Türkiye’nin sağlık şehri olmaya hazırlanıyoruz

Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr, Ahmet Öksüzkaya, yeni yatırımlarla ilgili sorularımızı yanıtladı.

1.05.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Türkiye’nin sağlık şehri olmaya hazırlanıyoruz
Anadolu'nun parlayan yıldızı Kayseri, sanayi ve ticarette olduğu kadar son dönemde sağlık alanındaki yatırımlarıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. 2012 yılı sonunda 4 binin üzerinde bir yatak kapasitesine ulaşan şehirde Sağlık Bakanlığı'nca yeni hastane ve polikliniklerin dışında özel hastane ve üniversite hastaneleri yatırımları da gündemde. Bu yatırımlarla Anadolu'nun sağlıkta kalbi olmaya hazırlanan Kayseri sadece yurtiçinden değil, yurtdışından da hastaları ağırlamaya hazırlanıyor.

Geçtiğimiz yıl 7 milyon hastanın tedavi edildiği Kayseri’de sağlık yatırımlarının her geçen gün artması ile kent, bir sağlık şehri kimliğine büründü, Sadece Kayseri nüfusu değil, sağlık amaçlı çevre il ve ilçeler, hatta yurtdışından bile ziyaretçilerin olduğu şehir sadece devlet ve özel hastaneleri ile değil, üniversite hastanesi yatırımlarıyla da adından söz ettirmeye hazırlanıyor, Toplam yatak sayısında 4 bini geçen Kayseri, bazı uzmanlıklarda ise sadece Türkiye’nin değil dünyanın da sayılı kentlerinden biri konumunda bulunuyor, Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr, Ahmet Öksüzkaya, sağlıkta yakaladıkları bu ivmeyi daha da ileriye taşıyacaklarını belirtirken, yeni yatırımlarla ilgili sorularımızı ise şöyle yanıtlıyor:

Kayseri'de son dönemde sağlık yatırımları gündemde. Bize biraz son dönem sağlık yatırımlarından bahseder misiniz?
Kayseri sadece içinde yaşayanlara değil çevre illere de sağlık hizmeti veren bir kent konumunda, Bu durum göz önüne alındığında Kayseri hem özel sağlık kuruluşları hem de Sağlık Bakanlığı için yatırımın uygun görüldüğü bir il olarak öne çıkıyor, İlimize sağlık alanında yapılan en önemli güncel yatırım bin 583 yataklı kampüs hastanesidir, Türkiye’de ilk defa uygulanacak kamu özel ortaklığıyla hayata geçirilecek yatırımın temeli 10 Eylül 2011 tarihinde Başbakan tarafından atıldı. Toplam 732 bin metrekare olan arsamızın ana binasının yapılacağı bölümün zemin sertleştirme işlemleri bitmek üzere ve inşaat da devam ediyor, Bu yatırımımız yaklaşık 30 ay içerisinde tamamlanıp hizmete girecek. Ayrıca mevcut ağız ve diş sağlığı merkezimizin yanına 50 üniteli, beş yataklı ek bina yapılacak, böylelikle ADSM Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi olarak hizmet verecek, Buranın projesi de Bakanlığımız tarafından onaylandı ve ihale işlemleri devam ediyor.~

Peki planlama aşamasında hangi yatırımlar söz konusu?
70 yataklı Develi Devlet Hastanesi’nde arsa çalışmaları devam ediyor. Ayrıca 30 yataklı Bünyan Devlet Hastanesi ek binada ve 20 yataklı Yahyalı Devlet Hastanesi ek binada arsa çalışmaları son hızla devam ediyor. Yahyalı-Kapuzbaşı Sağlık Evi’nde son durum ise bu binaların mevcut arsa üzerine yapılacağı yönünde, Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık sektöründe bölgesel hizmet verecek bir eğitim araştırma hastanesi kurulması da planlandı.

Bu bağlamda Kayseri Entegre Sağlık Kampüsü hakkında bilgi verebilir misiniz?
Söz konusu Kayseri Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Entegre Sağlık Kampüsü) 899 yataklı genel hastane, 258 yataklı kadın doğum hastanesi, 126 yataklı psikiyatri hastanesi, 200 yataklı rehabilitasyon hastanesi, 100 yataklı yüksek güvenlikli psikiyatri hastanesinden oluşan toplam bin 583 yatakla hizmet verecek, Sağlık kampüsünün altı ana hastane binası haricinde sosyal tesisleri, alışveriş merkezleri bulunuyor, Ayrıca 38 ameliyathane ile günlük 2 bin 500 kişi kapasiteli acil servis, 144 yoğun bakım yatağı ile görüntüleme merkezleri, laboratuarlar ve iki adet helikopter pisti yer alacak. Hastanenin 385 bin metrekare kapalı alanı olacak.

Kayseri’de şu anda kaç hastane bulunuyor? Toplamda kaç yataktan bahsedebiliriz?
Kayseri’de şu an Sağlık Bakanlığı’na ait bir eğitim ve araştırma hastanesi, bir ADSM, yedi ilçe hastanesi, dört entegre hastane olmak üzere toplam 12 hastane, bin 480’i eğitim ve araştırma hastanesine ait olmak üzere toplam bin 720 yatak kapasitesi mevcut,Sağlık Bakanlığı’na bağlı olmayan kamu hastanelerine bakacak olursak, bin 216 yataklı üniversite hastaneleri ve 100 yataklı da bir asker hastane bulunuyor ilimizde. Kayseri’de, diğer illerle karşılaştırıldığında özel hastane sayısının da oldukça fazla olduğunu görüyoruz. Kayseri’de toplamda 969 yatak kapasitesine sahip 16 tane özel hastane bulunuyor. Hepsinin toplamında Kayseri de 4 bin 500 hasta yatağı mevcut, bunun bin 632’si nitelikli yatak.

İleriki dönemde Kayseri'de toplamda kaç hastaneye ve kaç yatağa ulaşılması hedefleniyor?
İlimizin 2012 yılı yatak doluluk oranı yüzde 77 ve geçen yıl 7 milyon hastayı tedavi ettik. Bu oran göstermektedir ki ilimizin yatak kapasitesinde bir artışa ihtiyacı yok. Aslında yatak kapasitemizi artırmaktan çok, nitelikli yatak sayımızı artırma hedefimiz var. Hastanelerdeki tüm yataklarımızı nitelikli yatağa çevirmek istiyoruz. Tüm hasta odalarımızı Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan nitelikli hasta yatağı tanımına uygun olarak içinde tuvaleti, banyosu, en fazla iki hasta yatağı, televizyonu, telefonu, yemek masası, etajeri ve yatılabilen refakatçi koltuğu bulunacak şekilde oluşturmak istiyoruz.~

Üniversite hastaneleri ve tıp fakülteleri açısından Kayseri'nin durumu nedir?
İlimizde Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı beş adet hastane bulunuyor. Kardiyoloji, hematoloji-onkoloji, organ nakli ve diyaliz ile çocuk hastalıkları dalları kendilerine ait ayrı binalarda hizmet verirken, diğer branşlarda ana binada hizmet veriliyor. Toplam bin 216 yatak kapasitesine sahip olan üniversite hastanemiz ilimizin sağlık hizmetinin karşılanmasında önemli bir yere sahip. Üniversitemizde tüm uzmanlık alanlarında sağlık hizmeti ve uzmanlık eğitimleri veriliyor. Özellikle kemik iliği transplantasyonunda üniversite hastanelerimiz dünyada sayılı merkezler arasında.

Kayseri sağlık turizmi açısından nasıl görünüyor?
Sağlık turizmi açısından da aslında çok uygun bir il Kayseri. Bu konuda il genelinde de birtakım çalışmaları başlattık. Ancak henüz sağlık turizmi konusunda istediğimiz düzeyde değiliz. Çevre iller için tercih edilme sebebi olan Kayseri’ye özel faktörler sağlık turizmi açısından da Kayseri’yi cazip kılıyor. Ayrıca Kayseri, yurtdışından da ulaşımın kolay olduğu bir yer. Birçok ülkede sağlık hizmetlerine ulaşımda uzun bekleme süreleri ciddi bir problem iken Kayseri’de böyle bir süre söz konusu değil. Yine birçok ülkede sunulamayan sağlık hizmetleri Kayseri’de sunuluyor, kanser hastalarının tedavisinin bir parçası olan radyoterapi gibi. Bir diğer göz ardı edilmemesi gereken konu da ilimizde sunulan sağlık hizmetinin maliyetinin diğer birçok ülkeye göre uygun olması.

YATAK SAYISI ARTIYOR
İl sağlık yatırımlarına tam gaz devam eden Kayseri’de yatak sayısının da gün geçtikçe arttığı gözlemleniyor.“25 yataklı Tomarza İlçe Devlet Hastanesi projemizde yer teslimi yapıldı ve inşaata geçildi. 10 yataklı Felahiye İlçe Entegre Hastanesi’nde ise yeni hastane arsasının kamulaştırması tamamlandı ve harita işlemlerine başlandı” diyen Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr.Ahmet Öksüzkaya, proje aşamasındaki yatırımlardan olan 25 odalı Yeşilhisar İlçe Devlet Hastanesi’nde mevcut hastanenin yanındaki arsanın kamulaştırma işleminin devam ettiğini söylüyor.Öksüzkaya ayrıca,25 odalı Pınarbaşı İlçe Devlet Hastanesi’nde de yeni hastane arsasının kamulaştırıldığını ve harita işlemlerine başlandığını sözlerine ekliyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz