CEO'nun hayalindeki Ev

CEO’ların yüzde 50’si deniz manzaralı müstakil bir evde yaşamanın hayalini kuruyor.

7.08.2017 10:22:000
Paylaş Tweet Paylaş
CEO'nun hayalindeki Ev


Ayçe Tarcan Aksakal

[email protected]

CEO’ların yüzde 50’si deniz manzaralı müstakil bir evde yaşamanın hayalini kuruyor. Yaşayacakları evin bahçeli ve manzaralı olmasını isteyen CEO’lar en çok Boğaz hattında oturmayı arzu ediyor. Yeni bir ev satın alırken ise ulaşım kolaylığına, komşularına ve çevresine dikkat ediyorlar. CEO’ların yüzde 76’sı yurt dışında ev satın almak istediğini belirtirken yurt dışındaki ilk tercihleri ABD ve İngiltere oluyor.

Bu yıl, ABD’de satışa çıkarılan lüks evler rekor kırıyor. Satılığa çıkarılan ve fiyatı 78 milyon ila 250 milyon dolar arasında değişen 25 ultra lüks konut bulunuyor. İçlerinde en pahalısı ABD’li lüks çanta üreticisi Bruce Makowsky’nin Los Angeles’taki Bel Air Spec Manor malikanesi. Bel Air semtindeki evin fiyatı 250 milyon dolar. 

ABD’de bugüne kadar satışa çıkan en pahalı ev olma özelliğine sahip malikanenin değeri 1 milyar lira civarında. İçi sanat eserleriyle dolu evde, James Bond temalı sinema salonundan helikopter pistine, bowling salonundan tam zamanlı 7 çalışana kadar aklınıza gelebilecek her türlü unsur düşünülmüş. 

ABD’nin en pahalı ikinci evi ise yine Los Angeles’ta. 200 milyon dolar değerindeki evin 122 odası bulunuyor. Fiyatıyla baş döndüren milyon dolarlık bu evler deniz kenarından uzakta. 

Türkiye’de ise hayalleri süsleyen, en pahalı evler deniz kenarındakiler… Capital’in CEO Club üyeleriyle yaptığımız, 98 CEO’nun katıldığı “Hayalimdeki Ev” anketine göre CEO’ların yarısı deniz kenarındaki müstakil bir evin hayalini kuruyor. Yaşayacakları evin bahçeli ve manzaralı olmasını isteyen CEO’lar için en önemli unsurlardan biri de oturacakları evin ulaşım kolaylığı. Ayrıca kendilerine ait bir çalışma odasını da önemsiyorlar. 

Yaptığımız araştırma, CEO’ların yüzde 76 gibi büyük bir çoğunluğunun yurt dışında ev sahibi olmak istediğini gösteriyor. Bu çoğunluğun ev sahibi olmak için tercih ettiği ülkeler arasında ilk 2 sırada ABD ve İngiltere var. 

MÜSTAKİL VE DENİZ MANZARALI

CEO’ların yüzde 50’si “hayalindeki evi” deniz manzaralı ve müstakil olarak tanımlıyor. Olmuksan International Paper Genel Müdürü Ergun Hepvar da hayalinin deniz manzaralı, müstakil bir ev olduğunu söylüyor. 8 yıldır Kemerburgaz’da oturan Hepvar, geniş bir bahçe içinde tek katlı, fazla büyük olmayan bir ev istediğini belirtiyor. Evinde geniş ve donanımlı bir mutfak ile güzel bir oturma bölümünün olmasını isteyen Hepvar, “Hayalimdeki bu ev aydınlık ve farklı alanlar yaratılabilecek boyutlarda olmalı” diyor ve ekliyor: “Tercihen deniz kenarında ve hobim olan yelkeni rahat yapabileceğim bir lokasyonda bulunması da önemli.”

Etiler’de oturan Nişantaşı Üniversitesi Kurucu Genel Sekreteri Can Uysal da müstakil bir evde oturmak istediği için birkaç yıl içinde Kemerburgaz’a taşınmayı planlıyor. 

Uysal’ın hayalinde Londra Kensington’da, yeşillikler içinde bir malikanede oturmak bulunuyor. Eğitim sektörünün kalbinin İngiltere’nin başkenti Londra olmasının burayı tercih etmesinde etkili olduğunu söyleyen Uysal, “Hem merkezi hem yeşil olduğundan Kensington’da yaşamak isterim” diyor. 


“HAYALİM BOĞAZ’DA YAŞAMAK”

MEHMET T. NANE / PEGASUS CEO’SU

“15 YILDIR GÖKTÜRK’TEYİZ”
15 yıldır Göktürk Köyü’nde oturuyoruz. Buraya taşınmamızın en önemli nedeni çocuklar oldu. Kızım ana sınıfına başlayacaktı. Biz de okula, şehre ve doğaya yakın olmak istedik ve gelişmekte olan Göktürk’ü seçtik.
“DEĞER KAZANDI”
Göktürk’te ilk başlarda şimdiki otoban yoktu, eski yolu kullanıyorduk. Hem çöplüğün taşınması hem de otoyolun yapılması Göktürk’ü çok hızlı bir değişim içine soktu.
KOMŞULUK İLİŞKİLERİ
İstanbul’da yaşamak için bence ideal noktalar Ulus ve Boğaz hattı. Tabii ki nezih komşuluk ilişkileri sürdürülebilmesi, alışveriş, kültür-sanat, spor noktalarına yakınlık da çok önemli bir faktör. Ulus’a taşındıktan sonra hala kuş sesleri duyabilmek beni epey şaşırttı.
“BOĞAZ’A HASRETİZ”
Hayalim Boğaz kenarında bir ev sahibi olmak çünkü İstanbul’da yaşayıp Boğaz’a hasret olmamak mümkün değil.
TAŞINMA PLANI
Çocuklar evde iken Göktürk’ü tercih ederiz. Zaten halen bu tercihimiz doğrultusunda yaşıyoruz. Ama çocuklar evden gittikten sonra  Boğaz hattı bize daha cazip geliyor. Hayalinizdeki evde sağlık, huzur ve mutluluk olsun bu yeterli. Bu 3’ü olunca tüm evler güzelleşir.

EVDE OLMAZSA OLMAZLAR 

Deniz manzaralı müstakil bir evde yaşamayı hayal eden CEO’ların evde olmazsa olmazları ise kendilerine ait bir bahçe ve manzara… CEO’ların yüzde 30’u evinde mutlaka bahçenin olmasını isterken yüzde 22,9 evin manzaralı olmasını talep ediyor. 

Danone Su Genel Müdürü Gamze Çuhadaroğlu bahçeli, müstakil bir evde yaşamayı tercih eden CEO’lardan. Çuharoğlu hep bahçeli, yatak odasında şöminesi olan bir evde yaşamayı hayal ettiğini bunu da Kemerburgaz’a taşınarak gerçekleştirdiğini söylüyor. 

İnoksan Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık, biri Bursa’da diğeri Nişantaşı’nda olmak üzere iki evinin olduğunu, hayalinde ise site içinde, bahçesi olan müstakil bir evde yaşamanın bulunduğunu belirtiyor. 

Varlık, “Yaşayacağım yerde bahçe ve havuz olmalı. Günümüzde yeni siteler genellikle bu konseptte yapılıyor. Toprak, su ve havayla temas içinde olmayı seviyorum. Yaşam alanlarımızda doğadaki bu üç güzel unsurun keyfini çıkarmalıyız” diye konuşuyor.

 Nişantaşı Üniversitesi Kurucu Genel Sekreteri Can Uysal’ın evinde olmazsa olmazları ise huzur ve konfor. Uysal, “Film izlemeyi çok seviyorum bu nedenle materyal olarak tercihim Apple TV ve internet” diyor. Konut alırken ise ilk önce eğitim ve sağlık kuruluşlarına yakınlığına dikkat ettiğini belirterek “Eğitim ve sağlık hayattaki önceliklerim olduğundan konut alırken civarda bulunan okul ve hastane sayısı ile evin lokasyonuna bakarım” diyor. 

HANGİ SEMTLERİ TERCİH EDİYORLAR? 

Türkiye’nin önde gelen CEO’larının oturmak için en çok tercih ettiği bölgelerin başında Boğaz kıyısı geliyor. Ankete katılan CEO’ların ve iş insanlarının yüzde 17,2’si Boğaz hattında oturduklarını belirtirken yüzde 14,1’i Beykoz’da oturuyor. 

Türkiye’nin önde gelen CEO’larının yaşamak için hayallerini süsleyen semtlerin başında da yine Boğaz hattı yer alıyor. Anketimize katılan CEO’ların yüzde 50,6’sı İstanbul’da Boğaz hattında yaşamak istediğini belirtiyor. CEO’ların yüzde 27,2’si Boğaz’ın Anadolu yakasını, yüzde 23,4’ü Avrupa yakasını tercih ediyor. 

Pegasus Havayolları CEO’su Mehmet T. Nane de doğal güzelliği, klasik mahalle hayatı ve ulaşım kolaylığı nedeniyle Boğaz’ın Anadolu Yakası’nda oturmayı hayal ettiğini söylüyor. Nane, “Bu bölgede semt tercihim kesinlikle Çengelköy” diyor. 

Çengelköy ile birlikte Vaniköy, Kandilli, Kanlıca hem CEO’ların hem de patronların yaşamak için en çok tercih ettiği lokasyonların başında yer alıyor. 



KOMŞULUK İLİŞKİLERİ
İstanbul’da yaşamak için bence ideal noktalar Ulus ve Boğaz hattı. Tabii ki nezih komşuluk ilişkileri sürdürülebilmesi, alışveriş, kültür-sanat, spor noktalarına yakınlık da çok önemli bir faktör. Ulus’a taşındıktan sonra hala kuş sesleri duyabilmek beni epey şaşırttı.
OKULA GÖRE SEÇİM
Ulus’ta ev ararken nokta atışı yaptım. Bir kızım Robert Kolej’de diğeri ise Avusturya Lisesi’nde okuyor. Her ikisinin de okullarına kolay ulaşım sağlaması, oturacağım noktayı belirlememde etkili oldu. Demirciköy’den Ulus’a taşındıktan sonra şimdi büyük kızım okula yürüyerek gidiyor. Küçük kızım ise okuluna 20 dakikada ulaşabiliyor.
ULAŞIM KOLAYLIĞI 
Ulus’a taşınmamız onların hem okul başarıları hem lise çağlarının tadını çıkarabilmeleri için ideal bir düzen oldu. Geçtiğimiz yıl işim de Levent’e taşındı. Şimdi ben de ofisten eve 15 -20 dakikada ulaşabiliyorum. İstanbul şartlarında trafikte kalmadan işe ve eve kolay ulaşım sağlamak çok önemli bir avantaj.
HAYALİNDEKİ EV 
Şehir dışında olacaksa büyük, bahçeli, toprakla uğraşılabilecek, spor yapılabilecek bir müstakil ev hayalim var. Şehir içinde olacaksa günümüz rahatlıklarını, teknolojisini içeren bir mutfağa ve kullanışlı odalara sahip bir daireye sahip olmayı isterim. Dairede de mutlaka aradığım unsur geniş bir balkon.


CAZİBE NOKTALARI 

Özellikle Kandilli ve Vaniköy’de çok sayıda iş insanı yaşıyor. Torunlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun Kandilli’de oturduğunu söylerken Sinpaş Holding’in yönetim kurulu başkanı Avni Çelik’in yalısı ise Kanlıca’da. 

İstanbul Boğazı’nın Avrupa yakasında kalan tarafında CEO’lar daha çok Bebek-Yeniköy hattı arasında kalan semtleri tercih ediyor. 4 yıldır Bebek’te oturan Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, evini seçerken işine olan yakınlığına ve bulunduğu semte dikkat ettiğini söylüyor. 

Timur, “Yaşamak için Bebek’i seçmemizin nedeni uzun zamandır civar semtlerde yaşıyor olmamız oldu. Bebek’e aşina oluşumuz, işimize olan yakınlığı bizi buraya taşınmaya itti. Bir yandan şehrin merkezinde olmak fakat kargaşadan da çok uzakta ve orman havasıyla iç içe yaşama fikri oldukça hoşumuza gitti” diyor. 

İstanbul’da herkes gibi CEO’ların da hayallerini Boğaz hattındaki evlerin süslediğini söyleyen Servotel Başkan Yardımcısı Ayla Heyfegil, İstanbul’da CEO ve iş insanlarının ağırlıkla Boğaz hattında oturmayı tercih ettiğini belirterek ulaşım akslarına, çocukların okullarına ve işe yakınlığın bunda etkili olduğunu söylüyor. 

Space Gayrimenkul Kurucu Ortağı Filiz Çakmur, Türkiye’nin en pahalı evlerinin İstanbul Boğazı’nda konumlanmış lebi derya yalılar olduğunu belirterek bunların CEO’lar tarafından güç sembolü olarak görüldüğünü ifade ediyor. 

Eva Gayrimenkul Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı da “A ve üzeri gelir grubunda yaşamak için en çok tercih edilen bölge Anadolu Yakası’nda Beykoz ve çevresi oldu” diyor. 


“EMEKLİ OLUNCA DOĞAYA YAKIN BİR SEMTTE YAŞAMAK İSTERİM”

SONER CANKO BKM GENEL MÜDÜRÜ


ATAŞEHİR ŞİMDİLİK İDEAL 

Ataşehir’de oturuyorum. Benim için oturduğum semtin şehir hayatının eski ve yeni tüm özelliklerini barındırıyor olması çok kıymetli. Bir yandan sürekli müşterisi olduğumuz terzi, ayakkabı tamirci, kasap gibi küçük esnafa erişirken öte yandan şehirde yaygınlaşan yeni marka ve zincirlere ulaşabiliyoruz.
GELECEK PLANI 
Ataşehir’de konut yoğunluğuna rağmen birçok park, bahçe ve yürüyüş parkurunun olması benim için çok kıymetli. Aktif çalışma hayatım sürdükçe Ataşehir dışında bir semt hayalim yok. Ancak uzun vadede şehir dışında doğaya daha yakın semtlerde yaşamayı isterim.
“MÜSTAKİL YAŞAM PAHALI” 
Gerçekçi olmak gerekirse müstakil ev bugünün şehir hayatında büyük operasyonel ve güvenlik zorlukları olan bir seçenek. Site ve apartman hayatı toplu yaşamın kolaylıklarını daha ekonomik ve güvenle sunuyor.
“SİTE HAYATINI SEVİYORUM” 
Site hayatı benim için ideal. Evin büyük ya da lüks olması gibi bir hayalim yok. Çünkü paylaşım ekonomisinin yükseldiği, mobilitenin ve seyahat sıklıklarının arttığı bir dünyada ev, uyku dışında çok az zaman geçirebildiğimiz bir mekan haline geldi.
“EN ÖNEMLİSİ MUTLULUK” 
Hayal ettiğimiz ev, içinde “mutlu” olduğumuz ev olmalı. Üstelik ailemle birlikte sevdiklerimin yakınında olabildiğim bir ev her şeyden daha kıymetli.


MERKEZE DÖNÜŞ 

Ankete katılan CEO’ların yüzde 18,4’ü yaşamak için Etiler ve Ulus’u cazip bulurken özellikle bir dönem şehrin dışında yaşayan CEO’ların merkeze dönüş isteği ağır basıyor. 

Turkish Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Berra Doğaner, kızları küçükken İstanbul’un dışında Demirciköy’de yaşadığını ancak çocuklar büyüdükten sonra artan ulaşım sorunları nedeniyle Ulus’a taşındıklarını söylüyor. 

Demirciköy’de geniş arazi içindeki müstakil evi hafta sonları yazlık olarak kullandıklarını belirten Doğaner, “Kızlarım doğunca şehirden uzak, güvenlikli, toprağa basabilecekleri, spor yapabilecekleri, rahatça bisiklete binebilecekleri, temiz hava soluyabilecekleri bir ev aradım ve tamamını Demirciköy’de buldum. Sonra kızlarım büyüyüp liseye başlayınca sosyalleşme ihtiyaçları beni şehre taşınmaya mecbur bıraktı. Zira bu yaşlarda henüz ehliyetleri olmadığından araba kullanamıyorlar ve diğer ulaşım araçları da kısıtlı ve zaman alıcı” diyor. 

Demirciköy’e taşınırken yıllar sonra ulaşım ve sosyalleşme nedenleriyle tekrar şehre döneceğini tahmin ettiğini söyleyen Doğaner, çocuklu ailelere kendi uyguladığı formülü öneriyor: “Ulus’a taşınırken Demirciköy’deki evimi olduğu gibi muhafaza ettim. Şimdi okulların kapanmasının ertesi günü oraya geri dönüyoruz ve yazı orada geçiriyoruz. Demirciköy, yazın yeni ve modern plajları ile İstanbul’un sayfiyesi oldu.” 

“SİTE HAYATINI SEVMİYORUM”

AHMET COŞAR / D&R GENEL MÜDÜRÜ


FAVORİSİ EMİRGAN
 
Site hayatını sevmiyorum. Benim için en önemlisi mahalle ruhunu hissetmek. Bu nedenle uzun yıllardan beri Boğaz’da Emirgan’da oturuyorum. Özellikle sokak ve mahalle sohbetini çok seviyorum.
TANINMIŞ CEO’LAR 
Akşamları evimin olduğu mahallenin bakkalında buluşup sohbet ediyoruz. Mahallemizin muhtarından Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin CEO’larına kadar mahalle sohbetlerimize birçok isim katılıyor.
“EXPAT’LARIN OLDUĞU YERDE YAŞAMADIK” 
Unilever’de yöneticilik yaparken yurt dışındaki görevlerimde expat yöneticilerin oturduğu semtlerde yaşamak istemedim. Roma’da yüzde 100 İtalyan olan bir semtte yaşadık, bizden başka expat yönetici yoktu. Bu sayede kısa sürede İtalyanca öğrenebildim.

ULAŞIM KOLAYLIĞI ÖNEMLİ 

Ankete katılan CEO’ların yüzde 24,3’ü yeni bir ev alırken ulaşım akslarına yakınlığına göre karar veriyor. Yüzde 20’si ise komşulara ve evin çevresine dikkat ediyor. CEO’ların sadece yüzde 18,3’ü yeni bir ev alırken inşaat kalitesine ve depreme dayanıklılığına baktığını söylüyor. 

Türkiye’nin en büyük yetkili Apple satış noktalarından biri olan Pupa Bilişim’in kurucusu Metin Ölken de hayalindeki evi ulaşım akslarına yakın, site içinde müstakil olarak tanımlıyor. 25 yıldır Bağdat Caddesi’nde aynı evde oturan Ölken, fanatik Beşiktaşlı olmasına rağmen Fenerbahçe’nin yuvası olarak bilinen Bağdat Caddesi’nde yaşamaya devam edeceğini söylüyor. Ölken, cadde ve çevresinin son dönemde kentsel dönüşüm projeleri nedeniyle bazı sıkıntılar yaşadığı belirterek “Tüm olumsuzluklara rağmen cadde 6-7 km içerisinde alışverişten kültür-sanata ve eğlenceye kadar her türlü ihtiyacınızı karşılıyor” diyor. 

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt da Büyükçekmece’de müstakil bir evi tercih etmesinde iş yerine yakınlığının etkili olduğunu söylüyor. Özyurt, “Ayrıca sessiz, sakin olması ve havasının temiz olması bizi cezbetti. Bunun dışında doğası da bozulmamış durumda” diyor. 

TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun da CEO ve üst düzey yöneticilerin ev tercihlerinde şehre yakın ama şehir konseptinden uzak, sakin ve bir o kadar da konforlu yaşam alanları sunan bölgelerin öne çıktığını söylüyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz