapılacak olan bu havalimanı, Türkiye’nin en büyük havalimanıdır. Dolayısıyla turizme katkısı çok büyük olacaktır. Bölgeye gelen turistlerin uçaktan indikten sonra, konaklamak istediği yerlere kısa zamanda ulaşması çok kolaylaşacağından, bölgemize talep daha da yoğunlaşacaktır diye düşünüyorum.”
Mehmet Gödekmerdan, diğer çalışmalarla ilgili şu bilgileri veriyor: “Ayrıca Yenice’de devlet demiryollarının büyük bir lojistik köy çalışması var. Tarsus’a Türkiye’nin en büyük lojistik köyü kurulacak. Demiryolları ile ilgili tüm tamir, bakım, onarım, yedek parça, yükleme boşaltma, depolama, hepsi burada yapılacak. Bu yatırımın da ekonomimize çok büyük katkılar sağlayacağından şüphemiz yok. Bahsettiğim bu beş büyük projemizi 2010 yılında başlatmak istiyoruz ki, bunlardan Yenice lojistik köy çalışması başladı. Karboğaz kayak tesisleri ihale edilecek. Havalimanının Ulaştırma Bakanlığı tarafından 2010’da temelinin atılacağı müjdesi verildi. Turizm bölgemizdeki tüm yatırım projelerinin hayata geçebilmesi için biz üzerimize düşen görevi eksiksiz yaptık. Bütün işlemleri tamamlayıp, gerekli yerlere tapularını teslim ettik. Artık söz firmalarda. Umarım firmalarımız da en kısa zamanda bu projelerin hayata geçirilmesi için gereken tüm çabayı çabukça gerçekleştirirler. Tarsus artık turizm ve lojistik ile gelişecek. Daha önceki tarihlerde sanayi ön plandaydı. Tekstil sektörü vardı. Boya, yağ, çırçır fabrikaları vardı. Ama tekstil sektörü Türkiye’de gerileyince, birçok fabrikamız kapandı. Hal böyle olunca, geleceğimiz turizm ve lojistik hizmetlerine bağlı ki, şu anda dünya trendleri de bu yönde zaten. Biz de bu amaçla çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.”
Festivaller düzenlenecek
Yakın zamanda “Tarsus’un Manevi Liderleri” adlı bir sempozyum düzenleyeceklerini, bunun yanında yenidünya üretimi ile ilgili uluslararası bir sempozyumun da olacağının haberini veren Gödekmerdan, “Devamında yenidünya festivali, üzüm festivali, narenciye turunçgil festivali yapacağız. Bunlar yerel ve ulusal basında yer bulduğundan hem tanıtım açısından iyi olacak, hem de ekonominin gelişmesi açısından iyi olacak. Uluslararası tenis turnuvası yapılıyor. Uluslararası yarı maraton koşuldu. Bu şekilde spor aktiviteleri devam ediyor. ~
Yine yerel ölçekte kaymakamlık kupası adı altında futbol, voleybol, basketbol ve masa tenisi branşlarında müsabakalar var. Çok sayıda takım ve insanımızın katıldığı bu aktivitelerin her ne kadar, bir kısmı öğrencilere yönelik olsa da, geneli vatandaşlarımızın tümüne yönelik olarak düzenleniyor. Spor alanında, Tarsus’ta büyük bir potansiyelimiz var. Bayan voleybol takımımız 3’üncü ligde. Bayan futbol takımımız 2’inci ligde, bayan basketbol takımımız ise 1’inci ligde yer alıyor. Spor konularında da Türkiye’de Tarsus derece alan bir ilçedir” diyor.
Hedeflerinin Tarsus’u çok daha ileri götürmek olduğunu kaydeden Gödekmerdan, sözlerine şunları ekliyor: “Kamu kurumlarımızın çalışmalarını çok daha hızlandırmak, eğitimde kaliteyi yükseltmek, dışarıdan göç ile gelen insanımızın adaptasyonu, onların sorunlarının çözümlenmesi ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca kenar mahallerde oturan gençlerimizin, devlete kazandırılması, kaynaştırılmasıyla ilgili faaliyetlerimiz devam ediyor ve köylerimizin altyapıları ile ilgili örneğin içme suyu, sulama suyu, yol ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalarımız var. Çukurova kalkınma ajansı ile ortak yürüttüğümüz çalışmalarımız var. Aşağı yukarı 30’a yakın proje müracaatı yaptık. Zannediyorum mayıs ayının sonuna doğru hangilerinin kabul edildiği açıklanmış olacak. Emniyet müdürlüğümüzün, müftülüğümüzün, milli eğitim müdürlüğümüzün, sosyal hizmetler ilçe müdürlüğümüzün, kaymakamlığa bağlı kurumlarımızın da çok sayıda projeleri var.”
Göçle gelenler
Tarsus’un kalifiye olmayan bir göç aldığını, ancak bu göçün Tarsus’u çok da dezavantajlı bir duruma düşürmediğini, aksine göç eden insanların sanayinin yanı sıra tarım için geldiklerini söyleyen Gödekmerdan şöyle devam ediyor: “Tarsus’ta tarım potansiyeli çok geniş; yetişmeyen hiçbir ürün yok. Burada muz bile yetiştirilebiliyor. Narenciye, nar, sebze, meyve ürünlerinin tamamı yetiştirilebiliyor. Dolayısıyla insanlar tarlada ve serada çalışmak amacıyla buraya göç ediyorlar. Sanayinin Tarsus’ta bitmiş olması, turizmin kendini göstermesi, göçü çok fazla etkilemez diye düşünüyorum. Böyle olunca da, gelen insanlara eğitim kursları düzenleyerek eğitimli hale getirmeye çalışıyoruz. Eğitimli hale gelen insanımızı da, daha sonra istihdam etmeye çabalıyoruz. Turizm ile ilgili projelerimiz biraz öne çıktığında yani sahil projesi hayata geçtiği an, yaklaşık 10 bin kişi burada çalışacak. İnşaatlarda çalışmak üzere vatandaşlarımıza geçici de olsa iş imkânı sağlanacak. Hizmete girdikten sonra da yine vatandaşlarımıza istihdam yaratılacak. Vatandaşlarımıza yabancı dil başta olmak üzere kat eğitimi, aşçılık eğitimi, mutfak eğitimi, garsonluk eğitimleri aldırarak diploma aldırmaya çalışıyoruz. Onun dışında tarımda da imkânlarımız fazla olduğu için, yerli insanımız da tarım sektöründe çalışmak istemediğinden göç ile gelen çoğunluğu da bu sektörde kullanmayı düşünüyoruz.”
Çok renkli bir kişiliğe sahip olan Tarsus Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan, ayrıca eğitimci kimliği ile Tarsus’a farklı bir vizyon katıyor. Kaymakam olmadan önce İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak hizmet veren Gödekmerdan, öğretim görevlisi açığı olduğu zamanlarda, Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde idare hukuku derslerine giriyor. İlçede idare ve üniversitenin kaynaşması için bu görevi kabul ettiğini söyleyen Gödekmerdan, “26 yıldır bu mesleğin içindeyim ve hocalık geçmişim var, faydalı olabildiğimi düşünüyorum. Bu yılın sonuna kadar da götüreceğim” diyor.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?